Pek çoğunuz biliyordur; özellikle Twitter’da, bir özelliğiyle bilinen iki kelimelik bir şeye benzeyen iki kelimelik başka bir şey olduğunda, bu şeyin kelimelerinin baş harflerini yer değiştirerek şaka yapma furyası var. Mesela x bir futbolcu çok ofsayta düşünce, sürekli ofsayta düşmesiyle bilinen Burak Yılmaz’a atfen o kişiye Yurak Bılmaz demek gibi. x bir gitarist sürekli wah pedalı kullandığında dalga geçmek için Hirk Kammett demek, rakibine 8 gol atan bir Anadolu takımına Mayern Bünih demek gibi.
Eğer SUMMONING 2 kelimeden oluşsaydı bu yazının başlığı bu şekilde olacaktı, zira ben hayatımda EMYN MUIL’in SUMMONING’e benzediği kadar bir başka gruba benzeyen ikinci bir grup duymadım.
Çeşitli worship gruplarını biliriz; GRUESOME’ın bire bir DEATH’in yazacağı şarkıları yazması, EREB ALTOR’un Quorthon hayatta olsaydı yazabileceği türde BATHORY şablonundan çıkma şarkılar yazması gibi. Bu tür grupları biliriz, ancak bunların saygı duruşunda bulundukları bu eski büyük grupların tarzlarını yansıttığını, onları günümüze taşıdığını ve direkt “o” olmaya çalışmadıklarını da biliriz.
EMYN MUIL bu noktada karşımıza çıkıyor ve olayı “SUMMONING worship”in ötesine geçirerek adeta “SUMMONING metal” yapıyor. İki grubun kesişim kümesi, siz deyin %90, ben diyeyim %95. Öyle ki, uydurma bir görsel ve SUMMONING logosuyla yayınlansa “Afar Angathfark”ın yeni bir SUMMONING albümü olduğunu düşünebilecek binlere kişi olacağından eminim. CALADAN BROOD’u bilen vardır; EMYN MUIL, SUMMONING’e CALADAN BROOD’dan bile daha fazla benziyor.
Bu durumu bu kadar fazla vurgulamam gerçekten de boş yere değil. Grubun ilk iki albümü için yazılan iki inceleme gördüm. Bu iki incelemede “Summoning” kelimesi toplam 23 kez geçiyor (bu yazıda da 13 kez geçiyor). Üstelik bu benzerlik sadece müzik odaklı da değil. Grubun albüm adları, kapakları, şarkı isimleri, şarkı sözleri ve diğer her tür detayı da tıpkı SUMMONING gibi tamamıyla J.R.R. Tolkien ve Orta Dünya odaklı. EMYN MUIL, Sindarin dilinde “kasvetli tepeler” anlamına geliyor. “Emyn”, “tepe” anlamına gelen “Amon” kelimesinin çoğulu. Yüzük kardeşliği Emyn Muil boyunca kayıklarla ilerlemiş ve ardından Frodo ve Sam, burada Gollum’la buluşmuştu. Orkçada “Ruhumun demir ocağında” gibi bir anlamı olan “Afar Angathfark” ise, ROTTING CHRIST’ın “Rituals” albümünde “Horde”a adanan bonus şarkısı “Lok’tar Ogar”ın hemen başında da duyulabilen bir ifade. Kapağında Sauron’un elini gördüğümüz albümdeki şarkı isimlerinde de yine Lord of the Rings temaları görüyoruz.
Böyle vızır vızır konuşunca gerçek bir Lord of the Rings nerd’ü olduğum sanılabilir ancak yok öyle bir şey. Kitabı da filmleri de konsepti de çok severim ama yukarıdaki paragrafta ne dediysem hepsini araştırıp öğrenip yazdım. Konsepte falan gayet hakimim ama yok Orkçada şu demekmiş yok Sandarincede çoğulu şuymuş gibisinden derinlemesine bilgim yok (çünkü bir hayatım var).
Açıkçası size albümden bahsetmek yerine böyle masallar anlatmamda da pek bir sakınca yok çünkü bizleri İtalya’dan selamlayan tek kişilik proje EMYN MUIL gerçekten de “SUMMONING’in aynısı” olarak özetlenecek bir oluşum. Yani “çok benziyor”, “aşırı benziyor”un bile üzerine çıkan bir durum var burada. SUMMONING, Lord of the Rings temalı epik/atmosferik black metalin patentini almış olsaydı, EMYN MUIL’e çok rahat dava açabilirdi. Grubun tek adamı Severio Giove’nin kullandığı sample’lar, vurmalı tonları, kullanılan davul VST’leri, borazan ve diğer üflemeli sound’ları da dâhil aşırı bir benzerlik söz konusu.
Peki “Afar Angathfark” nasıl bir epik/atmosferik black metal albümü? Lord of the Rings’in karanlık tarafları baskın olmak üzere Orta Dünya’yı resmeden bir epik black metal nasıl olabilirse o şekilde bir albüm: basit, duru, tane tane, acele etmeyen, sinematografik, savaşa giden orduları betimler karakterde, fon müziği olarak da dinlenebilecek nitelikte.
Bu tarz müzikleri yazarak anlatmak çok kolay değil. Zaten soyut, görsel olmayı amaçlayan bir anlayışla bestelenmiş; bir de üstüne %100 başka bir şeyin muadili olması eklenince, kabaca tasvir etmek bile yeterli oluyor. Şu ana kadar bu albümü dinlemediyseniz ancak SUMMUNING nedir biliyorsanız, bu albümü de dinlemiş kadar olduğunuz demektir.
Şarkılar 1. Afar Angathfark
2. Halls of the Fallen
3. Noldomírë
4. Heading Eastward
5. Udûn
6. Where the Light Drowns
7. Black Shining Crown
8. In Cold Domain
9. Arise in Gondolin
Önceki albümlerinde benzerlik bu kadar göze batmıyordu.Bu albümü dinlerken summoning’in her albümünden bir parçayı klonlamış gibi geldi. Ama güzel mi ? güzel :)
Kapak çok peynirimsi.
25.09.2020
@9yearsago, hem çok basite hem de çok hoş.
kritikte söylenenler doğruysa keşke müziği de kapağı kadar olsaymış.
25.09.2020
@9yearsago, kapakta sıkıntı yok bence, sevimli duruyor.
Önceki albümlerinde benzerlik bu kadar göze batmıyordu.Bu albümü dinlerken summoning’in her albümünden bir parçayı klonlamış gibi geldi. Ama güzel mi ? güzel :)