# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VANHELGD – Atropos Doctrina
| 15.07.2024

İşi bilen adamların elinden çıkma mis gibi bir albüm.

Yola 2007’de çıkan ve günümüze kadar hep belli bir kalitenin üstünde albümler çıkaran İsveçli death metal grubu VANHELGD, yeni albümü “Atropos Doctrina”yı yakın zamanda çıkardı. Bu durum çok kısıtlı bir azınlık için çok sevindirici bir haberdi, zira VANHELGD yaptığı işi tutkuyla, inançla yapıyordu ve ortaya son derece sürükleyici albümler çıkıyordu.

Bu durumun net bir kanıtı olan “Atropos Doctrina”u başlattığınız anda bizi bir saniye bile oyalanmadan giren bir death metal ateşi karşılıyor. Ne var ki bu death metalin içine yedirilmiş çok lezzetli bir black metal atmosferi ve melodik anlayış da mevcut. Bunu albümün ilk iki şarkısını dinler dinlemez göreceğinizi ve albüme çok kısa sürede ısınacağınızı tahmin ediyorum.

Bunu sağlayan başlıca şey, VANHELGD’in doksanlar kokan melodik tremolo rifleri ve şarkı sözlerinin İsveççe oluşuyla ortaya çıkan old-school hava. Giriş şarkısı “Saliga äro de dödfödda”nın lead melodileri ve “Kom dödens tysta ängel”in girişinden vuran tremolo riflerle kendimizi bir anda doksanların ikinci yarısında bulmamız işten bile olmuyor.

Referans olarak birkaç isim zikretmek gerekirse, akıllara NECROPHOBIC’in yırtıcılığı ile OCTOBER TIDE’ın hüznü arasında gidip gelen bir spektrumun gelmesi gayet olası. Adamlar bu aralıkta harika bir denge kuruyorlar ve olayı ne fazlasıyla zehirli ne de fazlasıyla buhranlı bir düzleme oturtuyorlar. Adını andığım şarkılardan ilki bu spektrumun NECROPHOBIC ve türdeşleri tarafına, ikincisi ise OCTOBER TIDE havasına yakın seyrederek bahsettiğim durumun altını gayet güzel şekilde çiziyor.

Bunun üstüne anadilde söylenen vokallerin vuruculuğu, prodüksiyonun bu tarzı nefis şekilde beslemesi ve bestelerin akıcılığı da eklenince ortaya harbiden de keyifle dinlenen, dinamiği bol bir çalışma çıkıyor.

VANHELGD “Temple of Phobos” ve “Deimos Sanktuarium”un ardından altı yıllık bir sessizliğe bürünmüştü, ancak ne mutlu ki böylesi sağlam bir albümle geri döndüler ve yılın değerli işlerinden birine imza attılar. “Atropos Doctrina”yı, işi bilenin elinden İsveç melodik black/death metali dinlemek isteyen herkese tavsiye ederim.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.14/10, Toplam oy: 7)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Dark Descent Records
Kadro
Mattias Frisk: Vokal, gitar
Jimmy Johansson: Vokal, gitar
Jonas Albrektsson: Bas
Mathias Westman: Davul
Şarkılar
1. Saliga äro de dödfödda
2. Kom dödens tysta ängel
3. Ofredsår
4. I ovigd jord
5. Atropos Hymnarium
6. Galgdanstid
7. Kerernas törst
8. Gravjordsfrid
  Yorum alanı

“VANHELGD – Atropos Doctrina” yazısına 1 yorum var

  1. ismail vilehand says:

    Uzun zamandır listemde bekleyen bir albümdü. Övgüleri görünce listeme aldım ancak maalesef yarrağımın kafası gibi bir albümmüş. Bu ne lan cidden. Müzik zevki benimle uyuşan varsa boşuna vakit kaybetmesin.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.