# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
FINAL GASP – Mourning Moon
| 18.05.2024

TRIBULATION’cılık Meslek Yüksekokulu.

2023 yılında çıkan ve gözümden kaçan, ancak son aylarda defalarca dinleyip yazacak zaman bulamadığım bir albümleyiz bugün. 6-7 yıl önce kurulan ABD’li gotik metal/death rock grubu FINAL GASP, son yıllarda epey revaçta olan TRIBULATION’cılık kavramını hakkını vererek yapan bir oluşum. Bu trendin tuttuğu herkesçe görüldüğünden, daha ilk albümleri öncesinde Relapse Records’la anlaşmayı başardılar.

Geçtiğimiz yıl fark ettiniz mi bilmem, ancak “Mourning Moon” için yapılan promosyon da pek çok grubun ilk albümü için yapılan promosyona kıyasla epey sağlamdı ve bu sayede albüm sağda solda sürekli karşımıza çıktı.

Grubun müziğini özetlemek için esasında birkaç kelime yeterli. TRIBULATION, UNTO OTHERS, IN SOLITUDE. Bir de yaklaşık 40 yıl öncesine gidersek DANZIG, SAMHAIN, KILLING JOKE gibi gruplardan çeşitli etkilenmeler var.

Grupla ilgili enteresan durumlardan biri üç gitaristinin olması ve albümde de üç gitaristin çalması. Müziği dinlediğinizde, bu durumdan haberdar olmadığınız sürece böyle bir şeyin farkına varmanızı sağlayacak herhangi bir şey yok. Yani dinlerken ritim gitarın üstüne bambaşka iki lead gitar katmanının eklenmesi gibi bir şey söz konusu değil. Dolayısıyla FINAL GASP neden beş kişi değil de altı kişi, bilemiyorum. Ancak albümde duyduğumuz şey güzel olduğundan, şikâyet edecek bir şey de yok.

“Mourning Moon”un barındırdığı müzikal karakteri çok iyi yansıtan, yeterince kırçıllı, yeterince karanlık bu sound’un yaratımından sorumlu kişi ise müzisyen olarak heavy metal ve türevlerini, miks/mastering olaraksa aşırı ekstrem türleri tercih eden başarılı dostumuz Arthur Rizk. Rizk’in son yıllarda sürekli aşırı sert albümlerin prodüksiyonunu yaparken böyle bir albümün de prodüksiyonunu üstlenmesi iyi bir şey. Kendisi yakın zamanda sitede yer verdiğimiz yeni SPECTRAL VOICE, ANTICHRIST SIEGE MACHINE ve SHOCK WITHDRAWAL albümleri ile yakında çıkacak CRYPT SERMON albümünün de massa başı işlerinden sorumlu. Gerçekten bambaşka bir çar.

Yukarıda da dediğim gibi bu türdeki albümler son dönemlerde çok revaçta. TRIBULATION’ın yaptığı şeyi baz olarak kabul edersek, bunu THE NIGHT ETERNAL gibi heavy metale yaklaştıranlar da var CLOAK gibi black metale yaslayanlar da. Bu öylesine baskın ve tutması garantiye yakın bir sound ki NECROWRETCH’in bile son iki albümünde bu sulara ayak sokmuşluğu var kanısındayım. FINAL GASP de bunu iyi yapan bir grup. Esasında bu sound, eğer ne yaptığınızı biliyorsanız zaten genelde iyi sonuçlar veren bir müzikal kimlik. Bu yüzden “Mourning Moon”u da gönül rahatlığıyla dinleyebilir, yazının başlarında adını andığım grupları da seviyorsanız epey keyif alabilirsiniz.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.75/10, Toplam oy: 4)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Relapse Records
Kadro
Jacob Murphy: Vokal
James Forsythe: Gitar
Peter Micanovic: Gitar
Alex Consentino: Gitar, synthesizer
Sean Rose: Bas
Eric Lester: Davul
Şarkılar
1. Climax Infinity
2. Homebound
3. Botched Ritual
4. Frozen Glare
5. Seize
6. Blood and Sulfur
7. Mourning Moon
8. Unnatural Law
9. 14 Gates
10. Temptation
11. The Vanishing
12. Rows of Heaven
  Yorum alanı

“FINAL GASP – Mourning Moon” yazısına 7 yorum var

  1. Seyfettin Dursun says:

    Duyduğum en kötü grup isimlerinden biri ve türlerini de “goth rock” olarak belirtmişler! “Nereden baksan ahmakça” hakikaten…

    Ahmet Saraçoğlu

    @Seyfettin Dursun, grup adı sesletim olarak mı kötü geldi, anlam olarak mı?

    Seyfettin Dursun

    @Ahmet Saraçoğlu, aslında ikisi de… “İç çekme” anlamıyla “gasp” kendi başına nefis bir sözcük. Adeta “gasp” ağzınızdan çıktığı anda, anlamını bilmeyen birine bile ne demek olduğunu hissettiriyor. Ama “final gasp”, “son bir iç çekiş” gibi garip bir oksimoron içeriyor: Son bir kez iç çektiysen, son bir kez de o içine çektiğin soluğu dışarı vermen gerekmez mi?:)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Seyfettin Dursun, grup bunu son nefesini alıp ölme anlamında seçmiş bence. Gasp sadece iç çekiş değil çünkü. Son bir nefes alıp, veremeden ölebilirsin de.

    Seyfettin Dursun

    @Ahmet Saraçoğlu, hocam bir tıp doktoru olarak belirtebilirim ki son nefesini “vermeden” ölemezsin maalesef! Aynı şekilde -yine maalesef- en değer verdiğin kimse olsan bile son osuruğunu çıkarmadan veya altına etmeden de ölemezsin ne yazık ki:(…

    Dysplasia

    @Seyfettin Dursun, Gasp iç çekiş değil ki sadece. Kesik nefes gibi falan yorumlanabilir. Gasping solunum dediğinde iç çeke çeke ölmeyi kastetmiyoruz. Bildiğin son nefes işte.

    tanistlin

    @Seyfettin Dursun, final gasp yani şartlı tahliyeden mecburi dönüşte son bir gasp anlamında değil mi?

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.