# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BURZUM – Aske EP
| 19.08.2024

Ateşinizi alabilir miyim?

BURZUM tarihinin ilk ve tek EP’si olan “Aske”den kucak dolusu yanmış tahta, kömür olmuş haçlar ve bir dolu külle karşınızdayım. Bu incelemeyi benim için özel kılan şey, bu yazının bunca yıl sonra PA’da yazdığım ilk ve şimdilik tek BURZUM incelemesi olması. Esasında “Dauði Baldrs” başta olmak üzere PA’da yer almayan birkaç BURZUM albümü var, ancak ben değer ve önem olarak “Aske”nin bu albümlerden daha ön planda olduğunu düşündüğümden onu yazmak istedim.

Başta “Inn i drømmens slott” adıyla çıkması planlanan ancak sonradan “küller” anlamına gelen “Aske” adıyla çıkan EP’nin kapağında, iddia edildiğine göre Varg’ın 1992’de yaktığı Fantoft Kilisesi’nin yanmış hâlinin fotoğrafı var. İddia diyorum, çünkü bu iddiasına rağmen Varg böyle bir suçtan hüküm giymedi. Varg 1994 yılında Bergen’deki Åsane ve Storetveit Kiliseleri ile Vindafjord’daki Skjold Kilisesi ve Oslo’daki Holmenkollen Şapelini yakmaktan suçlu bulundu, ancak Fantoft’u yaktığına ilişkin yeterli delil bulunmadığından suçlu bulunmadı.

O dönemde kilise yakmak black metal ortamlarının en sükseli hareketi olduğundan çeşitli insanlar kilise yakıyor, bazılarıysa bu kilise yakmaları üstlenerek adlarını duyurmaya çalışıyordu. Sonuçta Fantoft Kilisesi yakılmıştı ve bu EP’nin kapağına, hele bir de “Aske” adıyla konmasında bir sakınca yoktu. Dönemin muzip black metalcileri elbet bununla da sınırlı kalmadı ve EP’yi çıkaran Euronymous’un şirketi Deathlike Silence Productions, kasetin yanında dinleyicilere bu EP kapağının yer aldığı bir de çakmak gönderdi.

“Aske” üç şarkıdan oluşan 20 dakikalık bir EP. Kasetin bir yüzü “Hate”, diğer yüzü “Winter” olarak adlandırılmış ve ilk iki şarkı “Hate”, üçüncü şarkı ise “Winter” tarafında. Bu şarkılardan ilki olan “Stemmen fra tårnet” BURZUM’un ilk Norveççe şarkısı olma özelliğini taşıyor. BURZUM’un ne olduğuna dair fikirlerin tamamına yakınını bünyesinde barındıran şarkı, elbette ki tekrarlı ancak sürükleyici olmayı da başaran akılda kalıcı bir rif üzerinden ilerliyor.

Ardından gelen “Dominus Sathanas”, başındaki çığlık haricinde enstrümantal bir şarkı ve daha ziyade atmosfer yaratma amacı güden karanlık, kötücül bir arkadaş. Onun ardından da EP’nin yarısını oluşturan “A Lost Forgotten Sad Spirit” geliyor. Varg hakkında ne düşünürsek düşünelim, adamın zamanın yarattığı şeyin önemini ve verdiği ilhamı kimse görmezden gelemez. “A Lost Forgotten Sad Spirit” de BURZUM’un ta en baştan işe nasıl adanmış şekilde koyulduğunun göstergelerinden olan bir şarkı. Bu EP’yle aynı yıl çıkacak olan ilk gerçek BURZUM klasiği “Det som engang var”da ve sonrasındaki 2 yıl içinde göreceğimiz diğer iki başyapıt “Hvis lyset tar oss” ve “Filosofem”de göreceğimiz şeylerden aşağı kalır çok da bir yanı olmayan “A Lost Forgotten Sad Spirit”, iniş çıkışları ve monotonluğu çok efektif kullanan Varg’ın önemli ilk dönem eserlerinden biri.

Böylelikle EP’yi özetlemiş oluyoruz. “Aske”, 1992-1996 arasında yaptığı müzik dönemsel olarak benzersiz, geleceğe dönük olaraksa devasa bir ilham kaynağı olan Varg Vikernes’in elinden çıkan, yine kendisiyle özdeşleşen her şey gibi bir şekilde sansasyonel olmayı başaran çeşitli unsurlar içeren, kapağından ötürü muhtemelen çıktığı dönem Norveç taraflarında çeşitli kesimleri kızdırmış ancak daha da önemlisi pek çok genç black metal savaşçısına da bir şeyler yapma motivasyonu vermiş BURZUM yapıtlarından biri.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.59/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1993
Şirket
Deathlike Silence Productions
Kadro
Count Grishnackh: Her şey

Konuk:
Samoth: Bas (1, 3)
Şarkılar
1. Stemmen fra tårnet
2. Dominus Sathanas
3. A Lost Forgotten Sad Spirit
  Yorum alanı

“BURZUM – Aske EP” yazısına 25 yorum var

  1. Necrobutcher says:

    benim için değeri ölçülemeyecek kadar değerli içinde yığınla anımın olduğu bir şarkıdır a lost forgotten sad spirit. yazıyı görür görmez kafamda ateşin üstünde çıtırdayarak uçuşan ve sonra da soğuyup karanlıkta kaybolan küller uçuştu.

