# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
INTER ARMA – New Heaven
| 17.05.2024

Yeni cennet, yeni cinnet.

2013’te çıkan ikinci albümleri “Sky Burial” ile adını duyuran ve en büyük sıçramasını da 2019’daki “Sulphur English”le yapan acayip grup INTER ARMA’yı konuk ediyoruz bugün. Metalin her türlü karanlığını bünyesinde barındıran ve bunu son derece yoğun bir atmosfer ve rafine bir kaosla sunan grup, “New Heaven” adlı yeni albümünde enteresan işlere girmiş, ayrıştırıcı tercihler yapmış diyerek başlangıcımızı yapalım.

Black metal, death metal, sludge metal, doom metal, post-metal gibi farklı türlerden yararlanarak şekli şemaili belirsiz bir müzik yapan INTER ARMA, “Sulphur English”teki ezici yoğunluğu, klostrofobik buhranı bu albümde daha karmaşalı, itiş kakışlı bir yaklaşımla beslemiş. Bunu yaparken bazen tam anlamıyla ipini koparmayı, bazense uyarıcı bir madde kullanmadan düşünmenin pek de mümkün olmayacağı enteresan kafalara girmeyi tercih etmişler. Albümün genelinde bir panik atak, çarpıntı, adrenalin zehirlenmesi hissi var ve her ne hikmetse bunu sağlamak için sadece şarkıların kendisinden değil, prodüksiyondan da yararlanma yoluna gitmişler.

“New Heaven”ın prodüksiyonu yer yer cidden yıpratıcı bir hâl alabiliyor. Bu tarz bir müzikte bunun elbette ki bir zararı olmamalı. Lakin prodüksiyon anlamındaki kimi tercihler, bazı dinleyicileri rahatsız edebilecek noktalara kayabilecek nitelikte. Ben genel olarak prodüksiyon kaynaklı bir sıkıntı yaşamıyorum ve albümün vermek istediği kaosun bundan beslendiğini düşünüyorum. Mesela “Violent Seizures”da, normal kafayla yapılsa bu kadar etkili sonuç vermeyecek, sadece ne yaptığını bilen bir grup ve bir yapımcının elinden çıkabilecek birtakım fikirler var. INTER ARMA müziğini gitar, davul, bas ve vokal ile icra etse de yaratmak istedikleri tabloları sadece gitar, davul, bas ve vokal odaklı olarak düşünmüyorlar. Adını verdiğim şarkıyı dinler ve prodüksiyon (kayıttan bahsetmiyorum) namına şarkıya eklenen dokunuşları dinlerseniz neden bahsettiğimi görebilirsiniz.

Diğer yandan, örneğin kick tonunun kuruluğu ve yer yer hücum kayıt hissi veren karamboller gibi birtakım durumlar, “Sulphur English”teki havayı sevenler için biraz zorlayıcı ya da en azından alışması zor olabilir. Ben yine de bu tercihlerin albümün genel kimliğine katkı yaptığı kanısındayım. Misal “Desolation’s Harp” cillop gibi bir kayıtla sunulsaydı kulağa muhtemelen şu anki hâlinden çok daha yapay gelebilirdi. İşin bu tarafını görmezden gelince ya da kabullenince, albümdeki şarkıların INTER ARMA’nın başka kimselere benzemeyen özgün tarzını gayet iyi yansıttığını düşünüyorum. Adamlar yazdıkları şarkıların birbirine benzememesi ve farklı ruh hâlleri uyandırması için belli ki çaba gösteriyorlar ve kullandıkları çeşitli uyarıcılar da işin içine girince ortaya kategorize etmenin zorlaştığı, başka herhangi bir şeye benzetmesi son derece zor sonuçlar çıkıyor. “Gardens in the Dark”ta gotik vokallerle farklı bir portre çiziyorlar, kapanış şarkısında folk işlere girişiyorlar, albüme adını veren şarkıda DISKORD, DEMILICH ve türevlerini akıllara getirebilecek sapkınlıklara bulaşıyorlar, başka anlarda NEUROSIS‘e el sallıyorlar.

