benim yorumum yayınlanmadı ahmet abey, takrar gönderiyorum.
keyifle dinledim doğrusu, ağzınıza sağlık. ahmet abi’nin andorra’ya da uğrayıp persefone’u önermesini bekledim ama olmadı. sizi dinlerkene bir yandan Tİdal’den grup adlarını aratıp hepsinden birer albüm seçtim sonra dinlemek için. liste şöyle oluştu:
not: saksofonun metal müziğe çok yakıştığını söyledi mehmet emrah. ben de katılıyorum. hollandalı jazz fusion-metal grubu exivious’un deeply woven şarkısını kendisine buradan öneriyorum (hep siz mi önereceğiniz): https://www.youtube.com/watch?v=hkaLwZePdKM
not: baterist tobias schuler muhabbeti geçti. kendisinin heretoir grubunun the circle albümünde de baya süper bir performansı var, hatta albümü taşıyor bile diyebiliriz.
@feel the groovity, cevap vermeyi unutmuşum. feel the groovity diye aratınca spam ve trash klasörlerinde sonuç çıkmıyor. Ne oldu bilmiyorum, görseydim ilk andan yayınlardım tabii ama görmedim.
birden aklıma geldiği için soruyorum: yazarları da programa konuk etmeyi düşünüyor musunuz? oğuz sel, kemal abi gibi? sitede yazdıkları albüm kritiklerinden bahsederler, hem de site takipçileri olarak da bi seslerini duymuş oluruz.
e be popçu, bre türkücü!
bu ne hadsizlik, bu ne beğenmemezliktir ki ODRAZA’ya dil uzatmaktır… satyricon ile groove bağdaştırması yakıştırmaktır…
sen kelleni kaybetmek, resimlerinin yakılmasını mı istemektesin?
söylenenler ya bir meczupa, ya da çağdaş, modern klasik 4. dalga BM’e hıyanet içerisinde olanlara aittir!1!
her şey unutulur ama bu unutulmaz…
herkes affedilir ama ben affetmem…
@unanimated, Bunda ATG’in SOTS’dan sonra dağılmasının büyük payı var. Muadili grupların müziğine farklılıklar ekleyip değişim geçirdiği 2000′leri direkt olarak atladılar. Geri dönüş yaşandığı zaman da insanların gruptan beklentisi otomatik olarak SOTS’a yakın bir şeyler oldu. Değişime fırsatları olmadı kısaca.
Sayın Konya’nın linç konusu dediği bir çok şeyin bugüne kadar farkında olduğum ama üzerinde düşünmek istemediğim şeyler olması? Mesela ATG’nin tek düze olmasına okeyiz ama bunu x bir grup yapınca güzel ama aynı şeyi yapmışlar diyip 6-7′yi basıyoruz. Sanırım bazı gruplar konusunda objektif olunamıyor.
@owlbos, Neden okeyizin cevabı çok basit. Atg ile o x gruplar müzik tarihinde aynı şeyi ifade etmiyor. O yüzden objektiflik bir durum yok. Kendine özgün, belirli riff kalıpları ile şarkı yazmaları o kadar da tek düze olduklarını göstermez.
@Melkor, Güzel ifade etmişsin. Kendi sound’ını yaratan, bir müzik türüne büyük katkı sağlayan, yüzlerce grubu etkileyen bir grup ile 500 gruptan etkilenip müzik yapan grup aynı kefeye konamaz.
@Melkor, Katılıyorum.
Kaldı ki sitede ilk 3 albümün puanları sırasıyla 7, 7.5 ve 8. Terminal Spirit Disease ile bugün peynir ekmek gibi 8 puan dağıtılan güncel albümlerin veya The Red in the Sky is Ours ile burun kıvrılıp 7 basılan 2000 sonrası albümlerin farkı ortada bence.
@owlbos, @Melkor, @deadhouse, @unanimated, At the Gates belli açılardan Bolt Thrower gibi değerlendirilebilir aslında. Çok net bir karakteri var ve özündeki her şey iyi olduğu için tekdüze olarak görmüyoruz. En azından ben hiç görmüyorum. Yoksa adamların 1995 ve sonrasında benzer bir çizgide ilerledikleri ortada. Bu yüzden de yeni albümde değişiklik yapmak istemelerini mantıklı ve haklı görüyorum.
@Ahmet Saraçoğlu, Yorumumda ATG’yi basitleştirmişim, ATG’yi gömüyorum gibi görünmüş olabilir arkadaşlar, buna açıklık getireyim. Aslında tam olarak sayın Ahmet Saraçoğlu gibi düşünüyorum. Belki hayatımın gruplarından birisi değil ATG ama en sevdiğim melodeath grubu açık ara. Türünde getirdiği bir şey açıkcası bu kısır müzik çercevesi grubun. Bu yüzden tam olarak karakter koyamayan, Dört bir yandan hit parça fışkırtmayan melodeath albümlerini dinleyemiyor, çok sıkıcı buluyorum. ATG özelinde mesela son albümün çok fazla ilk 3 albüme öykünüyor olması hiç hoşuma gitmedi. Bu kötü bir şey değil tabii ki ATG gibi büyük gruplar arada böyle köklere dönüş yapınca fanlar çok mutlu oluyor. Bende bir seviyede sevdim albümü ama bu pek benlik değil açıkası, müzikte her zaman bir şekilde bir gelişim farklılık gerektiğini düşünüyorum.
Bir bölüm düşlüyorum, saatlerce Dan Swanö konuşulan. Bir bölüm düşlüyorum, saatlerce Dan Swanö’nün projelerinden bahsedilen. Bir bölüm düşlüyorum, saatlerce Dan Swanö övülen.
@Ouz, Dan Swanö kadar potansiyelini hiç eden başka adam var mıdır? 95603023 tane proje yerine adam gibi bir kaç iş yapıp üstüne düşse hem daha popüler olur hem de paraya para demez.
@Opethsevenbiri, o Crimson nedir yahu, kralın bir tane de yan projesi olacaktı daha piyasa işleri için devam edecekti, 90 tane grubu var en son işte güya Witherscape vardı ondan da ses yok, onu dağıtır iki sene sonra başka grup kurar.
@Boba Fett, Crimson devrim bir albüm gerçekten. Sonrasında saçma sapan dramalar dönmeseydi Edge of Sanity çok daha bilinen ,adı geçen bir grup olurdu Swanö ise Witherspace, Nightingale, solo kariyer vs. azar azar her yöne takılmazdı diye düşünüyorum.
İnsan bari Bloodbath’de ısrarcı olur ya kitapsız adam.
Yorumlar için bir kez daha teşekkürler. Pazar yeni bölüm çekeceğiz. Kafamızda çeşitli konular var ama sizin önerileriniz de önemli bizim için. “Şu grubu konuşun” dışında konu önerisi yaparsanız ona göre değerlendirmeye alalım.
@Ahmet Saraçoğlu, Gelecekte müziğin alacağı hal hakkında öngörülerinizi dile getirirseniz güzel olur. Metali neler bekliyor. Varolacaksa ne şekilde varolacak. 2050 sonrası müzik hakkında neler düşünüyorsunuz. Yapay zekanın müzisyen olduğu, beste yaptığı senaryolar dışında fikirleriniz neler. Müzik insan ilişkisi bağlamında değerlendirmelerinizi bekliyoruz. İnsan yok oluşa sürüklenecekse müzik de metal de yok oluşa mı sürüklenecek, yoksa bambaşka şeyler mi doğacak.
yeni podcast bölümü için içerik önerisi: hazır biriniz gitarist diğeriniz ise geçmişte vokal olarak gruplarda zaman zaman yer almış iki kişi olarak örnek aldığınız, sevdiğiniz, etkilendiğiniz metal müzisyenlerinden karışık bir şekilde bahsedeceğiniz bir program fena olmazdı.
ahmet abinin sevdikleri arasında dimebag ve chuck kesin yer alır. etkilendiği isimlerin başında da muhtemelen jeff loomis vardır. emrah abiyi merak ediyorum.
Bu zamana kadarki en keyif aldığım podcast oldu. Construct’a kadar soluksuz dinledim. Emrah abi Character albümünü tam dinlememiş o yüzden DT sevmeyenlere karşı kelebekle geziyor. Ben Character de dahil olmak üzere bütün DT diskogunu 77 kere falan tavaf etmişimdir dolayısıyla yanımda roketatarla geziyorum. :)
Bir de In Flames görmek isterdim ama claymandan sonrasına en az 1 saat ayırmak bile zaman kaybı olur diye düşünüyorum o yüzden bir Testament konuşulsa çok daha dadlı olur.
@Rzeczom, Character çoh iyi çohhhh. Modern dt’nin en iyi albümü. Dt çomarı olabilirim evet ama keşke bu fotoyu kızlarsoruyor linkinden atmasaydın beni o kırdı.
@unanimated, Katılıyorum, Character DT’nin son 21 yılda yaptığı en iyi albüm. Benim için de bir başyapıttır.
Bu arada şaka maka Dark Tranquillity dünyanın en iyi grubu olabilir lan. Adamların son 21 yılda yaptığı benim için 9,5 ve üzeri olan albümler şunlar: Haven, Damage Done, Character, Fiction, Atoma ve Moment (İkisi hariç hepsini yazmışım)
Evet Moment dedim kritikte 8 puan vermişim ama zamanla albüm şahlanışa geçti. Gerçekten çok muazzam albümmüş.
@Erhan,
Skydancer- 7.5
Of chaos and eternal night- 8
The Gallery -10
The Mind’s ı- 9
Projector – 9
Haven – 8
Damage done – 9
Character- 10
Fiction – 8.5
We are the void- 7
Construct- 7.5
Atoma – 8
Moment – 8
Death ile birlikte diskografisini en çok döndürdüğüm grup. Bu iki grup benim için hayatın anlamı.
@mahakali, başka bir şey isteseymişsin olacakmış, az önce bitti yeni bölüm kaydı ve 150 dakika civarıyla bugüne kadarki en uzun bölüm oldu. Upload oluyor şu an, yayımlanınca haberini yapacağız.
“Konser Mevzuları”nda Konya’nın 80:30′da adını çıkaramadığı Ankara stüdyosu büyük ihtimalle Stüdyo Deep.
Ahmet’in 88:00′da anlatmaya başladığı Ankara festivali Heavy Stage.
Bu arada yeni bölüm yayınlanınca hep bu sayfa güncellendiği için önceki yorumların hangi bölümle ilgili olduğu anlaşılmayabiliyor.
Çok moralimi bozdu bu bölüm. Z kuşağı olarak bunların hiçbirini yaşayamadık ve yaşayamayacağız. Kanada’ya okumaya gitsem bile dolar 8 olmuş (hadi Kanada doları 7′ymiş) kim gidebilecek, Türkiye desen artık grup gelmiyor ve gruplar yaşlandı. Performanslar düştü. Resmen ben bu konserlere gidemeyeceksem neden yaşıyorumun sancısını yaşıyorum şu an.
Yine de hayatımın grubu Opeth’i gördüm Rock Off’ta. Hayatımda İstanbul’a da ilk gidişimdi. Mersin’den kalkıp 14 saatlik yolculukla tek başıma gitmiştim. 2 sene öncesi ama şu an bakınca o 2 senede ne kadar şey değişmiş, kaygı ve stres seviyem kat be kat artmış.
Pandemi denince de aklıma Mgła konseri geliyor lanet olsun… Gece konsere gidip sabaha Ankara’daki mutlaka girmem gereken sınavıma yetişebilmenin hesabını yapıyordum.
@Dysplasia, yok be dostum, ondan sonra da bir sürü konser oldu, hiç beklemediğimiz gruplar geldi. Belki festival olmamış olabilir ama bunun o konuyla bir alakası olduğunu sanmıyorum. Ki tarihlerden emin değilim ama ondan sonra da festival olduğundan neredeyse eminim. Fakat şimdi kim araştıracak (ben değil…)
Bu pazar podcast’imizde Kaan’ın da çok sevdiği Abbath’ı ve Immortal’ı konuşacağız. Programın girişinde biraz Kaan’dan bahsedeceğiz, programı da ona adayacağız.
Kaan abimiz çok kral bir adammış abi senin anlattığına göre. Tekrar ruhu şad olsun diyeyim. Immortal konuşmanız da çok sevindirdi beni. Sizi dinledikten sonra açıp “At The Heart of Winter” dinledim. Özlemişim, iyi geldi.
18:03′ten itibaren birisi bardağa bira döküyor. Her kim ise afiyet olsun.
Buradakiler dahil hayatımda hiç podcast dinlemedim. Sırf Ahmet’in Kaan ile alakalı anlatacakları için dinledim. Kaan kısmı bitince kapadım.
Alkol komasına girmemize ramak kalacak kadar hayvan gibi içmişken düşük bütçeli ne alabiliriz de midemizin suyunu çeker ve biraz daha içebiliriz diye düşünürken; “hadi git, patlamış mısır al.” diyen arkadaşımın verdiği son parayla aldığım mısırı yolda göz göze geldiğim Motörhead tişörtlü kıza, telefon numarası karşılığında hediye edecek kadar amansız bir Mötorhead fanıyım. Sene 2005, yer Taksim.
Kaan’da en az benim kadar Motörhead’çiydi. Keşke onun da hikayelerini dinleme fırsatım olsaydı. Güç içinde uyusun. Daha önce de dediğim gibi, kendinisini yüz yüze hiç tanımadığım halde asla unutmayacağım.
@ismail vilehand, Sarhoş olmayı sevmem ama keyif için içilen bira yanında en iyi giden şey patlamış mısır hakkaten. Bu önerinle hayatıma etki etmiş bir insansın (dil çıkaran gülücük). CV’ne yazabilir, beni referans olarak ekleyebilirsin.
Burdan Shipping Up to Boston’a (The Departed sinemada izlediğim ilk filmdi <3) ordan Flogging Molly'e geçtim. Coz we fiind ouurseelves in dı same old mess, singin drunkeen luullabiieess.. Çemberi tamamladık.
@ismail vilehand, Kaan’ın en enteresan özelliklerinden biri soğuk içki içememesiydi. Ofisine gittiğimizde bizim biralarımız dolapta, onunkiler dışarıda olurdu. Sadece oda sıcaklığında bira, şarap içebiliyordu. Seninle ve buradaki pek çok kişiyle tanışsaydı aşırı mutlu olurdu, saatlerce konuşurdunuz türlü türlü grup hakkında.