    şarap,ateş ve orman.

    Once there was hatred
    Once there was cold

  2. cemilokumus says:

    Aske üç şarkıdan oluşan kısa bir EP olsa da bu EP’deki şarkılar, Burzum’un geleneksel black metal dönemindeki temel karakterini çok iyi ortaya koyan, duygu yoğunluğu çok yüksek, dinleyiciyi ele geçiren rifler üzerine kurulu şarkılar. Kapak da kuşkusuz black metal tarihinin en ikonik kapaklarından biri.

    Ahmet Saraçoğlu

    @cemilokumus, böyle bir EP’ye böyle bir kapak acayip yakışıyor cidden. Adının “küller” olması da müthiş zevk sahibi bir tercih. Tek kelimeyle çok fazla şey ifade ediyor; inancına, duruşuna göre birilerini öfkelendirip küfrettiriyor, birilerine ise bıyık altından tebessüm ettiren bir tatmin veriyor.

  3. P L A G U E says:

    Hayatımda çok önemli yerleri olan eserler bunlar. Bunlar dedim çünkü yanlış hatırlamıyorsam 2004 veya 2005’te ebay amerikadan sipariş vermiştim. Aslında ‘Burzum’ albümünü sipariş vermeme rağmen bu ep ve albümün tek cd’de toplanmış versiyonunu göndermişlerdi. O yüzden bunlar diyorum. İşin ‘Aske’ kısmına gelirsek, o kadar çok anısı, mekan bağlantısı vs. var ki, sabaha kadar yazsam anlatsam bitiremem. Sene olmuş 2024, hâlâ dinledikçe triplerden triplere giriyorum, bulunduğum ortamdan soyutlanıyorum, o yıllara geri dönmek istiyorum. Karakterini tipini sikeyim mevzularından bağımsız olarak, müzik zevkime direkt etki eden oluşumların en önemlilerinden biri Burzum.

  4. EP’ye Burzum diskografisinin genelini düşünerek 8 verdim. Black metal açısından aslında daha değerli olduğunun farkındayım. “Det som engang var”, “Hvis lyset tar oss” ve “Filosofem”den dolayı bu notu verdim, bu EP’ye 9-10 falan verirsem onlara 10 üstünden 13 falan verilmesi lazım.

  5. Yiğit says:

    Kitlesi, vargın kişisel olayları vs bir yana hayatımın en özel gruplarından. Müziğindeki hissiyatın yoğunluğunu çok az grupta buluyorum. A Lost Forgotten Sad Spirit manyak şarkı.

  6. Birisi EP kapağı için “Photoshop olmadığından albüm kapağı görseli için bizzat gidip kilise yakmak zorunda kaldığın o güzel eski zamanlar” demiş ahah

  7. eatthegun says:

    Bundan daha kült bi ep zor bulunur. Açılış ve kapanış şarkılarının manyaklığından kapağına ismine kadar her şeyiyle müzik tarihine kazınmış en kült şeylerden biri. Elektrik kaçağı ile spiral arasında gidip gelen gitar tonu kulaklara şenlik. Burzum’un özellikle klasik dönemindeki basit bir kaç riffle verebildiği duygu yoğunluğu, atmosfer eşsiz.

  8. şeyh hulud says:

    Varg’ın en son 8. çocuğu doğmuştu sanırım. Adam iyice Kaygısızlar dizisi gibi oldu. Avrupa’nın genetik mirasını resmen tek başına kurtarmaya çalışıyor.

    BK

    @şeyh hulud, Burzum FC’yi kurmasına az kaldı.

  9. BK says:

    A Lost Forgotten Sad Spirit Burzum’un en değerli şarkılarından kanımca. EP de gerek kapağı, gerek adı ile kült statüsüne erişmiş nadir EP’lerden.

  10. BK says:

    Ahmet abi bu arada bir Fallen kritiği de siteye çok yakışır.

  11. MGLA says:

    çıtanın en üstü değil gökyüzünün ta kendisi. dahi götveren.

