# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
NAPALM DEATH – Utopia Banished
| 13.09.2024

Bir efsaneye göre death metal ve grindcore birleştiği zaman kıyamet kopacakmış (efsane: Barney).

Erhan Yiğit

Merhaba, NAPALM DEATH eksiklerimizi tamamlamak üzere aldığımız aksiyonun üçüncü ayağındayız; sırada grubun dördüncü albümü “Utopia Banished” var. Önceki albümlerin yazısında NAPALM DEATH’in 80’li yılların sonlarında yani bir nevi grubun ilk dönemini yansıtan, özünü oluşturan değerlerin ve NAPALM DEATH müziğinin ilham vericiliğinin üzerinden konuşmuştum. Bugün ise “Harmony Corruption” albümüyle tamamen değişip Death metal ile çok yakın temasa geçen NAPALM DEATH rotasının devamı olan “Utopia Banished”i masaya yatıracağım.

NAPALM DEATH kendi doğal ilham vericiliğini “Scum” ve “From Enslavement to Obliteration” albümleriyle göstererek Grindcore’un tarifini yapmış ve kısa bir süre sonrasında ise Grindcore’dan tamamıyla uzaklaşıp döneme damga vuran Death metal janrına kayarak “Harmony Corruption”ı yayınlamıştı. Prodüksiyonu, davulları ve Barney’in eşsiz growl’ları ile NAPALM DEATH tarihinde bambaşka bir yerde duran “Harmony Corruption”ı özünde bir Grindcore grubundan çıkan en iyi klasik Death metal albümü olarak görüyorum.

Bu klasik albümden sadece iki yıl sonra çıkarılan “Utopia Banished” ise NAPALM DEATH’in Grindcore’a tekrar dönüşünü ve grup için yeni bir dönem başlangıcını temsil eden albüm. “Utopia Banished” en kısa tabirle selefi olan “Harmony Corrupts”ın etkisi dahilinde içeriğinde bolca Death metal öğeleri bulundururken bu öğeleri Grindcore bakış açısıyla sunan, hem albüm kapağı tercihiyle hem de ismiyle tam bir Grindcore/Death metal sentezi bir yapıt. Bu yönüyle grubun ilk deneysel işi olarak nitelendirebileceğim bu albümü kendisininden sonra gelen “Fear, Emptiness, Despair”e bir hazırlık aşaması gibi gibi görmek de yanlış olmaz diye düşünüyorum. Çünkü “Fear, Emptiness, Despair”e baktığımız zaman göreceğimiz en net şey “Utopia Banished” ile girişilen deneyselliğin “Fear, Emptiness, Despair”da şeklini iyice alması, artı olarak katılan heyecan dolu groovy etmenlerin ise bu deneyselliğin köşeli kısımlarını yumuşatarak Death metal/Grindcore sentezinin gerçek bir tür haline getirmesidir.

Demek istediğim şey “Utopia Banished” grubun ilk Death metal/Grindcore albümü olabilir ama bu birleşimin en sağlıklı albümü olması da söz konusu değil. “Utopia Banished” her ne kadar NAPALM DEATH kalitesini sonuna dek hissettirse de esasında grubun yeni döneminin çaylaklık eseri olduğu da ortada ancak bu demek değildir ki “Utopia Banished” kötü bir albüm. Haşa! Bu albüm grubun diskografisi içerisinde bulunan 17 albümün en güçlüleri arasında gösterilebilecek kadar iyi bir albüm.

NAPALM DEATH külliyatının “Fear, Emptiness, Despair”e kadar olan kısmına yukarıdan baktığımda “Utopia Banished”in bu 5 albüm arasındaki en şiddetli ve en atar giderli albüm olduğunu görüyorum. Bazı dinleyicilere göre bu albüm klasik olarak sayılan diğer albümlerin yanında küçük kardeş misali sayılsa da benim fikrime göre dolgun prodüksiyonlu, paldır küldür, jilet gibi bir Grindcore dinlemek isteyen adamın tercih edeceği ilk albüm olmalı. Çünkü NAPALM DEATH’in klasik albümleri dediğimiz ilk beş albümü içindeki hiçbir albüm bu albümde duymak istediğiniz şeyleri içermiyor. Dümdüz bir şiddet, kulak dolduran manyak davullar ve en önemlisi gücünü Death metalden almış bir müzik anlayışı=“Utopia Banished”.

“Utopia Banished” yazısını burada sonlandırıyorum ve bu yazıyı okuyan herkesi en az üç tur Upward and Uninterested’ı dinlemeye devam ediyorum.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.67/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1992
Şirket
Earache Records
Kadro
Mark "Barney" Greenway: Vokal
Jesse Pintado: Gitar
Mitch Harris: Gitar, geri vokal
Shane Embury: Bas
Danny Herrera: Davul
Şarkılar
1. Discordance
2. I Abstain
3. Dementia Access
4. Christening of the Blind
5. The World Keeps Turning
6. Idiosyncratic
7. Aryanisms
8. Cause and Effect (Pt. II)
9. Judicial Slime
10. Distorting the Medium
11. Got Time to Kill
12. Upward and Uninterested
13. Exile
14. Awake (to a Life of Misery)
15. Contemptuous
Web
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.