# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
IN VAIN – Solemn
| 30.05.2024

Pasifagresif’in sona ereceği güne, mevcut durumlara ve Norveç’in havasına suyuna dair.

Yalan söylemeyeceğim. Son zamanlarda sağlık başta olmak üzere çeşitli sebeplerden PA’nın alışıldık düzenini devam ettiremediğim dönemler oluyor.

Bazen iki, bazen üç gün yeni inceleme yayınlayamadığımız oldu. Bu elbette ki beni üzüyor… Sonuçta 15 yılı geride bırakmış ve çok büyük istisnalar dışında her gün bir inceleme rutinini hiçbir zaman bozmamış bir siteyiz.

Diğer yandan, bu durum ister istemez günün birinde PA’yı noktalayacağımız gerçeğini de bana hatırlatıyor. Elbet bir gün gelecek, bir inceleme yayınlayacağız ve belki de o incelemenin başlığı “Son yazı” olacak. Belki “Veda” veya “Hoşça kalın” olacak.

Belki de bir inceleme değil, PA’nın tüm geçmişine, bunca yıldır yaşadıklarıma ilişkin bir kapanış, bir vedalaşma yazısı olacak. Bu veya buna benzer bir şey elbet olacak.

İşte bu gibi aksaklık zamanlarında bu durum aklıma geliyor ve ister istemez PA hayatımdan çıktığında ne yapacağımı düşünüyorum. Yeni çıkan bir albüm hakkında konuşamayacak olma düşüncesine ne kadar hızlı alışacağım diye aklımdan geçiriyorum.

PA öncesiyle birlikte 20 yıldır devam eden bu süreci nasıl kabulleneceğim diye düşünüyorum.

İşte bu birkaç günlük yazı yayınlayamama, inceleme yazamama dönemlerinde sanki farkında olmadan kendimi buna alıştırdığımı hissediyorum. “Bak, üç gündür bir şey yazamadın, dinleyemedin, yayınlayamadın ve hiçbir şey olmadı” diye aklımdan geçiriyorum.

Bu arada yeni albümler çıkmaya devam ediyor ve bu düşünceler eşliğinde bu albümlerden birini yazmak için oturduğumda, nasıl oluyorsa, duyduğum şey beni sanki siteyi ilk açtığım zamanlara götürüyor. Yokluğuna, bu düzenin değişmesine sanki alışabilirim şeklindeki düşünceler, duyduğum şeyle birlikte bir anda taptaze bir motivasyon olarak karşıma dikiliyor. İşte o zamanlarda tekrar tekrar farkına varıyorum; “böyle gruplar olduğu, böyle şeyler çıktığı sürece, bunu sürdürmem fiziken imkânsız hâle gelene dek ben bunu bırakamam” diyorum.

IN VAIN ilk albümünden itibaren takipçisi olduğum bir grup. Progresif death/black metal olarak anılsalar da bunun çok daha fazlasını içeren son derece zengin bir müzikal perspektifleri var. Melodik, akılda kalıcı, değişken, her türlü kontrastı içinde barındıran ve en önemlisi de özgün bir karakter koyabilen bir grup oldukları için 2007’den beri devam eden yolculuklarını kendilerini kısıtlamadan ve tekrarlamadan sürdürüyorlar. Yeni albümleri “Solemn”, IN VAIN’in bunca yıllık deneyimini gözler önüne seren, metalin farklı dinamiklerini bir arada barındıran, sular seller gibi akan bir albüm. Bunu yapmayı başarmalarını sağlayan birtakım özel becerileri var. Bunların başında iyi melodi ve dolayısıyla iyi nakarat yazmaları geliyor. IN VAIN clean vokalli nakarat işini gerçekten çok iyi yapıyor ve müziğini hiç sulandırmadan, sert taraflarına hiç zeval vermeden bundan son derece pragmatik şekilde yararlanıyor.

Benzer isimlere baktığımızda BORKNAGAR’dan IN MOURNING’e, SOLEFALD’dan DISILLUSION’a kadar uzanan bir hareket alanları var ve bu alanda yapılabilecek en katmanlı, zengin, epik müziği yapmak için ilk günden beri çaba sarf ediyorlar. Özenle düşünülmüş vokaller, gitar melodileri, akıllıca bir araya getirilmiş gitar katmanları, tertemiz bir prodüksiyon, ferah bir sound…

Tüm bunlar bir araya geldiğinde, hele bir de doğuşuna ve gelişimine eş zamanlı olarak tanık olduğunuz bir grupsa, takdir düzeyiniz daha da artıyor. IN VAIN bunu gerçekten de hak eden, bileşenlerini kullanarak görkemli bir sonuç çıkarmayı başaran bir grup. Yaptıkları her şey eşsiz, müthiş, hayran olunası değil, ancak istatistiğe vurunca hakikaten her albümlerinde iyi bir iş çıkarmayı başarıyorlar.

