# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CARNAGE – Dark Recollections
| 06.07.2022

80′lerin sonunda İsveç death metalini yaratan o inanılmaz arkadaş çevresinin buluştuğu ve pek çok grubun kaderini değiştiren o efsane albüm.

Bakın sayıyorum:

DISMEMBER
NIHILIST
ENTOMBED
DARK TRANQUILLITY
CANDLEMASS
ARCH ENEMY

Yıl: 1988

Yer: Kronoberg, İsveç’in güneyi

İsveç death metalinin en önemli yaratıcıları dendiğinde akıllara doğal olarak NIHILIST, ENTOMBED, DISMEMBER, GRAVE, UNLEASHED gibi isimler gelir. Göteborg’un melodik çocukları armonik gitarlara sarılmadan önce, başkentin bu hoyrat gencoları ABD’deki dönemdaşları AUTOPSY’den, DEATH’ten, POSSESSED’den, NECROPHAGIA’dan, OBITUARY’den, MORBID ANGEL’dan da aldıkları ilhamla kendi çirkin, şiddetli, ezici death metallerini yaratmakla meşguldüler. Aynı dönemde sonradan İsveç’in en önemli gruplarının bazılarına elemanlar verecek GROTESQUE, UNANIMATED ve NECROPHOBIC gibi gruplar olayın black metal tarafına doğru kayarken, bu birtakım allahsız sarılar ise damperli kamyon egzozundan hâllice bir ton ortaya çıkaran HM-2 pedalının peşinden frekansları düşürdükçe düşürüyor ve müzik kavramını çamura, kana, cerahate buluyorlardı.

İşte bu dönemde, yani 80′lerle 90′ların buluşma noktasında DISMEMBER dediğimiz şeyin var olmasını sağlayan olaylardan biri de kadrosunda çok önemli isimleri barındıran CARNAGE adlı gruptu. Michael Amott’ın gitar, bas ve bestelerden sorumlu olduğu grubun geri kalanı DISMEMBER elemanlarından oluşuyordu. “Dark Recollections” çıkmadan 2-3 ay önce DISMEMBER adı altında “Reborn in Blasphemy” demosunu çıkaran Matti Kärki, David Blomqvist ve Fred Estby üçlüsü, daha hangi grupta kim var, kim hangi isimle devam edecek falan belli olmadan önce Michael Amott’la birlikte CARNAGE’ın ilk albümünü çıkarmışlardı. Öyle ki, DISMEMBER kısa bir süreliğine dağılınca bu iki grup CARNAGE adı altında birleşmiş, albümün çıkışından hemen sonra Michael Amott CARCASS’a katılınca geri kalanlar DISMEMBER’ı tekrar kurup çok kısa sürede “Like an Everflowing Stream” başyapıtını çıkarmışlardı. İki grubun organik bağı öylesine güçlüydü ki, esasında DISMEMBER şarkısı olan “Blasphemies of the Flesh”, “Deranged from Blood”, “Self Dissection” ve “Death Evocation” doğrudan bu albüme konmuş ve CARNAGE şarkısı gibi yayınlanmıştı. Aynı şarkıları DISMEMBER’ın 1989 çıkışlı “Last Blasphemies” demosunda da DISMEMBER adı altında dinlemek mümkün.

CARNAGE öyle bir grup, hatta öyle bir ortam ki bu grupta eski DARK TRANQUILLITY basçısı Michael Nicklasson da çalmış, ilk ARCH ENEMY vokalisti Johan Liiva da ta 1988′de vokal yapıp bas çalmış. Masa başı işleri desen, İsveç death metal sound’unu yaratan en önemli 3-4 kişiden biri olan efsane prodüktör Tomas Skogsberg’in elinden çıkmış. Kapağa baksan başka bir efsane, Dan Seagrave imzası taşıyor… Kısacası “Dark Recollections” her anlamda kült, evladiyelik, numunelik, koleksiyon değeri taşıyan, çok özel bir albüm. İsveç death metali denen rezil kepaze sound’lu hayvanlığın ilk örneklerinden biri olmasına rağmen bu denli vizyoner olması, ne yaptığını bu kadar iyi bilmesi ve baştan sona tam bir yıkım sunması, CARNAGE’ın her türlü övgüyü toplamasını sağlıyor.

