Power metal dünyasının en cümbüşlü, en gösterişli, en senfonik müziklerinden birini yapan, en civcivli kliplerine imza atan, en çarpıcı imajlarından birine sahip gruplarından biri olan GLORYHAMMER’la birlikteyiz bugün.
GLORYHAMMER bizleri İskoçya’dan selamlayan bir senfonik power metal topluluğu. Tıpkı hemşerileri ALESTORM gibi hiçbir şeylerini sakınmadan, göze vura vura müzik yapıyorlar ve imajları biraz abartılı olduğundan belki de kimileri tarafından ciddiye alınmama riskini taşısalar da esasında yaptıkları işi gayet iyi yapıyorlar.
İskoçyalı olmaları bu albüm özelinde önemli, zira albümün teması Orta Çağ’da kurulan ve günümüz İskoçya topraklarında var olmuş Fife Krallığı’na uzanıyor. Bu krallığa dair derin bilgi sahibi değilim ancak gördüğüm üzere dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan Saint Andrews Üniversitesi (1410’da kurulmuş) burada yer alıyor ve dendiğine göre golf sporu da burada icat edilmiş.
Bu kadar genel kültür yeter, gelin şimdi power metalin şapşik ve bir o kadar da kaslı dünyasına ilerleyelim.
Adamların müziğinin temelini 90’ların ejderhalı, alevli senfonik power metalinin zirvesi olan RHAPSODY oluştursa da buna bin türlü yan öge, mizahi unsur, power metali çok da ciddiye almıyorlarmış gibi gözüken ayrıntılar sokarak müziklerini renklendiriyorlar. Bu bazen “Wasteland Warrior Hoot Patrol”deki gibi synth klavyeler şeklinde kendini belli ediyor, bazen de BLIND GUARDIAN’dan LUCA TURILLI’ye uzanan bir çerçevede sunulan akılda kalıcı nakaratlarla vücut buluyor.
Buradaki kilit nokta ise aslında bu adamların yaptıkları işi de power metali de gayet ciddiye alıyor olmaları. Çok renkli kapakları, klipleri, uzun uzun şarkı isimleri olsa da grup elemanları kendilerine abidik gubidik takma adlar seçmişlerse de GLORYHAMMER’ın yaptığı power metale ciddi yaklaştığı ve iyi şarkılar yazdığı ortada.
Burada sizi itebilecek temel konu grubun olayın “cheese” kısmını zerre umursamaması ve klişelere göstere göstere abanması, power metali abartılı şekilde sunmaktan çekinmemesi ve müzik yaparken eğlendiklerini göstermekten çekinmemesi olabilir. Dolayısıyla LOST HORIZON gibi, FALCONER gibi, PERSUADER gibi “cheesy” olmaktan uzak, daha ciddili bir power metal beklemeyin.
GLORYHAMMER power metal sahnesinin önemli isimlerinden biri. Klipleri sadece 2 ayda 1 milyon izlenmeye yaklaşıyor, Spotify’da 1,5 milyon dinlenmeye ulaşıyor. Bu, günde 25.000 dinleme demek ve böylesi bir grup için bu muazzam bir istatistik. Eğer power metal sevmiyorsanız GLORYHAMMER’la uzaktan yakından bir alakanız olamaz, olmayacaktır. Ancak seviyorsanız, bu adamlar HELLOWEEN ekolünden gelen, RHAPSODY vesilesiyle epikleşen ve STRATOVARIUS tandanslı bir müzisyenlikle coşan pozitif, aydınlık, görkemli power metalin günümüzdeki önemli temsilcilerinden biri.
Bu dediklerim sizin için güzel ifadelerse, bundan sonrası sizde.
Kadro Sozos Michael: Vokal
Paul Templing: Gitar, geri vokal, anlatım (5)
James Cartwright: Bas, geri vokal, anlatım (4)
Ben Turk: Davul, vocader
Christopher Bowes: Anlatım (2, 3, 8, 10)
Konuk:
Mike Barber: Klavye, geri vokal, anlatım (7), gitar solo (8)
Alex McVittie: Saksafon (4)
Noa Gruman: Vokal (6)
Judit Pasti: Anlatım (10)
Şarkılar 1. Incoming Transmission
2. Holy Flaming Hammer of Unholy Cosmic Frost
3. Imperium Dundaxia
4. Wasteland Warrior Hoots Patrol
5. Brothers of Crail
6. Fife Eternal
7. Sword Lord of the Goblin Horde
8. Vorpal Laserblaster of Pittenweem
9. Keeper of the Celestial Flame of Abernethy
10. Maleficus Geminus (Colossus Matrix 38B - Ultimate Invocation of the Binary Thaumaturge)
Galiba bu yıl dinlediğim en kötü şey:(…
o değil de “gloryhammer” nasıl bir grup adıdır… fırlamalar sizi.