Bu sebeplerle de ortaya ayrıştırıcı, dinleyicileri iki kutba ayıracak bir albüm çıkarıyorlar. “New Heaven” belli açılardan INTER ARMA’nın dinlemesi en kolay, belli açılardansa en zor albümü. Kilit nokta prodüksiyon tercihlerini ne kadar ön plana çıkardığınızla ilgili. Eğer o konulara çok takılıyorsanız, albüm sizin için dinlenmez bir noktaya kayabilir. O kadar takılmıyorsanız, hatta bu deneysel tercihleri çekici buluyorsanız, “New Heaven” sizin için çok tatmin edici bir manyaklığa dönüşebilir. Albümü üç dört kez dinledikten sonra kafamda beliren not 8’di ve sonradan albüm için yazılan incelemelere baktığımda gördüğüm en düşük not 8’di. Eğer siz de albümün bu şekilde beğenilmesini sağlayan damarı yakalayabilirseniz, sizi de çok acayip dakikaların beklediğini rahatlıkla söyleyebilirim.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.30/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Relapse Records
Kadro
Mike Paparo: Vokal
Trey Dalton: Gitar, klavye, mellotron, vokal
Steven "Dirt" Russell: Gitar
Joel Moore: Bas, synthesizer, sample'lar, noise
T.J. Childers: Davul, gitar, perküsyon, piyano, sample'lar, noise, lap steel gitar

Konuk:
Meg Mulhearn: Keman
Jon Liedtke: Theremin
Mikey Allred: Synthesizer, org, kontrbas
Şarkılar
1. New Heaven
2. Violet Seizures
3. Desolation's Harp
4. Endless Grey
5. Gardens in the Dark
6. The Children the Bombs Overlooked
7. Concrete Cliffs
8. Forest Service Road Blues
  Yorum alanı

“INTER ARMA – New Heaven” yazısına 4 yorum var

  1. Seyfettin Dursun says:

    “Kilit nokta prodüksiyon tercihlerini ne kadar ön plana çıkardığınızla ilgili. Eğer o konulara çok takılıyorsanız, albüm sizin için dinlenmez bir noktaya kayabilir.” O kadar doğru bir yorum olmuş ki… Büyük merakla beklediğim albümü, tam da bu nedenle 2 şarkıdan fazla dinleyemiyorum maalesef.

  2. TanSolo says:

    Albümü hatırı sayılır defa dinledim. Kayıt önceki 3 albümdeki gibi çok güzel, mix ve mastering biraz garip fakat zamanla onları da kabullendim. Albümde yaptıkları şeyler güzel fakat albüm yine de hayal kırıklığı. Blues etkisi devam etsin, Paparo clean vokal yapmaya devam etsin, kulak çırmalayan elektronik ögeleri kullanılsın, her şey çok güzel fakat bu albümün sludge’ı eksik olmuş arkadaş. Sanki ortalama 10 dakikalık 2 tane ezici, sikici sludge parça olsa mükemmel albüm olacakmış. Dediğim gibi yapılanlardan memnunum ama boğucu Inter Arma bestelerini çok aradım.

  3. A.Karayazı says:

    Albüm haberi altına yeterince salladım zaten. Sulphur English sonrasında gelen albüm bu olmamalıydı. Bye.

  4. deadhouse says:

    Bir kere bu albüm asla bir Sulphur English görkemine sahip değil, onda anlaşalım. Ancak hayal kırıklığı olduğunu da söyleyemeyeceğim. Genellikle çıtayı en yukarıya çıkaran gruplar sonraki albümlerde ne yaparlarsa yapsınlar dinleyiciye yaranamazlar. Bu biraz dinleyicinin müzikal anlayışıyla ilgili. Müzik teorisi bilmediğim için müzisyenin anlayışını sorgulamaya çalışmayacağım. Bence bazı müzik grupları bizim yazdığımız yorumları okusa “yok amk” gibisinden tepkiler verebilirler. Fark ettiniz mi bazı müzisyenler röportaj verirken fanlarının en beğenmedikleri albümleri göklere çıkarırlar. Dinleyicisiyle uyuşan pek müzisyen göremezsiniz. Çıtayı en yukarı çıkaran grubun sonraki albümde dinleyiciden tam puan aldığını da göremezsiniz. Bence albüm oldukça kalburüstü. Bu albümü Inter Arma değil de ortamlara yeni dalmış x bir grup yapsaydı çok beğenilirdi. Dediğim gibi Sulphur English istisnaydı. Bence besteler çok net ve üstün. 10 kez dinledim en az albümü ve eğer ki Inter Arma, Sulphur English’i çıkarmamış olsa New Heaven’a 9 verirdim. Puanım 8,5. Yarım puan kırıyorum bu yüzden.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.