Pek çoğumuz için cevaplaması hiç de kolay olmayan yeni tartışma konumuzdan herkese selamlar.
Bu kez sorumuz belki de hiç olmadığı kadar net: en sevdiğiniz 25 albüm.
Türü, kalitesi, ne zaman çıktığı, hatta metal olup olmaması bile fark etmeksizin en çok sevdiğiniz 25 albümü soruyoruz. Hayatınızda yer etmiş, sizin için ayrı bir yeri olan, adını duyduğunuzda sizi başka yerlere götüren, belki de dinlemeye bile kıyamadığınız albümler…
Tercihimiz listenizi tüm zamanlarda en çok sevdiğiniz albümden başlayarak sıralı olarak yapmanız, ancak bu mümkün değilse karışık olarak da yazabilirsiniz. Listenizi yazarken dilerseniz albümlerin sizin için ne ifade ettiğini, neden özel olduğunu da ekleyebilir, albümlere dair anılarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.
Buyurun.
1-
2-
3-
4-
5-
6-
7-
8-
9-
10-
11-
12-
13-
14-
15-
16-
17-
18-
19-
20-
21-
22-
23-
24-
25-
Bir saattir listelere bakıyorum. Önce bu listelere, sonra arşivdeki albümlere, spotify hesaplarıma ve önceki senelerde hazırladığım listelere baktım ne var ne yok diye. Gojira’yı komple unutmuştum az önce birisinin listesinde görmesem mesela.
Bu liste işlerinde “kim, ne yapsın benim listemi” diyorum ama hazırlaması gerçekten keyifli. Bir de bakınırken ilk dinlediğim zamanlara döndüm, anılar canlandı bu yüzden ayrıca hoşuma gitti.
30- Lake of Tears – Forever Autumn
Blind Guardian ile birlikte fantazi edebiyatı ve FRP sevgisi sayesinde tanışıp çok sevdim. Blossom Blue tek başına yetebilirken albümün kalanı da aşırı tatlı.
29- Nightwish – Dark Passion Play
Belirli bir noktaya kadar çok sağlam bi Nightwish fanı idim. En çok dinlediğim albümleri de burada kendine yer buluyor. Ki bence eski albümlerden iyi.
28- Sabaton – Art of War
Europa Universalis 4 oynarken tanıştım grupla. Her şarkıları tarihten bir savaşı anlatıyor neredeyse. Bi yandan aşırı üzücü, bi yandan da gaza getiriyor insanı.
27- Metallica – St. Anger
Linç serbest değil. St. Anger bence fazla yüklenilen aşırı iyi bi albüm. Master of Puppets, Ride the Lightning, …and Justice falan yazmak kolay fakat bunlardan bir tanesini seçmek de bir o kadar zor. İlk dinlediğim metal şarkı aynı zamanda St. Anger. Hatta CD’sini satın aldığım ilk albüm, yazarken hatırladım.
26- Empyrium – Where at Night the Wood Grouse Plays
Dying Brokenhearted, sadece iki kelime ile hayvan gibi depresif duygular yaşatmayı başarabilen tek şey.
25- So Hideous – Laurestine
Son yıllarda dinlediğim en güzel şeylerden biri.
24- Paradise Lost – Faith Divides Us, Death Unites Us
Paradise Lost bir albümle tek başına hayatımda çok yer etmese de grup olarak çok önemli, en sevdiğim en çok dinlediğim albümleri de FDU, DUU (lol).
23- Limp Bizkit – Significant Other
Eğlenmek istediğim zamanlar “Go To” albümüm. Bir tane boş yok. Break Stuff’ı canlı dinleyip malum breakdown kısmında binlerce insanla aynı anda zıplamak yapılacaklar listemde üst sıralarda.
22- Thy Art Is Murder – Dear Desolation
Basıp giden forvet.
21- System of a Down – Toxicity
SOAD’ı çok geç dinledim ama tabii ki bu müziklerinden keyif almam için engel oluşturmuyor. Aşırı keyifli her şarkı. SOAD dinledikten sonra diğer gruplar biraz yavan geliyor hep.
20- Lamb of God – Wrath
New American Gospel ve As the Palaces Burn’ün çiğliklerine ayrıca hasta birisi olarak bu modern soundlu hayvan gibi catchy albüm LoG diskografisinde apayrı bir yere sahip. Vize, Finallere sabahlarken loopa alıyordum, hem uyanık tutuyor hem de enerji basıyor bünyeye. Spotify olsa o zamanlar (gerçi vardı galiba) en çok döndürdüğüm albüm olurdu açık ara.
19- Pantera – Vulgar Display of Power
Pantera da dağıldıktan çok sonra dinlediğim gruplardan. Groove’un kitabını yazmış adamlar, Lamb of God ve Thy Art is Murder ile birlikte sinirliyken açıp yumuş yumuş olduğum 3 grup.
18- Slipknot – All Hope is Gone
Bunu çıktığı zaman dinlemeye çalışıp, bu ne biçim müzik ya diyerek sonunu getirememiştim. O zamanlar nu metal falan sevmemek modaydı. Sonra çok fena düştüm, aynı isimli albümleri de çok iyi ama bütün halinde en sağlam yapımları All Hope is Gone bence.
17- Judas Priest – Painkiller
Başyapıt. Bu kadar geride kalmasına üzülüyorum neredeyse. Şarkılar listesi olsa Painkiller net 1 numara olur.
16- At the Gates – Slaughter of the Soul
Geride kalmasına üzüldüğüm bir diğer albüm. At War with Reality de yazabilirdim çok rahatlıkla ama rütbe farkıyla yerini alıyor.
15- Deafheaven – Ordinary Corrupt Human Love
Listenin bu noktadan sonra kalanı dinlerken yaşattığı duygular ve o zamanki anıları ile hayatımda yer eden gruplar ve albümler. Bunlara en yeni dahil olan da Deafheaven. Bana çok tatlı, yumuşak ve güzel geliyor dinlemesi, bilmiyorum artık beyinde hangi noktayı tetikliyor ama çok güzel.
14- Explosions in the Sky – All of a Sudden I Miss Everyone
Post-Rock sevgimden ötürü bir bakayım dedim listeyi zorlayacak grup çıkar mı, Explosions… rahat rahat girdi. İlk 3-4 albümlerini hiç ayırt edemiyorum, ismini en sevdiğim olanı yazayım dedim. Ara ara yaşadığım bazı hisleri tek cümlede anlatıyor.
13- Anathema – A Natural Disaster
Çok acayip seviyorum. Fazla duygusallaştığım için dinleyemediğim birkaç albümden biri.
