# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SVARTSYN – Vortex of the Destoyer
| 31.03.2025

Nesiller boyu black metal.

Ornias geçmişe dönmeyi seven bir arkadaşımız. Daha önce SVARTSYN’in 1998’de çıkan ilk albümü “The True Legend”ı 2012’de tekrardan kaydedip yayınlaması gibi, şimdi de dört yeni şarkının yanına eklediği 33 yıllık şarkılarla karşımızda.

Bu şarkılar Ornias’ın daha SVARTSYN ortada yokken, CHALICE adlı grup için yazdığı yayınlanmamış şarkılar ve onlardan altısını buzluktan çıkarıp dört yeni şarkının yanına ekleyerek “Vortex of the Destroyer”i yaratmış.

Bu yüzden de incelemeyi iki taraflı olarak ele alabiliriz. Yeni yazılan dört şarkıda SVARTSYN’in 2025 yılında hâlâ ne kadar tutkulu ve azgın olduğuna tanık oluyoruz. Ortamlarda hiç adı geçmese ve kimse tanımasa da Ornias’ın son dört albümde yararlandığı Belçikalı davulcu Hammerman tam bir hayvan evladı. “In Death” ve “Requiem”deki davulların ne kadar iyi olduğunu biliyorsanız, “Vortex of the Destroyer”ın ilk dört şarkısında onların da üstüne çıkan anlar olduğunu söyleyebilirim. Müthiş hızlardaki blast beat’lerle Hammerman black metal dünyasının adı hiç ama hiç anılmayan en hızlı davulcularından biri olabilir.

Bu dört şarkı belki EP olarak da yayınlanabilirmiş, ancak belli ki Ornias diğer altı şarkının yok olup gitmesini istememiş ve onların da üstünden geçip yeniden kaydederek SVARTSYN adı altında yayınlamayı uygun görmüş. Açıkçası SVARTSYN genel olarak aşırı karakteristik ve ayrıştırılır tarzda, nevi şahsına münhasır bir black metal yapmadığından bu bilgiye sahip olmayan birinin albümün tamamen yeni şarkılardan oluştuğunu düşünmesi de olası. Sonuçta 1992 sonbaharında yazılan şarkılardan bahsediyoruz, ama buna rağmen hem prodüksiyonun gücü hem de performanslar sayesinde bu altı şarkı da sıkıntısız şekilde albümde yer etmeyi başarmışlar.

Bu açıdan bakınca “Vortex of the Destroyer” enteresan bir albüm. Baştan sona çok iyi ve bunu yarısından fazlası 1992’de yazılmış şarkılarla başarıyor. Sanırım Ornias’ın albüm kapağına eski tapınaklar ve hayvan iskeleti koyması da bu eskiden gelen durumu simgeliyor. Bu vesileyle black metalin 33 yıl önceki şarkılarla da kulağa güncelmiş gibi gelebildiğini görme ve türün esas olayının teknik, akımlar, şunlar bunlar değil, verilmek istenen duygu ve adanmış şekilde icra edilme olduğunu da görme fırsatı buluyoruz.

Albümün ilk dört şarkısını SVARTSYN’in ne kadar hayvani bir black metal yapabildiğini görmek için, kalan altı şarkısını ise black metalin 1992’de yazılan şarkıları nasıl çaktırmadan güncelmiş gibi duyurabilecek kadar güçlü bir dışavurumu olduğunu görmek için dinleyin.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.80/10, Toplam oy: 5)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2025
Şirket
Norma Evangelium Diaboli
Kadro
Ornias: Vokal, gitar, bas

Konuk:
Hammerman: Davul
Şarkılar
1. Dwelling in the Dark Golden Age
2. Surtr
3. Hellstorm of Fenrir
4. The Prometheus of Dark Dreams
5. The Black Temple
6. Seraphims Torn Apart
7. Beyond the Memories
8. Agents of Lightbearers
9. Utter Northern Darkness
10. Offerings of Darkness
  Yorum alanı

“SVARTSYN – Vortex of the Destoyer” yazısına 2 yorum var

  1. Yellow Eyes says:

    Underrated/overrated tanımlarını yerli yersiz kullanmayı çok sevmem ancak, Svartsyn “underrated” ın sözlük karşılığı olan gruplardan birisi. Bu kadar eski olup, on albümünün onu da (The True Legend’ı tek kabul edersek) mı muhteşem olur? Zaman içinde orası burası oynamadan, adanmışlığından zerre ödün vermeden bunu başarıyor.

    Sonunda grubun kalitesine layık bir şirkette de kendine yer buldu. 2000 yılında Bloodline ve His Majesty’nin plak versiyonu, Hasjarl’ın NoEvDia’dan evvel kurduğu, şu anda alt şirketi diyebileceğimiz End All Life’tan çıktı. Bunca yıl sonra tekrar aynı çatı altındalar. Umarım daha çok dinleyici bulur.

    Grubun azılı bir dinleyicisi olarak, Svartsyn’ü bu işiyle ilk kez tanıyacak olanlara önereceğim diğer albümleri:

    Destruction of Man, Timeless Reign(*), Black Testament, In Death(*)

    Özellikle yıldızladıklarıma bakınız.

    Son olarak meraklısı için Hammermann’ın bu albüm için yaptığı davul kayıtlarından kısa bir video:

    https://www.youtube.com/watch?v=vKD_zD2_NKQ

    Çaldığı diğer albümlerin de videoları kanalında mevcut.

  2. P L A G U E says:

    Scour ile kalkıyorum, Teitanblood ile yatıyorum. Sana da sıra gelecek arslanım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.