Pasifagresif’le ilgili olarak beni en çok mutlu eden, sevindiren şey site takipçilerinin çok büyük kısmının bu müziğe ve bu müziğin yarattığı kültüre gerçekten de tutkuyla bağlı, bu müziği derinlemesine araştıran ve hayatının önemli bir yerine koyan insanlardan oluşması. Biz müzik değil de başka bir hobiye veya ilgi alanına ilişkin bir site de olabilirdik ve takipçilerimiz o konuda bizi bir kaynak olarak görmekle de yetinebilirlerdi. Mesela sporla veya sanatın başka bir dalıyla alakadar da yayın yapabilirdik. İnsanlar da bizi faydalı bir kaynak olarak görebilir ve hayatlarına devam edebilirlerdi. Kuran ve yürüten kişi olduğum için söylemiyorum ama PA’yı PA yapan takipçilerinin metal denen bu şeye, müziğe bu denli tutkuyla bağlı olmaları gerçekten hepimiz adına büyük bir lütuf. En azından benim için kesinlikle öyle. Bu Haziran’da PA 14 yılı geride bırakmış olacak ve bu kadar uzun bir süre boyunca aktif olmamızın ve aynen devam etme konusunda %100 kararlı olmamızın sebebi de takipçilerimizin bu tutkuyu aynen devam ettirmeleri, heyecanlarını ben dâhil PA’yı takip eden diğer herkese aktarmaları. Bu incelemenin başında bunları söylemek istedim, çünkü en basitinden az sonra hakkında yorum yapacağım albümü takipçilerimiz sayesinde keşfettim ve bunun mutluluğuyla iki kelam etmek istedim.
Her sene başında dediğim gibi, geçtiğimiz sene boyunca PA’ya ve bana kattıklarınız için teşekkürler.
2009’da yol çıktık, yıl 2023 oldu ve bırakın sonlandırmayı hız kesmek adına bile en ufak bir düşüncemiz yok. Öylesine yok ki, her gün yayınladığımız kritikler aynen devam ederken beri yandan da Pasifagresif tarihinin en büyük, en kapsamlı, en derinlikli araştırma dosyası üzerinde çalışmaktayım. Hazır olunca yayınlayacağız ve bugüne dek bu sitede okuyacağınız en keyifli yazılardan biri olacağına emin olabilirsiniz.
İşte böyle heyecanlar eşliğinde, sizlerin sayesinde keşfettiğim bir gruptan ve albümden bahsedeceğiz şimdi. Geçen sene ıskaladığım albümlerden biri olan “Beyond Ratio”, iki kişilik Rus grup SWAMPBORN’un ilk çalışması ve deneysel/post-black metal klasmanında yer alan bir albüm olarak 6 aylık bir gecikmeyle de olsa sitedeki yerini alıyor.
Yakın zamanda Ukrayna’dan bizleri selamlayan diğer bir deneysel/post-black metal grubu olan WHITE WARD’un son albümü “False Light”ı incelemiş ve yine 2022 takvimine yetiştirememiş olmanın üzüntüsünü yaşadığımı dile getirmiştim. SWAMPBORN’da da benzer hisler taşıdığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Esasında grubun adını ilk gördüğümde “SWAMPBEAST mi lan o? Ne zaman yeni albüm çıkardılar?” diye düşünmüş olsam da gözlerimi şöyle bir ovuşturduktan sonra bambaşka bir grupla karşı karşıya olduğumu anladım. SWAMPBORN black metalin katmanlı, derinlikli, coşkulu, öfkeli, kederli, eklektik, dinamik, karanlık, renkli taraflarını bir potada eriten ve bunu da çok belirgin bir tutkuyla sunan bir grup.
Yaklaşık bir saat süren “Beyond Ratio” son derece kişisel, standart black metal temalarından uzak Rusça sözlerden oluşuyor. Sözlere şöyle bir bakarsanız, albümdeki müzikle bu sözlerin tam olarak eşleştiğini görebilirsiniz. Müziğin hissettirdikleri neyse, sözler de o damardan ilerliyorlar. Müziğe baktığımızda grubun son derece akılda kalıcı, yaratıcı fikirler sunduğunu görüyoruz. Yer yer aklıma WAYFARER’ı getiren progresif yapının yanı sıra hiç kolaya kaçmayan ve farklı bölümleri birbirine akıcı şekilde birbirine bağlayan gayet zekice yazılmış düzenlemeler var. Grup bu tarz müzikte düşülmemesi gereken tuzaklardan itinayla kaçarken, bu tarz müziğe bir şeyler katacak noktaları ise özenerek bezenerek uygulamış. Sadece “Sleepingstatic”in başında gitar ve davulun girişinin absürtlüğü ve cüretkârlığı bile ayrı paragraf açmaya değer bir hareket. Deneysel ibaresinin geldiği her grubun olmazsa olmazı saksafonun çok başarılı kullanıldığı bu 12 dakikalık şarkı ve kapanışı yapan 14 dakikalık “Muscarum” da dâhil olmak üzere albümde çok bariz bir enstrüman yoğunluğu var. Sözler az, öz ve esas konuşmayı enstrümanların yapmasına fırsat verecek şekilde düzenlenmişler. Şarkılardaki sololar bile öylesine değiller, mutlaka bir şeyler anlatıyorlar ve her bir parçaya bir şeyler katıyorlar. Sözün özü, “Beyond Ratio” şarkılara muazzam zenginlikler katan bir dolu detay sayesinde büyüyen; basit ama etkili fikirler sayesinde yükselen bir albüm.
2022 içerisinde black metale farklı bir boyut katan epey bir grup dinledik. ASHENSPIRE, IMPERIAL TRIUMPHANT, SIGH, GAEREA, WHITE WARD, DEATHSPELL OMEGA, AENAON, niceleri… SWAMPBORN da bu gruplar arasına rahatlıkla girebilecek düzeyde iyi bir albüm yapmış ve bu sayede keşke zamanında keşfedip 2022’de bu sayfalarda yer verseydim dediğim albümler arasına adını yazdırmış.
SWAMPBEAST diye açmıştım ben de. ama karşıma süper bir albüm çıktı. ruslar black metalde son yıllarda çok iyi işler çıkartıyor.
çok güzel albüm. entropie, augoeides, transitions favorilerim.
Çok beğendim 3 gündür fırsat buldukça dinliyorum. İlginçtir kritikte bahsi geçene kadar bana hiç black metal hissi vermedi.
çok iyi albüm. gözden kaçıranlar çok şey kaybediyor.