12- While She Sleeps – This is the Six
Herkesin çıktığı ilk günden itibaren takip ettiği bir grup var, benimki de bunlar. Metal Hammer’ın pompaladığı herhangi bir Brit grup gibi bakılıyordu en başta ama sonraki albümleriyle bütün inancımın, sevgimin boşuna olmadığını kanıtladılar. Şarkılarından kardeşlik, dostluk, birliktelik akıyor gibi geliyor bana.
11- Architects – All Our Gods Have Abandoned Us
Çok çok olgun, büyük bir albüm.
10- Bring me the Horizon – Sempiternal
BMTH’nin eski albümlerini de seviyor olmama rağmen beni de bir hayli şaşırtmıştı zamanında. Metalcore, modern metal artık neyse türde yapılmış en iyi şey.
9- Deftones – White Pony
Bir diğer “Nu-Metal” albümü ve listemde iki albümle yer alan tek grup. Deftones niyeyse hiçbir zaman nu-metal tanımına girmedi benim gözümde. Yer yer melankolik, yer yer enerjik acayip bir albüm. Chino mükemmel bir detay. Street Carp tam benzer kafadaki birisinden telefon numarası istemelik şarkı.
8- Insomnium – One For Sorrow
İsmi gibi, kederlenmek için bir albüm. Böyle akıcı, hızlı bir müzikle nasıl duygulandnırıyor bilmiyorum. Albümdeki o metalik his çok hoşuma gidiyor.
7- Gojira – From Mars To Sirius
Bu albüm PA’daki kritikle birlikte yer alıyor anılarımda. Balinalara takıp sesini gitarla taklit etmeleri, albümde anlattıkları hikaye, deli dahi ritmler… The Way of All Flesh de çok rahat ilk ona girer bu arada.
6- Mgla – Exercises in Futility
Hiç black metal dinlemezken bana böyle şeyler vardır belki diye BM dinleten, Polonya Black Metal’inin sıkı takipçisi yapan grup. Türünde üzerine herhangi bir albümün çıkabileceğini düşünmüyorum.
5- Opeth – Blackwater Park
Opeth dinlerken en sevdiğim albüm hangisi diye düşünürdüm, sonra bu tartışmaya The Drapery Falls son noktayı koydu. Harvest’ından Patterns in the Ivy’sine, dinlerken aklıma hep ibrahim tatlıses’i getiren Bleak’ten albümle aynı isimli şarkıya bir albüm bu kadar mı dolu dolu olur, birbirinden farklı ama bu kadar iyi tamamlayan şarkılar olur. My Arms Your Hearse ve Watershed’i de neredeyse bu kadar seviyorum. Gerçi hepsini seviyorum.
4- Katatonia – Discouraged Ones
Deftones ve In Flames ile birlikte hayatımın 3 önemli grubu. Üçünün de her albümünü dahil etsem listeye bunlardan başka 2-3 albüm girerdi herhalde. Diskografide orta sıralardaki albümler genelde şarkı şarkı hafızamda, bütün halinde en iyi gözüken Discouraged Ones. Her dinleyişimde aklıma beylikdüzü yolunda uyuklamam geliyor. Bana nedense yumuşak bir his veriyor bu albüm. Who’s painting my life in sorrow blue?
3- Mastodon – Crack the Skye
Acayip bir kafada, acayip bir hikayeyi gayet ciddi bir şekilde anlatan acayip bir albüm. Üç farklı vokaliste sahip oluşlarını en iyi yansıttıkları, en progresif ve bence en iyi albümleri.
2- Deftones – Koi No Yokan
Ne desem albümün benim için muhteşemliğini anlatamayacak, o yüzden geçiyorum.
1- In Flames – whoracle
Aynı opeth gibi, In Flames dinlerken de zamanında “en en” hangisi diye düşünüp benim için Whoracle olduğuna karar vermiştim. Hatta albümleri on üzerinden puanlamıştım, 9′un altında sadece bir albüme puan verebildim. Jester Race ve Whoracle diskografinin kalanından çok ayrı ve böyle bir listede yer almayı hak eden iki albüm. Ama Jester Race bana hep daha düz, adrese teslim bir death metal albümü olarak geldi. Whoracle yer yer karmaşık yapısı, akustik kısımların kattığı güzellik ve Anders’in ortaya koyduğu en iyi vokal işi ile birlikte bir adım önde.
Albümler bir kenara, metal dünyasında en sevdiğim insan sanırım Anneke van Giersbergen. Alcest, Heaven Shall Burn, Animals as Leaders, Baroness, Anaal Nathrakh ve Cult of Luna da az farkla listeyi kaçıran gruplar.
23.02.2019
@den4x, ‘Koi No Yokan’ın hissiyatı tarifsiz sahiden <3 Liste daha uzun olsaydı yazacaktım.Bir de şöyle birşey yapmışlar 'Entombed' için, ilk duyduğumdan bu yana herşeye çok farklı bakıyorum artık: https://www.youtube.com/watch?v=xauRI1JuBdg
23.02.2019
@Ugur, yazımda yeteri kadar “acayip” kelimesi geçiyor ama bu gerçekten acayip bir şey. enfes olmuş. interstellar ya da benzeri bi filmin soundtrack’i sanki. şarkı da bu yavaşlatmaya müsait olsa gerek arada kulağa batan bir durum yok. orjinalini dinleyesim gelmiyor ahah teşekkür ederim paylaştığın için
25.02.2019
@den4x, gerçekten whoracle’ı görünce gözlerim doldu, çok güzel liste ellerine sağlık.
27.02.2019
@Mete Tutar, eyvallah :) zirveye in flames koymama gibi bir ihtimalim yoktu.
1. Anathema – Eternity
Geri kalanını alfabetik yazacağım; sıralamak zor geldi.
Anathema – The Crestfallen
Anathema – The Silent Enigma
Antimatter – Planetary Confinement
At The Gates – Terminal Spirit Disease
At The Gates – With Fear I Kiss The Burning Darkness
Beyond Dawn – Revelry
Cradle of Filth – The Principle of Evil Made Flesh
Dissection – Reinkaos
Funeral – From These Wounds
Funeral – Tragedies
Funeral – Tristesse
Gorefest – Erase
Gorefest – Soul Survivor
Immortal – At The Heart of Winter
Judas Priest – Painkiller
Katatonia – Dance of December Souls
Kreator – Renewal
Misfits – Famous Monsters
My Dying Bride – Turn Loose The Swans
Satyricon – Nemesis Divina
Sentenced – Amok
Storm – Nordavind
Ulver – Bergtatt
Volbeat – Guitar Gangsters & Cadillac Blood
Ben, “en sevilen albümler” listesinde kıstası, teknik anlamda bir yeterliliğim olmadığından, şöyle aldım: baştan sona dinlerken hiçbir şarkının atlanmadığı, akla gelince ya hemen açıp kompe dinlenilmek ya da halet-i ruhiyeyi dağıtmamak için ölesiye uzak durulmak istenen albümler. yani güfte+beste olarak bir bütün halinde adamı iyi/kötü sarsan, üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala bam teli titreten, ezbere bilinen albümler. Issız adaya düşünce “ulan iyi ki bunu almışım” dedirtecek eserler. Herhangi bir iyiden kötüye veya tersine halinde sıralama yoktur. Başlayalım.
