Death metalin 1990’ların en başlarında İsveç’te icra edilen tarafını sevenlerin günümüzde dinleyebileceği en iyi gruplardan biriyle beraberiz bugün. Doğal güzellikleri ve sakinliğiyle bildiğimiz Dalarna’dan bizleri selamlayan İsveçli grup WRETCHED FATE, akılları alan 2019 tarihli ilk albümü “Fleshletting”in ardından bu kez de yepyeni albümü “Carnal Heresy” ile karşımızda. 2016’da kurulan grup, 35 yıldır yüzlerce grup tarafından icra edilen bir müziğin nasıl yapılması gerektiğini bir kez daha göstermek ve yapabiliyorsanız daha iyisini yapın demek üzere bir kez daha karşımızda.
WRETCHED FATE’in olayı büyük oranda BLOODBATH’le sevdiğimiz retro ama bir yandan günümüz dinleyicisi tarafından da kabul edilecek tarzda bir İsveç death metali icra etmek. Son derece kaliteli, üst düzey, görkemli şekilde. Albüm baştan başa BLOODBATH’in ilk üç albümü ile “Unblessing the Purity” EP’si ve “The Fathomless Mastery“deki zehirli, kodaman ve kodumu oturtan karakter üzerinden dönüyor. Dana gibi kafamıza kakılan tremolo rifler, aralarda çığlık çığlığa giren sololar, yine BLOODBATH karakterini yansıtan türde vokaller ve tüm bunları akılda kalıcı ve yaratıcı bir biçimde ele alan bir beste anlayışı.
Açılış şarkısı “Mind Desecrator”dan WRETCHED FATE’in ne denli amansız ve tehditkâr olduğunu tekrardan hatırlıyoruz. Bodoslama giren ve önüne gelen her şeyi yıkan bir rif ve onun çevresinde dönen saf death metal çılgınlığıyla “Carnal Heresy” nefis bir başlangıç yapıyor. Grup zaman zaman DEICIDE/MORBID ANGEL’vari olaylara da girerek “ENTOMBED, DISMEMBER, GRAVE klonu olan BLOODBATH klonu” olmaktan kurtuluyor. Evet, WRETCHED FATE gerçekten de BLOODBATH’in muadili bir müzik yapıyor, ancak bunu kesinlikle son derece etkileyici, sarsıcı ve nefes kesici biçimde yapıyor.
BLOODBATH’in Nick Holmes’lu dönemini vasat bulan kitleye ilaç olacağını düşündüğüm WRETCHED FATE, tıpkı “Fleshletting”de olduğu gibi son derece dinamik ve değişken şarkılarla albümü 39 dakika boyunca sürükleyici kılmayı başarıyor. Bu açıdan bakınca, “The Fathomless Mastery”den sonra çıkan BLOODBATH albümü bu olsaydı gayet memnun olurdum. Bir kez daha, tıpkı “Fleshletting”de olduğu gibi.
Sadece beste canlılığı ve vokalin öküzlüğüyle kazanılan güçten dolayı değil, prodüksiyon açısından da WRETCHED FATE muazzam bir iş çıkarıyor. BLOODBATH referansından gidersek, bana kalırsa onların “The Fathomless Mastery” sonrası tüm albümlerinden çok daha iyi bir prodüksiyona ulaşmayı başarıyorlar ve ilham aldıkları abilerinin 2008’den beri yaptıklarını sadece iki albümde sollamayı başarıyorlar.
Konu death metalse WRETCHED FATE’in dersine çok ama çok iyi çalıştığını bir kez daha görmüş oluyoruz. Adeta daha okulunu bitirmeden akademisyen olarak derslere girmeye başlayan bir öğrenciyi andırıyorlar. Grubun bu iştahlı, tutkulu ve heyecanlı death metali, böylesi albümlere aç kitlelerin mutlaka karşılaşması gereken bir iş olarak karşımızda duruyor. “Carnal Heresy” net şekilde yılın en değerli, en hayvan death metal albümlerinden biri ve uzun süre tazeliğini koruyacak, kendini dinletecek bir iş olarak 2023’ün en değerlileri arasına adını yazdırıyor.
Muhtemelen ilk andan kimse fark etmemiştir, ama bu yazı içinde çeşitli oyunlar barındırıyor. Yazıyı yazmadan önce “Fleshletting” yazısını kopyaladım ve üzerinden kimi rötuşlar yaparak bu yazıyı meydana getirdim. Bunun sebebi kolaya kaçmak değil, WRETCHED FATE’in iki albümünün de birbirine çok yakın duran bir kimlikte olmasıydı. Ne var ki tüm bu WRETCHED FATE heyecanını, hype’ını müthiş kılan durum da burada yatıyor. Bu adamlar çok iyi, ÇOK İYİ, çok yaratıcı, ÇOK YARATICI death metal şarkıları yazıyor ve birbirine epey yakın duran iki albüm çıkarmış olmalarına rağmen heyecanın, gazın, vahşetin bir gram bile düşmesine izin vermiyorlar. “Carnal Heresy”yi dinlerken çok tanıdık şeyleri, çok aşina olduğum fikirleri nasıl bu kadar heyecanlı şekilde dinlediğimi düşünerek grubun yaptığı işe bir kez daha saygı duydum. Retro, old-school vesaire, bu adamlar bana göre günümüzün en iyi death metal gruplarından biri ve ilk albümlerini olduğu gibi bu albümü de dinlemelere doyamayacağımı biliyorum.
Kadro Adrian Selmani: Vokal
Mats Andersson: Gitar, geri vokal
Fredrik Wikberg: Gitar
Robin Magnusson: Bas
Samuel Karlstrand: Davul
Şarkılar 1. Mind Desecrator
2. Momentary Suicide
3. Utterance from the Inhuman Tongue
4. Cry from Beyond
5. Umbilical Suffocation
6. Harlots for Suffering
7. Upon the Weak
8. Morbid Testament
9. Spineless Horror
Siteye girmeden önce metal archivesdan yıllık 100 albüm hedefim için albüm ayıklarken almıştım listeye. siteye görüp yüksek puan alınca kendi müzik zevkime olan güvenim arttı. Çok iyi iş yapıyorlar gerçekten.
Çıktığından beri dinlemelere doyamıyorum, İsveç’ten son yıllarda çıkan en iyi Death Metal grubu olabilir.
Çok iyi iş çıkarmışlar yine. 2019 albümlerinden beri takipteyim, özellikle Writhe isimli şarkıya fena kafayı takmıştım bir dönem.
Siteye girmeden önce metal archivesdan yıllık 100 albüm hedefim için albüm ayıklarken almıştım listeye. siteye görüp yüksek puan alınca kendi müzik zevkime olan güvenim arttı. Çok iyi iş yapıyorlar gerçekten.