# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TESTAMENT – Low
| 26.08.2024

“…Bazen sen bile bilemezsin
Ne kadar alçalabileceğini…”

Erhan Yiğit

Ne zaman birisi bana en sevdiğim grubu sorsa en sevdiğim herhangi bir grup olmamasına rağmen hemen TESTAMENT deyiveriyorum. TESTAMENT en sevdiğim grup değil ama ‘’The Legacy’’, ‘’Souls of Black’’, ‘’Practice What You Preach’’ gibi bu âleme gelmiş en iyi birkaç Thrash metal albümlerini düşündüğümde ve duygusal olarak güçlü bir bağ kurduğumu da hesaba kattığımda TESTAMENT için en sevdiğim grup diyebiliyorum.

Saraçoğlu’nun tavsiyesiyle şu an kaleme aldığım ‘’Low’’ ise o zamanlar henüz 10 yıllık olan TESTAMENT tutkusunun ve ruhunun 90’lı yıllara kazınmış kalıcı bir yansıması ve daha yenice birikmeye başlamış, dumanı üstüne Thrash metal tecrübesinin ustalık eserlerinden birisi.

Kimisine göre grubun kendi ‘’Black Album’’ü olarak nitelendirilen ama bence aslında hiç de öyle olmayan, iyi niyetli girişim ‘’The Ritual’’dan sonra 1994’de piyasaya sürülen ‘’Low’’u önceki TESTAMENT albümlerinden ayıran en önemli detay ise grubun belki de en ikonik üyesi olan, sıfatlarını saymaya kalkışsanız sayamayacağınız Alex Skolnick’in yerine yine en az kendisi kadar yetenekli olan, Death’de de pena sallamış olan James Murphy’nin görev alması.

Normal şartlarda James Murphy’nin olduğu herhangi bir grup için ‘’Eskisini aratıyor’’ gibi bir ifade kullanmaktan çekinirsiniz ama yerine geldiği önceki eleman Alex Skolnick gibi bir deha olunca ister istemez eksiklikler göze çarpıyor bu söz konusu eksiklikleri olumsuz olarak değerlendirmek çok yanlış olur. James Murphy, Alex’den boşalan makamı öyle bir dolduruyor ki TESTAMENT onun sayesinde ‘’Low’’ ile külliyatının en renkli, en groovy ve aynı zamanda en farklı işini başarmış oluyor; Albümün girişinde bizi karşılayan ‘’Low’’un hiçbir şeye benzemeyen aksak intro’sunu, Legions (In Hiding)’ın tıpkı Arise’ın girişiyle (obskü-obskü-obskü) benzeşen Domest-Domest-Domest deyişini, bir Chuck Billy mucizesi olan Hail Mary’nin groovy vokallerini ve Trail of Tears’ın en iyi birkaç Thrash metal ballad’ından biri oluşunu düşünün. ‘’Low’’un ne kadar tutku dolu, özel bir albüm olduğunu görürsünüz.

‘’Low’’ en kısa tabirle TESTAMENT’in en groovy, en yerinde duramayan, en kendine has yapıtı demiştim. Chuck’ın özellikle 2000’li yıllardan sonraki albümlerinde kullanmayı tercih ettiği groovy vokal stilinin de ayrıca kaynağı sayılabilecek kadar çeşitli bir vokal yelpazesini de bünyesinde tutan ‘’Low’’ şarkı sözleri bakımından değil ama hem besteleme hem de melodik bakımdan döneme damga vuran PANTERA sound’undan etkilendiğini ve bunun sonucunda da ortaya Hail Mary, Legions (In Hiding) gibi groove’un allah katına ulaştığı parçaların çıktığı çok net görülebiliyor.

İNISINT PİPIL SAFIR DA LOS

Şarkı sözleri demişken ‘’The Legacy’’ ile ‘’Titans of Creation’’ arasındaki 37 yıllık koca bir kariyer içerisinde TESTAMENT’in her zaman mazlumun yanında olan, kötüleri lanetleyen duruşunun bu albümde de devam etmiş olduğunu aktarmak isterim; En erken dönemlerinde Apocalyptic City, Sins of Omission, son 20 yılda ise Native Blood ve The Evil Has Landed gibi şarkılarla nasıl bu tavrını devam ettirdiyse bu albümde de Low ve Shades of War gibi şarkılarla bunu sürdürmekte kararlı bir duruş sergilemiş zamanında.