Bu pazar çarşı pazar karışacak. Son anda bir değişiklik olmazsa, yeni bölümde sevmediğimiz türleri, grupları, albümleri, şarkıları, müzisyenleri konuşacağız. Trigger’lanmaya hazır olun.
Podcast’de bahsi geçen nerdeyse hiç bir şeyi sevmiyorum. Sadece Slipknot’a karşı nötrüm. Amon Amarth özellikle son 2 albümdür takibimden çıkmış olsa da sevdiğim işleri oldu, arada açar dinlerim. Deafheaven da dinlerim. Onun haricinde yerel enstüramanı baskın kullanan hiç bir şeyi sevmiyorum. Buna Sepultura dahil. Her ne kadar groove anlamında da çok başarılı, hatta ilham verici işler yapsalar da benim için thrash grubu olarak kaldılar.
Abilerim sevmediklerimiz cidden uyuşuyormuş onu farkettim. Folk ayağına dedesinin çaldığı enstrümanları Black Metal’e sokan gruplara lanet olsun demek istiyorum.
Onun dışında Corey Taylor’a Chris Taylor dediğiniz an fena güldüm :D Sağ olun.
@Dysplasia, Tool biraz da bu yüzden sevilmiyor. Gözlemlediğim kadarıyla fanlarının aşırı ısrarcılığı, “nasıl sevmezsinnn!?? burada müzik ötesi bir şey var abiii!” gibi keskin tepkiler veren çok heyecanlı bir hayran kitlesi var -genel konuşuyorum.
Misal gojira, deatspell omega, mastodon vb. gibi son yıllarda çıkmış ve hatta akım yaratmış grupların hayranlarıyla konuşurken “ben bunlara alışamadım yav, bu olmadı bende” diyince en fazla “olabilir abi, biraz farklılar ve zor açılıyor zaten ama hiç açılmayabilir de” gibi bir tepki gelmiştir. Tool hayranlarından gelen tepkiler ise biraz daha yargılayıcı, ısrarcı, etiketçi.
@Twat, Kesinlikle öyle. Miles Davis – So What dinlettiğim arkadaşım “bok gibi, bu müzik bile değil” dedi. Olabilir, herkes her şeyi beğenmek zorunda değil dedim. Bir aralar ben de insanlara “şunu beğenmemek olur mu” gibi tepkiler verirdim. Ahmakmışım diye düşünüyorum.
@deadhouse, Bu olgunluga herkes erisemiyor maalesef. Koca koca adamlar ortalikta bu grubu/oyunu/sporcuyu bilmem neyi nasil sevmezsin!!!!! Diye geziyor. Sevmiyorum iste amk.
Tool ve mgla hayranlarina ozellikle bir parantez acmak istiyorum. Omrumde gordugum en boktan, toksik, sikindirik hayran kitlesine sahip gruplar. Abicim sevmiyorum ya sevmiyorum. Utanmasalar bu gruplari sevmeyenler gericidir falan diyecekler o kadar gozleri donmus. Hele ki her black metal sarkisinin altina “sounds like mgla” yaziyorlar ya deliriyorum. Allah islah etsin bu arkadaslari
@Alondate, Kendi adıma “sanatın dünyayı değiştirmeyeceğini” idrak ettiğimden beri anlam yüklemiyorum fazla. Gençtik, hararetli överdik veya hararetli yererdik. Sonra anladık ki yeryüzünün en iyi besteleri de, en iyi filmi de, en iyi edebi eseri de bir boku düzeltemiyor veya değiştiremiyor. (Zaten böyle bir misyonunun olmaması lazım) E o zaman ne bu heyecanımız? Anlamı ne? O andan itibaren “herkes en sevdiğim şeylere küfür edebilir” bakış açısıyla hareket ettim. Nihayetinde bu bir haz, entelektüel bir uğraş, meşgul edici, zaman geçirici, kandırıcı bir etkinlik. Neden birbirimize sinirlenip gereksiz yere gaza gelelim ki.
@deadhouse, estağfurullah yav, ahmak demeyelim de HEVESLİ diyelim hahah. Ben de on küsur yıl önce hatta beş yıl önce bile bir takım şeyleri fanatikçe savunmuşumdur elbet ancak haliyle hayat o kadar uzun değil.(Bu arada m.d.-”so what” <3<3<3
@deadhouse, normalde yukarida Bahsi gecen bi grubun gozu kapali fani olmaya karsiydim Ama bu bahsettigin ornek aydinlatma yasatti resmen. Kim o y’a ben olsam islak sopayla saldirirdim
@Twat, Yazdığım geyikti tabii ki ama sana ciddili cevap vereyim. Burada 8 üstü alan black metal tarzı çoğu grubu yarrak gibi bulan biri olarak tabii ki sana ve genel söylenenlere katılıyorum. Bu konuda tartışmak bile demode oldu artık boşver. Rap dinleyen insan bile var yeryüzünde.
Ama Tool’a overrated falan denmesini kabul etmiyorum. Son albümü saymıyorum ama hayvan gibi beste yapmış adamlar bunlar. Anlatmak istediği şeyi şarkı kompozisyonuyla, matematiğiyle anlatabilen bir gruptur. Üstelik it gibi de davul çalan biri var. Dinleyici kitlesi kanser olabilir ama Tool hakettiği yerdedir. Underrated da değildir. Ama Hath underrated’tır.
@Dysplasia, ben de onu diyorum işte. Tool ve benzerleri harici grupların fanları gördüğüm kadarıyla olayı “siz anlamamışsınızdır” aşamasına getirmiyorlar. Ya da ben pek rastlamadım ya, bilemedim şimdi.
Hiç hoşlanmasam ve hiç dinlemesem de “rap dinleyen insanlar” var evet, saygı duymak gerekli. Dünya sürprizlerle dolu bir yer.
@Twat, Metal müziği dinlemeye başlayan herkes bir ara o kanserliği yaptı bir kere, yemeyelim birbirimizi. Klasik müzik dinleyen de yapıyor bunu, caz dinleyen de, NBC filmlerini sevenler de yapıyor, şu da bu da. Az kişiye hitap eden işlerde gayet olan ve olağan bir şey bu. Bazı zevkler çaba ve uğraş gerektiriyor. Bu anlamama meselesinde, Tool’da da az biraz olan, teknik dozaj yükseldiği zaman olay ‘götü kalkma’ya evriliyor. Bunu da bazı insanların ‘statü’ ihtiyacı ve bazı diğerlerinin ‘alçaklık kompleksi’ besliyor. Grup popülerleşince de kutuplar daha çok çarpışıyor. Ben kimsenin durduk yere ‘Tool’u (veya başka bir şeyi) insanlar anlamıyor böhühühü’ diye dolaştığını görmedim. Bu tartışmayı da illa ki o sanat oluşumuna gıcık olan biri başlatır mesela. Benim rap hakkında konuştuğum gibi.
Bu durumu bir çok meslekte de görebiliyoruz.
Evrende her şey birbiriyle ilişkili. Böyle de Tool anlarım.
@Dysplasia, Kolay iş değil. Ben de geçen sene başladım sindire sindire gidiyorum şimdi; Schism’de Fibonacci varmış, Forty Six & 2 DNA demekmiş falan oralardayım henüz.
Eee her babayiğit anlayamaz bunları. Konular zorlaşırsa özel hoca ararım mecbur.
@All2, Sen anlar gibi olmuşsun kardeş. Stinkfist var bir de. Göte giren yumruk demek. Ama bağımlılığı anlatıyor. Alondante anlayamamış mesela. Mgva’yı da anlayamamış üstelik, enteresan.
@Dysplasia, “Ustelik”? Hem geyik yaptim diyorsun hem de benim gruplari anlayamadigimi yazmissin. Once kafani netlestir sen. Umarim z jenerasyonundan bir gencsindir. O zaman sikinti yok. Fakat bahsettigim koca adamlardansan gecmis olsun.
Ayrica rap dinleyen insanlar var cumlesi de cidden rezalet. Aga siz magarada mi yasiyorsunuz? Ergenlige yeni giren, dunyanin kendi etrafinda dondugunu dusunen cocuklardan misiniz? Milyarlarca insan yasiyor bu dunyada, sayisiz muzik turu var. Herkesin zevki kendine. Yil 2021 ve boyle uber salakca seyler okuyorum inanilmaz
@Alondate, podcast’te “anlayamamışsınız” geyiği yapılmış, ona ithafen o şekilde yazmış dostum sakin. Podcast’i dinleyip olaya üçüncü kişi gözüyle bakan biri olarak ben geyiğe devam edildiği sonucuna vardım.
@Alondate, Maalesef PA bile bu konuda parlak değil. Geçmişte bir grubun haberi altına “overrated” yazmıştım. İnanır mısın 15 20 kişi çullandı üzerime. Neye uğradığımı şaşırmıştım. Şimdi böyle olmadığına inanıyorum. Okurlar daha özgür ve geniş bakabiliyorlar.
@Dysplasia, Reelde bile bir insanla konuşurken tepki çekmek için mi konuştuğunu anladığımdan emin değilim. Sen sanal bir dünyadan emin olabiliyorsun. Tanışmak isterim senle. Böyle hisli, öngörülü, niyet okuyabilen insanlara ihtiyaç var.
@Yiğit, Yahu nüktedan bir yorum yapıyorum, adamlar tetiklenip geliyor, ağlama duvarına döndürüyor. Bu yorumunu hak edenin ben olduğumu düşünmüyorum ve seksist yorumunu esefle kınıyorum. Yıl olmuş 2021, internet kullanmayı mı öğretelim?
Agresif Musiki’nin yeni bölümünde In Flames konuşacağız. Övülmesi gereken yerde övecek, sövülmesi gereken yerde söveceğiz.
Grubun özellikle son 10 yıldaki durumuna ilişkin In Flames hakkında söylemek istediğiniz tek cümlelik bir şey varsa bu yoruma cevap olarak yazın, nick’inizle birlikte yayında okuyalım.
@Ahmet Saraçoğlu, Anders ve björn denilen iki arsızın yataktan geçmişimizdeki güzel olan şeyleri daha ne kadar sikebiliriz diye kalktıklarına eminim ama kanıtlayamam.
@Ahmet Saraçoğlu, Lars Ulrich Metallica icin neyse Anders Friden de In Flames icin odur: cok nefret edilirler, alay konusu olurlar ama ne Lars olmadan Metallica dunyanin en buyuk metal grubu olurdu ne de Anders olmadan In Flames Isvec’in en buyuk metal grubu olurdu.
@Opethsevenbiri, Metallica, In Flames, Anders, Lars örneği alakasız. Lars’ın sevilmemesinin nedeni kötü davulcu olduğunun düşünülmesi ve Metallica’yı thrash metalden uzaklaştıran süreçte başrolü oynaması.
Anders’in durumu bambaşka. Kimse ona In Flames melodik death metal yapmıyor diye kızmıyor. Müziğini, grubun imajını, her şeyini, bu müzik sayesinde elde ettiği her şeyi piyasa olma uğruna çöpe attığı için ona kızılıyor. Bu insan benim gözümde Justin Bieber’dan aşağıdadır. Bir sürü müzik türünü ve müzisyeni dinliyorum, hayatlarını biliyorum, kendisi gibi birini tanımadım. Bu kadar düşmüş bir müzisyen yoktur.
Yarın öbür gün bilse ki Noise etkili dubstep kendisinin ve In Flames’in popülerliğini artıracak, direkt böyle bir müzik yapar. İlkesizliğin kitabını ondan daha iyi yazan yok.
Metallica, In Flames örneği de alakasız. Metallica hala en saygı duyulan gruplar arasında. In Flames’e ve Anders’a saygı duyan kişiler bir avuç ölümüne fanboy ve Anders’in her şeyi feda ettiği 12-16 yaş arası Amerikalı çocuklar.
@deadhouse, Metallica thrash metalden uzaklasmasaydi, Black Album cikmasaydi, Metallica bugunku kadar populer bir grup olur muydu peki? Anneler, babaanneler her elektrogitarli muzige “Geldi yine Metalikacilar” der miydi? :) Yapmak istedigim benzetme bu ayardaydi. Metallica o degisimlerle dunyanin en populer metal grubu oldu, In Flames de Anders ve Björn’un yaptigi degisimlerle Isvec’in en buyuk metal grubu oldu.
Bu arada Ahmet ve Berca’nin da dedigi gibi, Björn ne hikmetse sessiz sakin takiliyor orada ekmegine bakiyor butun lafi Anders yiyor ahah. Sanki adamin hic nufuzu yok grupta, gitarlari filan hep Anders yaziyor Björn’u de calmaya zorluyor sonra. Bal gibi de o da memnun grubun gidisatindan. Neden olmasin yahu? Adamlar arenalari dolduruyor, sold out konserler veriyorlar kocaman mekanlarda. Hangi muzisyen bunu istemez? Sonucta adamlarin isi bu. 12-16 yas arasi cocuklar haricinde kimsenin saygi duymadigindan nasil bu kadar eminsin bu arada? 10 yildir Isvec’te yasiyorum, tanidigim rock muzikle alakasi olan Isveclilerin hemen hemen hepsi In Flames dinler, sever (sevmek her albumlerini delice dinlemek anlamina gelmiyor tabii ki, ben de öyle degilim zaten) ve konserleri olunca gider. 40-50 yaslarinda is arkadaslarim da var bunlarin aralarinda. Konserlerde de hic öyle diger metal konserlerine kiyasla daha genc, “ergen” bir kitle görmedim. Yediden yetmise insan olur, gencler de var 50′li yaslarinda koca koca adamlar da. Son iki uc yildir kendi festivallerini de duzenliyorlar sold out oluyor, onun disinda ne zaman konser aciklasalar biletler cabucak tukenir. Sana göre bu konserlere gidenler hep 12-16 yas arasi ergenler demek, ama realiteye baktigimizda hic böyle bir durum yok. Isvec’teki metal sahnesi uzerine cok guzel bir belgesel var Så Jävla Metal diye, orada Europe, Opeth vb buyuk Isvec gruplarinin In Flames su anda Isvec’in en buyuk metal grubu vs diyerek övgu dolu yorumlar yaptigini görebilirsin. Eski elemanlarla da aralari hep iyidir, ayrilan elemanlar “IF’in gidisatindan memnun degilim, davayi sattik!” filan diye ayrilmadi. Basci Peter restoran acti Göteborg’da, davulcu Daniel Peter ile birlikte bira fabrikasi acti, Jesper’in de alkolizm problemi filan vardi yanlis hatirlamiyorsam o dönemler sorunluydu baya.