1) Katatonia – Last Fair Deal Gone Down
2) My Dying Bride – Turn Loose the Swans
3) Anathema – Alternative 4
Yukarıdaki 3 albüm, 1999-2006 arası lise ve üniversite yıllarımda bana çok iyilik ettiler, allah hepsinin belasını vere. Gerçekten adamı kötü anında çok fena yerlere çekebilecek işler bunlar. Aman diyim. Hala korkarım.
4) Tool – Lateralus
İnsanların aynada gördüğünü duvarda görebilir hale gelme yolunda çok büyük bir adım bu.
5) Black Sabbath – Black Sabbath
6) Metallica – And Justice For All
7) Megadeth – Rust In Peace
8) Slayer – South of Heaven
9) Sepultura – Beneath the Remains
10) Pantera – Far Beyond Driven
11) Iron Maiden – The X Factor
Mahşerin karanlık klasik heavy metal yedilisi.
12) Immortal – Sons of Northern Darkness
13) Darkthrone – A Blaze In the Northern Sky
14) Dimmu Borgir – Puritanical Euphoric Misanthropia
15) Mgla – Exercises in Futility
Black metal anlamında ne ararsam var burada. Başka albüm olmasa da olur.
16) Meshuggah – Obzen
Bu kadar aksak, bu kadar sert, bu kadar baş ağrıtan bir albüm olup yine de yumuşak yumuşak dinletmek, adamı pamuk gibi mutlu etmek.. Dancers to a Discordant System eylemek.
17) Nekropsi – Mi Kubbesi
18) Pentagram – Unspoken
19) Erkin Koray – Elektronik Türküler
Elzem Türkiye paketi. Mi Kubbesi’ni ilk dinlediğimde Türk grubu olduğuna inanamamıştım (niyeyse artık?). Unspoken da “bu toprakların metali” hissini bana en yoğun yaşatan albüm, acayip bir 14. 15. yy ozanlarının havasını alıyorum çok garip şekilde. Elektronik Türküler ise… bas yürüyüşlerini dinleyip dinleyip ağlarım. Hatta dayanamayıp buraya naçizane incelemesini de yollamıştım, hey gidi.
20) Pink Floyd – Wish You Were Here
Echoes, Set the Controls for The Heart of the Sun, High Hopes gibi daha çok sevdiğim şarkıları olsa da baştan sona dinlemeyi en çok sevdiğim PF albümü bu. Makineye hoş geldiniz.
21) Rage Against the Machine – Rage Against the Machine
İsyanın en iyi şekilde notalara dökülmüş hali. Öyle ki yanlışlıkla dinlerim de bir kaza çıkar diye arabaya buradan şarkı seçmiyorum.
22) The Cure – Disintegration
Yaş 35 oldu, hala The Same Deep Water as You ve Disintegration şarkıları beni 20 yaşımdaki ergen hayallerime götürür. Yanlış hatırlamıyorsam Nyström Katatonia’nun oluşumunda hammerheart ve gothic albümlerini en önemli iki albüm sayar ama bildiğimiz katatonia melankolisini bu albüme borçluyuz sanırım.
23) The Prodigy – The Fat of The Land
“Zamanının ötesinde” tabirini dibine kadar hak ediyor. Smack my Bitch Up kainatın en “oha” klibi o zaten cepte ama bu şarkının sample’lar ile nasıl oluşturulduğuna dair bir video izlemiştim de o zamandan bu yana albüme olan saygım sevgimi yakaladı. Şarkıda “bulls of parade”den de bölüm olduğunu gördüğümde bir an aptala dönmüştüm. ha bi de 2001′de Ankara’da spotçularda müzik seti ararken test müziğim “diesel power” idi.
24) Tiamat – Wildhoney
Nereye koyacağımı bilemediğim bir albüm. Adamı doğruyor mu okşuyor mu belli değil. Ama baştan aşağı ayrı bir deneyim.
25) Muhabbet 5.
Bağlamayı ve alevi türkülerini ölesiye seven birisiyim. Dolayısıyla Arif Sağ, Musa Eroğlu, Yavuz Top ve Muhlis Akarsu (toprağı bol olsun) üstatların bu kasedini çok dinledim zamanında, babam da sağolsun. Akarsu’nun söylediği türkülerde ise bir başka olurum, içim cız eder. “Akarsu dünyada bir tek bir kişi, Gün gelir ki birden batar güneşi, Beğendin mi dünya yaptığın işi, İnsanlara karşı hazzın kalmamış”. Şu insanı yaktılar bu ülkede, yani ne denir ki. Çok, çok garip topraklar burası. Neyse, dağılmayalım. Şu işe bir göz atın bence.
Evet, kesin unuttuklarım var ama olsun. Şu puslu, pis çisentili Ankara öğleden sonrasında iyi bir 1 saat geçirdim. Herkese iyi günler.
1.Metallica – klasikler ( ilk 6 albüm )
2.Amon Amarth – Once Sent from the Golden Hall
3.İron Maiden – Piece of Mind
4.Megadeth – Rust in Peace
5.Cem Karaca – 1974
6.Amorphis – Eclipse
7.Dark Tranquillity – Projektor
8.Lynyrd Skynyrd – (Pronounced ‘Lĕh-’nérd ‘Skin-’nérd)
9.Gojira – The way of all flesh
10.Opeth – Orchid
11.Ne Obliviscaris – Portal of i
12.Overkill – İronbound
13.Black Sabbath – Paranoid
14.Radiohead – OK Computer
15.Guns N’ Roses – Use Your Illusion I, II
16.The Black Keys – El Camino
17.Camel – Mirage
18.Kvelertak – Kvelertak
19.Kalmah – Swamplord
20.Arch Enemy- Stigmata
21.Mastodon- Crack the Skye
22.Farazi&Kayra – Hayalet Islığı
23.Buckethead – Pike 51
24.Pantera – Vulgar Display of Power
25.Jimi Hendrix – Axis: Bold as Love
1-Dissection-Somberlain
2-Darkthrone-A Blaze in The Northern Sky
3-Bathory-Bathory
4-Blasphemy-Fallen Angel Doom
5-Behexen-Eternal Realm
6-The Clash-London Callıng
7-Sex Pıstols-Nevermind The Bollocks
8-Bad Relegion-Suffer
9-Dismember-Like an Ever Flowing Stream
10-Buzzcocks-Another Music İn A Different Kıtchen
11-Slayer-Show No Mercy
12-Venom-Welcome To Hell
13-Nirvana-Bleach
14-Metallıca-Kıll Em All
15-Anthrax-Fısful Of Metal
16-Bathory-The Return…
17-RHCP-Blood Suger Sex Magick
18-Necrophobic-Bloodhymns
19-Watain-Sworn To Dark
20-Naglfar-Vittra
21-The Exploited-Punks Not Dead
22-Marduk-Those Of Unlıght
23-Nofx-Punk İn A Drublıc
24-Volbeat-Guitar Gangsters And Cadıllac Blood
25-The Taxpayers-God, Forgive These Bastards
23.02.2019
@Utku, amansız bir ilk albümcüymüşsün reis.
