# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ROTTEN TOMB – The Relief of Death
| 22.07.2024

Bitlisli Belkıs Ana’nın büyü yaparken dinlediği albüm.

Erhan Yiğit

Geçenlerde bu yıl düzenlenecek olan Wacken festivaline katılacak grupları duyuran görselde dikkatimi çeken bir durum fark ettim; Scorpions, Amon Amarth ve Blind Guardian’ın Headliner olduğu listede bizim burada öve öve bitiremediğimiz Incantation’ın o görkemli ve tehditkâr logosu sağ köşelerde bir yere 6 punto ile yazılmış, kariyerini Metallica cover’ları yaparak ilerletmiş Sonata Arctica isimli topluluğa ise daha üstlerde yer ayrılmış.

Biliyorum, festival işlerini para yürütür. Dolayısıyla kim daha çok biliniyorsa adı da o kadar büyük yazılır ama Death metali icat eden 5-6 gruptan biri olan Incantation’ın en diplere atılması da canımı sıkmıyor değil, en azından biraz daha yukarı sıralara yazılabilirdi. Çok önemi yok, Incantation hepsini üst üste koyup sikecek kadar güçlü bir grup.

Yazıya girişimden nasıl bir albümden bahsedeceğim anlaşıldığına göre hemen başlayayım;

Düz, sürprizsiz, kulak zarı ezen Death metalin Güney Amerika yakasında iş gören gruplarından olan ROTTEN TOMB’un ikinci uzunçaları “The Relief of Death” bilen ve bilmeyen herkesin tahmin edebileceği üzere Death metalden başka hiç ama hiçbir şey sunmuyor. Albüm ismi, şarkı isimleri, albüm kapağı ve kalan diğer her şey tek isteği oturup bir saat Death metal dinlemek olan insanlar için yazılıp çizilmiş.

Grubun önceki albümü “Visions of a Dismal Fate”i çıktığı hafta dinleyip yeteri kadar beğenmemiş bir dinleyici olarak ben “The Relief of Death”i in Death metal seven her faninin sene sonu listelerine almakta tereddüt etmeyeceği kadar iyi olduğunu düşünüyorum.

Beslenilen ilham kaynakları konusuna fazla vakit ayıramaya gerek yok zira albümün daha play tuşuna basmadan ağır bir lağım kokusu almaya başlıyorsunuz. ROTTEN TOMB bununla birlikte dinleyenleri ASPHYX’in asitli çukurlarına atan, kaliteli Doom metal dokunuşlarını albümün bünyesinde bulundururken DEAD CONGREGATION’ın o uğursuz, basit melodikliğini de kullanarak albümün fikir kotasını kendi bildiği yoldan doldurma yoluna gidiyor.

“The Relief of Death” türevi albümlerin en büyük artısı daha önceden de iddia ettiğimiz üzere sadece varoluşunun bile bir albümü güzelleştireceği stereoid Death metal rif ve melodilerinin varyasyonel olarak bilinçli biçimde kullanılması ve bunları özbeöz kemik kıran Death metal sound’u ile pişirmesi olarak özet geçebiliriz. Bu albümün de tam olarak en büyük avantajı bu durum iken en büyük eksikliği ise yukarıda sözünü ettiğim fikir kotası doldurma görevini layıkıyla yerine getirmemesi diyebilirim. Bu bağlamda “The Relief of Death” bizim sevdiğimiz, güvendiğimiz sularda yüzerken suyun derinliklerine girmekten imtina ederek elit bir Death metal atmosferi yaratamıyor ama olsun, “The Relief of Death” en azından azman Death metal dinleyicisini çoğu yönüyle memnun edebilecek özeliklere sahip.

Sözün özü “The Relief of Death” Dabbe 7 çıksa poster görseli olarak kullanılmasında zerre beis yaratmayacak kapağıyla ve tavizsiz duruşuyla dinleyenden her türlü geçer puanı alabilecek bir albüm. P L A G U E’in önereceği seçkin içkilerle tadının damağa yapışacağını da hesap edersek “The Relief of Death”in süper bir albüm olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

7.5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.00/10, Toplam oy: 4)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
Şirket
Death Division Rituals
Kadro
Deathbringer: Vokal, gitar
C.: Gitar
Utukku: Bas

Konuk:
Skullfukk: Davul
Şarkılar
1. Dissonant Death Ritual
2. Oblivion
3. Psychopathic World
4. In The Last Hours
5. Rumble For The Cult Of Death
6. Funeral Urns
7. Let The Death Take Us
  Yorum alanı

“ROTTEN TOMB – The Relief of Death” yazısına 7 yorum var

  1. Necrobutcher says:

    şu konser afişi konusu çocukluğumdan beri konuştuğum ya da karşıma çıkan en uzun soluklu tartışma konusu olabilir :D konu tamamıyla endüstriyel. ama bir keresinde şöyle bir fikir çıkmıştı, konser biletlerini sahne alacak grupların isimlerinin bulunduğu tasarımlarla satıp, kim daha çok sattıysa onu ana öne çıkarmak. bu arada albüm çok güzel çerez gibi aktı gitti. 7.5 çok iyi bir puan.

    Necrobutcher

    @Necrobutcher, yine yazamadığım bir yorum oldu.

  2. Eline sağlık Erhan. Sonata Arctica konusunda bir haksızlık olmuş. Sonata Arctica ilk 4 albümü itibarıyla 2000′lerin ilk yarısının en başarılı power metal gruplarından biridir. O yüzden afişteki yerinde bir sıkıntı yok. “Kariyerini Metallica cover’ları yaparak ilerleten bir grup” hiç değil, ta 21 yıl önceki cover EP’sinde “Fade to Black” cover’lamıştı sadece.

    Erhan

    @Ahmet Saraçoğlu, Evet, o kısımda söylemek istediğimle alakası olmayan yanlış bir şey söylemişim lakin en azından benim jenerasyonum Sonata Arctica’yı Metallica coveriyla tanıdı.

    Berca B.

    @Ahmet Saraçoğlu, benim de o kısımda kafam karıştı. Sonata Arctica’yı orta düzeyde bilmeme rağmen Metallica coverlarından haberim bile yoktu. Yazıda görünce merak edip baktım ben de neyi coverlamışlar diye.

    Yine de Erhan yanlış anlamasın. Gayet güzel kritik, eline sağlık.

  3. P L A G U E says:

    Tam puanına layık akarı kokarı olan leş gibi albüm (iyi anlamda elbette). Herhangi bir sürpriz yok fakat ben de ilk albümden daha iyi olduğunu düşünüyorum. Belirli bir süre irin açlığınızı giderir, şimdiden afiyet olsun.

    Eline beynine sağlık Erhan.

  4. P L A G U E says:

    Küf, sidik, bok ve rutubet kokulu metruk bir binadan herkese selam olsun. Binanın altında da yatır varmış. Pizza siparişi verdim, sonra geri arayıp abi gelip şubeden alabilir misin dediler. Hepinizi sikeceğim diyip kapattım. Sikicem değil bak dikkat ettiyseniz, sikeceğim dedim. Kibar bir şekilde söyledim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.