“Muadilleri” diyebilecegimiz Dark Tranquillity, At the Gates gibi gruplar Isvec’te kucucuk mekanlari zor doldururken In Flames dedigim gibi arenalarda caliyor, e bu benim gözumde buyuk basaridir arkadas. Bunun bas sorumlulari da Anders ve Björn’dur. Isvec’te sokaktan rastgele cevirdigin biri buyuk ihtimalle In Flames’i duymustur hatta dinlemistir. DT’yi sorsan “Dark ney?” der, maalesef böyle. Böyle populer olan metal gruplari lazim bana göre, bunlar olacak ki insanlarin bu muzige giris grubu olacaklar. In Flames – Metallica paralelinin bir boyutu da bu.
Jesper ve Peter Iwers yeni grup kurmustu bu arada, Cyhra. Kac kisi dinledi acaba onu burada? Kac kisi hala dinliyor? Eski In Flames’i In Flames yapan adam orada iste, hala muzik yapmaya devam ediyor. Anders tutmasa Whoracle’lar Jester Race’ler cikarmaya devam ederdi hani. Cikti mi Colony v2?
Metallica’ya hala saygi duyulmasi konusunda ise biraz iyimsersin. “Ilk 4 album sonrasi cöp, Black album cikmasaydi muzigi biraksalardi” diyen azimsanamayacak bir kitle var hala maalesef. Neden, cunku thrash metal degil :( Benim hayatta en sevdigim gruplardan, bu muzige beni baslatan gruptur Metallica, onu da buraya not edeyim.
TL;DR diyecek olanlar icin özetini yapayim suraya. In Flames Isvec’in genelinde bircok farkli kesim tarafindan el ustunde tutulup seviliyor, insanlar gurur duyuyorlar. “2006′dan sonrasi boktan, coluk cocuk grubu” vs diyenler azinliktaki hardcore metalci tayfa. Böyle de dusunebilirsiniz, orasi size kalmis, sonuna kadar haklisiniz da kendinize göre. Ama apacik, elle tutulur, objektif gercekleri de görmezden gelemezsiniz.
@Ömer Kus, Son albümleri geçtim Colony’yi bile çok sevmeyen Whoracle In Flames’çisi olarak yazıkların acayip ufuk açıcı Ömer, eline sağlık. Çoğu metalci, hatta metalciyi de geçtim hayatın pek çok alanında biz, kendimize belli bir sınır çizip o fanusun içinden değerlendirmeler yapabiliyoruz -ki bu çok insani bi duygu, bunu olumsuz bir manada söylemedim- ama o fanusun dışında da bir dünya var ve hayat çoğunlukla oraya göre akıyor.
In Flames son albümleriyle bana gerçekten sinir basacak kadar sıkıcı geliyor ama hayvan gibi seven de bir kitle var. Bana göre aşırı kötü, pek çok insan için çok iyi. Welcome to hayat.
@Ömer Kus, In Flames ilk 4 albümden de şarkılar çalıyor konserlerde. In Flames sadece 2008 sonrası şarkıların sahibi bir grup değil. In Flames’in ilk albümlerine ben de saygı duyuyorum, o şarkıların ağırlıkta olduğu konserleri olursa ben de giderim, o In Flames’i ben de severim. Ben hiçbir şekilde sevilmiyorlar dediğimi hatırlamıyorum.
Söylemediğim şeyler üzerinden “In Flames”e saygı duyuluyor muhabbetine girmeseydin, daha farklı savunabilseydin daha iyi olurdu. Yanlış anlama ama senin In Flames’ le ilgili şu ana kadar herhangi bir olumsuz yorumunu site tarihinde attığını hatırlamıyorum. Kalpten bir bağın var diye yazdığın şeyler bunlar. Mesela hiç ikna olmadım In Flames”e saygı duyulduğuna. Demişsin ki konserlerine gidiliyor. Valla Demet Akalın’ın konserlerine de gidiliyor, hem de koca koca insanlar. Bu bir argüman olamaz. Popülerlik, saygı korelasyonu daha doğru kurulmalı.
@deadhouse, meraktan ve “daha farklı savunabilseydin” dediğin için soruyorum, Ömer argümanını ne üzerinden kursaydı saygı duyulduğuna ikna olurdun ve bunların “kalp bağı” yoluysa söylenen şeyler olduğunu düşünmezdin?
@Berca B., Ehil sahibi insanlar üzerinden savunsaydı ikna olabilirdim. Salt eğlence için konsere gelen, müzikle yüzeysel, önemsiz bir ilişkisi olan insanların fikri benim için kayda değer değildir. 20 30 yıllık In Flames dinleyicileri veyahut derin müzik bilgisine sahip dinleyicilerinin çoğunluğu, gözlemlediğim kadarıyla In Flames’in son 15 yılından pek memnun değiller ve grubu saygıdeğer bir grup olarak addetmiyorlar. Meselenin müzik değişimi olmadığı diğer gruplar örnek verilerek görülebilir. Opeth de müziğini değiştirdi, fakat hala Opeth saygı duyulan bir grup. Müzik özelinde eleştirildi sadece. 12-16 yaş arası Amerikalı çocuklara yaranmak isteyen bir vokalistleri yoktu. Tam tersine çoğunluğun iplemeyeceği albümler yaptılar.
@deadhouse, burada belki bilen bilir, Ömer benim reel hayattan da arkadaşım, en az 10 yıldır tanışıyoruz. Beraber yurtdışına gitmişliğimiz de var (hatta bunda Ahmet de var), yılbaşı kutlamışlıklarımız da var (aa ne tesadüf bunda da Ahmet var). Bunu bilen sen veya herhangi biri “tabi arkadaşsınız, o yüzden savunuyorsun” diyebilir -ki bunun benzerini manyağın biri Ahmet üzerinden söylemişti- ama gerçekten arkadaşlığın bu söyleyeceklerimle hiçbir alakası yok. O yüzden baştan bunu aradan çıkartmak istedim.
Açıkçası senin kendi fikrine fazla bağlandığını ve ne söylese zaten ikna olmayacağını düşünüyordum, yine de kaçırdığım bir nokta varsa diye sormak istedim. Ehil sahibi insanlar ne demek örneğin? Mesela saygı duyulduğunu söylediğin ve İsveç’in en büyük grubu olarak In Flames’i gösteren Opeth veya Europe bu ehil gruba dahil mi? Çünkü bir gruba “en büyük” payesi vermek, onu onurlandırmak ve saygın bir yere konumlandırmaktır. Sold out geçen konserlerde hiç ehil sahibi insanlar yok mudur mesela? Bu siteye o kadar kritik yazmış, müzik zevki gayet geniş Ömer sence müzikle ilişkisi yüzeysel biri mi?
Ben de In Flames’in yeni dönemini sevmiyor ve yaptıkları maymunluklara saygı duymuyorum ama bu sadece benim veya sensin. Ama İsveç’te insanlar In Flames’in kendi ülkelerinden çıkmasından çok memnunsa, onları sahipleniyor ve el üstünde tutuyorlarsa bu saygının tanımıdır zaten.
@deadhouse, o kadar sey yazdim, somut örnek vermeye calistim, diger Isvecli gruplarin dediklerinden, konserlerdeki kitleden filan bahsettim ama saygi duyulduguna ikna olmadin demek. E iyi abi ne diyim. Ikna olman icin kimin saygi duymasi gerekti? Ya da sence konserlere giden bu kitle gruba saygi duymadigi halde mi gidiyor?
Gayet de dedigin seyler uzerinden yorum yaptim. Metallica’ya hala saygi duyulur In Flames’e ergenler ve fanboylar haric kimse saygi duymaz dedin, ben de ona karsi sunulabilecek argumanlari yazdim. Bu.
In Flames hakkinda hic olumsuz yorum yazmadigima gelince. Burada In Flames ile ilgili bir haber girilince 50 tane olumsuz yorum geldigi icin farkli bir bakis acisi olsun diye ben de seytanin avukatligini yapiyorum, bu kadar basit aslinda. Az yukarida turne otobusunuz devrilseydi diyen adam var, gerci saka yaptigini umuyorum ama :)
Olumsuz bir yorum yapayim hatta, son albumu ikiden fazla dinlememisimdir herhalde, dinlediysem de hatirlamiyorum, o kadar unutulur cinstendi. Battles da biraz daha iyi olsa da onu da begenmemistim. Ama ben begenmiyorum diye bu adamlarin buyudugunu, kitlesini genislettigi gercegini degistirmiyor. Ben de hicbir zaman In Flames artik daha “kaliteli” muzik uretiyor demedim ki, o da neye göre kime göreyse artik. Anders ve Björn sayesinde Isvec’in en buyuk grubu oldular dedim. Ve oldular yani, bu somut bir gercek. Sen sevmiyor, dinlemiyor olabilirsin ama seven var demek.
@Ömer Kus, @deadhouse, olayı bir de İsveçlinin hasından duyalım. Hatta Galatasaray’ın efsane futbolcularından Johan Elmander’den.
Yetmişli yıllarda tüm dünyada yarattığı etkiyle büyük bir hayran kitlesi kazanan ABBA’nın ardından İsveç, son yıllarda önemli heavy metal gruplarının bulunduğu bir coğrafya hâlini aldı. In Flames, Opeth, Pain of Salvation, Dark Tranquillity ve Arch Enemy gibi heavy metal grupları tüm dünyayı peşinden koşturuyor. Johan’a hangi tür müzik dinlemeyi sevdiğini soruyoruz. Aslında tek bir soruyla:
“In Flames mi, ABBA mı?”
Düşünmeden yanıtlıyor: “In Flames.”
Daha sonra bir ekleme yapıyor: “ABBA’yı da severim ama. Aslında o an için ne hissettiğim önemli. Opera da dinleyebilirim. Luciano Pavarotti de, Iron Maiden da, Reggae de, R&B de, aklınıza gelen her türlü müziği de. Ama seçmek zorunda olsam heavy metal, In Flames.”
@Ömer Kus, @Opethsevenbiri, @unanimated, @deadhouse, burada Ömer’in diyeceklerini duymak isterim aslında, çünkü Ömer çok uzun zamandır İsveç’te yaşıyor. 10 yılı geçti mi Ömer?
Dolayısıyla Anders’in İsveç’teki kimliğini, nasıl görüldüğünü, oradaki demeçlerini falan biliyor. O yüzden bu konuda bir yorum yapıyorsa boşa yapmıyordur. Ben de Anders’in üstüne aşırı fazla gidildiğini düşünüyorum. Gidilsin tabii, gidilmesin demiyorum ama adama metalin baş düşmanı gözüyle bakılıyor.
Burada ne hikmetse -yukarıda Berca’nın değindiği gibi- Björn arkadaşımız hiç adı bile anılmadan, kimse tarafından eleştirilmeden sıyrılıyor.
@Ahmet Saraçoğlu, evet, agustos ayinda 11 yil olacak Isvec’te.
Tam simdi bu haftalik isim de bitti, detayli bir yorum yazayim o zaman herkese cevap olarak.
@Opethsevenbiri @unanimated
In Flames’in ilk 4 albumunu yok saydigini nereden cikardiniz ki? 2 saniyelik bir google aramasiyla gidip pandemiden önce caldiklari son konsere baktiginizda ilk 4 albumden toplam 4 sarki calindigini görebilirsiniz. Tamam belki cok yuksek bir rakam degil ama albumleri yok saymadiklari kabak gibi ortada. Cogu grup da yeni album cikardikca eskilerden daha az sarki calmaya baslar, bundan daha normal bisi de olamaz bence. 30 yillik grup, yeni album cikaracak turneye cikacak ve sonra eski albumlere agirlik verecek, bu mantikli mi? Anders neredeyse 50 yasina gelecek, Björn 45 yasinda filan, 20′li yaslarinin baslarinda yaptiklari seylerden cok fazla calmak istememeleri normal. Opeth Orchid’den veya Morningrise’dan kac sarki caliyor? Mikael o albumleri pek sevmiyor bile (yanlis hatirlamiyorsam). Insanlar degisir, muzik zevki de degisir. In Flames de bu noktaya ani bir degisimle gelmedi zaten, 20 yil önce baslamislardi. Clayman’i tekrar piyasaya surduler gecen yil, bu sefer tepkiler “off bir icine sicmadiginiz eski albumler kalmisti!!” oldu. Bunu yapmasalar eski albumleri yok sayiyorlar diye saydiriyorsunuz (gerci yapinca da fark etmiyor), yapsalar eski albumun icine siciyorlar diye saydiriyorsunuz. E napsinlar bu adamlar? :)
Bu arada sirf meraktan Dark Tranquillity’nin son konserlerine de baktim, The Gallery ve The Mind’s I’dan bir sarki bile yok son turnelerinde. :) DT’ye hic “ilk albumleri yok sayiyorsunuz” diye tepki gösterildigini duymadim. Onlar da sikilmisilar herhalde o albumlerden ki pek calmiyorlar.
Lars ve Metallica da tabii ki ilk 4 albumu yok sayamaz, öyle bir luksleri yok, cunku onlari efsane yapan o albumler. Herkes konserlere hala o sarkilari dinlemek icin gidiyor, eminim ki onlar da diger “normal” gruplar gibi yeni album cikardiklarinda o albume abanmayi isterlerdi ama yok yani, mumkun degil. Yeni sarki anons ettiklerinde seyirciden x desibel tepki geliyorken daha önce 50bin kez caldiklari Master of Puppets’a Enter Sandman’e girdikleri anda 100x desibel tepki gelir, bu böyledir. Metallica muzigi birakana kadar da böyle olacak, cikardiklari yeni hicbir album o albumlerin yerini tutamayacak. Iron Maiden ve diger köklu birkac grupta da durum böyle.
Ama net söyluyorum In Flames icin is böyle degil. 2008′den beri 10 kez izledim sanirim, hep son albumler agirlikli calarlar ve milletin coskusu o sarkilarda eski sarkilardaki kadar hatta daha fazla olur, Only for the Weak, My Sweet Shadow, Cloud Connected gibi bazi konser klasikleri haric. Bu “klasikler” de zaten hardcore metalcilere göre In Flames’in “davayi sattigi” döneme ait :)
@Ömer Kus, “son albumler agirlikli calarlar ve milletin coskusu o sarkilarda eski sarkilardaki kadar hatta daha fazla olur.”