23.02.2019
@Godless Killing Machine, ne varsa ilklerde var be tabi her ne kadar herkes için geçerli olmasa da
1. ULVER BERGTATT
2. AT THE GATES SLAUGHTER OF THE SOUL
3. OPETH MORNİNGRİSE
4. IRON MAIDEN POWERSLAVE
5. GOREFEST LA MUERTE
6. MEGADETH RUST IN PEACE
7. DARK TRANQUILLITY THE GALLERY
8. MAYHEM DE MYSTERIIS DOM SATHANAS
9. SEPULTURA CHOAS AD
10. PACHO DE LUCIA ENTRE DOS AGUAS (SÜPRİİİİİZ)
11. MASTODON LEVIATHAN
12. AMORPHIS ELEGY
13. KREATOR ENEMY OF GOD
14. KARGO YALNIZLIK MEVSİMİ (SÜPRİZ 2)
15. METALLICA RIDE THE LIGHTNING
16. OVERKILL HORRORSCOPE
17. THE CLIMB POŞETTEKİ KANLI ALBÜM
18. DEATH SYMBOLIC
19. IMMORTAL AT THE HEART OF THE WINTER
20. AGALLOCH THE MANTLE
21. CARCASS HEARTWORK
22. MUSE THE ORIGIN OF SYMMETRY
23. GOJIRA FROM MARS TO SIRIUS
24. COLDPLAY PARACHUTES
25. IN FLAMES THE JESTER RACE
İnanılmaz zor bir soru fakat hem eğlenceli hem de keşif yapabilmek adına çok güzel bir tartışma başlığı.
Her grubun yalnızca bir albümünü dahil ederek listemi oluşturuyorum. Ayrıca keşfetme kolaylığı açısından albümlerin yanlarına janralarını da yazıyorum. Her yorumun sonuna bir de göz atmak isteyen olursa diye albümden favori şarkımı ekliyorum.
1- Mercyful Fate – Time (Heavy Metal)
Shermann/Denner ikilisinin melodi yazımına adeta aşığım. Time albümü Don’t Break The Oath ile aynı seviyede olsa da benim için atmosferi ve melodileri için hep daha özel olmuştur. En sevdiğim albüm, gönül rahatlığıyla. Favori şarkı: My Demon
2- Opeth – Still Life (Progressive Death Metal)
Girişin aksine prog rock/prog metal/prog death en sevdiğim türler, Opeth ise kolumda dövmesini barındıracağım kadar sevdiğim, hayatımın grubu. Still Life albümüne diyecek pek bir şeyim yok, yürek parçalayan hikaye, muhteşem riffler ve atmosfer. Ah orospu Melinda ah… Favori şarkı: The Moor
3- Psychotic Waltz – A Social Grace (Progressive Metal)
Evimden uzakta, göçebe hayatı yaşadığım bir dönemde keşfetmiştim grubu. Dinlediğimde o yoksunluğum ve mutsuzluğuma ilaç olmuş, beni duygulardan duygulara sürüklemiş çok özel bir albüm. Old school progressive metalin aşığıyız. Favori parça: Another Prophet Song
4- Black Sabbath – Sabbath Bloody Sabbath (Heavy Metal)
Metalin babalarının içerisinde herhangi bir saniyesinin bile anlamsız olmadığı bu epik albümü tam bir metal ziyafeti. Bana göre metal tarihinin en underground şarkılarından büyük çoğunluğunu içerisinde barındırıyor bu albüm. Favori parça: seçmek çok zor ancak A National Acrobat bir adım önde.
5- At The Gates – Slaughter Of The Soul (Melodic Death Metal)
Bana death metali sevdiren albüm. İlk beşe almasam olmazdı. Favori Parça: Under A Serpent Sun
6- Dream Theater – Awake (Progressive Metal)
Birçok kişi DT diyince SFAM ya da Images and Words albümünü anar ancak benim için bir numara her zaman Awake olmuştur. DT ile tanıştığım ilk 2 şarkının The Mirror ve Lie olmasının bunda bir etkisi var mıdır bilmesem de albüm baştan sona progresif metalin tanımı. Favori Parça: Scarred
7- Iron Maiden – Seventh Son Of A Seventh Son (Heavy Metal)
İnönü son konser… Hayatımdaki ilk ve tek Maiden konseri deneyimi ve Moonchild ile açılıp bu albümün ağırlıklı olan setlist ile adeta büyüleniyorum. O günden sonra belki en sevdiğim Maiden şarkılarını tek tek sıralasam bu albümden bir şarkı bile koymam fakat albüm bir bütün olarak grubun bence en iyisi. Favori Parça: The Prophecy
8- King Diamond – Abigail (Heavy Metal)
İlk sırada Shermann/Denner ikilisinden bahsetmiştim. King’in kendi adını verdiği grubuna geldiğimizde ise Hank Shermann yerini Andy LaRocque’a bırakmış olsa da MF kalitesinden ödün vermemiş bir ekip görüyoruz. Andy LaRocque’un melodi yazma becerisi King’in kafa yapısı ile birebir uyuştuğu için bir başka şaheser de burada çıkıyor. Favori Parça: Black Horsemen
9- Candlemass – Nightfall (Doom Metal)
Candlemass denilince akla ilk etapta öncü bir albüm olmasından ve tabii ki hayvan gibi kaliteli olmasından dolayı Epicus Doomicus Metallicus geliyor fakat benim için bir sonraki albümleri Nightfall bu albümün bir tık önünde. Belki Messiah Marcolin sevgimden, belki farklı bir sebepten, bilemiyorum ancak bu albümün yeri bambaşka. Favori Parça: Under The Oak
10- Moğollar – Düm Tek (Anadolu Rock)
Cem Karaca ve Barış Manço’yu hepimiz severiz. Ancak unuttuğumuz iki güzide oluşum, bu efsanelerin müziklerinin oluşmasında çok büyük emekler vermişlerdir. Bunlardan birisi Kurtalan Ekspres diğeri ise Moğollar. Cahit Berkay’a olan sevgimden ve hayatımıza, Yeşilçam filmlerine kadar, TV dizilerine kadar duyduğumuz seslere etki etmiş olmaları sebebiyle Moğollar’ın yeri benim için hep ayrı olmuştur ve ilk 10′da en sevdiğim albümlerini anmayı zorunlu hissettim. Albümdeki Düm Tek isimli şarkının bir de alternatif, 3 dk 54 saniyelik remaster hali vardır, daha yenilikçidir. Mutlaka dinleyin derim. Favori Parça: Rue De L’oriant E.5.
