# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DEVENIAL VERDICT – Blessing in Despair
| 10.10.2024

Ruhumuzu bu müziğe teslim etmiş olduğumuza şükrettiren bir gövde gösterisi.

Yılın en iyi albümlerinden birine; kapağından sound’una, müzisyen performanslarından bestelerine kadar her şeyi çok iyi yapan müthiş bir deneyime hoş geldiniz.

2006’da kurulmuş olmasına rağmen ilk albümü “Ash Blind”ı ta 2022’de çıkaran Finlandiyalı avangart death metal grubu DEVENIAL VERDICT, bu albümle 2022’nin en iyi işlerinden birine imza atmış ve ilham kaynaklarını bir miktar belli etse de son derece yetenekli ve üst düzey bir grup olduğunu ilk andan belli etmişti.

O albümle aldıkları olumlu yorumlar arkadaşları epey gazlamış olacak ki sadece iki yıl sonra yeni albümleri “Blessing in Despair” ile karşımıza çıktılar. Albümü ilk olarak deniz kıyısında bir sabah yürüyüşü sırasında dinledim ve o deniz kıyısının deniz kıyısı olmaktan, o güzel sabahın sabah olmaktan nasıl çıktığına ilk elden tanık oldum.

DEVENIAL VERDICT…

“Bu ismi unutmayın” diyeceğim, ama iki albümdeki performanslarından görüldüğü üzere zaten bunun pek mümkün olacağını sanmıyorum. Adamlar ULCERATE, DEATHSPELL OMEGA, MORBID ANGEL (“Garden of Eyes”da neredeyse tribute düzeyinde), GORGUTS, DODECAHEDRON ve türevlerinin yaptığı müziği son derece etkili, rafine, klas ve karakteristik biçimde yapma konusunda çok ama çok iyiler.

Post-metalin clean vokalli atmosfer beslemelerinden ilham alan ve bunu kullanarak death metalin en eklektik, köşeli, yer yer soyut örneklerinden birini sunan DEVENIAL VERDICT, “Blessing in Despair” ile yılın en iyi albümlerinden birini yapıyor diyerek ana fikri vermiş olalım.

Grup gerçekten de çok fazla konuda üst düzey bir profile sahip. Acı, keder, öfke ve nefreti bir potada eriten uyumsuz arpejler; mahvolmuşluğu, çaresizliği şiddetle buluşturan rifler, “I Have Become the Sun” veya “Moon-Starved”da görüldüğü türde bir anda ortaya çıkıp her şeyi yükselten nokta atışı lead’ler, dehşetengiz vokaller ve daha bir dolu unsurla DEVENIAL VERDICT bir kez daha, üstelik çok çok iyi olan ilk albümünün de üstüne çıkan bir işle selamlıyor bizleri.

2022’de aramızdan ayrılan Polonyalı sanatçı Mariusz Lewandowski’nin vefatından önceki son eserlerinden biri olan albüm kapağıyla da dikkat çeken “Blessing in Despair”, Finlandiya’nın kederli çocukları ile hayvan evlatlarının bir potada eridiği, ancak ii hiçbir zaman dramatikleştirmeyen son derece heybetli ve ustalık kokan bir müzik yapıyor. Bu tür avangart denebilecek death metal işleri zaten ancak mahir ellerden çıkabilecek türde yapıtlar olsa da gerçek anlamda değerli ve benzerlerinden ayrışır olabilmeleri için olaya tam anlamıyla hâkim kişilerin imzasını taşımaları gerekiyor. ULCERATE gibi zirve isimler cepte olsa da birtakım gruplar da bu kaotik sesler bütününe sığınıp çok da ilgi çekici olmayan işlere imza atabiliyorlar. DEVENIAL VERDICT’te böyle bir şey kesinlikle yok. Grup istisnasız her şarkıyı bir başka dinleyicinin favorisi hâline getirebilecek miktarda yaratıcı fikri, rengi, motifi üretmeyi başarıyor.

DEVENIAL VERDICT “Blessing in Despair” ile benim gözümde yılın en iyi albümlerinden birine imza atıyor. İlk albümlerine, sonradan yapacakları muhtemel başyapıtları da göz önünde bulundurmama rağmen hiç acımadan 9 vermiştim ve bu albüme de aynı notu vermekte bir sakınca görmüyorum. Geride bıraktığımız on ayda çıkan albümleri, 2024’ün özellikle ilk yarısında çıkan harika işleri düşündüğümde bile “Blessing in Despair” yine de en yukarılarda yer alıyor, yılın en önemli albümlerinden biri olmak adına orta çok önemli savlar sunuyor.

Böyle olunca da insanı zamanında ruhunu bu müziğe teslim etmiş olduğuna şükrettiren bir albüm çıkıyor. DEVENIAL VERDICT “Blessing in Despair”le bana işte bunu hissettirmeyi başardı. “Ulan harbiden şanslıyım, zamanında bir şeyler farklı olsaydı dünyada böyle müzikler olduğunu bilmeden, şu şarkıları dinlemeden ölüp gidebilirdim” diye düşündürdü. Bunca sonra hâlâ böyle hissedebilmemize vesile olan; bu müziğin sunduğu güzellikleri kanıksamamıza, heyecanımızın ve iştahımızın azalmasına izin vermeyen ve bu keyfi yaşamamıza devam etmemizi sağlayan bu gruplara selam olsun.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.91/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Transcending Obscurity Records
Kadro
Riku Saressalo: Vokal
Sebastian Frigren: Gitar
Antti Poutanen: Bas
Okko Tolvanen: Davul

Konuk:
Jason Netherton: Vokal (9)
Şarkılar
1. I Have Become the Sun
2. Garden of Eyes
3. Moon-Starved
4. Blessing of Despair
5. Shunned Wander
6. The Quietus
7. Solus
8. Counting Silence
9. Cold Lantern
10. A Curse Made Flesh
  Yorum alanı

“DEVENIAL VERDICT – Blessing in Despair” yazısına 3 yorum var

  1. ismail vilehand says:

    Şahane albüm. Garden of Eyes başta olmak üzere Morbid Angelcılık oynadıkları kısımlar mest etti.

  2. P L A G U E says:

    Geçenlerde zaten yorum yazmıştım, şans verdim yine (bugün içinde 2 tur daha) ama bu sefer de sakız gibi uzatılmış kısımlar iyice rahatsız etti. Bence albümün eksileri artılarından çok daha fazla.

  3. Noumena says:

    Ben Ash Blind’ın üstüne çıkamadıklarını düşünüyorum. Özellikle albüme adını veren şarkı dehşetengiz olabilecekken bir anda davullar bir çuval inciri berbat ediyor. Bazı şarkılar da gereksiz uzun düzenlemelere sahip ve yer yer albüm sanki tek bir şarkı dinlermiş hissiyatı veriyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.