# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
200 STAB WOUNDS – Manual Manic Procedures
| 01.07.2024

“Hype” trenindeki yerinizi alın.

Arada death metal dünyasında bir sebepten bir anda adından çok söz edildiğini gördüğümüz gruplar oluyor. Bazen önemli bir müzisyen basında, orada burada kendilerinden bahsediyor, sürekli tişörtünü giyiyor ve insanlar o grubu merak ediyor. Zamanında Alex Webster’ın AEON fanboy’luğu gibi.

Bazen de şirket desteğiyle basında benzerlerine oranla çok daha fazla yer alıyorlar ve bir sebepten bir “hype” oluşuyor, daha fazla basın gruba ilgi gösteriyor ve grup daha geniş bir kitleye ulaşıyor. FROZEN SOUL, UNDEATH örneklerinde olduğu gibi. “Hype” genelde olumsuz anlamda kullanılıyor, ancak aslında “aşırı reklam/tanıtım” anlamına geliyor. “Hype” kavramında, tanıtılan şeyin aslında buna değmeyecek türde, abartılan bir şey olması gibi bir şart yok ve bazen olumlu sonuçlar da doğurabiliyor.

Bazen de gerçekten özel bir iş yapılıyor ve ekstra bir çabaya gerek kalmadan insanlar zaten kendiliğinden grubun üstüne atlıyorlar. Bu bazen ilk albümüyle adını kısmen duyurabilmiş ve yeni albümüyle önceki işlerinin üstüne çıkmış bir topluluk, bazen de 10-15 yıl sonra ortamlara hayvan gibi geri dönen bir grup olabiliyor. Bu sene özelinde BRODEQUIN, ANTICHRIST SIEGE MACHINE ve VITRIOL örneklerinde gördüğümüz gibi.

Bugün bunlar arasından hem “ilk albümüyle adını kısmen duyurabilmiş ve yeni albümüyle bunun üstüne çıkan grup” hem de “şirket desteğiyle basında benzerlerine oranla çok daha fazla yer alan grup” kıstaslarını yerine getiren bir grupla, 200 STAB WOUNDS ile birlikteyiz.

200 STAB WOUNDS 2021 çıkışlı ilk albümü “Slave to the Scalpel”da öküz gibi yardırmış ve ortalığı kan gölüne döndürmüştü. Ne old-school ne de modern sıfatına tam dâhil olmamalarına rağmen, ilk albümlerinin kapağında gördüğümüz “kendisine yapılan çok kötü şeylerden korkan adam” temasıyla doğal olarak doksanların ilk yarısındaki death metal, death/thrash metal gruplarının anımsatan 200 STAB WOUNDS, bu kez de akıllara CARCASS’ın ilk üç albümüyle yolunu çizdiği ve sonradan ekstrem türlerle ilgilenen 12.092.734 gruba daha sirayet eden cerrahi temalı kapağıyla bizleri selamlıyor.

Death metal tarzı olarak 200 STAB WOUNDS’un tam olarak karşılık geldiği bir grup olduğunu söylemek zor. CANNIBAL CORPSE’tan da dokunuşlar sunuyorlar, SUFFOCATION’ın depara kalkmadığı noktalara da değiniyorlar. Diğer yandan bu ikisiyle hiç alakası olmayan dümdüz yardırmalı, et kafalı death metalden de çekinmiyorlar. Yeri geldiğinde, misal sekizinci şarkı “Ride the Flatline”da CODE ORANGE vokalisti Jami Morgan’ı da işin içine katarak bayağı bir hardcore’laşıyor ve doğal olarak DYING FETUS’a gülümsüyorlar.

Önceki albümdeki sapkın kuduzluğun ardından “Manual Manic Procedures”da 200 STAB WOUNDS’un, yine azgın bir müzikal anlayış içerisinde değerlendirmek kaydıyla, daha “sofistike” olaylara da göz kırptığını görüyoruz. Bunların başında sololardaki melodik yapı ve çeşitlilik geliyor. Her ne kadar “Parricide”ın 2.38’deki SLAYER tribute’u rif gibi sololarda da yer yer SLAYER solosu kaosuna girseler de kimi şarkılarda da gayet sıcak nota seçimlerine sahip bluesy gamlara yaslanmakta bir beis görmüyorlar. Bu özgürlük, yeri geldiğinde armonik minörden hafif doğu esintili sololar atmalarına müsaade ediyor.

Nihayetinde 200 STAB WOUNDS ikinci albümüyle belli ki adını çok daha geniş bir kitleye duyuracak. Bunu sağlayan başlıca şey bu albüm öncesinde Metal Blade çatısı altına girmiş olmaları gibi gözükse de -ki Kerrang da dâhil pek çok anaakım organdan hemen 8’leri, 9’ları kaptılar- müzikal olarak da “Manual Manic Procedures”da gayet başarılı şeyler var. Önceki albümdeki nispeten tek boyutlu sertliğin ardından bu albümü, ilk 1,5 dakikası itibarıyla “death metalleştirilmiş ‘The Call of Ktulu’” diyebileceğim “Hands of Eternity” ile açıyor olmaları bile bu çeşitlilik ve renklenme çabasının göstergesi. Sonuç olarak “Manual Manic Procedures” iyi bir death metal albümü ve belli ki 200 STAB WOUNDS isminin şu ana kadar olduğundan çok daha fazla duyulmasını sağlayacak. Bence siz de bu pozitif “hype” trenindeki yerinizi alın.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.96/10, Toplam oy: 26)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Metal Blade Records
Kadro
Steve Buhl: Vokal, gitar
Raymond Macdonald: Gitar
Ezra Cook: Bas
Owen Pooley: Davul