11- Death – Symbolic (Progressive Death Metal)
Bu albüm için söyleyecek özel sözlerim yok, Chuck’ı anlatmaya kelimeler zaten yetmez. İyi ki yaşamış ve hem Control Denied’ı hem de Death’i bize miras bırakmış. Huzur içinde uyu! Favori Parça: Perennial Quest
12- Nevermore – Dead Heart, In A Dead World (Progressive Metal)
Nevermore için çok şey yazabilirim. Jeff Loomis’i çok ama çok seviyorum, Warrel Dane’in sesi gibi bir başka ses dünyaya kolay kolay gelmez ve kısa zaman önceki ölümü beni çok sarsmıştı. Nevermore yine birleşir mi acaba hayalleri kafamızın bir kenarını süslerken artık sonsuza kadar bittiğini bilmek çok acı. Bu albüm bana göre This Godless Endeavor’un bile önünde, şaheser kelimesinin karşılığıdır. Favori Parça: Believe in Nothing
13- Skyclad – Prince Of The Powerty Line (Heavy / Folk Metal)
Folk metalden genel olarak haz etmesem de heavy metal yönü ağır basan bu albüm benim için çok özel. Favori Parça: The One Piece Puzzle
14- Edge Of Sanity – Crimson (Progressive Death Metal)
40 dakikalık tek şarkı, melodileri, riffleri, vokalleriyle epikliğin kitabını yazmış. Favori Parça: Crimson Pt. III
15- King Gizzard and The Lizard Wizard – Nonagon Infinity (Psychedelic Rock)
Son dönemlerin en özgün, en farklı işler yapan ve en üretken grubu. Severek takip ediyoruz. Favori Parça: People Vultures
16- Mastodon – Crack The Skye (Progressive Metal)
Mastodon’un en iyi işi. Bu albümün bambaşka çehresi var, ilk dönemdeki sludge grubunun saf progresif müzik yapmaya başladığı albüm olarak o epikliği, atmosferi ve karanlığı yakalayamadılar. Çok yakın zaman önce Jaguar God gibi, North Side Star gibi çok sağlam şarkılar yazsalar dahi albüm özelinde bu seviyeyi bence göremediler. Favori Parça: The Last Baron
17- Carcass – Heartwork (Melodic Death Metal)
Carcass’ı 2013 yılındaki geri dönüşleri ile tanımıştım. O albüme hasta olduktan sonra grubun geçmişine inmek istediğimde şok olmuştum çünkü bambaşka bir gruptu ve grindcore’un bana göre olmadığına kanaat getirmiştim. Ancak hatam o dönemde melodeath şaheseri Heartwork’ü es geçmek oldu. Birkaç ay sonra albümü dinlediğimde ağzım açık kalmıştı. Hem boyun felci hem de o melodilerin nasıl yazıldığını düşünürken yaşadığım akıl tutulmaları. Favori Parça: Heartwork
18- Slayer – South of Heaven (Thrash Metal)
Listemdeki ilk thrash albümü fakat son değil. Bana göre Slayer thrash metal tarihinin en büyük grubudur. Grubun ise Hell Awaits ile beraber en iyi albümü South of Heaven’dır. Reign in Blood’un metal müzik üzerine yaptığı etkiyi, büyüklüğünü ve önemini saatlerde konuşabiliriz ancak kulağıma hangi albüm daha güzel geliyor diye düşündüğümde hep South of Heaven’ı en başa, Hell Awaits’i ise ikinci sıraya yazmışımdır. Favori Parça: Ghosts of War
19- Judas Priest – Defenders of Faith (Heavy Metal)
NWOBHM’nin en büyüğü tartışmaları hep kanlı biter, kavgalar çıkar, dostluklar bozulur. Maiden mı, Judas mı? sorusuna bir türlü karar verilemez. Ben de bu tartışmanın tam ortasında, aman tadımız kaçmasın siktir edelim ikisini de sevelimci bir duruşta yaklaşırım. Judas’ın yüceliğini en iyi yansıtan albüm ise bence budur. Hem duygu patlamaları hem de boyun parçalanmaları yaşatır. Freewheel Burning diye albüme mi girilir be babalar? Büyüksünüz. Favori Parça: Rock Hard, Ride Free ve The Sentinel berabere
20- Rammstein – Reise Reise (Industrial Metal)
İlk dinlediğim grup, metali sevdiren grup, sahne şovlarını sevdiğim, canım ciğerim, 11-12 senelik dostum Rammstein. Bu günlerde çok içli dışlı olmasak da senin yerin ayrıdır. Yeni albümünü de heyecanla bekliyorum, eski güzel ve masum günlerdeki gibi dinleyeceğim seni. Favori Parça: Morgenstern
21- Blue Öyster Cult – Fire of Unknown Origin (Hard Rock)
BÖC gibi ulu bir grubu çok geç keşfetmenin üzüntüsünü bugün bile yaşarım. Bu albümleri bana göre şahanedir. 10/10′dur. Favori Parça: Joan Crawford
22- Artillery – By Inheritance (Thrash Metal)
Listedeki ikinci ve son thrash albümü. Stützer kardeşlerin hayvanlar gibi solo ve melodi patlattığı, vokalin belki birazcık kulak tırmaladığı ancak üst düzey olduğuna senelerdir inandığım şahane bir maymun kapaklı albüm. Favori Parça: Back in the Trash
23- Crimson Glory – Crimson Glory (Heavy Metal)
Albümü heavy metal olarak tanımladım fakat bir başkası gelse ve dese ki ‘bu albüm progressive, hatta power metal’, yemin ederim sesimi çıkartamam. Arkadaşlar arasında albüm yarıştırmalı bir turnuva yaptığımız oyunumuzda birkaç sene evvel keşfettim ve benim için muhteşemliğini hiçbir zaman yitirmedi bu albüm. Favori Parça: Queen of the Masquarade
24- System Of A Down – Hypnotize (Alternative Metal)
Her insan SOAD dinlemiştir, her insan hayatının bir döneminde SOAD’ı sevmiştir. Ben hala severim, Hypnotize albümünü daha bir severim. Favori Şarkı: Tentative
25- Gentle Giant – Octopus (Progressive Rock)
Listeme son sıradan Enslaved’i mi soksam, BTBAM’ı mı soksam yoksa Rush’ı mı soksam diye düşünürken bir anda Gentle Giant için çarptı kalbim. Zorlu kararı vicdanen bir anda, çok rahat biçimde verdim. Söylenecek söz yok, 3 sene sonra bu albüm 50 yaşında olacak ve ben hala dinlediğimde kendimden geçiyorum. Kült. Favori Parça: The Advent of Panurge
24.02.2019
@Oğul, Candlemass’ta ufak bir fail durumum olmuş, Under The Oak Epicus Doomicus Metallicus’ta. Oranın favori şarkısını Dark Are The Veils Of Death olarak güncelliyorum.
