Bir grubun hangi ülkeden olduğunu anlamak için bazen müneccim olmak gerekmiyor. Her ne kadar belirgin bir özelliği olmasa da bazen bazı grupların hangi ülkeden “olmadığını” tahmin edebiliyor ve kalan ülkeler arasından mantıklı tahminler yapabiliyorsunuz.
Yeni tanıştığım bir grup olan NEGATOR ilk duyduğum anda Alman olduklarını tahmin ettiğim ve haklı çıktığım bir grup. Bunun sebebi de Avusturyalı BELPHEGOR’u andıran müzikal karakterleri olsa gerek. Son derece amansız bir oluşum olan NEGATOR, 17 yıla yaklaşan kariyerindeki beşinci albüm olan “Vnitas Pvritas Existentia” Ekim ayında çıkarmış ve ben de kısa zaman önce dinleme fırsatı yakaladım.
NEGATOR’ın müziğinde belirgin bir BELPHEGOR amansızlığı, BEHEMOTH kudurukluğu var. Black metal olarak adlandırmakta sakınca olmasa da grubun death metalin en vahşi taraflarından beslendiği ortada. Gruba dair bence en büyük artı, NEGATOR’ın öyle atmosferle falan zaman kaybetmeden dümdüz yardıran ve nefes aldırmama düsturu üzerinden ilerleyen bir grup oluşu. Albümün tamamına yakını yüksek tempodan seyreden saldırılardan oluşuyor ve her ne kadar yaratıcılık açısından her şarkı aklımıza durgunluk vermese de belli bir tatmine ulaştırdığını söylemek mümkün.
“Vnitas Pvritas Existentia”nın ekmek yiyebileceği en net kitle olarak BEHEMOTH sevenleri gösterebiliriz. Grup BEHEMOTH çakması olmak için fazlasıyla lineer ve tek boyutlu olsa da belli özellikleri itibarıyla Polonyalı abilerini anımsatan tatlar sunuyor. Bu durum sadece bir “miş gibi” düzeyinde kalsa tatlar epey kaçar, NEGATOR anında pas geçilecek bir şeye dönüşebilirdi. Lakin adamlar çatır çatır çalarak bunun önüne geçiyor ve kendilerini dinletiyorlar. BEHEMOTH deyince daha bir death metal düzlemine yaklaşan bu müzikal karakter, iyice kudurduğu anlarda DARK FUNERAL benzeri bir kaosa kucak açıyor. “Pyroleophis”te gördüğümüz türde olaylar NEGATOR’ın DARK FUNERAL’ımsı bir black metal anlayışını da çantasında taşıdığını gösteriyor.
Olayın black metal tarafını bir kenara ayrıdığımızda, NEGATOR ve benzer karakterli black/death metal gruplarında karşımıza çıkan ve belli oranda sıkıntı olarak gördüğüm bir durumdan bahsetmek istiyorum. Kökünü MORBID ANGEL’ın karakteristik oktavlı riflerinden alan bu rif yazım stili, bir yerden sonra bazı grupların birbirlerine benzemesine yol açıyor. BEHEMOTH, BELPHEGOR, HATE gibi bilindik pek çok grupta gördüğümüz bu kullanım NEGATOR tarafından da olanca gücüyle kullanılıyor ve çıkan şeyin adını andığım bu gruplarla benzeşmesine neden oluyor. Sunulan şeyin kalitesinden bağımsız olarak, bu rif yazımı ve beste tarzı beni bir yerden sonra sakinleşmeye, heyecanımı alt sınırda tutmaya itiyor.
Diğer yandan, bu olaya canla başla gönül veren dinleyiciler için NEGATOR gerçek bir ziyafet sunuyor. “Vnitas Pvritas Existentia” gerçekten de taviz vermeyen, kesip biçen, yakıp yıkan bir albüm ve gruptaki her eleman 55 dakika boyunca üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Bu yıl içinde KEEP OF KALESSIN’e katılan davulcu Nechtan başta olmak üzere NEGATOR’ın tüm elemanları “Vnitas Pvritas Existentia”yı bir gövde gösterisine dönüştürmek için ellerinden geleni artlarına koymuyorlar.
%80 şiddet, %20 keder (agresif keder) formülüyle ilerleyen albüm genel olarak tek boyutlu bir duygu üzerinden ilerliyor ve bu bir yerden sonra “Vnitas Pvritas Existentia”daki şarkıların öne çıkan noktalarını törpülüyor. Albümü birkaç kez dinledikten sonra aklınızda kalan kaç rif olur (ya da hiç olur mu?), bu konuda yorum yapamam. Dediğim gibi, bu sizin bu tarzdaki black/death metal karakterini ne kadar heyecan verici/bayık bulduğunuzla alakalı.
Bence kesin olan bir şey varsa o da NEGATOR yapmak istediği şeyde başarılı. Kafalarında bir şey belirlemişler ve o doğrultuda tatmin edici bir iş yapmışlar. Akılda kalıcılık, yaratıcılık noktasında bence vasatın biraz üstünde duruyorlar ve bunu da müzisyenlik becerileri ve kondisyonlarıyla kapatıyorlar. Benim NEGATOR’la olan deneyimim ilk birkaç şarkıda heyecan duyup sonradan olaya alışmak ve ilgimin azalması şeklinde oldu, sizde başka türlü olması ve heyecanınızı diri tutması da gayet olası.
Kadro Nachtgarm: Vokal
Finnskald: Gitar
Urzorn: Gitar
Hjalmort: Bas
Nechtan: Davul
Şarkılar 1. Temple of Light
2. Sangvis serpentis
3. Χαῖρε φῶς (Khaire Phos)
4. Pyroleophis
5. Prophets of Fire
6. Ritvs sex
7. Regnvm spiritvs immvndi
8. Et Verbvm caro factvm est
9. Rite of the Trident
10. Der Ruf der See