Konuk:
Jami Morgan: İlave vokal (8)
Şarkılar
1. Hands of Eternity
2. Gross Abuse
3. Manual Manic Procedures
4. Release the Stench
5. Led to the Chamber / Liquified
6. Flesh from Within
7. Defiled Gestation
8. Ride the Flatline
9. Parricide
  Yorum alanı

“200 STAB WOUNDS – Manual Manic Procedures” yazısına 15 yorum var

  1. Cryosleep says:

    Cihazı kontrol altına alamıyorum.

  2. OblomoV says:

    Spor yaparken dinlemelik death metal albümleri listesine eklendi.

  3. A.Karayazı says:

    Benim için şimdilik senenin en iyilerinden ki liste güncelletti bana 1 günde. Albümün açılış parçası resmen aklımı söküyor, kusursuz bir iş. Sene sonunda en çok dinlediğim parçalardan biri olacak kesinlikle.

  4. A.Karayazı says:

    Aklıma gelmişken, ‘Defiled Gestation’ çok POWER TRIP değil mi ya? Ohhhh 🤤🤤🤤

  5. hysteresis says:

    Şuncacık sürede bütün şarkıları ezbere aldım. Bu hafta sporda bile sadece bunu dinledim. Benim için Power Trip – Nightmare Logic’ten beri kaset/CD günlerindeki gibi baştan sona çevirip çevirp ezberlediğim ilk albüm oldu sanırım.

    ismail vilehand

    @hysteresis, Nightmare Logic ve bu albümün gitar rifleri aynı kafaya hitap ediyor. Bağımlılık yapması o yüzden.

    hysteresis

    @ismail vilehand, abi evet, aynen öyle. Daha önce de yazmıştım, böyle sağlam rifli, ne idüğü belirli metalin bende yeri başka. Bu dezonant vb. furyası riff işini geri plana attığı için böyle sağlam riff bazlı bestelere artık ender rastlıyoruz. Daha dün Memory Remains tab videosunu izlerken aynı şeyi düşündüm. Gayet basit bir iki riften ders gibi şarkı yapmışlar resmen. Riff is king diyorum :D

    Berca B.

    @hysteresis, dezonant müzikle ilgili söylediklerine imzamı atıyorum. Benim de son dönemde metalle ilgili ana sorunum buydu. Ben atmosfer yerine bariz bir şekilde rif insanıymışım onu anladım tekrar. Şöyle başı sonu belli kodu mu oturtan rifin tadını hiçbir şey vermiyor. Yapılan şeyi takdir etsem de bir yerden sonra içim bayılıyor dezonant müzikte.

  6. İlker says:

    Şöyle kütür kütür, dimdirekt death metalin kölesiyiz be kardeşim ya. Muhteşem albüm.

  7. P L A G U E says:

    Yatağının baş ucunda tuvalet kağıdı veya rulo peçete bulundurmayanlar dinlemesin.

    İlk parça ile küçük bir playlist arası.

    Yiğit

    @P L A G U E, ben vazelin de bulunduruyorum ne dinlemeliyim?

  8. Erhan says:

    Cannibal Corpse usulü düz gaddarlığın Carcass stili ince işçilik ile harmanlanması sonucu ortaya çıkmış tereddütsüz ve kaygısız bir Death metal mükemmelliği.

    Albüm kapağıyla, şarkı sözleriyle, soundu ile, her şeyiyle bir klasik adayı.

  9. Godless Killing Machine says:

    Herkese ayrı ayrı teessüf ederim. İnanılmaz bayık ve vasat bir albüm, çok züppe terimler kullanacağım ama davulcu çok sloppy, bir çok ufak hata var kayıtta, gitaristler tight değil, genel olarak grup olarak bir şey eksik bunlarda. Her yerde çok methedilmiş bir de. Prodüksiyon mu artık yoksa miks mi bilemiyorum. Ama çok ekstra bi bestecilik de yok Carcass stili ince işçilik falan. Naptınız abi dümdüz albüm işte.

    hysteresis

    @Godless Killing Machine, “dümdüz albüm” demişsin, zaten kritik ve yorumlarda da en çok kullanılan kelimeler “dümdüz, et kafalı, dimdirekt, düz” gibi kelimeler. Bu durumda kimsenin “tightness” veya sofistike besteler beklediğini sanmıyorum. Kapağa “direkt mala gider” falan yazılacak bir albüm.

    Erhan

    @Godless Killing Machine, Caz dinlemiyoruz, Metal dinliyoruz. Hatasız, kusursuz kayıt arıyorsan yanlış yerdesin babuş. Hysteresis de söylemiş zaten ”Direk mala gider” albümü bu.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.