# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DRUDKH / GRIFT – Зраджені сонцем / Hägringar
| 21.09.2016

Split gibi split.

Çok sevdiğim grupların iş birliği yapmasından daha çok sevdiğim bir şey varsa o da pastırmalı su böreğidir ama bu başka bir sohbetin konusu.

Ukrayna’nın black metal kralları DRUDKH ve İsveç’in tek kişilik nefis projesi GRIFT’in birkaç gün önce çıkan yeni split’i “Зраджені сонцем (Betrayed by the Sun) / Hägringar (Mirages)”ı konu ediyoruz bugün.

DRUDKH, elbette ki black metali bilenlerin yakından tanıdığı, birçoğunun bayıldığı önemli ve değerli bir grup. Adını duyunca sanki ikinci dalga black metalin başlangıcından beri ortalarda olduğunu hissettiren, doksanların ortalarından itibaren müzik yaptığı düşünülebilecek olan DRUDKH, bu hissi yaratan halı desenli, ağaçlı tabiatlı kapaklarında yansıtılan kadimliğin aksine, aslında 2002′de kurulmuş bir oluşum. 2010′daki “Handful of Rain”i ayırmak zorundayım, ama 2003-2009 arasındaki 6 yılda çıkardıkları 7 albümle öyle muazzam bir profil ve üretkenlik ortaya koydular ki; DRUDKH ismi bir anda black metal ve kalitenin buluşma noktası olarak algılanır hâle geldi.

Erik Gärdefors tarafından 5 yıl önce kurulan tek kişilik GRIFT ise, geçen senenin en iyi black metal albümlerinden biri olan ilk ürünü “Syner” ile enfes bir giriş yapmış ve ilk andan yürekleri dağlamayı başarmıştı. Gärdefors’un insanoğlunun önemsizliğine vurgu yapan ve pastoral temaları İsveç’in kadim geçmişiyle harmanlayarak sunduğu acı dolu müziği, özellikle vokal kullanımı ve gerçekten içinde hissettiğini açıkça belli ettiği ızdırapla yansıttığı melodik yaklaşımı; GRIFT’i türün en çok dikkat edilmesi gereken yeni gruplarından biri hâline getirmişti. Tüm bunlar DRUDKH gibi köklü ve önemli bir grup tarafından da takdir edilmiş olmalı ki iki grup böyle bir split için bir araya gelmiş.

İki grubun da ikişer şarkıyla katıldığı split, şarkıların ortalama 9 dakika sürmesi sayesinde 36 dakikaya yakın bir ürün hâline gelmiş. Bu açıdan karşımızda son derece doyurucu, albüm uzunluğunda bir iş var.

DRUDKH’un açtığı split; gruptan duyduğumuz en temiz kayıtlardan birini barındırmasıyla dikkat çekiyor. Son derece değişken ve genel DRUDKH zenginliğini ve yoğunluğunu barındıran Його двадцять четверта весна (His Twenty-Fourth Spring) ve Осінь в сепії (Autumn in Sepia), son 2,5 yıldaki 3. split’ini (biri daha geçtiğimiz Haziran ayında HADES ALMIGHTY ile) çıkaran DRUDKH’un artık albüm çıkarması gerektiğini bir kez daha akıllara getiriyor. Her ne kadar son 3 albümü dinleyiciler arasında fikir ayrılıklarına neden olsa da, DRUDKH DRUDKH’tur ve yaptığı şeydeki samimiyeti sorgulanamaz.

Bu durum split’teki iki şarkıda da görülüyor. Pastoral, şiirsel, epik, yırtıcı, progresif, çiğ; kısacası black metalin ne kadar güzelliği varsa, bu eşsiz müziği zenginleştiren ne varsa ustalıkla kullanmayı başarıyor. Bu güzellikleri görünce, umarım sıradaki ürünleri bir albüm olur diye ekleyip GRIFT’e geçiyorum.

GRIFT kısmına geldiğimizde bizi ilk karşılayan şarkı Källan (The Source) adlı acılar ve kederler şöleni. Gärdefors’un ağlaklık dozu tam kıvamında ayarlanan ve bu müziğe kusursuz oturan vokalleri ile paramparça eden şarkı, özellikle;

Ett liv ska offras till krafter vi inte visste fanns
En värld ska födas ur virrvarr av inbillningar

kısmında ciddi anlamda ürpertiyor. Oradaki vokaller ve melodi bir araya gelince, yatkın ruh hâlindekiler için ciddi bir kendine zarar verme aracına dönüşebilir.

İkinci şarkı Cirkeln (The Circle) ise Källan’a göre daha değişken ve yine aynı karanlıkta bir şarkı.