Zaten adamların tarzlarını değiştirme veya evriltme sebebi bu. Sonuçta kabul edelim, Trigger veya Deliver Us mı daha konserlik şarkı, Coerced Coexistence mı? Ben sonuncusunu daha çok seviyorum ama arenalarda çalacaksan yapman gereken şarkılar ilk ikisi.
Bence 2000′lerden bu yana gerçekten çok vasat, hatta baya kötü şarkılar da yaptılar ama konserlerin renkli geçmesini sağlayacak bir setlist oluşturmayı da başardılar. 90′lar In Flames’i benim hayatta en çok sevdiğim kavramlardan biridir ama My Sweet Shadow’a da Trigger’a da Cloud Connected’a da bayılıyorum mesela. Olağanüstü güzel şarkılar olduklarından değil belki, ama bana In Flames’i hissettirdikleri için.
@Ahmet Saraçoğlu, evet cok net katiliyorum. Hatirliyorum hatta 2014′te gittigim bir konserlerinde son albumlerden sarkilarla cosarken bir anda Resin caldilar, ben de dahil herkes bi duruldu. “E Resin de guzel bir sarkimiz tabi, severiz” filan diye dusundum icimden, sonra yine yenilerden gaz bir sarkiya gectiler tekrar cosmaya basladim ve eski sarkidan daha az keyif aldigim icin kendimden utandim ahah :(
Hatta bunu konser kritiginde de yazmistim saniyorsam.
Podcast’i merakla bekliyorum.
@Ömer Kus, Sanırım mesele Dark Tranquillity’nin 2000ler dönemi(DD, Character, Fiction) sevilir hatta en iyi dönemi olarak gösterilirken In flames’in 2000′lerinin sell out dönemi olarak görülmesi.
Merak edip baktım. Bir şey kanıtlamaz ama setlist.fm’e göre The Gallery Dark Tranquillity’nin en çok çaldığı 6. albüm iken onun muadili The Jester Race In flames için 12. sırada. In flames’in şöhreti yakaladıktan sonra hedef kitlesi olarak Extreme Metal kitlesinin yerine daha Ana akım Metal kitlesine hitap etmeye başladığı bir gerçek setlistleri de doğal olarak böyle şekilleniyor.
Ben ilk 8 albüme falan okeyim bu arada ama devamı bence bariz kötü müzik. Şu son dönemde özellikle öyle bir hale geldi ki I’m above’un altında insanların ”Aaa aynı Come Clarity dönemi gibi” diyip mutlu olduklarını gördüm. Sell out sayılan albümlerden gelen kitleyi bile küstürdüler.
@Ömer Kus, Şu yazılanlar 96 sonrası Metallica için yazılıyordu. Şimdi günah çıkarıyoruz ‘Load iyi aslında, Metallica da çok büyük grup’ diye diye. İki grup gayet paralel davrandı aslında ‘In Flames en büyük death metal grubudur’ falan gibi şeyler yazılır, büyüklük tanımı üzerine tartışmalar döner falan on sene sonra.
@Dysplasia, Metallica’yi Load öncesinde tanisaydim tepkim nasil olurdu acaba merak etmiyor degilim. Benim ilk dinledigim Metallica sarkisi Number One’da klibini gördugum aslinda Metallica sarkisi bile olmayan Whiskey in the Jar idi :) O yuzden ben Metallica’yi hicbir zaman thrash metal grubu olarak görmedim, en sevdigim isleri ilk dört album olsa bile.
In Flames geleneksel death metalden cok uzaklasti kabul etmek gerek, “en buyuk death metal grubu” olarak anilacaklarini pek sanmiyorum o yuzden. Ama o temellerden gelip bu kadar buyumeleri bence guzel bisi. Ciktiklari yeri de unuttuklarini dusunmuyorum. Burada yazilanlara göre Anders en asagilik, pislik adam, serefsiz karaktersiz, metalin dusmani puuu vs. Bakiyorsun adamin plak sirketi var, Anders Björler’in solo albumunu cikarmis, Skraeckoedlan vs gibi cok bilinmeyen Isvecli gruplarin ellerinden tutup onlarin albumunu cikarmis, onlari tesvik ediyor. Kendi festivallerini duzenliyorlar gruplari kendileri cagiriyorlar dedigim gibi (Borgholm Brinner), Opeth, DT, ATG gibi arkadaslari olan buyuk gruplar yaninda kucuk gruplari da getirip onlarin elinden tutuyorlar. Ama bazi insanlara göre kimsenin saygi duymadigi, metalin basina gelmis en kötu seyler.
@Ahmet Saraçoğlu, Björn daha sessiz sakin bir abi gibi durduğu için insanlar Anders’a yükleniyor bence. Muhtemelen merhumu el birliği ile öldürdüler de ele başının Anders olduğu uzaktan bakınca akla daha mantıklı geliyor.
@deadpig, şaka bir yana aslında hiç fena fikir değil gibi (ya da aşırı kötü bir fikir tamam:). Eskilerin ergence ve boş kavgalarını değil de efsane tartışmalarını ateşlese güzel olur. Yine de epey kazan kaldırır gibi
Aklıma ilk gelenler,
-basılı organlarda kritik-müzik yazarlığı veya radyoculuk da yapmış, çoğunlukla helloween, maiden, judas, manowar vs. seven dinozor kitle(bazılarına cok saygı duyarım olumsuz anlamda demiyorum)
-kadıköy/ankara eksenli yeni nesil ekstrem black-deathçi (bazılarının grupları da olan) tayfa
-polonya, fransa, izlanda, finlandiya blackçileri
-sayıları ya da görünürlükleri azalsa da iskandinav black/melodeath kitlesi
-rap ya da yeni nesil ingiliz-amerikan pop/folk müzisyenleri de dinleyen çoğunluğu z kuşağı tayfa
-balçıklı asfalt metali ağırlıklı dinleyen southern/stoner tayfa
Aralarında hiçbir tarafa tam dahil olmayanlar, silinip gidenler ya da atladıklarım var mutlaka ama şimdinin ilk bakışta gözüme çarpan gruplaşmaları aşağı yukarı böyle.
@deadpig, aga sen ne diyorsun kaç gündür ya? Haberlerin kritiklerin altına garip garip yorumlar yapıyorsun, kendi kendine konuşuyosun bişiler ama biraz anlamı olsa da anlasak. Ne yapsın durup dururken kavga mı etsin bu siteler senin için?
Ahmet abi gibi In flames’in ilk döneminin benim de hayatımda çok önemli bir yeri var. Jester Race’i ilk dinlediğimde elim ayağımın dolaştığını hatırlıyorum. Sonrasında çıkan albümler ben grubu keşfettiğimde zaten varlardı o yüzden çok yadırgamadım, her albümde bir iki tane çok sevdiğim şarkı vardı Siren Charms ve sonrasına kadar. Sağda solda In flames en sevdiğim gruplardan diyemiyorum artık.
benim yorumum yayınlanmadı ahmet abey, takrar gönderiyorum.
keyifle dinledim doğrusu, ağzınıza sağlık. ahmet abi’nin andorra’ya da uğrayıp persefone’u önermesini bekledim ama olmadı. sizi dinlerkene bir yandan Tİdal’den grup adlarını aratıp hepsinden birer albüm seçtim sonra dinlemek için. liste şöyle oluştu:
(kanada) gorguts – obscura
http://www.pasifagresif.com/2010/03/gorguts-obscura/
(italya) novembre – materia (kritiğini ben yazmıştım :))
http://www.pasifagresif.com/2011/05/novembre-materia/
(ingiltere) akercocke – antichrist
http://www.pasifagresif.com/2009/09/akercocke-antichrist/
(abd) nachtmystium – assassins: black meddle pt. 1
kritiği pa’da yok
(slovenya) laibach – spectre
kritiği pa’da yok
(fransa) les discrets – predateurs
https://musiki.co/les-discrets-predateurs/
(ukrayna) white ward – futility report
https://musiki.co/white-ward-futility-report/
not: saksofonun metal müziğe çok yakıştığını söyledi mehmet emrah. ben de katılıyorum. hollandalı jazz fusion-metal grubu exivious’un deeply woven şarkısını kendisine buradan öneriyorum (hep siz mi önereceğiniz):
https://www.youtube.com/watch?v=hkaLwZePdKM
(iskoçya) dvne – asheran
kritiği pa’da yok
(almanya) der weg einer freiheit – finisterre
http://www.pasifagresif.com/2017/09/der-weg-einer-freiheit-finisterre/
not: baterist tobias schuler muhabbeti geçti. kendisinin heretoir grubunun the circle albümünde de baya süper bir performansı var, hatta albümü taşıyor bile diyebiliriz.
(abd) rivers of nihil – where owls know my name
http://www.pasifagresif.com/2018/03/rivers-of-nihil-where-owls-know-my-name/
(norveç) manes – slow motion death sequence
https://musiki.co/manes-slow-motion-death-sequence/
(izlanda) MISÞYRMING – Algleymi (Þ, bu ne sikim bir harftir :D)
http://www.pasifagresif.com/2019/05/misthyrming-algleymi/
(avustralya) disentomb – the decaying light
http://www.pasifagresif.com/2019/07/disentomb-the-decaying-light/
(şili) UNAUSSPRECHLICHEN KULTEN – Teufelsbücher
http://www.pasifagresif.com/2019/12/unaussprechlichen-kulten-teufelsbucher/
(slovakya) malokarpatan – Krupinské Ohne
http://www.pasifagresif.com/2020/03/malokarpatan-krupinske-ohne/
(polonya) odraza – rzeczom
http://www.pasifagresif.com/2020/05/odraza-rzeczom/
(yunanistan) hail spirit noir – eden in reverse
http://www.pasifagresif.com/2020/06/hail-spirit-noir-eden-in-reverse/
not: 1 tur dinledim, çok beğendim.
(portekiz) gaerea – limbo
http://www.pasifagresif.com/2020/08/gaerea-limbo/
(danimarka) manticora – to live to kill to live
http://www.pasifagresif.com/2020/09/manticora-to-live-to-kill-to-live/
(hollanda) CRYPTOSIS – Bionic Swarm
http://www.pasifagresif.com/2021/03/cryptosis-bionic-swarm/
02.04.2021
@feel the groovity, güzel yorum emeğe saygı. Bilmediklerime göz atacam
07.04.2021
@feel the groovity, cevap vermeyi unutmuşum. feel the groovity diye aratınca spam ve trash klasörlerinde sonuç çıkmıyor. Ne oldu bilmiyorum, görseydim ilk andan yayınlardım tabii ama görmedim.
07.04.2021
@Ahmet Saraçoğlu, no problem Ahmet Abi.
Tüm yorumlar için sağ olun arkadaşlar. Bu pazar da çekeceğiz bir terslik olmazsa, ilginiz için teşekkürler.
birden aklıma geldiği için soruyorum: yazarları da programa konuk etmeyi düşünüyor musunuz? oğuz sel, kemal abi gibi? sitede yazdıkları albüm kritiklerinden bahsederler, hem de site takipçileri olarak da bi seslerini duymuş oluruz.
04.04.2021
@Rzeczom, şimdilik ikimiz gidiyoruz ama ileride neden olmasın.
mehmet emrah polanyasıza ithafen yazılmıştır.
e be popçu, bre türkücü!
bu ne hadsizlik, bu ne beğenmemezliktir ki ODRAZA’ya dil uzatmaktır… satyricon ile groove bağdaştırması yakıştırmaktır…
sen kelleni kaybetmek, resimlerinin yakılmasını mı istemektesin?
söylenenler ya bir meczupa, ya da çağdaş, modern klasik 4. dalga BM’e hıyanet içerisinde olanlara aittir!1!
her şey unutulur ama bu unutulmaz…
herkes affedilir ama ben affetmem…
#HaddiniBilMehmetEmrahKonya
#KritikYazSaraçoğlu
#81Düzce82Kerkük83Musul84Kraków
#AgresifMusikiBasılsın
Umarım bir gün Dark tranquillity bölümü de gelir :)
05.04.2021
@unanimated, bir dark tranquillity fedaisi olarak bu konuda Ahmet abiye paparazziler gibi baskı yapmamız gerektiğini düşünüyorum.
05.04.2021
@unanimated, @Erhan Yiğit, dün aslında DT konuşacaktık, ATG albüm haberi gelince onu konuşalım dedik. DT’yi de konuşacağız elbet.
05.04.2021
@Ahmet Saraçoğlu, valla atg konusu 5-10 saat olsa yine dinlerdim çok iyiydi :) hatta keşke biraz daha uzun olsaydı atg’nin yeni dönemi falan
06.04.2021
@unanimated, Bunda ATG’in SOTS’dan sonra dağılmasının büyük payı var. Muadili grupların müziğine farklılıklar ekleyip değişim geçirdiği 2000′leri direkt olarak atladılar. Geri dönüş yaşandığı zaman da insanların gruptan beklentisi otomatik olarak SOTS’a yakın bir şeyler oldu. Değişime fırsatları olmadı kısaca.
06.04.2021
@Opethsevenbiri, Ulan be yanlış yorumu alıntılamışım o kadar da hevesle yazmıştım halbuki :((
Sayın Konya’nın linç konusu dediği bir çok şeyin bugüne kadar farkında olduğum ama üzerinde düşünmek istemediğim şeyler olması? Mesela ATG’nin tek düze olmasına okeyiz ama bunu x bir grup yapınca güzel ama aynı şeyi yapmışlar diyip 6-7′yi basıyoruz. Sanırım bazı gruplar konusunda objektif olunamıyor.
05.04.2021
@owlbos, Neden okeyizin cevabı çok basit. Atg ile o x gruplar müzik tarihinde aynı şeyi ifade etmiyor. O yüzden objektiflik bir durum yok. Kendine özgün, belirli riff kalıpları ile şarkı yazmaları o kadar da tek düze olduklarını göstermez.
05.04.2021
@Melkor, Güzel ifade etmişsin. Kendi sound’ını yaratan, bir müzik türüne büyük katkı sağlayan, yüzlerce grubu etkileyen bir grup ile 500 gruptan etkilenip müzik yapan grup aynı kefeye konamaz.
05.04.2021
@Melkor, Katılıyorum.
Kaldı ki sitede ilk 3 albümün puanları sırasıyla 7, 7.5 ve 8. Terminal Spirit Disease ile bugün peynir ekmek gibi 8 puan dağıtılan güncel albümlerin veya The Red in the Sky is Ours ile burun kıvrılıp 7 basılan 2000 sonrası albümlerin farkı ortada bence.
