# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GRAND MAGUS – Sunraven
| 26.10.2024

Bana bunu yaptırmayın.

Rahatsız olduğum için beş gün boyunca albüm inceleyemedikten sonra bu sabah bahçeye çıktım ve Antalya gökyüzüne doğru derin bir nefes aldım…

Bahçedeki zeytin ağacına konan bir kuzgun zeytinleri eşeliyordu.

Sonra bir anda kanatlarını açıp havalandı ve güneşe doğru uçmaya başladı.

Bunu görünce de aklıma yeni GRAND MAGUS albümü “Sunraven”ı yazmak geldi (aynen karşim).

Bu kolpayı sıktıktan sonra, zaten birkaç gündür yazmayı planladığım bu albümün incelemesine doğru yol alabiliriz.

GRAND MAGUS, bence en iyisi “Iron Will” olmak üzere dört mükemmel albümle kariyerine başlamış, bazı çok sevdiğim şarkılar içeren “Hammer of the North”la yine makul bir iş yaptıktan sonra ortalama albümler serisine start vermişti.

6,5-7,5 arası gidip gelen albümlerden oluşan bu serinin artık nihayete ermesi ve GRAND MAGUS’un yükselişe geçmesi ümidiyle beklediğim “Sunraven”, “Triumph and Power” albümünden çıkan bir single’ın kapağıymışçasına duran kapağıyla grubun yepyeni bir sayfa açmadığını daha en baştan belli ediyordu aslında.

Yine de JB’nin vokalleri, grubun kaliteli heavy metal anlayışı ve diğer birtakım unsurlarla ortalamanın üstü bir işle karşılaşacağımız da ortadaydı. Sonuçta bu adamlar bugüne dek harika riflerle dolu birçok güzel şarkı yazmıştı. Diğer yandan ortalamanın üstü var, ortalamanın üstü var…

Buradaki kilit nokta, belki de GRAND MAGUS’la ilgili en önemli nokta JB’nin vokalleri. Gerçekten çok karakteristik, bir grubun tüm kimliğini belirleyebilecek düzeyde, güçlü olmaktan öte çok akılda kalıcı ve kendine özgü bir ses rengi var kendisinin. Bulunmaz, eşi benzeri olmayan bir ses değil, ancak bu tarz müzik için yaratılmışçasına heavy metal kokan bir sesten söz ediyoruz. Bu sayede GRAND MAGUS’ta da geçmişte yer aldığı SPIRITUAL BEGGARS’da da sıradan şarkıları bile yükselten, şarkılara heavy metal sihrini katan bir insan olarak JB, yer aldığı albümlerin kalitesinden bağımsız olarak daima bir koz olarak karşımızda duran bir arkadaşımız.

Bu kozu cepte tutarak, GRAND MAGUS’un heavy metal ateşine ve sihrine her daim sahip olduğu gerçeğini saklı tutarak, “Sunraven”la ilgili düşüncelerimize başlayalım. “Sunraven” en düz ifadeyle herhangi bir GRAND MAGUS albümü. Bence son birkaç albüme göre daha fazla ışıltılı şarkı barındırıyor, bazı anlarda bayağı keyif veriyor, bazı anlarda ise kendini tekrar ediyor. “Grand Magus”ta, “Monument”ta, “Wolf’s Return”de, “Iron Will”de sundukları mucizevi güzellikteki şarkıların büyüsü sonradan neden azaldı bilmiyorum, ancak o cayır cayır dönemin ardından sürprizleri azaltılmış, çok daha tahmin edilesi, daha lineer bir heavy metale kaymaları belki de çok faydalarına olmadı.

Albüme baktığımda GRQAND MAGUS’un bazı noktalarda yine ışıldadığını, bazı yerlerde ise kolaya kaçtığını düşünüyorum. Albümden çıkan, klip çekilen üç single’ın albümün ilk üç şarkısı olması belki de şarkılar ilerledikçe düşen heyecanın bir göstergesi olabilir. Kötü değiller, bir şekilde güzel şeyler barındırıyorlar, ancak albümün 35 dakikadan daha uzun sürmemesini anlamlı ve haklı gördürtecek seviyeyi de aşamıyorlar.

İlk single “Skybound”un “AMON AMARTH light” şeklindeki girişinin ardından, ikinci şarkı “The Wheel of Pain” de “Blood of My Enemies” kasa MANOWAR şarkısı kimliğiyle karşımıza çıkıyor. Bu bir şikâyet değil, ama birkaç albüm önce “Mountains Be My Throne”u yazmış adamlardan bir tık daha özgünlük görsek mi diye düşünmeden de edemiyor insan.

“Sunraven” ortalamanın az üstü bir heavy metal albümü. Güzel şarkılar barındırıyor. Kötü şarkı yok, ama çok güzel şarkı da yok. Bu keşke böyle olmasaydı, çünkü elinde JB’nin sesi gibi bir koz var ve davulcular dışında grubun beste kadrosu değişmemesine rağmen birkaç albümdür yerinde sayan, belki çok geriye gitmese de ileri gitmediği de apaçık ortada bir bestecilik söz konusu. Umarım bu durum değişir, çünkü bu adamların ilk yılları harbiden müthişti ve onları deneyimleyen insanlar olarak o zamanları özlüyor, beklentimizi hep yüksek tutuyoruz. Öyle olunca da o kalibreye erişemeyen her albüm hayal kırıklığına doğru gidiyor. Ben GRAND MAGUS’a 6,5 falan vermek istemiyorum, ne olur artık verdirmeyin.

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.00/10, Toplam oy: 1)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
JB: Vokal, gitar
Fox: Bas
Ludwig: Davul
Şarkılar
1. Skybound
2. The Wheel of Pain
3. Sunraven
4. Winter Storms
5. The Black Lake
6. Hour of the Wolf
7. Grendel
8. To Heorot
9. The End Belongs to You
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.