Açıkçası DRUDKH’a zaten alışık dinleyiciler açısından bu EP’nin öne çıkan kısmı GRIFT olabilir. Bunun sebebi DRUDKH şarkılarının geri planda kalıyor oluşu değil, GRIFT’in yaptığı işin daha kolay hazmedilir ve anında vurabilecek bir karakterde olması. İki grubun müziğinin yoğunluğu ve gerçekliğinin birbirini nefis destekliyor oluşunu da ekleyince, “Зраджені сонцем / Hägringar” son zamanlarda dinlediğim baştan sona en kusursuz black metal çalışmalarından biri olarak karşıma çıkıyor. CD olarak bulduğum ilk yerde satın alacağım bu split’i, hazır havalar da bozuyorken black metalin pastoral, daha bir şiirsel tarafını seven herkese tavsiye ederim.

“Зраджені сонцем / Hägringar”, DRUDKH’un ne kadar güzel bir grup olduğunu bir kez daha görmek ve GRIFT’in ne denli büyük bir potansiyelle geldiğine bir kez daha tanık olmak adına kesinlikle es geçilmemeli.

Albümün okur notu: 12345678910 (6.53/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2016
Şirket
Season of Mist Underground Activists
Kadro
DRUDKH:
Roman Saenko: Gitar, bas
Thurios: Vokal, klavye
Krechet: Bas, klavye
Vlad: Davul, klavye

GRIFT:
Erik Gärdefors: Her şey
Şarkılar
1. DRUDKH - Його двадцять четверта весна
2. DRUDKH - Осінь в сепії
3. GRIFT - Källan
4. GRIFT - Cirkeln
Web
  Yorum alanı

“DRUDKH / GRIFT – Зраджені сонцем / Hägringar” yazısına 8 yorum var

  1. crowkiller says:

    ilk şarkı mükemmel,drudkh son albümde sıçmıştı bu iyi geldi

  2. Nox says:

    Grift’in müziğini çok seviyorum ama vokalleri vasatın altında.

  3. TAAKE says:

    ÇOK GÜZELE BENZİYOR BAKMAK LAZIM

  4. Horrendous says:

    Kanımca Hades Almighty split’i ters çevirir, düz döver. Fena değil gerçi ama bu atmosfere o davul prodüksiyonu gider mi hocam ya :(

  5. agrypniæ says:

    Drudkh ve Summoning’in hala neden bu tür bi split çıkarmadıklarını hala anlamış değilim.Yapılsa tadından yenmez halbuki

  6. P L A G U E says:

    Grift in vokal kullanımında çok ciddi kvarforth esinlenmesi var. Bu benim icin sorun mu? Tabiiki de değil. Çok beğendim.

  7. Rashid says:

    Bu kadar muazzam bir split nadiren çıkar. Sırf Drudkh için dinliyordum ki, Grift bana iyi bir hassktr çektirdi. Şu soğuk ülkelerin müzisyenleri olmasaydı ne yapardık lan biz. Ancak, yine de toplamda Drudkh şarkılarını beni daha bir derinden vurdu.

  8. 77QX says:

    Ben buraya yorum yazdım sanıyordum.

    Şimdi başta Drudkh’dan yeni gelen herşeye amenna velakin özellikle bu tür split çalışmalarından Drudkh dezavantajda kalıyor. Deathly bir Drudkh adamı olarak bu grubun Ukrayna gururu müzik dehası Roman Saenko gibi bir adam ve özünde Drudkh bütünlüğe sahip çalışmalarda ruhunu ve ciddiyetini yansıtıyor. Drudkh en son albümü ve yine son iki splitten anladığımız gibi yeni halini devam ettiriyor fakat özellikle split iki epi topu 1-2 parça ne yazık ki o sanat eseri potansiyelini veremiyor bu sakın ola ki işler kötü demek sanılmasın sadece “eksik” ha bu eksik üstadlardan mı kaynaklanıyor yine hayır peki neyden artık bilmiyorum gruplar daha fazla tanınmak için mi rica ediyor yoksa hemşerimdir bir yardım edeyimden mi kaynaklanıyor ve yoksa Drudkh ara çok açılmasın 2 parça da olsa yayınlayalım diyen Drudkh’dan mı kaynaklanıyor diyeceğim ama sonuncu dediğimin olmadığına rahat eminim çünkü 5 sene de geçse ara açılmaz bu babaların arkalarında bıraktıkaları ile. Split ve EP’lerden nefret etmemin en temel sebebi bu işte kısa işler tadımlık ama doyumluk değil ve potansiyel yüksek ise bile bölünerek verildiği için hiç verilmese mevzusuna dönüyor ve pasif kalıyor hele ki bu grup Drudkh ise o parça isimleri o 45-60 dk. ile atmosfer sizi yerden yerlere vurur. Bu splitte özellikle ikinci parçanın sonuna Allah peygamber için bir bakın sona doğru o enstrümanların fade oluşunun kendini choir’e bırakması sonra sadece o choir ile bitmesi falan resmen aha bak iki parça yaptık sonunu da böyle bitirelim dedik ki bütün olsun gibi resmen hiç ama hiç olmamış. Bunlar bu iki parçanın değerlendirmesi değil sadece bütünlük mevzusunun sorunsalından dert yanma. Bitirdi beni bu demolar,ep’ler,splitler…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.