# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ELECTRIC WIZARD – Dopethrone
| 02.08.2024

Egzoz gazı emisyonu ölçümündeki kamyondan dumanlar yükseliyor.

Arabası olanlar araç muayenesi nedir, ne yapılması gerekir bilirler. İsminden dolayı herkesin Türk firması sandığı ancak aslında teknik gözetim kurumu anlamına gelen Technischer Überwachungs-Verein adlı Alman firmanın Türkiye’de kullandığı isim olan TÜVTÜRK, Türkiye genelindeki 215 muayene istasyonuyla araç sahiplerine hizmet vermektedir.

Araç muayenesine gittiğinizde, eğer önceden yaptırmadıysanız aracınızı egzoz gazı emisyon ölçümü için bir platforma çıkarırsınız ve vitesi boşa alarak olduğunuz yerde gaz verirsiniz, görevlinin talimatları doğrultusunda yüksek devirlere çıkana dek bunu sürdürürsünüz. Bu sırada da görevli gerekli ölçümü yapar ve sizi esas muayene tarafına gönderir.

Birkaç sene önce evimizin yakınındaki bir muayene istasyonuna gitmiş, önce bu ölçümü yaptırmış ve aracımla birlikte muayene sırasında beklemeye koyulmuştum. Bu sırada egzoz emisyonu sırasında beş, altı kamyon beklemekteydi. Sırayla platforma çıkıp kamyonları RÖÖÖÖÖÖ RÖÖÖÖÖÖÖ diye bağırtıyorlardı.

İşte bu kamyonlardan birinin önünden, gazı kökledikten sonra siyah bir duman çıkmış ve araç muhtemelen ölçümden geçememişti. Ekmek parasını kazandığı kamyonun muayeneden geçemeyecek olmasından dolayı çok dertlenen şoför abinin hareketlerinden bu anlaşılıyordu.

Evet, yine yılan gibi bir bağlamayla karşınızdayım. ELECTRIC WIZARD’ın “Dopethrone”da yaptığı şeyin bana hatırlattığı görüntü bu: RÖÖÖÖÖ RÖÖÖÖÖ diye böğüren, önünden dumanlar çıkan bir kamyon…

Bu benzetmeyi anlamlandırmak için müzik âlimi veya uyuşturucu baronu olmaya gerek yok. ELECTRIC WIZARD, 1997’deki “Come My Fanatics….” manyaklığının ardından, 2000 yılına geldiğimizde bong tüttüren şeytanlı kapağıyla dikkat çeken “Dopethrone”u çıkarmış ve doom/sludge metalin en çirkin örneklerinden birini ortaya koymuştu. Yazının ilk bölümündeki metafora dönersek, albümdeki kamyon egzozu kıvamındaki gitar ve bas tonunu duyduğunuzda, ELECTRIC WIZARD’ın uyuşturucu, büyücülük, okült, perişanlık, rezil rüsvanlıkla bezeli temasını gördüğünüzde neden böyle bir giriş yaptığımı da anlayabilirsiniz diye düşünüyorum.

“Dopethrone” grubun orijinal kadrosuyla çıkardığı, adı ve kapağıyla da dikkat çektiği için ELECTRIC WIZARD dendiğinde genelde ilk akla gelen albüm olarak öne çıkıyor. Herkesin dinlemesinin mümkün olmadığı bir albüm olduğunu anlamak için albümü başlatmak büyük oranda yeterli aslında. Grup bu albümde gitarlarda Boss FZ-2 Hyper Fuzz ve Behringer SF300 Super Fuzz pedallarını, bas içinse çok muhtemelen Proco Rat pedalı kullanmıştı ve bu sayede kamyon egzozu gibi, insanın fuzz komasına girmesini sağlayan korkunç bir sound çıkmıştı.

ELECTRIC WIZARD’ın bu albümü yazarken, kaydederken, çıkarırken ve bu albüm için turlarken nasıl bir kafada olduklarını tek bir örnekle özetlemek gerekirse, zamanında ELECTRIC WIZARD konseri ayarlayan çeşitli insanların farklı mecralardaki yorumlarına bakabilirsiniz. Genel yaklaşım “kafaları taşak gibiydi, iletişim kurması zordu, hiç profesyonelce yaklaşmıyorlardı” gibi ifadeler içeren bu yorumlar, ELECTRIC WIZARD’ın sound açısından o kamyonun egzozunu, kafa olaraksa o kamyonun önünden çıkan dumanları neden çağrıştırdığının da sağlamasını yapmış oluyor.

Daha fazla yazarak albümün satır aralarındaki da girebilirim, ancak “Dopethrone” gerçekten detaylara inmektense bir bütün hâlinde değerlendirilmesi gereken bir çalışma. Şarkı şarkı ele almaktansa bütün hâlinde değerlendirmenin daha iyi olacağı bir deneyim, bir “ruh hâli”. İcra olarak Neandertal düzeyinde ilkel, sound olarak perişanlık boyutunda ezici, tavır olarak da kimilerince “gelmiş geçmiş en sert albüm” olarak anılacak kadar, “albümü dinlerken radyasyon zehirlenmesi geçirdim” dedirtecek kadar uçlarda bir albüm. En sert mi bilmem, ama ciddi anlamda bir sertlik, çirkinlik, bulanıklık pornosu olduğu kesin.

