“Eden Hasard” diye kelime şakalı başlık atmak isterdim, ama burada şaka kaldırmayacak düzeyde görkemli ve insan psikolojisiyle oynayacak düzeyde karanlık bir şeyler var.
Gitar, bas, davul kullanmaksızın klasik müzik enstrümanlarıyla black metal yapan LES CHANTS DU HASARD adlı projenin tek adamı olan Fransiz müzisyen Hazard’ın bu projenin bir de gitar, bas, davullusu olsun diyerek kurduğu tek kişilik avangart black metal oluşumu HASARD’dan söz etmeye geldim bu kutlu günde.
Yukarıdaki fotoğrafa ve I, Voidhanger Records bünyesinde müzik yapmasına bakarak kendisinin rahatsız bir birey olduğunu kolayca anlayabildiğimiz Hazard adlı arkadaş, 2023’te fitilini ateşlediği bu projenin ilk ve tek albümü olan “Malivore”da klasik müziğin karanlık taraflarından etkilenen, atmosfer tarafı çok baskın bir müzik icra ediyor.
HASARD’ı dinlerken aklıma gelen isimlerin başında BLUT AUS NORD, Wagner, AKHLYS, Mussorgsky, VED BUENS ENDE, Prokofiev, ULVER, Strauss, EMPEROR gibi grup ve sanatçılar geliyor.
Ne var ki HASARD, klasik müzik enstrümanlarıyla black metal yapan LES CHANTS DU HASARD’ın aksine gitar, bas, davul ve vokalle karanlık bir klasik müzik yapma peşinde değil.
Misal türden faydalanan FLESHGOD APOCALYPSE gibi gruplarla uzaktan yakından alakası yok ve bence bu projeyi çekici kılan da bu.
Yukarıda da dediğim gibi Hazard arkadaşımız bazı konularda kafayı kırmış biri olduğunu hissettiren bir mizaca sahip. Belli ki klasik müziği çok yakından incelemiş, 1800’lerde yazılan orkestral eserlere vakıf ve bir yandan da black metalin çetrefilli kaosunu düşünerek ıslak rüyalar gören biri. Bunun sonucunda ortaya çıkan şey ise klasik müzik ile black metalin birbirini destekleyen ancak “senfonik black metal” şeklinde adlandırılamayacak kadar da deneysel, avangart ve atmosferik bir füzyonu diyebileceğim bir müzikal dışavurum.
“Bir garip” derken HASARD’ın bir şeyler deneyip anlamlı bir sonuca varamadığı sonucu çıkmasın. Bilakis yapmak istediği şeyi başarmış bir proje HASARD. Ne var ki aşağı yukarı tüm avangart girişimler gibi HASARD’ın kitlesi de “zevkler renkler” bağlamında karşılık bulacaktır kanısındayım. Tam anlamıyla “meraklısına” denebilecek bir müzik yapan, hatta müziği de geçtim anlayış ortaya koyan HASARD, “Malivore” ile bence hedeflediği şeyi yapmayı başarıyor.
Altına girdiği şeyin büyüklüğü, bu şeyi doğru yapmadığınız takdire oluşacak tatsızlık ve tüm bu vizyonu tek başına ortaya koyup bir de alnının akıyla üstesinden geldiği düşünüldüğünde HASARD 2023’ün kesinlikle dikkate değer işlerinden biri olarak öne çıkıyor. Ben çıktığı zaman denk gelemediğim için yine sizlerin listelerinizde görmem sayesinde anca siteye kazandırıyorum, siz de yazdıklarımdan etkilendiyseniz muhakkak bakın derim.
Dinlediğiniz şeyin psikolojinizle oynaması fikri hoşunuza gidiyorsa mutlaka dinleyin. Albümü başlattığınız anki ruh hâliniz, albüm sona erdiğinde büyük ihtimalle aynı kalmayacaktır.
Albümü sitede gördüğüme çok sevindim. Şu klişeleşmiş “eski kompozitörler bugün yaşasaydı ne tür müzik yapardı?” sorusuna Wagner-vari bir yanıt sanki bu albüm. Özellikle piano partisyonlarına (ki sanırım onları Hazard çalmıyor ama emin değilim) bayılıyorum. Çok değişik, çok ilginç ve uzun yıllar hatırlanabilecek bir çalışma bence. Yapanın da yorumlayanın da eline sağlık.
Albümü sitede gördüğüme çok sevindim. Şu klişeleşmiş “eski kompozitörler bugün yaşasaydı ne tür müzik yapardı?” sorusuna Wagner-vari bir yanıt sanki bu albüm. Özellikle piano partisyonlarına (ki sanırım onları Hazard çalmıyor ama emin değilim) bayılıyorum. Çok değişik, çok ilginç ve uzun yıllar hatırlanabilecek bir çalışma bence. Yapanın da yorumlayanın da eline sağlık.
12.01.2024
@Seyfettin Dursun, sağ ol. Piyanoyu başkası çalıyor evet, onu yazmayı unutmuşum. Ekledim şimdi.
13.01.2024
@Ahmet Saraçoğlu, teşekkürler.
Dikkate değer bir çalışma.
Son iki kritikteki albümü de aşırı sevdim. Teşekkürler kritikler için.
2023 çıkışlı bir avantgarde death/black tavsiyesi de ben bırakayım buraya
Maladie – For We Are The Plague
https://open.spotify.com/album/2HG3MrIKZWvPhS9CA53WEa?si=kbFO_Q8kRWaBLaNdAd8j2g&context=spotify%3Aalbum%3A2HG3MrIKZWvPhS9CA53WEa
Aquilus’u anımsattı bana, başarılı albüm
Biri beni bu albümden çıkarsın, kesinlikle biz fanilerin diyarına ait hissettirmiyor.