Melodik death metalin ışıltılı zamanlarındaki müzikal karakteri bu ışıltılı zamanların oluşmasını sağlayan köklü gruplar tarafından büyük oranda terk edildiyse de özüne sadık melodik death metal hâlâ pek çok yeni/yakın dönem grup tarafından tercih ediliyor.
Bugün böyle bir gruptan bahsedeceğiz.
2014’te Ankara’da kurulan melodik death metal grubu THRENOTH’un Kasım 2022’de çıkan ilk albümü “Premise of the Past”, türün olmazsa olmazlarının gerektiği şekilde yapıldığı ve melodik death metal formüllerine bağlı kalsa da bunu başarılı biçimde ortaya koyan bir albüm. THRENOTH’un melodik death metali geleneksel sularda ilerliyor ve türün demirbaşlarının zamanında döşediği taşlara basarak yol alıyor.
Grupla ilgili olarak bahsedilmesi gereken olumlu tarafların başında, THRENOTH’un sadece ritim gitarı sadece melodilere altlık olarak kullanmaması geliyor. Albümdeki melodileri çekseniz bile ritim gitarın çaldığı riflerle gayet dinlenebilir şarkılar elde edersiniz.
Zaten türün büyüklerinin türün büyükleri olmasını sağlayan başlıca şeylerden biri de buydu. Misal IN FLAMES ne kadar melodi odaklı bir grup olsa da onları bu denli kalıcı, etkileyici ve ilham verici kılan yazdıkları riflerin de çok üst düzey olmasıydı.
Bugün bir “Embody the Invisible”ın, “Food for the Gods”ın ya da daha onlarca şarkının lead gitar harici kısımlarını, verse riflerini dinleyin, bahsettiğim şeyi görebilirsiniz.
IN FLAMES’in doksanlardaki lead tonlarına yakın bir lead tonuna sahip olan “Premise of the Past”, beste ve rif karakteri olaraksa bence DARK TRANQUILLITY’ye daha yakın duruyor. Misal “Swift War”un giriş rifinin 7. ve 10. saniyelerdeki nota değişimi DARK TRANQUILLITY’nin 209384 yıldır sayısız şarkısında defalarca kullandığı bir şablon. Burada illa yabancı bir referans üzerinden gidiyormuşum gibi düşünülmesin. Zaten dünyadaki TÜM melodik death metal grupları ya AT THE GATES ya IN FLAMES ya da IN FLAMES’in referansları üzerinden gidiyor. Dolayısıyla günümüzde hâlâ bu tarzı icra eden grupların nasıl bir sound’u olacağı da bu üç grubun doksanlarda yaptığı işleri ne şekilde kombinlediği, hangisinden ne oranda beslendiği üzerinden belirleniyor.
THRENOTH’un rif yapıları ve riflerindeki nota seçimleri itibarıyla yakın durduğu isim DARK TRANQUILLITY olsa da grubun ve albümün genel olarak bir “X takipçisi” olduğunu söyleyemeyiz. Pek çok şarkıda başka herhangi bir melo-death grubunu akla getirmeyecek tarzda rifler var ve bu da “Premise of the Past”i dinlerken kendinizi müziğe bırakmanızı kolaylaştırıyor.
İkide bir riflerden bahsetme sebebim, melodik death metal yapan THRENOTH’un bence o kadar da melodi odaklı şarkı yazmaması. Melodiden ziyade riflerle bütünleşen lead’ler diyebileceğim bir yazım tarzları var ve büyük oranda güvenli sularda yüzdükleri, duygular arası radikal değişimlere imza atmadıkları da düşünüldüğünde albümü baştan sona gönül rahatlığıyla, “bir anda alakasız bir şeyler olacak mı?” tedirginliği yaşamadan dinliyorsunuz.
İlk albüm olduğu düşünüldüğünde THRENOTH’un ortalamanın üstünde, eli yüzü düzgün bir iş yaptığını rahatlıkla söyleyebilirim. Doksanların geleneksel melodik death metali artık miadını doldurmuş bir tür olarak görüldüğünden ileriki çalışmalarında biraz daha risk almalarının kendileri açısından daha faydalı olabileceği kanısındayım. Türün en büyük isimleri bile kendilerini tekrar etmemek adına bambaşka kafalara bürünürken, THRENOTH da gelecekte beste perspektifini genişleterek gayet ilgi çekici yapıtlara imza atabilir.
Kadro Yusuf Ziya Temirci: Vokal
Emre Kuzucanlı: Lead gitar
Barış Ata: Ritim gitar
Doğuhan Okyar: Bas
Alper Karadurmuş: Davul
Şarkılar 1. All Fates to Ride
2. Desolate Decision
3. Swift War
4. From the A'sar
5. Cold in the Night
6. The Sacred Shrine
7. The End Is Dawn
8. Crescent Moon