05.04.2021
@All2, aynen o puanlamalar sadece ve sadece atg’nin kendi diskografisi içinde geçerli. Zaten puanlamaların bu şekilde yapılması bence daha mantıklı.
06.04.2021
@owlbos, @Melkor, @deadhouse, @unanimated, At the Gates belli açılardan Bolt Thrower gibi değerlendirilebilir aslında. Çok net bir karakteri var ve özündeki her şey iyi olduğu için tekdüze olarak görmüyoruz. En azından ben hiç görmüyorum. Yoksa adamların 1995 ve sonrasında benzer bir çizgide ilerledikleri ortada. Bu yüzden de yeni albümde değişiklik yapmak istemelerini mantıklı ve haklı görüyorum.
06.04.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Yorumumda ATG’yi basitleştirmişim, ATG’yi gömüyorum gibi görünmüş olabilir arkadaşlar, buna açıklık getireyim. Aslında tam olarak sayın Ahmet Saraçoğlu gibi düşünüyorum. Belki hayatımın gruplarından birisi değil ATG ama en sevdiğim melodeath grubu açık ara. Türünde getirdiği bir şey açıkcası bu kısır müzik çercevesi grubun. Bu yüzden tam olarak karakter koyamayan, Dört bir yandan hit parça fışkırtmayan melodeath albümlerini dinleyemiyor, çok sıkıcı buluyorum. ATG özelinde mesela son albümün çok fazla ilk 3 albüme öykünüyor olması hiç hoşuma gitmedi. Bu kötü bir şey değil tabii ki ATG gibi büyük gruplar arada böyle köklere dönüş yapınca fanlar çok mutlu oluyor. Bende bir seviyede sevdim albümü ama bu pek benlik değil açıkası, müzikte her zaman bir şekilde bir gelişim farklılık gerektiğini düşünüyorum.
Bir bölüm düşlüyorum, saatlerce Dan Swanö konuşulan. Bir bölüm düşlüyorum, saatlerce Dan Swanö’nün projelerinden bahsedilen. Bir bölüm düşlüyorum, saatlerce Dan Swanö övülen.
05.04.2021
@Ouz, Dan Swanö övülen bir bölüm yapılmasın lütfen. 4 bölüm olsun 5 bölüm olsun, alabildiği kadar bölüm olsun Dan Swanö övülen.
05.04.2021
@Ouz, Dan Swanö kadar potansiyelini hiç eden başka adam var mıdır? 95603023 tane proje yerine adam gibi bir kaç iş yapıp üstüne düşse hem daha popüler olur hem de paraya para demez.
@Boba Fett, Aslında Edge of Sanity dönemi biraz o şekil takılıyormuştu. Sonradan grubu piç ettiler.
06.04.2021
@Opethsevenbiri, o Crimson nedir yahu, kralın bir tane de yan projesi olacaktı daha piyasa işleri için devam edecekti, 90 tane grubu var en son işte güya Witherscape vardı ondan da ses yok, onu dağıtır iki sene sonra başka grup kurar.
06.04.2021
@Boba Fett, Crimson devrim bir albüm gerçekten. Sonrasında saçma sapan dramalar dönmeseydi Edge of Sanity çok daha bilinen ,adı geçen bir grup olurdu Swanö ise Witherspace, Nightingale, solo kariyer vs. azar azar her yöne takılmazdı diye düşünüyorum.
İnsan bari Bloodbath’de ısrarcı olur ya kitapsız adam.
Yorumlar için bir kez daha teşekkürler. Pazar yeni bölüm çekeceğiz. Kafamızda çeşitli konular var ama sizin önerileriniz de önemli bizim için. “Şu grubu konuşun” dışında konu önerisi yaparsanız ona göre değerlendirmeye alalım.
07.04.2021
@Ahmet Saraçoğlu, en sevdiğiniz/en efsane konserler hakkında bir bölüm güzel olurdu bence.
07.04.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Gelecekte müziğin alacağı hal hakkında öngörülerinizi dile getirirseniz güzel olur. Metali neler bekliyor. Varolacaksa ne şekilde varolacak. 2050 sonrası müzik hakkında neler düşünüyorsunuz. Yapay zekanın müzisyen olduğu, beste yaptığı senaryolar dışında fikirleriniz neler. Müzik insan ilişkisi bağlamında değerlendirmelerinizi bekliyoruz. İnsan yok oluşa sürüklenecekse müzik de metal de yok oluşa mı sürüklenecek, yoksa bambaşka şeyler mi doğacak.
07.04.2021
@Ahmet Saraçoğlu, uyuzluk yapıp şu soruyu sorayım: en beğendiğiniz enstrümantal gitarist albümleri ile ilgili bir bölüm olabilir mi?
veya yabancı bir müziksevere Türkiye’den çıkma 10 adet metal, 10 adet de metal dışı albüm öneriniz ne olurdu?
çingene diyor yhaaa .s.s.s
12.04.2021
@Rzeczom, so racist…
“İnternet ve Metal” bölümü en çok keyif aldığım bölümlerden biri oldu. İlginiz için tekrardan teşekkürler.
yeni podcast bölümü için içerik önerisi: hazır biriniz gitarist diğeriniz ise geçmişte vokal olarak gruplarda zaman zaman yer almış iki kişi olarak örnek aldığınız, sevdiğiniz, etkilendiğiniz metal müzisyenlerinden karışık bir şekilde bahsedeceğiniz bir program fena olmazdı.
ahmet abinin sevdikleri arasında dimebag ve chuck kesin yer alır. etkilendiği isimlerin başında da muhtemelen jeff loomis vardır. emrah abiyi merak ediyorum.
13.04.2021
@Rzeczom, gitarını bile kullanıyor
deathspell omega konuşulsa da, gece vakti dinlesek ne hoş olurdu.
Bu zamana kadarki en keyif aldığım podcast oldu. Construct’a kadar soluksuz dinledim. Emrah abi Character albümünü tam dinlememiş o yüzden DT sevmeyenlere karşı kelebekle geziyor. Ben Character de dahil olmak üzere bütün DT diskogunu 77 kere falan tavaf etmişimdir dolayısıyla yanımda roketatarla geziyorum. :)
Bir de In Flames görmek isterdim ama claymandan sonrasına en az 1 saat ayırmak bile zaman kaybı olur diye düşünüyorum o yüzden bir Testament konuşulsa çok daha dadlı olur.
23.04.2021
@Erhan, overkill ile kıyaslayınca testament’ın da son 10 sene de yaptıklarına 1 saatten fazla zaman ayırmak vakit kaybı olur.
overkill konuşulsun.
28.04.2021
@Erhan, Emrah abi kendini bilsin Character dinlesin buraları okuyorsa.köşede bekliyorum çakıyla. Dt’nin olgunluk döneminin başyapıtı bence Character.
03.05.2021
@unanimated, https://cf.kizlarsoruyor.com/a140403/e57f785d-a4e7-4b23-b5f1-ad4644bb4843-m.jpg
03.05.2021
@Rzeczom, Character çoh iyi çohhhh. Modern dt’nin en iyi albümü. Dt çomarı olabilirim evet ama keşke bu fotoyu kızlarsoruyor linkinden atmasaydın beni o kırdı.
03.05.2021
@unanimated, kızlarsoruyor üzerinden değil aslında. google’a keko yazınca bu görsel çıktı, ben de adresi kopyaladım.
ayrıca character iyi bir albümdür, doğru.
03.05.2021
@unanimated, Katılıyorum, Character DT’nin son 21 yılda yaptığı en iyi albüm. Benim için de bir başyapıttır.
Bu arada şaka maka Dark Tranquillity dünyanın en iyi grubu olabilir lan. Adamların son 21 yılda yaptığı benim için 9,5 ve üzeri olan albümler şunlar: Haven, Damage Done, Character, Fiction, Atoma ve Moment (İkisi hariç hepsini yazmışım)
Evet Moment dedim kritikte 8 puan vermişim ama zamanla albüm şahlanışa geçti. Gerçekten çok muazzam albümmüş.
04.05.2021
@Erhan,
Skydancer- 7.5
Of chaos and eternal night- 8
The Gallery -10
The Mind’s ı- 9
Projector – 9
Haven – 8
Damage done – 9
Character- 10
Fiction – 8.5
We are the void- 7
Construct- 7.5
Atoma – 8
Moment – 8
Death ile birlikte diskografisini en çok döndürdüğüm grup. Bu iki grup benim için hayatın anlamı.
Bu haftalık ara veriyoruz arkadaşlar, haftaya kaldığımız yerden devam.
son albumde 7 veya 8 telli bir gitar ile kayıt yapılmadı.
27.04.2021
@Ali Vezir, In Truth Divided’ın 1.05-1.06 civarında 7 telli gibi duyuluyor gitar. Ya da akordu düşürmüşler.
27.04.2021
@Ahmet Saraçoğlu, düşük akor var aynen. iki gitiaristinde gearında 7 veya 8 telli gitar yok özellike bu albüm kayıtında.
27.04.2021
@Ali Vezir, tamamdır, sağ ol.
Agresif musiki yolunu gözler olduk vallahi. Keşke her bölüm 150 dk olsa. Ne şımarık bir tüketiciyim değil mi?
02.05.2021
@mahakali, başka bir şey isteseymişsin olacakmış, az önce bitti yeni bölüm kaydı ve 150 dakika civarıyla bugüne kadarki en uzun bölüm oldu. Upload oluyor şu an, yayımlanınca haberini yapacağız.
02.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Aga lütfen Steel Panther in Podcasti gelsin 😂😂
@Ahmet Saraçoğlu, hemen dinlemeye koşuyorum abi :))
Konserleri bizzat istemiştim, hele bir de 2 buçuk saat olmuş. On numara haber.
En keyif aldığım bölüm bu oldu.
Mehmet abinin konser çapkınlıklarını anlattığı +30dk Director’s Cut versiyonu gelsin. #Releasethemehmetcut
Ahahahaha ölçü sayan meshuggah dinleyicisi tasviri…
TRIBULATION’ın köpeği ol SEN bi kere taam mı.
güzel bölümdü bu arada. yemek yiyip, oyun oynarken arkada açıyorum.
En çok güldüğüm nokta Ahmet abinin boynuyla pena yakalaması oldu.
“Konser Mevzuları”nda Konya’nın 80:30′da adını çıkaramadığı Ankara stüdyosu büyük ihtimalle Stüdyo Deep.
Ahmet’in 88:00′da anlatmaya başladığı Ankara festivali Heavy Stage.
Bu arada yeni bölüm yayınlanınca hep bu sayfa güncellendiği için önceki yorumların hangi bölümle ilgili olduğu anlaşılmayabiliyor.
06.05.2021
@Güzide Arslaner, ha evet Heavy Stage’di. Gruplar “BİZ DE HEVİ STEYCDEYİZ!” diye sert bakışlı video paylaşıyordu FB’ta.
Çok moralimi bozdu bu bölüm. Z kuşağı olarak bunların hiçbirini yaşayamadık ve yaşayamayacağız. Kanada’ya okumaya gitsem bile dolar 8 olmuş (hadi Kanada doları 7′ymiş) kim gidebilecek, Türkiye desen artık grup gelmiyor ve gruplar yaşlandı. Performanslar düştü. Resmen ben bu konserlere gidemeyeceksem neden yaşıyorumun sancısını yaşıyorum şu an.
Yine de hayatımın grubu Opeth’i gördüm Rock Off’ta. Hayatımda İstanbul’a da ilk gidişimdi. Mersin’den kalkıp 14 saatlik yolculukla tek başıma gitmiştim. 2 sene öncesi ama şu an bakınca o 2 senede ne kadar şey değişmiş, kaygı ve stres seviyem kat be kat artmış.
Pandemi denince de aklıma Mgła konseri geliyor lanet olsun… Gece konsere gidip sabaha Ankara’daki mutlaka girmem gereken sınavıma yetişebilmenin hesabını yapıyordum.
05.05.2021
@Yiğit, Her şey küçükçiftlik parkta metalcilerin rte konvoyuna hareket çekmesiyle başladı. Ondan sonra ne festival ne de konser gördük doğru düzgün.
06.05.2021
@Dysplasia, yok be dostum, ondan sonra da bir sürü konser oldu, hiç beklemediğimiz gruplar geldi. Belki festival olmamış olabilir ama bunun o konuyla bir alakası olduğunu sanmıyorum. Ki tarihlerden emin değilim ama ondan sonra da festival olduğundan neredeyse eminim. Fakat şimdi kim araştıracak (ben değil…)
06.05.2021
@Konya, Yok yahu, tabii ki doğrudan alakası yok. Latife benimki.
Bu pazar podcast’imizde Kaan’ın da çok sevdiği Abbath’ı ve Immortal’ı konuşacağız. Programın girişinde biraz Kaan’dan bahsedeceğiz, programı da ona adayacağız.
Kaan abimiz çok kral bir adammış abi senin anlattığına göre. Tekrar ruhu şad olsun diyeyim. Immortal konuşmanız da çok sevindirdi beni. Sizi dinledikten sonra açıp “At The Heart of Winter” dinledim. Özlemişim, iyi geldi.
https://www.youtube.com/watch?v=is8AZ6ETTK8&ab_channel=Synthetic_Future
Podcast olayına hiç vakit ayıramıyorum ama bu özel bir bölüm olduğu için dinleyeceğim. Tekrar toprağı bol olsun.
Kaan abimizin anısına ben şimdi Immortal’ın bütün albümlerini hatmetmez miyim ❤️🙏
O heavy metal haftası çok güzeldi. Gönlüne sağlık abi.
18:03′ten itibaren birisi bardağa bira döküyor. Her kim ise afiyet olsun.
Buradakiler dahil hayatımda hiç podcast dinlemedim. Sırf Ahmet’in Kaan ile alakalı anlatacakları için dinledim. Kaan kısmı bitince kapadım.
Alkol komasına girmemize ramak kalacak kadar hayvan gibi içmişken düşük bütçeli ne alabiliriz de midemizin suyunu çeker ve biraz daha içebiliriz diye düşünürken; “hadi git, patlamış mısır al.” diyen arkadaşımın verdiği son parayla aldığım mısırı yolda göz göze geldiğim Motörhead tişörtlü kıza, telefon numarası karşılığında hediye edecek kadar amansız bir Mötorhead fanıyım. Sene 2005, yer Taksim.
Kaan’da en az benim kadar Motörhead’çiydi. Keşke onun da hikayelerini dinleme fırsatım olsaydı. Güç içinde uyusun. Daha önce de dediğim gibi, kendinisini yüz yüze hiç tanımadığım halde asla unutmayacağım.