Konuda “ne zaman çıktığı, hatta metal olup olmaması bile fark etmeksizin” ifadesi geçtiği için metal albümlerle birlikte çocukluğumdan itibaren bana çok şeyler katan albümleri yazmaya karar verdim. Aralara ufak açıklamalar da yapacağım, umarım okuyan özellikle yaşı benden daha genç arkadaşların ilgisini çekebilecek, işine yarayabilecek bir liste olur. Iron Maiden, Metallica gibi baba grupları da çok dinledim ama bu listedekiler kadar beni şekillendirdiklerini söylemem güç. Ama hala eski albümlerini çok sever, çok dinlerim.
1. MFÖ – Peki Peki Anladık (1985)
Albümle ilgili küçüklüğümden anımsadığım ilk şey, radyoda Diday Diday veya Peki Peki Anladık şarkısı çıktığında acayip mutlu olmam. Bizimkilerin dediğine göre (artık televizyondan filan gördüysem) bu şarkılar çıktığında air gitar moduna giriyormuşum kendimce, şarkılara bir de öyle eşlik ediyormuşum. Albümün benim için bir diğer önemli noktası, Buselik Makamına gibi enteresan bir şarkıyı içermesi. Herhangi bir zamanda bu şarkıyı işittiğimde farklı bir duygu durumuna geçiyorum eskiden beri, değişen hiçbir şey olmadı. Tabii albümün hitlerinden biri de New York Sokaklarında, bunu da unutmamak lazım.
2. Barış Manço – Ful Aksesuar’88 Manço: Sahibinden İhtiyaçtan (1988)
Almanya’daki amcamın getirdiği mono bir teyp vardı, evde o zamanlar bir müzik seti yoktu. Babam Barış Manço sevdiğimi bildiği için günün birinde eve iki kasetle geldi; biri bu, diğeri de 24 Ayar kasetiydi. Henüz ilkokula başlamamış bir çocuk olarak benim diğer albümdeki tek sevdiğim şarkı Bugün Bayram olmuştu, o şarkı bitince tekrar bu kaseti takıyordum teybe. Bu albümde neredeyse bütün şarkılar hoşuma gidiyordu, hepsiyle ilgili bir hikayem var; anlatmaya kalksam dev bir yazı olurdu. Albümde Anahtar, Sakız Hanım-Mahur Bey, Ahmet Bey’in Ceketi gibi süper hitler vardı ama benim hala deli gibi dinlediğim Kalpler Beraber parçası var ki girişindeki piyano solonun benzerine henüz denk gelmedim bu yaşıma kadar. Ufuk Yıldırım, Garo Mafyan ikilisinin bu şarkıda ve piyano girişinde katkısı varmış sanırım.
3. Dr. Alban – Hello Africa (1990)
Zaman değişirken abim ve arkadaşlarımın da müzik zevki de değişmeye başladı. Artık yabancı müzik dinleniyordu, onların muhabbeti yapılıyordu sokakta ve okulda. Sonra acayip yoğun bir basa sahip No Coke parçası ortaya çıktı ve tam bir bomba etkisi yarattı o dönemde, kimse şarkının neyden bahsettiğini anlamadan parçanın ritmine kendini kaptırıp “nokokok noheroyin nohaşhaş novitamin” diyerek kendince şarkıyı mırıldanıyordu; ben de dahil. Hatta buralarda yazdığım kritiklerin bazılarında da belirttiğim gibi dans bile ediyordum, ahaha. Albüme bakacak olursak hakikaten hit kıvamında çok eser vardı Hello Africa’da, kaseti başlattığımda önlü arkalı dinlemeden bırakmazdım. Aslına bakarsanız hala ara ara açıp dinlerim ama Spotify’daki versiyonu, benim o zamanlar dinlediğim versiyon değil. Hatta üşenmeyim linki vereyim: https://youtu.be/DBNaba7Wwrg Spotify’daki sürümde Sweet Reggae Music parçasının bas düzeni ve ritim kalıbında değişiklik var, linkteki sürüm orijinalidir ve çok daha iyidir.
4. Grup Vitamin – Bol Vitamin (1991)
1995+ doğumluysanız bu albüm size pek bir şey ifade etmeyecektir. Var olan popüler parçaları kendi düzenlemeleriyle ele alıp onlara komik sözler yazan birkaç gencin oluşturduğu bir gruptu Grup Vitamin. Birkaç genç dediğime bakmayın; rahmetli Gökhan Semiz, Ercan Saatçi, Ufuk Yıldırım, İzel gruptaki müzisyenlerden sadece birkaçıydı ve daha sonra hepsi kendi müzik kariyerine devam etti ve epey ünlü oldular.
4. Tarkan – Aacayipsin (1994)
“Dıın dıın dıın dın dın / Dıın dıın dıın dın dın -Başkası olma kendin ol, böyle çok daha güzelsin!”
Vestel MS-270 müzik setinin önüne oturup hoparlör toz engellerini çıkarıp woofer’ların bas tınısıyla nasıl hareket ettiğini izlemekten deli gibi keyif alan 12 yaşında bir çocuğun karşılaşabileceği en acayip albüm başlangıcıydı bu. 1991 çıkışlı Yine Sensiz albümüyle hastası olduğum Tarkan’ın ikinci albümünü ilk kez dinliyordum ve her zaman gözlerimi alamadığım hoparlörler yerine bu defa kasetin dönen tekerlerine bakıyordum şaşkınlıkla. Bu nasıl bir şarkı? Bu ne değişken bir müzik? Tarkan sen ne yaptın? İlk parçadan sonra Dön Bebeğim, Kış Güneşi ve Unutmamalı beni epeyce sarsmıştı. Evet, ben artık bir Tarkancı’ydım.