İlk örneklerden biri derken lafı yuvarlamıyorum. “Dark Recollections” türün demirbaşlarından “Like an Everflowing Stream“den de “Left Hand Path“ten de “Into the Grave“den de önce çıkmış bir albüm ve sound’una, beste yapılarına, öküzlüğüne baktığınızda bu kadar az anılıyor olmasına ve sadece araştıran kitlenin bilmesine şaşırmamak, isyeaaaaan etmemek elde değil. Çünkü albüm gerçekten de İsveç death metal sound’unun, karakterinin, özünün, alametifarikalarının en net, en vahşi, en tutkulu, en göze sokulurcasına sunulduğu işlerden biri ve adı anılan meşhur grupların ilk albümlerinin tamamından daha önce çıkmış olması da cabası. Müzik hayatına grindcore yaparak başlayan CARNAGE’ın bu tarafını da albümün çeşitli yerlerinde görmek mümkün. Buna en güzel/çirkin örnek olarak tabii ki de “Gentle Exhuming”i verebiliriz. Blast beat’ler, d-beat’e kayan gitarlar ve Matti Kärki’nin 18 yaşındaki hayvan gibi vokalleriyle bu şarkı İsveç death metalinin daha ilk günlerinden olaya farklı unsurlar sokabilme cesaretini gösteren bir grubun özgüvenini gösteriyor.

Yukarıda da bahsettiğim gibi, CARNAGE’ın ortadan kalkması Michael Amott’ın CARCASS’a katılmasıyla oldu. Bu sayede CARNAGE ortadan kalktı ve DISMEMBER işi ciddiye bindirerek İsveç death metalinin kitabını yazdı. Diğer tarafta CARCASS da “Necroticism – Descanting the Insalubrious” ile grindcore, goregrind, death metal, teknik death metal dörtgeninde bir başyapıt çıkarmayı ve akabinde de yine Amott’la “Heartwork” gibi metal tarihine geçen bir işe imza atmayı başardı. Dolayısıyla CARNAGE varlığıyla da yokluğuyla da hem birden fazla türe hem birden fazla ülkeye hem de bir dolu müzisyenin kariyerine olumlu etki etmiş oldu. Bunun ARCH ENEMY’sini, SPIRITUAL BEGGARS’ını falan saymıyorum. Bu da demek oluyor ki günümüzde ARCH ENEMY’yle yaptıkları eleştirilen Michael Amott’ın İsveç metal sahnesi açısından yeri epey önemli. Sadece CARNAGE’ı kurmuş olmasıyla bile bakın nelere vesile olmuş. Siz de İsveç death metalinin nispeten az bilinen ancak en iyi örneklerini sunan albümlerden birini, belki de ilkini dinlemek isterseniz tarihsel öneme sahip “Dark Recollections”ı MUTLAKA dinleyin.

9,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.50/10, Toplam oy: 22)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1990
Şirket
Necrosis Records
Kadro
Matti Kärki: Vokal
Michael Amott: Gitar, bas, besteler, sözler
David Blomqvist: Gitar
Fred Estby: Davul, besteler, sözler
Şarkılar
1. Dark Recollections
2. Torn Apart
3. Blasphemies of the Flesh
4. Infestation of Evil
5. Gentle Exhuming
6. Deranged from Blood
7. Malignant Epitaph
8. Self Dissection
9. Death Evocation
10. Outro
  Yorum alanı

“CARNAGE – Dark Recollections” yazısına 4 yorum var

  1. Cryosleep says:

    OF CARNAGE. Mükemmel bir albüm her şeyiyle.

  2. Koralp says:

    Death metal tarihinin en iyi albümlerinden biri. Muazzam bir iş.

  3. İlker says:

    Başyapıt. Nuff said.

  4. Rzeczom says:

    keşke bir albüm daha yayınlasalar.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.