11.05.2021
@ismail vilehand, Sarhoş olmayı sevmem ama keyif için içilen bira yanında en iyi giden şey patlamış mısır hakkaten. Bu önerinle hayatıma etki etmiş bir insansın (dil çıkaran gülücük). CV’ne yazabilir, beni referans olarak ekleyebilirsin.
(2. sırada tuzsuz fıstık + kuru incir kombini)
13.05.2021
@çaksu, o zaman bu şarkı senin için gelsin:
https://youtu.be/A1NZcH2haIM
Konuyla alakası yok ama içimden geldi.
13.05.2021
@ismail vilehand, ^.^
Burdan Shipping Up to Boston’a (The Departed sinemada izlediğim ilk filmdi <3) ordan Flogging Molly'e geçtim. Coz we fiind ouurseelves in dı same old mess, singin drunkeen luullabiieess.. Çemberi tamamladık.
11.05.2021
@ismail vilehand, Kaan’ın en enteresan özelliklerinden biri soğuk içki içememesiydi. Ofisine gittiğimizde bizim biralarımız dolapta, onunkiler dışarıda olurdu. Sadece oda sıcaklığında bira, şarap içebiliyordu. Seninle ve buradaki pek çok kişiyle tanışsaydı aşırı mutlu olurdu, saatlerce konuşurdunuz türlü türlü grup hakkında.
Bu pazar çarşı pazar karışacak. Son anda bir değişiklik olmazsa, yeni bölümde sevmediğimiz türleri, grupları, albümleri, şarkıları, müzisyenleri konuşacağız. Trigger’lanmaya hazır olun.
90′lardaki Paradise Lost’un köpeği değilim. – A. Saraçoğlu
Black Metal’deki ”groove” etkisini sevmiyorum. Bu boku ilk yiyip popüler eden de Satyricon. – M.E. Konya
corey taylor da diyemediler. bunu da aldım listeye.
Podcast’de bahsi geçen nerdeyse hiç bir şeyi sevmiyorum. Sadece Slipknot’a karşı nötrüm. Amon Amarth özellikle son 2 albümdür takibimden çıkmış olsa da sevdiğim işleri oldu, arada açar dinlerim. Deafheaven da dinlerim. Onun haricinde yerel enstüramanı baskın kullanan hiç bir şeyi sevmiyorum. Buna Sepultura dahil. Her ne kadar groove anlamında da çok başarılı, hatta ilham verici işler yapsalar da benim için thrash grubu olarak kaldılar.
caz forumlarında “senin ananı…” denmesi kısmında kahkaha attım :D
Abilerim sevmediklerimiz cidden uyuşuyormuş onu farkettim. Folk ayağına dedesinin çaldığı enstrümanları Black Metal’e sokan gruplara lanet olsun demek istiyorum.
Onun dışında Corey Taylor’a Chris Taylor dediğiniz an fena güldüm :D Sağ olun.
Siz Tool’u anlayamamışsınız.
19.05.2021
@Dysplasia, Tool biraz da bu yüzden sevilmiyor. Gözlemlediğim kadarıyla fanlarının aşırı ısrarcılığı, “nasıl sevmezsinnn!?? burada müzik ötesi bir şey var abiii!” gibi keskin tepkiler veren çok heyecanlı bir hayran kitlesi var -genel konuşuyorum.
Misal gojira, deatspell omega, mastodon vb. gibi son yıllarda çıkmış ve hatta akım yaratmış grupların hayranlarıyla konuşurken “ben bunlara alışamadım yav, bu olmadı bende” diyince en fazla “olabilir abi, biraz farklılar ve zor açılıyor zaten ama hiç açılmayabilir de” gibi bir tepki gelmiştir. Tool hayranlarından gelen tepkiler ise biraz daha yargılayıcı, ısrarcı, etiketçi.
19.05.2021
@Twat, Kesinlikle öyle. Miles Davis – So What dinlettiğim arkadaşım “bok gibi, bu müzik bile değil” dedi. Olabilir, herkes her şeyi beğenmek zorunda değil dedim. Bir aralar ben de insanlara “şunu beğenmemek olur mu” gibi tepkiler verirdim. Ahmakmışım diye düşünüyorum.
19.05.2021
@deadhouse, Bu olgunluga herkes erisemiyor maalesef. Koca koca adamlar ortalikta bu grubu/oyunu/sporcuyu bilmem neyi nasil sevmezsin!!!!! Diye geziyor. Sevmiyorum iste amk.
Tool ve mgla hayranlarina ozellikle bir parantez acmak istiyorum. Omrumde gordugum en boktan, toksik, sikindirik hayran kitlesine sahip gruplar. Abicim sevmiyorum ya sevmiyorum. Utanmasalar bu gruplari sevmeyenler gericidir falan diyecekler o kadar gozleri donmus. Hele ki her black metal sarkisinin altina “sounds like mgla” yaziyorlar ya deliriyorum. Allah islah etsin bu arkadaslari
19.05.2021
@Alondate, Kendi adıma “sanatın dünyayı değiştirmeyeceğini” idrak ettiğimden beri anlam yüklemiyorum fazla. Gençtik, hararetli överdik veya hararetli yererdik. Sonra anladık ki yeryüzünün en iyi besteleri de, en iyi filmi de, en iyi edebi eseri de bir boku düzeltemiyor veya değiştiremiyor. (Zaten böyle bir misyonunun olmaması lazım) E o zaman ne bu heyecanımız? Anlamı ne? O andan itibaren “herkes en sevdiğim şeylere küfür edebilir” bakış açısıyla hareket ettim. Nihayetinde bu bir haz, entelektüel bir uğraş, meşgul edici, zaman geçirici, kandırıcı bir etkinlik. Neden birbirimize sinirlenip gereksiz yere gaza gelelim ki.
20.05.2021
@deadhouse, estağfurullah yav, ahmak demeyelim de HEVESLİ diyelim hahah. Ben de on küsur yıl önce hatta beş yıl önce bile bir takım şeyleri fanatikçe savunmuşumdur elbet ancak haliyle hayat o kadar uzun değil.(Bu arada m.d.-”so what” <3<3<3
20.05.2021
@deadhouse, normalde yukarida Bahsi gecen bi grubun gozu kapali fani olmaya karsiydim Ama bu bahsettigin ornek aydinlatma yasatti resmen. Kim o y’a ben olsam islak sopayla saldirirdim
19.05.2021
@Twat, Yazdığım geyikti tabii ki ama sana ciddili cevap vereyim. Burada 8 üstü alan black metal tarzı çoğu grubu yarrak gibi bulan biri olarak tabii ki sana ve genel söylenenlere katılıyorum. Bu konuda tartışmak bile demode oldu artık boşver. Rap dinleyen insan bile var yeryüzünde.
Ama Tool’a overrated falan denmesini kabul etmiyorum. Son albümü saymıyorum ama hayvan gibi beste yapmış adamlar bunlar. Anlatmak istediği şeyi şarkı kompozisyonuyla, matematiğiyle anlatabilen bir gruptur. Üstelik it gibi de davul çalan biri var. Dinleyici kitlesi kanser olabilir ama Tool hakettiği yerdedir. Underrated da değildir. Ama Hath underrated’tır.
20.05.2021
@Dysplasia, ben de onu diyorum işte. Tool ve benzerleri harici grupların fanları gördüğüm kadarıyla olayı “siz anlamamışsınızdır” aşamasına getirmiyorlar. Ya da ben pek rastlamadım ya, bilemedim şimdi.
Hiç hoşlanmasam ve hiç dinlemesem de “rap dinleyen insanlar” var evet, saygı duymak gerekli. Dünya sürprizlerle dolu bir yer.
20.05.2021
@Twat, Metal müziği dinlemeye başlayan herkes bir ara o kanserliği yaptı bir kere, yemeyelim birbirimizi. Klasik müzik dinleyen de yapıyor bunu, caz dinleyen de, NBC filmlerini sevenler de yapıyor, şu da bu da. Az kişiye hitap eden işlerde gayet olan ve olağan bir şey bu. Bazı zevkler çaba ve uğraş gerektiriyor. Bu anlamama meselesinde, Tool’da da az biraz olan, teknik dozaj yükseldiği zaman olay ‘götü kalkma’ya evriliyor. Bunu da bazı insanların ‘statü’ ihtiyacı ve bazı diğerlerinin ‘alçaklık kompleksi’ besliyor. Grup popülerleşince de kutuplar daha çok çarpışıyor. Ben kimsenin durduk yere ‘Tool’u (veya başka bir şeyi) insanlar anlamıyor böhühühü’ diye dolaştığını görmedim. Bu tartışmayı da illa ki o sanat oluşumuna gıcık olan biri başlatır mesela. Benim rap hakkında konuştuğum gibi.
Bu durumu bir çok meslekte de görebiliyoruz.
Evrende her şey birbiriyle ilişkili. Böyle de Tool anlarım.
19.05.2021
@Dysplasia, Kolay iş değil. Ben de geçen sene başladım sindire sindire gidiyorum şimdi; Schism’de Fibonacci varmış, Forty Six & 2 DNA demekmiş falan oralardayım henüz.
Eee her babayiğit anlayamaz bunları. Konular zorlaşırsa özel hoca ararım mecbur.
19.05.2021
@All2, Sen anlar gibi olmuşsun kardeş. Stinkfist var bir de. Göte giren yumruk demek. Ama bağımlılığı anlatıyor. Alondante anlayamamış mesela. Mgva’yı da anlayamamış üstelik, enteresan.
20.05.2021
@Dysplasia, Daha o kısımlara gelemedim. Sorum olursa yazarım sana
20.05.2021
@Dysplasia, “Ustelik”? Hem geyik yaptim diyorsun hem de benim gruplari anlayamadigimi yazmissin. Once kafani netlestir sen. Umarim z jenerasyonundan bir gencsindir. O zaman sikinti yok. Fakat bahsettigim koca adamlardansan gecmis olsun.
Ayrica rap dinleyen insanlar var cumlesi de cidden rezalet. Aga siz magarada mi yasiyorsunuz? Ergenlige yeni giren, dunyanin kendi etrafinda dondugunu dusunen cocuklardan misiniz? Milyarlarca insan yasiyor bu dunyada, sayisiz muzik turu var. Herkesin zevki kendine. Yil 2021 ve boyle uber salakca seyler okuyorum inanilmaz
20.05.2021
@Alondate, podcast’te “anlayamamışsınız” geyiği yapılmış, ona ithafen o şekilde yazmış dostum sakin. Podcast’i dinleyip olaya üçüncü kişi gözüyle bakan biri olarak ben geyiğe devam edildiği sonucuna vardım.
20.05.2021
@Berca B., Beni anlamıyorlar.
20.05.2021
@Alondate, Maalesef PA bile bu konuda parlak değil. Geçmişte bir grubun haberi altına “overrated” yazmıştım. İnanır mısın 15 20 kişi çullandı üzerime. Neye uğradığımı şaşırmıştım. Şimdi böyle olmadığına inanıyorum. Okurlar daha özgür ve geniş bakabiliyorlar.
21.05.2021
@deadhouse,Tepki çekmek için bir şeyler yazıp da tepki çekince mızıldamak da nebilim.
21.05.2021
@Dysplasia, Reelde bile bir insanla konuşurken tepki çekmek için mi konuştuğunu anladığımdan emin değilim. Sen sanal bir dünyadan emin olabiliyorsun. Tanışmak isterim senle. Böyle hisli, öngörülü, niyet okuyabilen insanlara ihtiyaç var.
21.05.2021
@deadhouse, Tabii canım hiç anlaşılmıyor.
21.05.2021
@Dysplasia, hocam cinsiyetini bilmiyorum ama bu aralar muayyen günündeymiş gibi yorumlar atıyorsun gerçekten. Sakin ol az :)
21.05.2021
@Yiğit, Yahu nüktedan bir yorum yapıyorum, adamlar tetiklenip geliyor, ağlama duvarına döndürüyor. Bu yorumunu hak edenin ben olduğumu düşünmüyorum ve seksist yorumunu esefle kınıyorum. Yıl olmuş 2021, internet kullanmayı mı öğretelim?
ülkedeki gelişmemezliğin tarihini yazmışsınız helal bu düzlemde devam edin beyler ortaçağda yaşam güzel size :D
Yurttaşlarımıza çağrımızdır;
Agresif Musiki’nin yeni bölümünde In Flames konuşacağız. Övülmesi gereken yerde övecek, sövülmesi gereken yerde söveceğiz.
Grubun özellikle son 10 yıldaki durumuna ilişkin In Flames hakkında söylemek istediğiniz tek cümlelik bir şey varsa bu yoruma cevap olarak yazın, nick’inizle birlikte yayında okuyalım.
Tek cümlelik olsun, ağır küfür içermesin yeter.
Tüm halkımız davetlidir.
19.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, ananın başına taş yağsın anders!
19.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Metal müzik, Anders Friden’a benzemeyenlerin hatırına varlığını sürdürüyor.
19.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Anders’in kariyer zirvesi hedon şarkısındaki ‘hedon,hedon’ dediği kısım,gerisi çöp
19.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, In flames we don’t trust
19.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Siren Charms bir insan olsaydı Anders Friden, Anders Friden bir albüm olsaydı Siren Charms olurdu.
19.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Anders ve björn denilen iki arsızın yataktan geçmişimizdeki güzel olan şeyleri daha ne kadar sikebiliriz diye kalktıklarına eminim ama kanıtlayamam.
19.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli.
-Anders Friden
19.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Başın göğe erdi mi In Flames? (son 4-5 albüm için konuşuyorum hatta 6 bile olabilir)
19.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, 2008 sonrası kaç albüm çıkardıklarını bilmiyorum.
19.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, biz bunları kitaplarımızda yazdık.
yatacak yerin yok in flames, yatacak yerin yok!
19.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Björn nasıl bütün küfrün Anders’e gitmesi güzel mi, şeytan tüylü ibne seni.
20.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, ulan turne otobüsünüz devrilseydi ya da ne bileyim golden shot falan yapsaydınız da bu günlerinizi görmeseydik be
20.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, bunlar utanmaz, bunlar satanist, bunlar terörist.
20.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Lars Ulrich Metallica icin neyse Anders Friden de In Flames icin odur: cok nefret edilirler, alay konusu olurlar ama ne Lars olmadan Metallica dunyanin en buyuk metal grubu olurdu ne de Anders olmadan In Flames Isvec’in en buyuk metal grubu olurdu.