5. CARTEL – CARTEL (1995)
1995 yılında Hakkari/Yüksekova’da olup da (babamın görevi nedeniyle) kasetçi kasetçi dolaşıp da Cartel’in kasetini soran kaç kişi vardı bilmiyorum ama bunu ben yaptım, evet. Bunun nedeniyse çok açık; walkman’de Kenan Doğulu ve Tarkan kasetlerini döndürürken sıkılıp televizyona bakmaya karar verdim ve zapping yaparken karşıma tam da Cartel-Cartel şarkı klibinin başlangıcı çıktı. Bu neyin nesi diye bakınırken bombanın rap şeklinde geldiğini nereden bilecektim. Evden bir koşa çıkıp çarşıya gittim, kasetçilere “Cartel diye bir şey duydum, sizde kaseti var mı?” diye sorduğumda hepsinin yanıtı “Grup Kardelen var, onu mu diyorsun?” olmuştu. Tahmin edeceğiniz üzere ben artık bir Cartelci’ydim.
6. Moğollar – Moğollar ’94 (1994)
Albüme ve yaşadıklarıma dair ayrıntıları buradaki kritikte anlatmıştım:
http://www.pasifagresif.com/2016/07/mogollar-mogollar-94/
Bu safhadan sonra “daha sert bir şeyler” dinleme isteği peydah oldu bünyede.
6. Queen – Greatest Hits (1981)
https://youtu.be/0IZXSBJRDCg?t=70 İşte HBB TV’nin bu program akışında kullandığı şarkı Queen’le tanışmama vesile oldu. Kasetçiye gidip şarkıyı tarif ettim ve çıkarıp bu albümü verdi bana. İşin bomba kısmı, bu albümün bir toplama olduğunu bilmiyordum o zaman ve kaset, şimdi milletin ağzından düşmeyen Bohemian Rhapsody ile başlayıp We Are the Champions ile bitiyordu. Bohemian Rhapsody, o zamana kadar dinlediğim en ilginç şarkıydı.
7. Arif Sağ – Umut (1995)
Babamın birçok Sivaslı gibi müziğe, bilhassa Halk Müziği’ne yatkın olması, bir şekilde genetik olarak bize geçmiş sanırım ama benden çok abimde bir tutku haline geldi bu müzik. Ben rock müziğe başlamışken abim üniversite döneminde önce uzun, sonra kısa sap bağlama alıp Musa Eroğlu ve Arif Sağ kasetleri dinleyip, çalıp söylemeye başladı. Bir ara kulağıma bol yaylı içeren bir türkü çalındı; parçanın adı Umut idi. Sonra kaseti baştan sona dinledim ve müzikal açıdan kendime bir level daha atlatmış oldum. Albümde Arif Sağ’ın oğlu Tolga Sağ, yaşayan en önemli bağlama üstatlarından Erdal Erzincan, Belkıs Akkale, Sabahat Akkiraz ve Nuray Hafiftaş gibi isimler vardı. Hala açar dinlerim, ilk günkü keyfi alırım bu albümden.
8. Pentagram – Anatolia (1997)
Buralarda anlatmışımdır yine, şimdi hangi kritikte olduğunu bakmaya üşendim valla. :) 1997 yılında ilk defa adım attığım bir vücut geliştirme salonunda orayı çalıştıran arkadaş, techno, rap vs. gibi türlerin yanı sıra heavy metal de çalıyordu. Kimse de karışmıyordu buna. Metallica çaldığı zamanlar bana ağır geliyordu ama Pentagram çaldığı zaman ufak ufak hoşuma gidiyordu. Bir iki şarkı çalıp başka türlere geçiyordu ama salonun sakin olduğu bir gün kaseti baştan sona çaldı ve ben o gün Time parçasını, ardından Sonsuz şarkısını işittim. Evet, artık ben bir Pentagramcı’ydım.
9. Pantera – The Great Southern Trendkill (1996)
Baba mesleği nedeniyle üç kez (hatta kaydolup gidemediğim birini de sayarsak dört) lise değiştirmenin belki de tek iyi yanı, kafa dengi insanlara denk gelebilme ihtimaliydi. Sınıfta özgün müzik dinleyen arkadaşlar vardı, Grup Yorum dinleyip devrimin bir iki sene içinde yapılacağını ve hakça paylaşımın, sınıf gözetilmeksizin… Neyse, anladınız siz. O arkadaşlar, ne tür müzik dinlediğimi sordu, ben de rock/metal dedim. Diğer sınıflarda tanıdıkları metalci çocukların olduğunu söyleyip beni onlarla tanıştırdılar, tanışış o tanışış. Pentagram dinlediğimi söyleyince arkadaşlardan biri Pantera’nın Cowboys from Hell kasetini makul bir fiyata sattı bana ve kesin memnun kalırsın dedi. Dinledim, beni çok etkiledi, onda şüphe yok hatta o zamana kadar dinlediğim en sert albüm oydu ama başka bir arkadaş, bana ödünç olarak The Great Southern Trendkill CD’sini (evet ilk kez bir metal CD’si dinleyeceğim) verdi. O gün evde olanları anlatsam inanamazsınız. Sonuç: Ben artık bir Panteracı’ydım. Bu albümden sonra Far Beyond Driven ve Vulgar Display of Power ile o zamanın Nirvana’sına ulaştım. Ama bu daha başlangıçtı. Pantera’yla birlikte Sepultura da dinlemeye başladım ama Pantera’nın yanında çıtır çerez gibiydi benim için Sepultura.
10. Cannibal Corpse – Butchered at Birth (1991)
Metalci arkadaşlar arasında elden ele dolaşan bir kaset vardı. Birisinin çekme kasetinden çekilmiş bir kaset. “Pantera’ya benziyorsa alayım,” demiştim, benzemiyor ama bir bak istersen dediler verdiler kaseti. Albümün intro’sunu zaten biliyorsunuz, bunun bir de tizlerden arınmış, bas tonları artmış, boğuk mu boğuk versiyonunu hayal edin. Ardından açılışı da üşenmeyin hayal edin. Allah’ım bu nasıl bir şarkı? Bu nasıl bir vokal? Sesini nasıl böyle yapıyordu bu adam? Bu gitarların hakikaten neyi vardı böyle? Sanki hoparlörler çamura düşmüştü de gitar sesleri oradan geliyordu. Bateri desen zor işitiliyor… Çok korkunçtu bence ama beni kendine bağımlı etmişti kesinlikle. İşte bünyemin istediği sertlik buydu.
11. Cannibal Corpse – Tomb of the Mutilated (1993)
Bugün D&R’larda bu kadar ekstrem albümler açık açık satılıyor mu bilmiyorum ama lise sona giderken akşamın köründe bu albümü gidip alıp eve döndüğümü net anımsıyorum. Yine meşhur müzik setinin başına geçip bu albümün de diğeri kadar korkunç olup olmadığını merak ederken Hammer Smashed Face başlayıp bana ağız burun dalmıştı bile. O gece sabaha kadar albümü döndürdüğümü dün gibi hatırlıyorum ve arkadaşlarımı arayıp bu kaseti aldığımı, öncekinden daha sert olduğunu heyecanla anlattığımı da… Albüm kapağını o zamanlar anlayamamıştım, beşinci şarkıdaki çocuk seslerine de anlam verememiştim. Hey gidi günler.