Sometimes you just don’t know how low… how low you can go… So low it’s sickening!“’

Kapanışı Shades of War şarkısı sözlerinin bir kesitini daha yazarak yapmak istiyorum:

Burial of a human being
A man before a boy
Born to fight in another man’s world
Not a world where there’s war

9,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.79/10, Toplam oy: 29)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1994
Şirket
Atlantic Records
Kadro
Chuck Billy: Vokal
Eric Peterson: Ritim gitar, geri vokal
James Murphy: Lead gitar
Greg Christian: Bas
John Tempesta: Davul
Şarkılar
1. Low
2. Legions (In Hiding)
3. Hail Mary
4. Trail of Tears
5. Shades of War
6. P.C.
7. Dog Faced Gods
8. All I Could Bleed
9. Urotsukidōji
10. Chasing Fear
11. Ride
12. Last Call
  Yorum alanı

“TESTAMENT – Low” yazısına 17 yorum var

  1. Cryosleep says:

    Çaktım 10′u. The Legacy, The New Order’ı çok sevmekle beraber Practice What You Preach ve Souls of Black’den itibaren girdikleri yolu da severim. The Ritual’a birkaç şarkı hariç çok bayılmam ama Low, The Gathering ile beraber en sevdiğim 90′lar Testament albümleridir. Bir de James Murphy.

  2. Boba Fett says:

    “Yükselen ben değilim alçalan duvarlar”

    Chuck Billy

  3. dmnzr says:

    Efsane Thrash metal gruplarini kuran kisa boylu insanlar

    eric peterson
    scott ian
    kerry king
    lars ulrich
    mille petrozza

    dave mustaine haric liste enteresan derecede tutarli…

    Murat 'Historian' Karan

    @dmnzr, D.D. Verni unutulmamalı böyle bir liste yapılırken.

    eatthegun

    @dmnzr, Morten ve Michael Stützer

  4. 41 yaşındayım says:

    Hayvan gibi albüm ama adamlar The Gathering diye bir albüm yapmışlardıki önceki işlerini açıp dinlemez olmuştum.öncesini unutturan bir albümdü.

    31 yaşındayım

    @41 yaşındayım, bu albümün hastası olabilirdim ama The Gathering gibi bir köpeklik var olduğu için hep üvey evlat muamelesi yaptım.

  5. Seyfettin Dursun says:

    James Murphy’nin ne kadar iyi bir gitarist olduğunu görmek isteyenler bu albüm yerine Live at the Filmore’a bakmalı. Murphy orada Skolnick’in sololarını orijinali kadar ve/ya daha iyi çalıyor. Özellikle de Practice What You Preach açık ara favorim!

  6. eatthegun says:

    90′lar Testament’ını daha çok seven az kişidenim büyük ihtimalle. The Ritual sonrası 3 albüm de hayvan gibi. Low da en sevdiğim albümlerinden biri. Keşke şimdi de şu sounda yaklaşan işler yapsalar thrash diye zorlayacaklarına. Albüm her açıdan çok iyi, olumsuz tek yanı prodüksiyon, gitarlar bi acayip davullar geride vs.. Sonraki iki albüm kadar iyi bi prodüksiyonu olsaydı çok daha fazla dinlenirdi. Özellikle albümün ikinci yarısı bence çok daha iyi. Öküz gibi albüm, Chuck Billy’nin böğürtmesi yeter..

  7. Serkan says:

    Sağlam albüm, ama 9,5′lik bir albüm mü bence değil. Bu 9,5 ise The New Order kaç o zaman? Benim için Souls of Black’ten iyi The Ritual’dan kötü bir albüm bu.

    Erhan

    @Serkan, Low benim için The New Order’dan daha iyi, Souls of Black’ten de bir tık aşağı da. Low da bir Testament klasiğidir.

  8. Cerca C. says:

    Low ile The Demonic’ten tiskiniyorum.

    Şu albümler yeter bana.
    The Legacy
    The Formation of Damnation
    The New Order
    The Gathering
    Practice What You Preach
    Brotherhood of the Snake

    eatthegun

    @Cerca C., Dark roots of the earthten ne istedin hocam :)

    Cerca C.

    @eatthegun, Liste aslında tam anlamıyla en çok beğendiğimden başlayarak gidiyor. İçinde epey sağlam şarkılar barındırıyor. BotS’den sonra o albüm var, uzatmak istemedim listeyi.

    eatthegun

    @Cerca C., The Formation of Damnation’a zamanında ısınamamıştım pek, tekrar bakayım bari o zaman

  9. şeyh hulud says:

    Şöyle bir Testament haftası yapayım, dinlemeyeli yıllar oldu. Son 2 albümü sanırım hiç dinlemedim bile.

  10. Raddor says:

    Herkesin favorileri ve sevmedikleri ne kadar farklı söz konusu Testament olunca. Ben de Souls of Black’i sevmiyorum. The Legacy’ye o kadar tapmıyorum. Low’u beğeniyorum. The Ritual ve Practice What You Preach’e bayılıyor, The Gathering’e tapıyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.