Biraz uzun oldu ama daha kisasini yazamadim :)
21.05.2021
@Ömer Kus, Lars ve Metallica en azından ilk 4 albüm hiç var olmamış gibi davranmıyor.
21.05.2021
@Opethsevenbiri, lars’ın vizyonu anders’ı üçe beşe katlar. Metallica ne yaptıysa kendine has şekilde yaptı. Ve dediğin gibi geçmişini inkar etmedi.
21.05.2021
@Opethsevenbiri, Metallica, In Flames, Anders, Lars örneği alakasız. Lars’ın sevilmemesinin nedeni kötü davulcu olduğunun düşünülmesi ve Metallica’yı thrash metalden uzaklaştıran süreçte başrolü oynaması.
Anders’in durumu bambaşka. Kimse ona In Flames melodik death metal yapmıyor diye kızmıyor. Müziğini, grubun imajını, her şeyini, bu müzik sayesinde elde ettiği her şeyi piyasa olma uğruna çöpe attığı için ona kızılıyor. Bu insan benim gözümde Justin Bieber’dan aşağıdadır. Bir sürü müzik türünü ve müzisyeni dinliyorum, hayatlarını biliyorum, kendisi gibi birini tanımadım. Bu kadar düşmüş bir müzisyen yoktur.
Yarın öbür gün bilse ki Noise etkili dubstep kendisinin ve In Flames’in popülerliğini artıracak, direkt böyle bir müzik yapar. İlkesizliğin kitabını ondan daha iyi yazan yok.
Metallica, In Flames örneği de alakasız. Metallica hala en saygı duyulan gruplar arasında. In Flames’e ve Anders’a saygı duyan kişiler bir avuç ölümüne fanboy ve Anders’in her şeyi feda ettiği 12-16 yaş arası Amerikalı çocuklar.
21.05.2021
@deadhouse, Metallica thrash metalden uzaklasmasaydi, Black Album cikmasaydi, Metallica bugunku kadar populer bir grup olur muydu peki? Anneler, babaanneler her elektrogitarli muzige “Geldi yine Metalikacilar” der miydi? :) Yapmak istedigim benzetme bu ayardaydi. Metallica o degisimlerle dunyanin en populer metal grubu oldu, In Flames de Anders ve Björn’un yaptigi degisimlerle Isvec’in en buyuk metal grubu oldu.
Bu arada Ahmet ve Berca’nin da dedigi gibi, Björn ne hikmetse sessiz sakin takiliyor orada ekmegine bakiyor butun lafi Anders yiyor ahah. Sanki adamin hic nufuzu yok grupta, gitarlari filan hep Anders yaziyor Björn’u de calmaya zorluyor sonra. Bal gibi de o da memnun grubun gidisatindan. Neden olmasin yahu? Adamlar arenalari dolduruyor, sold out konserler veriyorlar kocaman mekanlarda. Hangi muzisyen bunu istemez? Sonucta adamlarin isi bu. 12-16 yas arasi cocuklar haricinde kimsenin saygi duymadigindan nasil bu kadar eminsin bu arada? 10 yildir Isvec’te yasiyorum, tanidigim rock muzikle alakasi olan Isveclilerin hemen hemen hepsi In Flames dinler, sever (sevmek her albumlerini delice dinlemek anlamina gelmiyor tabii ki, ben de öyle degilim zaten) ve konserleri olunca gider. 40-50 yaslarinda is arkadaslarim da var bunlarin aralarinda. Konserlerde de hic öyle diger metal konserlerine kiyasla daha genc, “ergen” bir kitle görmedim. Yediden yetmise insan olur, gencler de var 50′li yaslarinda koca koca adamlar da. Son iki uc yildir kendi festivallerini de duzenliyorlar sold out oluyor, onun disinda ne zaman konser aciklasalar biletler cabucak tukenir. Sana göre bu konserlere gidenler hep 12-16 yas arasi ergenler demek, ama realiteye baktigimizda hic böyle bir durum yok. Isvec’teki metal sahnesi uzerine cok guzel bir belgesel var Så Jävla Metal diye, orada Europe, Opeth vb buyuk Isvec gruplarinin In Flames su anda Isvec’in en buyuk metal grubu vs diyerek övgu dolu yorumlar yaptigini görebilirsin. Eski elemanlarla da aralari hep iyidir, ayrilan elemanlar “IF’in gidisatindan memnun degilim, davayi sattik!” filan diye ayrilmadi. Basci Peter restoran acti Göteborg’da, davulcu Daniel Peter ile birlikte bira fabrikasi acti, Jesper’in de alkolizm problemi filan vardi yanlis hatirlamiyorsam o dönemler sorunluydu baya.
“Muadilleri” diyebilecegimiz Dark Tranquillity, At the Gates gibi gruplar Isvec’te kucucuk mekanlari zor doldururken In Flames dedigim gibi arenalarda caliyor, e bu benim gözumde buyuk basaridir arkadas. Bunun bas sorumlulari da Anders ve Björn’dur. Isvec’te sokaktan rastgele cevirdigin biri buyuk ihtimalle In Flames’i duymustur hatta dinlemistir. DT’yi sorsan “Dark ney?” der, maalesef böyle. Böyle populer olan metal gruplari lazim bana göre, bunlar olacak ki insanlarin bu muzige giris grubu olacaklar. In Flames – Metallica paralelinin bir boyutu da bu.
Jesper ve Peter Iwers yeni grup kurmustu bu arada, Cyhra. Kac kisi dinledi acaba onu burada? Kac kisi hala dinliyor? Eski In Flames’i In Flames yapan adam orada iste, hala muzik yapmaya devam ediyor. Anders tutmasa Whoracle’lar Jester Race’ler cikarmaya devam ederdi hani. Cikti mi Colony v2?
Metallica’ya hala saygi duyulmasi konusunda ise biraz iyimsersin. “Ilk 4 album sonrasi cöp, Black album cikmasaydi muzigi biraksalardi” diyen azimsanamayacak bir kitle var hala maalesef. Neden, cunku thrash metal degil :( Benim hayatta en sevdigim gruplardan, bu muzige beni baslatan gruptur Metallica, onu da buraya not edeyim.
21.05.2021
TL;DR diyecek olanlar icin özetini yapayim suraya. In Flames Isvec’in genelinde bircok farkli kesim tarafindan el ustunde tutulup seviliyor, insanlar gurur duyuyorlar. “2006′dan sonrasi boktan, coluk cocuk grubu” vs diyenler azinliktaki hardcore metalci tayfa. Böyle de dusunebilirsiniz, orasi size kalmis, sonuna kadar haklisiniz da kendinize göre. Ama apacik, elle tutulur, objektif gercekleri de görmezden gelemezsiniz.
21.05.2021
@Ömer Kus, Son albümleri geçtim Colony’yi bile çok sevmeyen Whoracle In Flames’çisi olarak yazıkların acayip ufuk açıcı Ömer, eline sağlık. Çoğu metalci, hatta metalciyi de geçtim hayatın pek çok alanında biz, kendimize belli bir sınır çizip o fanusun içinden değerlendirmeler yapabiliyoruz -ki bu çok insani bi duygu, bunu olumsuz bir manada söylemedim- ama o fanusun dışında da bir dünya var ve hayat çoğunlukla oraya göre akıyor.
In Flames son albümleriyle bana gerçekten sinir basacak kadar sıkıcı geliyor ama hayvan gibi seven de bir kitle var. Bana göre aşırı kötü, pek çok insan için çok iyi. Welcome to hayat.
21.05.2021
@Ömer Kus, In Flames ilk 4 albümden de şarkılar çalıyor konserlerde. In Flames sadece 2008 sonrası şarkıların sahibi bir grup değil. In Flames’in ilk albümlerine ben de saygı duyuyorum, o şarkıların ağırlıkta olduğu konserleri olursa ben de giderim, o In Flames’i ben de severim. Ben hiçbir şekilde sevilmiyorlar dediğimi hatırlamıyorum.
Söylemediğim şeyler üzerinden “In Flames”e saygı duyuluyor muhabbetine girmeseydin, daha farklı savunabilseydin daha iyi olurdu. Yanlış anlama ama senin In Flames’ le ilgili şu ana kadar herhangi bir olumsuz yorumunu site tarihinde attığını hatırlamıyorum. Kalpten bir bağın var diye yazdığın şeyler bunlar. Mesela hiç ikna olmadım In Flames”e saygı duyulduğuna. Demişsin ki konserlerine gidiliyor. Valla Demet Akalın’ın konserlerine de gidiliyor, hem de koca koca insanlar. Bu bir argüman olamaz. Popülerlik, saygı korelasyonu daha doğru kurulmalı.
21.05.2021
@deadhouse, meraktan ve “daha farklı savunabilseydin” dediğin için soruyorum, Ömer argümanını ne üzerinden kursaydı saygı duyulduğuna ikna olurdun ve bunların “kalp bağı” yoluysa söylenen şeyler olduğunu düşünmezdin?
21.05.2021
@Berca B., Ehil sahibi insanlar üzerinden savunsaydı ikna olabilirdim. Salt eğlence için konsere gelen, müzikle yüzeysel, önemsiz bir ilişkisi olan insanların fikri benim için kayda değer değildir. 20 30 yıllık In Flames dinleyicileri veyahut derin müzik bilgisine sahip dinleyicilerinin çoğunluğu, gözlemlediğim kadarıyla In Flames’in son 15 yılından pek memnun değiller ve grubu saygıdeğer bir grup olarak addetmiyorlar. Meselenin müzik değişimi olmadığı diğer gruplar örnek verilerek görülebilir. Opeth de müziğini değiştirdi, fakat hala Opeth saygı duyulan bir grup. Müzik özelinde eleştirildi sadece. 12-16 yaş arası Amerikalı çocuklara yaranmak isteyen bir vokalistleri yoktu. Tam tersine çoğunluğun iplemeyeceği albümler yaptılar.
21.05.2021
@deadhouse, burada belki bilen bilir, Ömer benim reel hayattan da arkadaşım, en az 10 yıldır tanışıyoruz. Beraber yurtdışına gitmişliğimiz de var (hatta bunda Ahmet de var), yılbaşı kutlamışlıklarımız da var (aa ne tesadüf bunda da Ahmet var). Bunu bilen sen veya herhangi biri “tabi arkadaşsınız, o yüzden savunuyorsun” diyebilir -ki bunun benzerini manyağın biri Ahmet üzerinden söylemişti- ama gerçekten arkadaşlığın bu söyleyeceklerimle hiçbir alakası yok. O yüzden baştan bunu aradan çıkartmak istedim.
Açıkçası senin kendi fikrine fazla bağlandığını ve ne söylese zaten ikna olmayacağını düşünüyordum, yine de kaçırdığım bir nokta varsa diye sormak istedim. Ehil sahibi insanlar ne demek örneğin? Mesela saygı duyulduğunu söylediğin ve İsveç’in en büyük grubu olarak In Flames’i gösteren Opeth veya Europe bu ehil gruba dahil mi? Çünkü bir gruba “en büyük” payesi vermek, onu onurlandırmak ve saygın bir yere konumlandırmaktır. Sold out geçen konserlerde hiç ehil sahibi insanlar yok mudur mesela? Bu siteye o kadar kritik yazmış, müzik zevki gayet geniş Ömer sence müzikle ilişkisi yüzeysel biri mi?
Ben de In Flames’in yeni dönemini sevmiyor ve yaptıkları maymunluklara saygı duymuyorum ama bu sadece benim veya sensin. Ama İsveç’te insanlar In Flames’in kendi ülkelerinden çıkmasından çok memnunsa, onları sahipleniyor ve el üstünde tutuyorlarsa bu saygının tanımıdır zaten.
21.05.2021
@deadhouse, o kadar sey yazdim, somut örnek vermeye calistim, diger Isvecli gruplarin dediklerinden, konserlerdeki kitleden filan bahsettim ama saygi duyulduguna ikna olmadin demek. E iyi abi ne diyim. Ikna olman icin kimin saygi duymasi gerekti? Ya da sence konserlere giden bu kitle gruba saygi duymadigi halde mi gidiyor?
Gayet de dedigin seyler uzerinden yorum yaptim. Metallica’ya hala saygi duyulur In Flames’e ergenler ve fanboylar haric kimse saygi duymaz dedin, ben de ona karsi sunulabilecek argumanlari yazdim. Bu.
In Flames hakkinda hic olumsuz yorum yazmadigima gelince. Burada In Flames ile ilgili bir haber girilince 50 tane olumsuz yorum geldigi icin farkli bir bakis acisi olsun diye ben de seytanin avukatligini yapiyorum, bu kadar basit aslinda. Az yukarida turne otobusunuz devrilseydi diyen adam var, gerci saka yaptigini umuyorum ama :)
Olumsuz bir yorum yapayim hatta, son albumu ikiden fazla dinlememisimdir herhalde, dinlediysem de hatirlamiyorum, o kadar unutulur cinstendi. Battles da biraz daha iyi olsa da onu da begenmemistim. Ama ben begenmiyorum diye bu adamlarin buyudugunu, kitlesini genislettigi gercegini degistirmiyor. Ben de hicbir zaman In Flames artik daha “kaliteli” muzik uretiyor demedim ki, o da neye göre kime göreyse artik. Anders ve Björn sayesinde Isvec’in en buyuk grubu oldular dedim. Ve oldular yani, bu somut bir gercek. Sen sevmiyor, dinlemiyor olabilirsin ama seven var demek.
21.05.2021
@Ömer Kus, @deadhouse, olayı bir de İsveçlinin hasından duyalım. Hatta Galatasaray’ın efsane futbolcularından Johan Elmander’den.
Yetmişli yıllarda tüm dünyada yarattığı etkiyle büyük bir hayran kitlesi kazanan ABBA’nın ardından İsveç, son yıllarda önemli heavy metal gruplarının bulunduğu bir coğrafya hâlini aldı. In Flames, Opeth, Pain of Salvation, Dark Tranquillity ve Arch Enemy gibi heavy metal grupları tüm dünyayı peşinden koşturuyor. Johan’a hangi tür müzik dinlemeyi sevdiğini soruyoruz. Aslında tek bir soruyla:
“In Flames mi, ABBA mı?”
Düşünmeden yanıtlıyor: “In Flames.”
