2018 yılında kurulan ve İlk albümünü Kasım 2018’de çıkardıktan sonra 4 yıllık süreçte 4 albüm çıkaran power metal grubu WARKINGS’in yeni albümü “Morgana”yı incelemek için oturup Word’ü açtığımda yaptığım ilk şey, grubun ikinci albümü “Revolution”ın incelemesine bakıp bir önceki albüm “Revenge”in incelemesinde söylediklerimden farklı bunca şeyi nasıl bulduğuma şaşırmak oldu.
Birbirine çok yakın albümler olduğu için, “ilkini yazdım tamam, ama ikincisini nasıl böyle uzun uzun yazdım acaba” diye düşünmeden edemedim. Bunu neden söylüyorum, çünkü grubun yeni albümü “Morgana” da müzikal olarak önceki albümlere yakın duran, benzer şarkı yapılarıyla bezeli bir albüm. Bu kötü bir şey mi? WARKINGS gibi konserde söyleyip eşlik etmeye uygun şarkılar yazabiliyorsanız, hiç de kötü değil.
WARKINGS’in Avrupalı pek çok power metal grubuna göre elle tutulur bir avantajı var, o da grubun rif yazmayı biliyor olması. Standart, dümdüz power metal formüllerinin ve birtakım kaçınılmaz klişelerin yanı sıra bu adamlar akılda kalıcı rifler de yazabiliyor ve bunları gerektiği gibi vokallerle süsleyerek güçlü şarkılar ortaya çıkarabiliyorlar. Farkındaysanız ilk paragrafta dediklerime inat, üçüncü WARKINGS incelememi de tıkır tıkır yazıyorum. Ben de az değilim ha.
Alman, İsviçreli ve Avusturyalı müzisyenlerden oluşan WARKINGS, “Morgana”da farklı bir olaya imza atmış ve Almanya menşeli Türk vokalist Seçil Şen’i albüme entegre etmiş. Entegre diyorum, çünkü Şen Morgana Le Fay takma adıyla birinci, üçüncü, beşinci ve yedinci şarkılarda karşımıza çıkıyor.
İlk gördüğümde -olur ya- WARKINGS’in 80’lerin sonlarında kurulan İsveçli power/thrash metal grubu MORGANA LEFAY’la ortaklaşa besteler yapmış olabileceğinden şüphelendim. Sonra Seçil Şen ismini görünce dedim ne oluyor. 2022 yılından bu yana WARKINGS’e sahnede de eşlik eden Şen aynı zamanda Alman melodik death/thrash/deathcore grubu THWART’ta da Lacri adıyla söylüyor, öncesinde de WITCH RITUAL adlı stoner/doom grubuyla “Death:Beyond” adlı bir albüm yapmış.
Tarihteki Morgana Le Fay figürünü albüm adına, kapağına ve -sözleri okumadığım için bilmemekle birlikte- muhtemelen sözlerine taşıyan WARKINGS, Şen’i de albüme dâhil ederek bu dişil enerjiden yararlanma yoluna gitmiş. Şarkılara baktığımızda WARKINGS’den bildiğimiz türde akılda kalıcı ancak sertliği de elden bırakmayan beste anlayışının aynen devam ettiğini görüyoruz. STRATOVARIUS, SONATA ARCTICA ekolü gayet görkemli yapıtların yanı sıra “Heart of Rage” gibi oryantal sulardan beslenen daha farklı kafada şarkılar da var.
Diğer yandan “Morgana”nın heyecan olarak önceki iki albümün biraz gerisinde olduğu kanısındayım. Belki her sene yeni bir albümlerini inceliyor olmamdan, belki orta tempo şarkı sayısının fazlalığından “Morgana”yı dinlerken öncesindeki iki albüm kadar güç metaliyle dolduğumu söyleyemem. Belki albüm konseptiyle ilgilidir, belki de her sene her sene albüm yapmalarından. Bunun dışında albümün eli yüzü düzgün, tertemiz güç metali.
WARKINGS her yıl albüm çıkarıyor olsa da bunu -şimdilik- sıkıcı olmadan yapmayı başarıyor. Kendilerine özgü bir imajları var ve müzikleriyle bunu altını doldurmayı başarıyorlar. Önceki incelemelerinde de söylediğim gibi, iyi power metal şarkısı yazmayı biliyorlar ve bunu yapınca diğer her şey ikinci planda kalıyor. Ortalamanın üstü, iyi bestelenmiş ve icra edilmiş power metal dinlemek isterseniz açın dinleyin.
Kadro The Tribune: Vokal
The Crusader: Gitar
The Viking: Bas, koro vokal
The Spartan: Davul
Konuk:
Morgana Le Fay (Seçil Şen): Vokal (1, 3, 5, 7), sözler
Princeps Lucas Sonus Knöbl: Klavye
Eikus Freesus: Koro vokal
Matthias "Hephaistos" Schwaighofer: Koro vokal
Centurio Marco Pastorino: Geri vokal
Şarkılar 1. Hellfire
2. To the King
3. Monsters
4. Last of the English
5. Heart of Rage
6. Row (Into the Storm)
7. Immortal
8. Shame
9. The Rite
10. Legend Untold
11. Armata Strigoi (POWERWOLF cover'ı)
12. Cry Thunder (DRAGONFORCE cover'ı)