Henüz ELECTRIC WIZARD’la veya “Dopethrone”la tanışmamış olanlara bunu önermiyorum.

Dinlemeyin.

Hiç gerek yok.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.54/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2000
Şirket
Rise Above Records
Kadro
Jus Oborn: Vokal, gitar, efektler, sözler
Tim Bagshaw: Bas, efektler
Mark Greening: Davul
Şarkılar
1. Vinum Sabbathi
2. Funeralopolis
3. Weird Tales:
I. Electric Frost
II. Golgotha
III. Altar of Melektaus
4. Barbarian
5. I, the Witchfinder
6. The Hills Have Eyes
7. We Hate You
8. Dopethrone
9. Mental Transferal (Bonus)
  Yorum alanı

“ELECTRIC WIZARD – Dopethrone” yazısına 17 yorum var

  1. İlker says:

    Allah.

    Gelmiş geçmiş en 10/10 albüm falan.

    Ahmet Saraçoğlu

    @İlker, linç yemeyeceksem “Come My Fanatics….” bence bi tık daha iyi ya. O yüzden 9 verdim.

    İlker

    @Ahmet Saraçoğlu, O da başyapıt, ona da 9.5 verirdim. Ama Funeralopolis haksız rekabet.

    P L A G U E

    @Ahmet Saraçoğlu, linçlik konuya ben de gireyim. Bence ‘Black Mass’ grubun en iyi 2. albümü, 3. sırada ‘Come my Fanatics’ gelir ama 0,25 lik bir fark bu.

  2. P L A G U E says:

    Bu işi biliyoruz be diyerek egoist modumu açıp konuya gireyim:)

    Aslında uzun uzun anlatırsam baya bi vakit kaybederim o yüzden hayatımın albümlerinden biri desem sanırım en kısa ve net hali olmuş olacak.

    Benim üzerimde etkisi çok büyük, çok fazla zamanımı ve çok fazla hücremi yok etmiş bir başyapıt bu. ***Funeralopolis***

    Pagan Angel

    @P L A G U E, 🙌🏼🙌🏼🤝🏻🤝🏻

  3. Yiğit says:

    UYUŞTURUCU kullananların favori albümü

    eatthegun

    @Yiğit, Bir adet uyuşturucu alabilir miyim derken arkada çalan albüm

  4. şeyh hulud says:

    Electric Wizard diskografisini yeterince bilmediğim grup. Bu durumun en büyük nedeni ise Dopethrone, EW dinleyeceğim zaman hep bu albümü açıyorum.

  5. eatthegun says:

    Fuzz sikişi.. Bu kadar ağır bi fuzz tonu daha gelmez herhalde.. Filosofem sanki aq.. Vokallerin de aynı şekilde gömülü, bozuk olması iyice rezil rüsva ediyor

  6. Pagan Angel says:

    cok buyuk album,cok

  7. Necrobutcher says:

    Funeralopolis ile ilgili yüzlerce birbirine benzer anım var.

    uzun dar bi sokak vardı sokağın başında dukes own ve ot içerken dinlerdik. bu sokak eski terk edilmiş restore bekleyen ermeni evleriyle doluydu arada tek tük aileler yaşardı onlar da zaten torba tutuyordu. funeralopolisin son çıldırış kısmında sokağın başından sonun koşardık manyak gibi…
    bazen ılık 1967 votka ve vişne içerdik yusufla (o zamanlarda tekeller buz satmıyordu) yusuf CoB delisiydi CoB tişörtünü hiç çıkarmazdı setlist aynen şöyle:

    manası yok
    funeraopolis
    voice of the soul
    dunkelheit
    sen allah mısın
    bir kaç daha selahattin şarkısı
    haberin yok ölüyorum ve kapanış.

    yusuf kapı kapı gezer avea hat satmaya uğraşırdı ailesi yıkık dökük. sonra şehri terk etti otel fotoğrafçısı oldu bir gün duyduk ki canına kıymış.

    o gündür birlikte dinlediğimiz şarkılar karşıma her çıktığında anarım, arada 1967 votka+vişne yaparım midem sikilir.. RİP canım dostum yusuf.

  8. GreenMan says:

    Ahhh Ahmet ahhh ne yaptın reis… parçaladın parçaladın. Söküp attı bu albüm zamanında derbeder olduk. Dopethrone bitene kadar bütün yaptığımız itlik kopuklar bir bir gözlerimin önünden geçti. Ahh bee.

    Ahmet Saraçoğlu

    @GreenMan, bu albüm eşliğinde piknik yapacak değildiniz, tabii ki itlik kopukluk yapacaktınız ahah

  9. Aaron says:

    Onumuzdeki hafta Electric Wizard’i ArcTanGent Fest’de canli izleme firsatim olacak ve bu deneyim icin baya heyecanliyim.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Aaron, büyük geçmiş olsun.

  10. atilla says:

    cidden efsane albümlerden biri. grubun diğer albümleri de çok iyi. arada dinlerim bu grubun albümlerini & hep keyif verir.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.