# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ICED EARTH – Horror Show
| 20.08.2024

Canavarlardan bahseden canavar bir albüm.

Bayram değil seyran değil Ahmet yıllardır her fırsatta sevmediğini söylediği ICED EARTH’ü neden inceliyor dediğinizi duyar gibiyim.

Demiyorsanız da haklısınız, ama önemli olan birtakım önemli albümlerin siteye kazandırılması ve bu uğurda ICED EARTH övmeye dahi hazır bir metal savaşçısı olarak bugün de karşınızdayım.

ICED EARTH hayranı, seveni, dinleyicisi değilim evet. Sebebini bilmemekle birlikte grubun göklere çıkarılan tarafları bana çok da çekici gelmiyor ve benzer müzik yapmasına ve kanımca daha iyi olmasına rağmen adı çok daha az anılan gruplar olmasından dolayı ICED EARTH’le yıldızımın bir türlü barışmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Elbette ki “Burnt Offerings”, “The Dark Saga” ve “Days of Purgatory” gibi başarılı albümleri olduğunu veya “Live in Athens”in çok iyi bir konser albümü olduğunu yadsıyacak, Matt Barlow’un “metal vokalisti” kavramının kelime anlamlarından biri olduğunu veya karakterinden bağımsız Jon Schaffer’in manyak bir ritim gitarist olduğunu görmezden gelecek değilim.

“Melancholy (Holy Martyr)”i ben de yüz bin kez dinledim, “A Question of Heaven”ı açıp gitarımla lead gitarlarına ben de eşlik ettim. Ne var ki kendimi hiçbir zaman bir ICED EARTH dinleyicisi olarak görmedim.

Bu şekilde, yani baştan önyargılı gibi başlayan incelemeleri ben de sevmiyorum, ancak ICED EARTH dinleyicileri merak etmesin; bu o taraftan bakarak yazılan bir yazı olmayacak.

ICE 4 “Night of the Storm Rider” ve “The Dark Saga”dan konsept albüm işini sevmiş olacak ki 2001’deki “Horror Show”da da bu yoldan ilerlemiş ve kariyerinin en konsept odaklı albümüne imza atmıştı. “The Crucible of Man (Something Wicked – Part 2)”daki geri dönüşünü bir kenara ayırırsak o dönem için Matt Barlow’un grupla son albümü olan, bu sebepten de ICED EARTH için bir dönemin sonu ve en büyük kırılma noktası olan “Horror Show”, özellikle daha ekstrem şeyler dinleyenler tarafından eski DEATH üyelerinin çaldığı ICED EARTH albümü olarak da bilinen bir çalışma.

Albüm öncesinde gruba katılan Richard Christy, “The Sound of Perseverance” ve “The Fragile Art of Existence” ile metal dinleyicilerini şoka soktuktan kısa bir süre sonra ICED EARTH bayrağı altında boy göstermeye başlamış, DEATH dâhil pek çok önemli grupta çalan efsane isim Steve Digiorgio ise albümdeki baslar için konuk olarak yer almıştı. Ne var ki “Horror Show”u önemli ve iyi yapan, benim olanca ICED EARTH’çü olmayışıma rağmen bu albümün sitede bulunması gerektiğini düşünmeme neden olan şey, “Horror Show”un hakikaten dopdolu bir heavy/power metal albümü oluşu.

Power metal, thrash metal ve IRON MAIDEN ilhamlarını kullanarak müziğini şekillendiren ICED EARTH, “Horror Show”un tamamını eski korku filmlerine, korku dünyasının karakterlerine ayırmıştı. Neredeyse tüm şarkılar neden bahsettiklerini isimleriyle gösteriyor ve başta Doğu gamlarını kullanan “Im-Ho-Tep” olmak üzere her şarkı ilgili temayı yansıtan tarzda müzikal kimlikler barındırıyordu. Albümün başarılı olmasını sağlayan belki de bir numaralı konu, ICED EARTH’ün “Horror Show”u bu korku temasına sıkışıp tamamen karanlık, gerginlik, belirsizlik üzerine kurmamış oluşu. Bu sayede, örneğin “Dracula”da Dracula karakterini sadece kan emen acımasız bir yavşak olarak görmüyor, “I too have loved, they took her from me. I prayed for her soul, I prayed for her peace” gibi sözlerle onun da bir canı olduğunu, onun da kırılıp üzüldüğünü görüyoruz. Yine de milletin kanı emilir mi orospunun evladı seni ya.

Albümde en sevdiğim şarkı olan “Wolf”tan da bahsedecek olursak, her ne kadar kurt adamlaşma konusundaki favori şarkım SIX FEET UNDER’ın “Lycanthropy”si olsa da “Wolf” da gerçekten çok çok iyi bir şarkı. Schaffer’ın ritim gitar konusundaki ustalığının yanı sıra, Christy’nin zil kullanımı, öne çıkan basları ve vokallere Hansi Kürsch’ü koysan nakaratlar itibarıyla bir anda bir BLIND GUARDIAN şarkısına dönüşecek olmasıyla da dikkat çekiyor. “Wolf”la ilgili olarak söylemek istediğim bir diğer şey de, tesadüf mü bilmem ama bu şarkının başı ile CONTROL DENIED’ın “Consumed”unun başı tam olarak aynı formülü kullanıyor. Müzikal olarak benziyorlar demiyorum, ancak formül tamamen aynı. İki şarkı da Richard Christy, Steve Digiorgio ve bir lead gitar eşliğinde başlıyor ve ardından bir coşum yaşanıyor. “Horror Show” da “The Fragile Art of Existence”ın hemen arkasından çıkınca, ister istemez acaba Schaffer bir tık etkilendi mi diye düşünmeden edemiyorum.