“Solemn”de de durum farklı değil. IN VAIN pek çok özelliğiyle iyi bir grup olduğunu size hissettiriyor. Tam olarak sınıflaması zor, çok özgür bir müzik yapıyor ve bu sayede şarkılarının ömrünü artırıyor. Bazen bazı şarkıların çok da bir özelliği yokmuş diye düşünürken size sağ gösterip sol vuran bir fikirle geliyor ve “ahah, ne alaka şimdi” diye dedirtebiliyorlar. Yahut hiç sürprize girmeden, baştan başlayıp son anına kadar kusursuz düzenlenmiş bir şarkıyla etkileyebiliyorlar. İşte IN VAIN gibi gruplar, “Solemn” gibi albümler bana 15’i PA’da olmak üzere 20 yıldır devam eden bu manyaklığı taviz vermeden sürdürme motivasyonunu veriyorlar. O yüzden böyle gruplara, böyle albümlere müteşekkir hissediyorum. Bir albümü başlatıyorum, “Shadows Flap Their Black Wings” gibi bir şeyle karşılaşıyorum ve nakarattaki ses “What do we fear with all our hearts?” diye girdiği anda bir kez daha gerçeği görüyorum, daha uzun süre buralardayım diyorum.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.00/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2024
Şirket
Indie Recordings
Kadro
Sindre Nedland: Vokal
Andreas Frigstad: Sert vokaller
Johnar Håland: Gitar, geri vokal
Kjetil D. Pedersen: Lead gitar
Alexander Bøe: Bas
Tobias Øymo Solbakk: Davul, synth'ler, yaylı düzenlemeleri
Şarkılar
1. Shadows Flap Their Black Wings
2. To the Gallows
3. Season of Unrest
4. At the Going Down of the Sun
5. Where the Winds Meet
6. Beyond the Pale
7. Blood Makes the Grass Grow
8. Eternal Waves
9. Watch for Me on the Mountain
  Yorum alanı

“IN VAIN – Solemn” yazısına 12 yorum var

  1. BK says:

    Abi düşünme bence böyle şeyleri. Malum sona yavaş yavaş yaklaştığını bilmek bu işlere 20 yılını vermiş birisi için elbette üzücü ama sen kendin havlu atmadığın sürece PA uzun bir süre daha türkiyenin en iyi metal sitesi olmaya devam edecek.
    O yüzden kafana takma bence.

  2. Seyfettin Dursun says:

    PA hiç sonlanmasın inşşeytan!

  3. Kamu Spotu says:

    Sevgili Ahmet bey,

    “İster istemez günün birinde PA’yı noktalayacağımız gerçeği” de ne demek?

    Sizi sikerim çok afedersiniz.

    Site açıldığından beridir takip ediyor, başka bir metal müzik portalına ihtiyaç duymuyor ve hatta arada gelip böyle troll’lük yaparak kendimce eğleniyorum.

    Sıkıntılı süreçler gelip geçer.

    Siz altyapıda güncellemeye gidip sitenin sorunlarını çözerek buradaki bir sürü müthiş yorumcular arasından siteye aktif katkı verebilecek olanları davet edip onlarla buranın daha da aktif ve zengin olabilecek olmasına odaklanın. Sitenin altyapısı fena durumda farkındayım. Düzeltilip güncellenmesi lazım.

    Biciklerinizden öpüyorum. Kapanma falan yok, adamı hasta etmeyin.

    “Kamu Spotu”

  4. deadhouse says:

    Müzik önemli değildir, her şeyin başı sağlık.

    Dünyanın sonu gelecek. PA ne ki.

    Güzel şeyler bittiği için güzeldir.

    Ben de PA devam etsin isterim ama Ahmet abi haklı, bir gün bu site son bulacak.

    Yaşanmışlıklar yok olmaz, onları hissederiz, hatırlarız, bize iyi veya kötü değer katar.

  5. eatthegun says:

    Siteyi 2013′ten beri takip ediyorum, daha kaliteli ve niş bir metal ortamı henüz görmedim, baya bir konuda bana çok fazla katkısı oldu. Yarın bile sonlansa yıllardır burada verilen emek ve arşiv paha biçilemez. Uzun lafın kısası sağlık her şeyden daha önemli, umarım sağlık durumunuz hep daha iyi olur ve bu ortamı paylaşmaya da devam ederiz.

  6. dust says:

    PA mümkün olduğu sürece bitmesin yorumlarına +1. Kendine dikkat et Ahmet abi, bize lazımsın.

