# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MOONLIGHT SORCERY – Horned Lord of the Thorned Castle
| 07.01.2024

Melodik black metalle arama koyduğum mesafeyi tekrar düşünmemi sağlayan keyifli bir albüm.

Nasıl her canlı ölümü tadacaksa, doksanların black metalinde bir şeyler bulan her black metal grubu da mavi kapaklı bir albüm çıkaracaktır. Black metal dünyasında doksanların ikinci yarısında görülen mavi kapaklı albüm furyasını bu sitede çeşitli vesilelerle konuşmuştuk. Fin senfonik/melodik black metal grubu MOONLIGHT SORCERY de 2022’de çıkardığı ilk EP’si “Piercing Through the Frozen Eternity” ile direkt bu akımın bir parçası olarak ortamlara girmiş.

Çalışkan bir grup olduğu iki sene içerisinde iki EP ve bir albüm çıkarmasından belli olan MOONLIGHT SORCERY, gerçekten de kelimenin her anlamıyla melodik bir black metal yapıyor. Bu melodiklik öylesine ön planda ve özgür ki, yeri geliyor size LOST HORIZON dinlediğinizi hissettiriyor, yeri geliyor ilk dönem CHILDREN OF BODOM’a göz kırpıyor. Black metal ile power metalin birlikteliği dendiğinde akıllara gelebilecek o kadar çok grup olmayabilir ancak bu yırtıcı karakterin bir uzantısı olarak melodik death metali düşünürsek, melodik death metal/power metal sentezinde ele alabileceğimiz CHILDREN OF BODOM, bu karaktere ucundan dokunan WINTERSUN ve şürekası, yakın dönemlerden STORMKEEP, olayın senfonik tarafını epik bir düzleme oturtmasından dolayı referans olarak verilebilecek BAL-SAGOTH gibi isimler hep MOONLIGHT SORCERY’den bahsederken akıllara gelen, gelebilecek, gelmesi gereken isimler.

ARCHGOAT, DEMILICH, KRYPTS, PROSCRIPTION, GOREPHILIA, GALVANIZER gibi orospu evladı gruplar haricindeki çoğu Fin grup, türünden bağımsız olarak şarkılarında mutlaka bir Fin yerel halk ezgisi, yok efendim orman cücelerinin halay başı olma mücadelesini anımsatan tatlış bir Fin motifi kullanırlar. MOONLIGHT SORCERY’de de durum farklı değil. Albümün pek çok yerinden maksimum WINTERSUN, ENSIFERUM kalibrelerine ulaşan motifler akıyor. Diğer yandan “Yönsilmä”de gördüğümüz türde senfonik dokunuşlarla beraber klasik müzikten ilham alan fikirlerle de karşılaşabiliyoruz. Bu tür anlarda akıllara CHILDREN OF BODOM ve türevlerine dek epey bir referans geliyor. Hatta “Vihan verhon takaa” adlı parçada nasıl oluyorsa aynı anda ilk dönem DIMMU BORGIR ile FINNTROLL’ü aynı potada eritilmiş hâlde bulmanız dahi mümkün.

Ne var ki MOONLIGHT SORCERY kendi özelinde de yeterli, yetkin, ne yaptığını bilen bir grup. Belli ki gitar konusunda kendini yaptığı türle sınırlamayan iyi bir lead gitaristleri var ve bu gitardan çıkan melodiler sayesinde “Horned Lord of the Thorned Castle” epey sürükleyici bir işe dönüşmeyi başarıyor. Pek çok vesileyle söylediğim üzere çok uzun zamandır melodik black metalle arasına mesafe koymuş biriyim, lakin “Horned Lord of the Thorned Castle”da o mesafeyi oluşturacak türde sorunlarla karşılaşmadım. MOONLIGHT SORCERY iyi bir grup ve bu ilk albümleri de kitlesini bulacaktır.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.70/10, Toplam oy: 10)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
Avantgarde Music
Kadro
Ruttomieli: Vokal
Loitsumestari Taikakallo: Lead gitar, bas, geri vokal
Haaska: Ritim gitar, geri vokal

Konuk:
Tommi Tuhkala: Davul
Şarkılar
1. To Withhold the Day
2. In Coldest Embrace
3. The Secret of Streaming Blood
4. Yönsilmä
5. Vihan verhon takaa
6. The Moonlit Dance of the Twisted Jester’s Blood-soaked Rituals
7. Fire Burns the Horizon
8. Into the Silvery Shadows of Night
9. Suden tie (Wolven Hour Part II)
  Yorum alanı

“MOONLIGHT SORCERY – Horned Lord of the Thorned Castle” yazısına 6 yorum var

  1. Abdulmecid Karayazı says:

    Türe yeni bir soluk getirmiyor, oha aq bunu nasıl düşünmüşler dedirtmiyorlar elbette ama, albüme bir kere başlayınca da sonunu getirmeden bırakamıyorsun. Bence bunu sağlayabilmeleri çok önemli. Klavye/synth – lead gitar dengesini harika tutturmuşlar. İlk albümeri için kapak dahil her şeyden çok memnunum.

  2. A.Karayazı says:

    Stormkeep ile kombo yapınca da harika oluyor. Özellikle bu albümleri dinlerken evde oluşan atmosfer sebebiyle dedemin saçlarının dümdüz fön çekilmiş gibi uzamasına ve bastonunun büyücü asasına dönüştüğüne bizzat şahit olduk. O anları Showhaber whatsap ihbar hattına bile gönderdik, bakalım, bekliyoruz.

  3. OblomoV says:

    Uzun zamandır bu kadar melodik bir metal albümü dinlememiştim. Metale yeni başladığım döneme gittim albümü dinlerken. CoB, Northern, Kalmah vb. melodik gruplarla sert müziğe olan perçinlenmişti.

    Harika melodiler var. Epik ve enerjik yapıda bunca melodiyi güzel bir şekilde harmanlamak konusunda epey başarılı bir iş çıkarmışlar. Hani çığlık vokal olmasa black ile alakası yok diyeceğim o derece farklı ama bir o kadar da güzel tınlıyor müzikleri. Ben çok beğendim genel olarak. Henüz ilk albümleri olduğunu düşündüğümüzde bu performans daha da önem kazanıyor. Sonraki albümlerde üzerine koyarlarsa ana akım gruplar klasmanına bile çıkabilirler. Yolları açık olsun.

  4. Noumena says:

    Her sene başlarında yaptığım gibi geçen sene çıkmış albümleri tararken bugün şans verdim albüme. İlk aklıma gelenler daha tavizsiz bir Cradle of Filth, çok özlediğim erken dönem CoB, yer yer Kalmah ve Wintersun tınıları oldu albümü dinleyince. Mükemmel olmasa da her türlü temiz bir albüm bu. Notu da yerinde 7,5/10

  5. A.Karayazı says:

    Yine düştüm buraya.

  6. A.Karayazı says:

    Plague reiz inş bu albümü de bir gün listesine alacak.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.