Daha sonra bir ekleme yapıyor: “ABBA’yı da severim ama. Aslında o an için ne hissettiğim önemli. Opera da dinleyebilirim. Luciano Pavarotti de, Iron Maiden da, Reggae de, R&B de, aklınıza gelen her türlü müziği de. Ama seçmek zorunda olsam heavy metal, In Flames.”
https://www.galatasaray.org/haber/galatasaray-dergisi/hucum-kulesi-johan-elmander/24093
22.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, haha, tam bir Isvecli. Zaten ABBA’ya en azindan sempati duymayani vatandasliktan atarlar.
21.05.2021
@Ömer Kus, @Opethsevenbiri, @unanimated, @deadhouse, burada Ömer’in diyeceklerini duymak isterim aslında, çünkü Ömer çok uzun zamandır İsveç’te yaşıyor. 10 yılı geçti mi Ömer?
Dolayısıyla Anders’in İsveç’teki kimliğini, nasıl görüldüğünü, oradaki demeçlerini falan biliyor. O yüzden bu konuda bir yorum yapıyorsa boşa yapmıyordur. Ben de Anders’in üstüne aşırı fazla gidildiğini düşünüyorum. Gidilsin tabii, gidilmesin demiyorum ama adama metalin baş düşmanı gözüyle bakılıyor.
Burada ne hikmetse -yukarıda Berca’nın değindiği gibi- Björn arkadaşımız hiç adı bile anılmadan, kimse tarafından eleştirilmeden sıyrılıyor.
21.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, evet, agustos ayinda 11 yil olacak Isvec’te.
Tam simdi bu haftalik isim de bitti, detayli bir yorum yazayim o zaman herkese cevap olarak.
@Opethsevenbiri @unanimated
In Flames’in ilk 4 albumunu yok saydigini nereden cikardiniz ki? 2 saniyelik bir google aramasiyla gidip pandemiden önce caldiklari son konsere baktiginizda ilk 4 albumden toplam 4 sarki calindigini görebilirsiniz. Tamam belki cok yuksek bir rakam degil ama albumleri yok saymadiklari kabak gibi ortada. Cogu grup da yeni album cikardikca eskilerden daha az sarki calmaya baslar, bundan daha normal bisi de olamaz bence. 30 yillik grup, yeni album cikaracak turneye cikacak ve sonra eski albumlere agirlik verecek, bu mantikli mi? Anders neredeyse 50 yasina gelecek, Björn 45 yasinda filan, 20′li yaslarinin baslarinda yaptiklari seylerden cok fazla calmak istememeleri normal. Opeth Orchid’den veya Morningrise’dan kac sarki caliyor? Mikael o albumleri pek sevmiyor bile (yanlis hatirlamiyorsam). Insanlar degisir, muzik zevki de degisir. In Flames de bu noktaya ani bir degisimle gelmedi zaten, 20 yil önce baslamislardi. Clayman’i tekrar piyasaya surduler gecen yil, bu sefer tepkiler “off bir icine sicmadiginiz eski albumler kalmisti!!” oldu. Bunu yapmasalar eski albumleri yok sayiyorlar diye saydiriyorsunuz (gerci yapinca da fark etmiyor), yapsalar eski albumun icine siciyorlar diye saydiriyorsunuz. E napsinlar bu adamlar? :)
Bu arada sirf meraktan Dark Tranquillity’nin son konserlerine de baktim, The Gallery ve The Mind’s I’dan bir sarki bile yok son turnelerinde. :) DT’ye hic “ilk albumleri yok sayiyorsunuz” diye tepki gösterildigini duymadim. Onlar da sikilmisilar herhalde o albumlerden ki pek calmiyorlar.
Lars ve Metallica da tabii ki ilk 4 albumu yok sayamaz, öyle bir luksleri yok, cunku onlari efsane yapan o albumler. Herkes konserlere hala o sarkilari dinlemek icin gidiyor, eminim ki onlar da diger “normal” gruplar gibi yeni album cikardiklarinda o albume abanmayi isterlerdi ama yok yani, mumkun degil. Yeni sarki anons ettiklerinde seyirciden x desibel tepki geliyorken daha önce 50bin kez caldiklari Master of Puppets’a Enter Sandman’e girdikleri anda 100x desibel tepki gelir, bu böyledir. Metallica muzigi birakana kadar da böyle olacak, cikardiklari yeni hicbir album o albumlerin yerini tutamayacak. Iron Maiden ve diger köklu birkac grupta da durum böyle.
Ama net söyluyorum In Flames icin is böyle degil. 2008′den beri 10 kez izledim sanirim, hep son albumler agirlikli calarlar ve milletin coskusu o sarkilarda eski sarkilardaki kadar hatta daha fazla olur, Only for the Weak, My Sweet Shadow, Cloud Connected gibi bazi konser klasikleri haric. Bu “klasikler” de zaten hardcore metalcilere göre In Flames’in “davayi sattigi” döneme ait :)
21.05.2021
@Ömer Kus, “son albumler agirlikli calarlar ve milletin coskusu o sarkilarda eski sarkilardaki kadar hatta daha fazla olur.”
Zaten adamların tarzlarını değiştirme veya evriltme sebebi bu. Sonuçta kabul edelim, Trigger veya Deliver Us mı daha konserlik şarkı, Coerced Coexistence mı? Ben sonuncusunu daha çok seviyorum ama arenalarda çalacaksan yapman gereken şarkılar ilk ikisi.
Bence 2000′lerden bu yana gerçekten çok vasat, hatta baya kötü şarkılar da yaptılar ama konserlerin renkli geçmesini sağlayacak bir setlist oluşturmayı da başardılar. 90′lar In Flames’i benim hayatta en çok sevdiğim kavramlardan biridir ama My Sweet Shadow’a da Trigger’a da Cloud Connected’a da bayılıyorum mesela. Olağanüstü güzel şarkılar olduklarından değil belki, ama bana In Flames’i hissettirdikleri için.
Geri kalanını podcast’te söyleyeyim.
21.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, evet cok net katiliyorum. Hatirliyorum hatta 2014′te gittigim bir konserlerinde son albumlerden sarkilarla cosarken bir anda Resin caldilar, ben de dahil herkes bi duruldu. “E Resin de guzel bir sarkimiz tabi, severiz” filan diye dusundum icimden, sonra yine yenilerden gaz bir sarkiya gectiler tekrar cosmaya basladim ve eski sarkidan daha az keyif aldigim icin kendimden utandim ahah :(
Hatta bunu konser kritiginde de yazmistim saniyorsam.
Podcast’i merakla bekliyorum.
21.05.2021
@Ömer Kus, Resin’i çok seviyorum lan ben, niye öyle dediniz:(
21.05.2021
@Ömer Kus, Sanırım mesele Dark Tranquillity’nin 2000ler dönemi(DD, Character, Fiction) sevilir hatta en iyi dönemi olarak gösterilirken In flames’in 2000′lerinin sell out dönemi olarak görülmesi.
Merak edip baktım. Bir şey kanıtlamaz ama setlist.fm’e göre The Gallery Dark Tranquillity’nin en çok çaldığı 6. albüm iken onun muadili The Jester Race In flames için 12. sırada. In flames’in şöhreti yakaladıktan sonra hedef kitlesi olarak Extreme Metal kitlesinin yerine daha Ana akım Metal kitlesine hitap etmeye başladığı bir gerçek setlistleri de doğal olarak böyle şekilleniyor.
Ben ilk 8 albüme falan okeyim bu arada ama devamı bence bariz kötü müzik. Şu son dönemde özellikle öyle bir hale geldi ki I’m above’un altında insanların ”Aaa aynı Come Clarity dönemi gibi” diyip mutlu olduklarını gördüm. Sell out sayılan albümlerden gelen kitleyi bile küstürdüler.
22.05.2021
@Ömer Kus, Şu yazılanlar 96 sonrası Metallica için yazılıyordu. Şimdi günah çıkarıyoruz ‘Load iyi aslında, Metallica da çok büyük grup’ diye diye. İki grup gayet paralel davrandı aslında ‘In Flames en büyük death metal grubudur’ falan gibi şeyler yazılır, büyüklük tanımı üzerine tartışmalar döner falan on sene sonra.
22.05.2021
@Dysplasia, Metallica’yi Load öncesinde tanisaydim tepkim nasil olurdu acaba merak etmiyor degilim. Benim ilk dinledigim Metallica sarkisi Number One’da klibini gördugum aslinda Metallica sarkisi bile olmayan Whiskey in the Jar idi :) O yuzden ben Metallica’yi hicbir zaman thrash metal grubu olarak görmedim, en sevdigim isleri ilk dört album olsa bile.
In Flames geleneksel death metalden cok uzaklasti kabul etmek gerek, “en buyuk death metal grubu” olarak anilacaklarini pek sanmiyorum o yuzden. Ama o temellerden gelip bu kadar buyumeleri bence guzel bisi. Ciktiklari yeri de unuttuklarini dusunmuyorum. Burada yazilanlara göre Anders en asagilik, pislik adam, serefsiz karaktersiz, metalin dusmani puuu vs. Bakiyorsun adamin plak sirketi var, Anders Björler’in solo albumunu cikarmis, Skraeckoedlan vs gibi cok bilinmeyen Isvecli gruplarin ellerinden tutup onlarin albumunu cikarmis, onlari tesvik ediyor. Kendi festivallerini duzenliyorlar gruplari kendileri cagiriyorlar dedigim gibi (Borgholm Brinner), Opeth, DT, ATG gibi arkadaslari olan buyuk gruplar yaninda kucuk gruplari da getirip onlarin elinden tutuyorlar. Ama bazi insanlara göre kimsenin saygi duymadigi, metalin basina gelmis en kötu seyler.
21.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Björn daha sessiz sakin bir abi gibi durduğu için insanlar Anders’a yükleniyor bence. Muhtemelen merhumu el birliği ile öldürdüler de ele başının Anders olduğu uzaktan bakınca akla daha mantıklı geliyor.
20.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, çocuklar!..sakın gelmeyin, tünelin bu ucu bombok bir yere çıktı.
23.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, 2004, 2006 ve 2011 albümleri o iyiydi ya aslında. https://www.hizliresim.com/jp49sem
Rammstein ministriyi degil ministry rammsteini etkilemiştir abi.
Sevilmeyenler bölümünü yoğunluktan yeni dinleyebildim.
Soru cevap bölümünde Borknagar sorumu sabote edip caanım,manevi abim Vintersorg hakkında abuk subuk konuşan Emrah Vintersorg nefreti saçmış. :)
Kendisine The Essence tavsiye ederiz.
23.05.2021
@İlayda Yüksektepe, tavsiyen için çok teşekkür ederim, hemen dinledim…
hiç beğenmedim. <3
23.05.2021
@Konya, eh sağlık olsun..
Kayda giriyoruz. Şimdi In Flames düşünsün…
23.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, Bismillah!
23.05.2021
@Ahmet Saraçoğlu, ismi destursuz söylenmeyen bir gruptan, günümüzdeki ilintisizlik abidesi gruba… Çok üzülüyorum ya.
ahmet kardeş ülkede rock metal en az 5 ayrı cepheye ayrılmış bunu konuşun da neşemiz yerine gelsin :) kim daha metalci sidik yarışını
24.05.2021
@deadpig, şaka bir yana aslında hiç fena fikir değil gibi (ya da aşırı kötü bir fikir tamam:). Eskilerin ergence ve boş kavgalarını değil de efsane tartışmalarını ateşlese güzel olur. Yine de epey kazan kaldırır gibi
Aklıma ilk gelenler,
-basılı organlarda kritik-müzik yazarlığı veya radyoculuk da yapmış, çoğunlukla helloween, maiden, judas, manowar vs. seven dinozor kitle(bazılarına cok saygı duyarım olumsuz anlamda demiyorum)
-kadıköy/ankara eksenli yeni nesil ekstrem black-deathçi (bazılarının grupları da olan) tayfa
-polonya, fransa, izlanda, finlandiya blackçileri
-sayıları ya da görünürlükleri azalsa da iskandinav black/melodeath kitlesi
-rap ya da yeni nesil ingiliz-amerikan pop/folk müzisyenleri de dinleyen çoğunluğu z kuşağı tayfa
-balçıklı asfalt metali ağırlıklı dinleyen southern/stoner tayfa
Aralarında hiçbir tarafa tam dahil olmayanlar, silinip gidenler ya da atladıklarım var mutlaka ama şimdinin ilk bakışta gözüme çarpan gruplaşmaları aşağı yukarı böyle.
ha isim verelim o zaman! extreminal, iskelet webzine gibi cepheler :) ne diyor pa bu işe? arkadan konuşmalar, laf sokmalar ve türlü yavşaklıklar ?
@deadpig, aga sen ne diyorsun kaç gündür ya? Haberlerin kritiklerin altına garip garip yorumlar yapıyorsun, kendi kendine konuşuyosun bişiler ama biraz anlamı olsa da anlasak. Ne yapsın durup dururken kavga mı etsin bu siteler senin için?
Ahmet abi gibi In flames’in ilk döneminin benim de hayatımda çok önemli bir yeri var. Jester Race’i ilk dinlediğimde elim ayağımın dolaştığını hatırlıyorum. Sonrasında çıkan albümler ben grubu keşfettiğimde zaten varlardı o yüzden çok yadırgamadım, her albümde bir iki tane çok sevdiğim şarkı vardı Siren Charms ve sonrasına kadar. Sağda solda In flames en sevdiğim gruplardan diyemiyorum artık.
Ben de seni layklıyorum Mehmet abi. On numarasın.
Do końca życia będę po prostu słuchać ODRAZA – Rzeczom.
yeni bölüm için teşekkürler.
27.05.2021
@Rzeczom, ayrıca kitap değil, ”şiir” yazıyorum.
https://ibb.co/hChf17K
30.05.2021
@Rzeczom, sana bir süprizim var.
31.05.2021
@Konya, 🖤
Allahın adını veriyorum ses açın.
31.05.2021
@cenk, Ben de bunu rica ediyorum mümkünse, kulaklıkla bile sıkıntı yaşıyorum ikinci bir ses kaynağı varsa ortamda.
18. dakikalarda konuşulan kan-savaş-ölüm üçgeni için 4. bir halka eklemek istesem, bu kesinlikle tecavüz olurdu.
kan: Nightwing, savaş: Panzer Division Marduk,
ölüm: La Grande Danse Macabre, tecavüz: ?
bence hem iyi hem de uygun bir konsept.
31.05.2021
@Rzeczom, thats sexist
31.05.2021
@Konya, https://i.kym-cdn.com/entries/icons/facebook/000/016/959/binx.jpg