  7. Disbelief says:

    Her seyden once geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. 40 tan sonra maalesef irili
    ufakli problemler basliyor. Site ile ilgili düsüncelerin bana yillar önce okudugum Sex
    Pistols röportajini hatirlatti; Punk’la ilgili bir belgesel için grupla temasa
    geçiliyor. ingiltere’de bir satoda bulusuluyor. Adamlar üzerinde röptesambirlar
    ellerinde puro ve viski bardaklaryla ekibi karşiliyor. Gordükleri karşisinda şaşkına
    dönen belgeselci arkadaslarin ilk sorusu; Bu Punk kültürüne ters degil mi? oluyor. Grubun cevabi kisa ve net Punk’i biz bulduk kurallarinida biz koyariz. Belki siteyi sonlandirmak degilde bayragı daha da ileriye tasiyabilecek gençlere birakmak o atesi hiç söndürmemek gerektiginde ufak temaslarla atesi harlamak mümkün olamaz mı?

  8. Ouz says:

    PA konusunda alacağın her türlü karara saygı duyarım Ahmet ama günün birinde sitenin fişini çekecek olursan, en azından eski kritiklere ve diğer yazılara bir şekilde erişim olabilsin. Yıllar yıllar evvel uzun süre yazarlık yaptığım önemli bir sitenin yayın durdurması söz konusuydu. Yaptığımız son toplantıda site sahibine “Abi en azından siteye erişilebilsin,” demiştim. Bakarız, demişti ama çok da uzun olmayan bir müddet sonrasında siteyi kapatmıştı kendisi; hatta şimdi sitenin alan adı bile boşta.

    İş-güç, kişisel koşuşturmaca gibi nedenlerle eskisi gibi yeni albüm dinlemez, buralara da katkıda bulunamaz oldum. Site ahalisinin en az yarısıyla da laf atışmasına girdiğimden dolayı serbest kürsü gibi bölümlere bir şeyler yazasım gelmiyor. Kimi mesajlara da ortam kıvılcımlanmasın diyerek yorum atmıyorum. Belki de buraya sunabileceğim maksimum katkıyı sunmuşumdur diyorum sonra.

    Sağlık pek çok şeyden önemli Ahmet, önce sağlık ve kafa rahatlığı. Sen, kendine iyi bakasın, metal dünyasına hem üretimlerinle hem de yorumlarınla büyük değer kattın, katmaya da devam ediyorsun. Alacağın kararların her şekilde saygıyla karşılanacağına emin olabilirsin.

    İşbu yorum, Dimension Zero’nun “Everlasting Neverness” parçası eşliğinde yazılmıştır.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ouz, bazı anlarda dünyanın en güzel şarkısıdır kendisi.

  9. Yorumlar için sağ olun. Şu an için böyle bir plan yok zaten. Arada içerik koyamadığımız dönemlerdeki istemsiz şekilde kafamda beliren düşüncelerden bahsettim yazıda, ama aklımda “şu kadar sene daha gider, sonra yavaştan kapatırız” gibi fikirler yok. Gittiği yere kadar gider, sonrasında da içerik üretemeyecek noktaya gelsem bile PA kalmaya devam eder. Yorum morum, isteyenlerle burada olmaya devam ederiz.

    Eksik olmayın, bunca yıl sonra böyle yorumlar görmek güzel.

  10. Süleyman E. says:

    PA’nın 2013′ten beridir takipçisiyim. Ergenliğim bu sitede geçti resmen. 11 yılda bana çok fazla grup ve albüm kazandırdı. Hepsi de Ahmet abi sayesinde. Bu sebeple sitenin daha uzun yıllar devam etmesini, Ahmet abinin de sağlığının yerinde olmasını diliyorum.

    Albüm hakkında kimse yorum yapmamış, ben yapmış olayım. Çıktığı günden beri neredeyse her gün dinliyorum. Yani manyağı olmuş durumdayım. Kritiğinin de gelmesini sabırsızlıkla bekliyordum. Albümü ilk dinleyişimde Shadows Flap Their Black Wings başladığı an beni feci şekilde yakaladı. Şarkı bittiğinde ise mükemmel bir albüm ile karşı karşıya olduğumu anlamıştım. Devamında gelen şarkılarla da albüm aktı gitti ve bir an olsun sıkılmadım ve hala sıkılmış değilim. Kısacası albüm gerçekten çok iyi. Hatta o kadar iyi ki şimdilik kendi adıma yılın albümü olduğunu düşünüyorum. Sene sonuna geldiğimizde birinciliği başka bir albüme mi kaptırmış olacak, göreceğiz. Albümü ve grubu daha bir çok açıdan satırlarca övmeye devam edebilirim ama uzatmaya gerek yok. Tüm bu övgüleri 2013′te çıkan Aenigma albümleri için de söyleyebilirim. O da Solemn gibi kusursuza yakın bir iş. In Vain gerçekten çok underrated bir grup ve umarım bir gün hak ettkileri değeri görmeye başlarlar.

    9,5/10

  11. dice says:

    “ve hiç bir şey olmadı” kısmı yanlış. en azından ben site aktif olmadığı zamanlarda bir eksiklik çekiyorum. uzun yıllardır maddi olarak bir karşılığının olmadığı belli olan bir şeyi sürdürmek çok zordur bence ama bu sitenin manevi etkisi çok yüksek.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.