# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CHAINSWORD – Born Triumphant
| 09.12.2024

BOLT THROWER gönül dostları bu worship’te buluşuyor.

Polonya’nın metalin farklı türlerindeki vizyoner, özgün ve yaratıcı grupları yıllardır kulaklarımızı şenlendirmeye, bizi hayvanlığın türlü türlü formlarına doyurmaya devam ediyor. Bazısı ta 2024 yılında black metale boyut katıyor, bazısı akla hayale gelmeyecek temaları ekstrem müziğin damarlarına enjekte ediyor.

Ne var ki vizyoner, özgün ve yaratıcı bir yol izlemeyen gruplar da yok değil. Bazı gruplar zamanında çizilmiş yollardan ilerleme konusunda herhangi bir sıkıntı görmüyorlar ve aslında bu da metalin keyifli taraflarından biri. Belki şu an eyyam yapıyorum, zamanında eleştirdiğim bazı şeyleri mazur görüyorum, ama olsun.

CHAINSWORD tamamen BOLT THROWER, ASPHYX, HAIL OF BULLETS, MEMORIAM, VADER karakterinde müzik yapan bir grup. Bunlar arasından en çok öne çıkan, bir death metal karakteri yaratmış olmasıyla death metal tarihinin en önemli değerlerinden biri olan BOLT THROWER. CHAINSWORD çok sevdiği belli olan BOLT THROWER’ı öylesine yakın markaj yansıtıyor ki savaş odaklı şarkı sözlerinde tıpkı BOLT THROWER gibi Warhammer 40.000 gibi spesifik bir temayı da işleyerek BOLT THROWER’a olan bağlılığını gösteriyor. Bunun yanı sıra grup diğer bir ilham kaynağı olduğu belli olan merhum ENTOMBED vokalisti L-G Petrov’u da “L-G P” adlı şarkıda anıyor.

CHAINSWORD’la ilgili olarak az da olsa tadımı kaçıran şey, grubun albümdeki her şarkı için AI birer görsel yapıp Spotify’a koymuş olması. Şarkıları dinlerken arkada şarkı adlarını, temalarını yansıtan görseller çıkıyor. Normalde buna takılmaya gerek yok, ancak mesela “Mankind’s Last War” şarkısında arkada çıkan “savaşta harabeye dönmüş şehrin ortasındaki masum kedi yavrusu” görseli baya cheesy, baya baya cringe. AI’den destek alınıyor, bu konuda diyecek çok bir şey yok ama sen bir şarkıyı kendi tercihin olan bir görselle eşleştiriyorsan, o şarkı çalarken benim o görselle birlikte düşünmemi istiyorsan, böyle görsellerin ters tepebileceğini de düşünmeleri gerekiyor olabilir. YouTube’daki yapay zekâ seslendirmeli “Bu kediye ne olduğunu duyunca çok şaşıracaksınız çünkü bu kedi savaş sırasında doğdu ve süt içmeyi seviyordu ama insanoğlu” tarzı sikko videoları hatırlatan bu tür görseller ufak detay gibi gözükse de bence yanlış bir karar. Bu minik ayrıntıyı atlarsak, CHAINSWORD keyifli bir eski usul death metal yapıyor. Hep bildiğimiz şeyler, hep tanıdık fikirler, ama arkada çalmasında mani olmayan türde eli yüzü düzgün şarkılar.

Yazının başına dönersek, zamanında çizilmiş yollardan ilerleme konusunda herhangi bir sıkıntı görmeyen grupları dinlemekte sakınca görmüyor, hatta bu durumunda metalin keyifli taraflarından biri olduğunu düşünüyorsanız “Born Triumphant”la hoşça vakit geçirebilirsiniz.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.90/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Herr Brummbär: Vokal
Sarin Spreizer: Gitar
Herr Hoffmann: Gitar
Wütender Ente: Bas
Herr Feldgrau: Davul
Şarkılar
1. Nekrodermis
2. Sinistramanus Tenebrae
3. Wrapped in Barbed Wire and Yellow Fog
4. Abominable Intelligence
5. Grand Funeral Pyre
6. Ov Flesh and Steel
7. Trident, Rise!
8. Death to the Enemies ov Man
9. Mankind's Last War
10. L-G P
  Yorum alanı

“CHAINSWORD – Born Triumphant” yazısına 4 yorum var

  1. Hakkan says:

    Böyle albüm kapağı olmaz olsun, grupla ilgili söyleyeceklerim bu kadar.

    Seyfettin Dursun

    @Hakkan, gördüğüm en kötü albüm kapaklarından biri sahiden. +1

    hysteresis

    @Hakkan, aslında albüm kapağı Albrecht Altdorfer’in 1500′lerde yaptığı bir tablo. İskender ile Darius arasında bugünkü İskenderun yakınlarında gerçekleşen Issos muharebesini gösteriyor. Tablonun orijinalindeki yazıtın yerine grubun logosunu koymuşlar. Çok karışık bir tablo olduğu için albüm kapağı gibi küçük bir formata pek gitmemiş bence de. Tablonun orijinali 1.5×1.2 metre boyutlarındaymış.

    Tablonun yüksek çözünürlüklü resmini ekliyorum:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Albrecht_Altdorfer_-_Schlacht_bei_Issus_%28Alte_Pinakothek%2C_M%C3%BCnchen%29_-_Google_Art_Project.jpg

    Hakkan

    @hysteresis, o zaman seçim kötü olmuş diyelim, yazıta grubun logosunu koymak içine etmiş zaten güzelim tablonun.

    Bilgilendirme için çok teşekkürler.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.