  12. A.Karayazı says:

    Site bu aralar iyice yardırma moduna geçti. Respect.

  13. Rust in Peace. says:

    Burzum, Euronymous, Varg, Vikernes, black metal, kozmos, sanat, ırkçı, İskandinavya, sanatçı, metal, Norveç, semavi dinler, hapis, gönül adamı, Norveç ceza kanunu, Hint-Avrupa dilleri, cinayet, Hıristiyanlık, Musevilik, Müslümanlık, çok tanrılı dinler, paganlık, yangın, şamanizm, depresif, folk, Mayhem, Bergen, arisk, yetenek, katil, Avrupa’da yükselen ırkçılığın korkutması, temel din eğitimi, ruhban sınıfı, maneviyat, SS, felsefe, bokmål, metali çok iyi bilmek, Old Funeral, Grishnakh, black metalde ABD parmağı, ormanlar, epiklik, tabiat, şeytan, metal uzmanı olmak, davayı satmak, Irminsûl, ruh hastası, duygular, metalin m’sini bilmemek, kilise, bıçaklamak, militarizm, Belobog, köklere dönmek, deneysellik, panteizm, neo-paganlık, Breivik, Haçlılar, dahi, deli, psikopat, Templar, satanizm, bu ağaçlar güzel kuşlar, Ork’larda Türk şüphesi, Tolkien akıllı olsun, corpsepaint, piyasa ekonomisi, Adam Smith ve görünmez el fenomeni, Old Funeral, çağdaşlık, 3. dünya ülkeleri, global dünya, G-8, Filosofem, Norsk, intihar oranı, mitoloji, Kristian Larsson, Fantoft, ist krieg.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rust in Peace., 15 yıllık PA tarihinin en iyi yorumlarından biri. Onaylarken PA kitlesiyle bir kez daha gurur duydum. “Ork’larda Türk şüphesi”nde ayağa kalkıp alkışlayasım geldi.

    Okurken bir kelimeyi bekledim acaba gelecek mi diye, gelmedi ama olsun. Fazlasıyla butik bir Varg ayrıntısı olarak “masa” kelimesini de bekledim. Varg hapisten çıktıktan sonra çektiği bir videoda amfiye takılmamış gitarın sesi daha yüksek çıksın diye gitarı masaya dayayarak çalıyordu, rezonans artsın kamera mikrofonu sesi daha kolay alsın diye.

    Rust in Peace.

    @Ahmet Saraçoğlu, abi bu senin yorumun ahahaha 12 yıl geçmiş üstünden ama olsun. Ne zaman Burzum konusu geçse bu aklıma geliyor. Umskiptar incelemesi ilk yorum

    http://www.pasifagresif.com/2012/05/burzum-umskiptar/

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rust in Peace., asdhasfdhagfsjasd oha aklımın ucundan bile geçmedi, hiç hatırlamadım benim yazdığımı. Şimdi Umskiptar’dakine baktım yine de hatırlayamadım yazdığımı.

    Olsun, hatırlattığın için yine de çok iyi yorum. Sağ ol valla durduk yere ahahaha diye güldüm bu saatte.

    Cryosleep

    @Rust in Peace., Thule cemiyeti, let’s find out, bıçak.

    eatthegun

    @Rust in Peace., @Ahmet Saraçoğlu, Aradığım iki yorum hahahahah.

  14. Cryosleep says:

    @Cryosleep, https://prnt.sc/DhLw5ykHS8aW vay amk.

    Cryosleep

    @Cryosleep, üstteki yorumun altına olacaktı gjfdj

  15. Erhan says:

    ”Coğrafya Kaderdir” söyleminin doğrulunun en büyük kanıtıdır Varg Vikernes. Norveçli, sarışın ve mavi gözlü, yetenekli olunca bütün insanların bakış açısına etki edebiliyorsun.

    Halbuki bir Işid militanının kafa yapısı nasılsa Varg’ın da aynı o şekilde; Bir yanda Paganizm, kundaklama, adam öldürme, örgüt işleri, Neo-nazizm. Diğer yanda ise Ümmetçilik, kafa kesme, adam kaçırma, örgüt kurma, katliam yapma.

    İdeolojiler farklı aksiyonlar çok benzer.

    Müzisyenliği görecelidir, kimi bayılır kimisi nefret eder. Benim için 90′lar Black metalinin yüzde doksanı çöptür ama bu adam, Mayhem, Marduk ve Darkthrone olmasaydı şu an BM dinleyemiyor olurduk.

    Özet olarak Varg, müzisyenliği dışında hem Norveçte hem de Fransada zehir saçmaya devam etmiş bir sosyopattır. Sokakta görsem boynunu kırarım. Hiç sevmem.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.