Bu inceleme benden göreceğiniz tek ICED EARTH yazısı mıdır bilmiyorum, ancak muhtemelen en kapsamlısıdır. ICE 4 benim için bu albümden ve diğer bazı albümlerdeki bazı şarkılardan ibaret, o yüzden umarım grubun sevenlerinin hoşuna giden bir yazı yazabilmişimdir. Önemli olan “Horror Show”un gayet iyi bir metal albümü olması ve pek çok övgüyü hak etmesi.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.25/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2001
Şirket
Century Media Records
Kadro
Matt Barlow: Vokal
Jon Schaffer: Gitar, geri vokal, mandolin, klavye
Larry Tarnowski: Lead gitar
Richard Christy: Davul

Konuk:
Steve DiGiorgio: Bas
Rafaela Farias: Geri vokal
Sam King: Geri vokal
Richie Wilkison: Geri vokal
Missy Percifield: Vokal (11), geri vokal
Jim Morris: Lead gitar (4), geri vokal, klavye
Howard Helm: Klavye (11)
Şarkılar
1. Wolf
2. Damien
3. Jack
4. Ghost of Freedom
5. Im-Ho-Tep (Pharaoh's Curse)
6. Jekyll & Hyde
7. Dragon's Child
8. Transylvania (Iron Maiden cover)
9. Frankenstein
10. Dracula
11. The Phantom Opera Ghost
  Yorum alanı

“ICED EARTH – Horror Show” yazısına 8 yorum var

  1. Fimbulvinter says:

    Bu albüm de birçok grupta olduğu gibi diskografi içinde zirve yapmış ve sonrası ciddi düşüşlerin ve grup içi kaosun yaşandığı bir şaheserdir.

    Buna benzer çıkışlar yapmış gruplar beni her zaman korkutmuştur ve hep bir çöküş beklentim bulunmaktadır.
    Buna en yakın örnekleri aşağıda bulabilirsiniz. Bu örnekler bir şekilde eski günlerine yaklaştı(Maiden) geldi veya geçti(Judas). Dediğim gibi bir türlü Iced Earth bu albüm kalitesine yaklaşamadı. Ben bile uslanmaz bir Iced Earth fanı olmama rağmen Barlow’un geri dönüşü de dahil olmak üzere grup bir zaman istenen ve beklenen geri dönüşü sağlayamadı.

    Iron Maiden – Fear of the Dark
    Judas Priest – Painkiller
    Metallica – Black Album

  2. eatthegun says:

    Normalde power metal dendiğinde arkama bakmadan koşarak uzaklaşırım ama Barlow’un gelmiş geçmiş en iyi metal vokallerinden biri olması, Schaffer’in sağ eli falan derken Iced Earth zamanla taptığım gruplardan biri oldu, bir de burada çok daha sert bi iş var tabi.. Iced Earth’ün efsane olduğu dönemi bitiren ve Stormrider’dan sonraki en iyi albümleri bu bence. Dark saga ve burnt offeringsten daha iyi bulmuşumdur hep. Kadro zaten direkt süper grup, her enstrüman daha ilk şarkıdan sikişe başlıyor. Wolf benim de en sevdiğim şarkı bu arada albümde. Her detayıyla efsane oğlu efsane bi albüm. Lise sondayken Iced Earth sapığıydım, bu albümü suyunu çıkarana kadar her gün döndürdüğümü hatırlıyorum, yeri bende çok ayrı. Prodüksiyon da ayrı iyi, Schaffer’in gitar tonları hep hayvan gibi zaten. Jack’in ikinci yarısındaki vokal şov, Im-Ho-Tep’in Pentagram şarkısı olması, Dracula’daki perdesiz baslar.. Her şarkıdan ayrı ayrı bahsedilebilir. Bir de şu Phantom Opera Ghost’un girişi neye benziyor yıllardır bulamadım.

  3. Cerca C. says:

    Ben bir aralar aşırı dinlerdim IE, BG ve D&W. Sonra birden işim düşmez oldu bu gruplara.

  4. Aşırı alakasız bilgi: Yıllar önce Gürcistan’a gitmiştik, Azerbaycan televizyonu da çekiyordu. Ona bakıyorduk, röportaj yaptıkları birine ne tür filmler sevdiğini sormuşlardı, adam “horor filmlerini severim” demişti, ilginç gelmişti. Bizim aksiyon filmi dememiz gibi onlar da horor film diyorlarmış. Hâlbuki korku kelimesi onlarda qorxu olarak kullanılıyor, ama demek ki hororu kullanıyorlar.

    Rashid veya Pagan Angel arkadaşlarımız okuyorlarsa daha net bilgi verebilirler.

    Pagan Angel

    @Ahmet Saraçoğlu, Horror diyeni hiç duymadım,rusça olan “ужасы” daha fazla kullanılıyor.Horror kelimesi de rusçada dolayısıyla belki bazıları tarafından “хоррор” olarak kullanılıyo olabilir

    Ahmet Saraçoğlu

    @Pagan Angel, anladım, sağ ol.

    Pagan Angel

    @Ahmet Saraçoğlu, rica ederim

  5. şeyh hulud says:

    Grubun müzikal açıdan kırılma noktalarından biri. Öncesinde çıkan Demons and Wizards albümünün de etkisiyle Iced Earth 90′lardaki Amerikan power metali soundundan biraz daha Avrupa power metalini anımsatan bir melodi anlayışına geçiyor. Iced Earth 90′lı yılların en sevdiğim Amerikan power metal grubu, bu albümle birlikte ise gittikçe daha az ilgimi çeken bir yola girdiler

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.