12. At the Gates – Terminal Spirit Disease (1994)
Tomb of the Mutilated albümünün etkisinden kurtulamadan kısa süre sonra birden fazla defa D&R’ın yolunu tuttum. Cannibal Corpse ayarında başka grup var mı dedikçe bana grup önerdi oradaki arkadaş, sırasını anımsamasam da önerdiği ve aldığım albümler arasında; Pungent Stench – Club Mondo Bizarre-For Members Only (sado mazolu kapağı evdekiler anlasa ağzıma sıçarlar) Benediction – The Dreams You Dread, Dismember – Like An Ever Flowing Stream ve tabii ki At the Gates – Terminal Spirit Disease vardı. AtG albümüne başta ısınamadım, hani bu CC gibiydi diye kendi kendime söylendim ama Terminal Spirit Disease, sert metal müzikte, hem çok güzel hem de çok kasvetli melodilerin de olduğunu bana gösteren ilk grup oldu. The Fevered Circle ölene kadar usanmadan dinleyeceğim şarkılardandır.
13. Immortal – At the Heart of Winter (1999)
Ve Oğuz black metalle tanışır… Abimin asker olarak Ankara’ya gitmesi ve benim Maltepe Pazarı’nda, Ankara’da okuyan metalci arkadaşımla metal CD’si alma muhabbetini burada anlatmıştım (ya bir kritikte ya da yorum olarak). İşte o zaman aldığım albümler arasında; At the Heart of Winter, Damned in Black ve Satyricon – Nemesis Divina da vardı. Hayatımda ilk defa black metal olduğunu bilmeden black metal dinliyordum ve tüylerim diken dikendi. Bu ne garip, ne ilginç ve ne güzel bir müzikti ve bu adamın sesi neden böyleydi?
14. Satyricon – Nemesis Divina (1996)
Baştan sona irkilerek dinlediğim, bu tür müzikte bir gariplik, bir şeytanilik olduğunu anladığım ilk albüm Nemesis Divina oldu. Aynı CD grubunda duran ve çatır çatır davul/gitar sesi işittiğim Damned in Black ve At the Heart of Winter’dan sonra “sert”lik açısından beni tatmin etmese de sunduğu müzikal güçle beni kendine bağlamıştı bu albüm. Sonradan sonraya heriflerin bu işin piri olduğunu anlayacaktım ama biraz geç olacaktı. Yolda belde, gece gündüz Nemesis Divina dinlediğim, şarkıların kompozisyonlarını analiz etmeye çalıştığımı bilirim, adamlardaki yeteneğe gerçekten hayran kalmıştım.
15. Dimmu Borgir – Stormblåst (1996)
Buralardaki bir rock shop’a uğrar olmuştum, hem bu vesileyle yeni metalci arkadaşlarla tanışıyordum hem de CD takası yapıyordum. Orayı çalıştıran abi “Dimmu Borgir dinledin mi?” diye sordu Immortal ve Satyricon dinlediğimi bilerek, ben de dinlemediğimi söyledim. Stormblåst albümünü CD’ye çekip bana verdi ve bir level daha yukarı atladım müzikal düzlemde. Albümdeki melodilere, gidişata ve nedense çiğliğe hasta olmuştum. Artık kulaklarım bu müziğe daha da yaklaşıyordu.
16. Dimmu Borgir – Enthrone Darkness Triumphant (1997)
Bu albüm için ne yazsam boş ve anlamsız. CD’yi aldığım arkadaşın o gün bana söylediğini alıntılayayım: “Adamlar best of gibi albüm yapmışlar, kaçırma!” Bu kulaklar bir daha Mourning Palace gibi açılış, A Succubus in Rapture’ınki gibi “Bitme ulan bitme kitapsız” dedirten bir şarkı daha işitmedi. Issız bir adaya düşsem ve tek bir albüm seçme hakkım olsa, kesinlikle bunu seçerim.
17. Cradle of Filth – Dusk and Her Embrace (1996)
Albümü, yine CD takası yaptığım arkadaşlardan biri önermişti, alış o alış. Dani’nin pislik çığlıklarına hasta, albüm boyunca akıp giden melodilerin de köpeği olmuştum. Sonra V-Empire…, Cruelty…, Midian diye gitti CoF dönemim.
18. Morbid Angel – Blessed are the Sick (1991)
Cannibal Corpse ile tanıştığım dönemde Formulas Fatal to the Flesh’i de dinliyordum. Hikayenin bir bölümünü http://www.pasifagresif.com/2016/05/morbid-angel-formulas-fatal-to-the-flesh burada yazmıştım. CD olayı 2000’lerin başında yaygınlaşınca ve materyallere ulaşmak nispeten kolaylaşınca Morbid Angel diskografisini bir şekilde buldum. Dinleme sırama göre anlatıyorum; Domination, evet iyiydi, Altars of Madness pek bana göre değildi ama iyi şarkılar vardı, Covenant hayvan gibiydi, Blessed are the Sick, anlatılmaz yaşanırdı. Ergenliğin de verdiği gazla yazlıkta son ses Day of Suffering çalıyordum. Hey gidi günler hey.
19. In Flames – The Jester Race (1996)
CD takası yaptığım arkadaşların kulaklarını çok çınlattım yazıda, çınlatmaya devam edeyim. O zamanlar bilgisayarım olmadığı için bana bir şeyler çekip onlar getirirlerdi, ben de müzik setinde veya VCD Player’da çalardım ki bu 2000-2001 seneleri. Yine bende olmayan albümlerden çekmelerini istediğim zamanlardan biri arkadaşlar eve geldiler, “Bak bugün sana değişik bir şey dinleteceğim,” dedi arkadaşlardan biri. CD’yi müzik setine taktı ve başlattı. Çalan şarkı, Moonshield’dı. Ben, duyduğum şarkının (açılış kısmı) yüceliğiyle müzik seti karşısında kaskatı kesilmiştim. Sonra melodik death metal diye bir şey olduğunu öğrendim ve hem In Flames hem de Dark Tranquillity albümlerini hatmettim tabii. Hafızamın sadece The Jester Race kısmını silip Moonshield ve arkasından gelen tüm şarkıları yine aynı şaşkınlıkla ve hayranlıkla dinlemeyi çok isterdim. Belki teknoloji o kadar gelişir ve bunu bir gün gerçekleştirebilirim.
20. Fall of the Leafe – Evanescent, Everfading (1998)
Şehirlerarası CD takasıyla tanıştığım bir gruptu Fall of the Leafe. Hala bıkıp usanmadan dinlediğim, kompozisyon tarzını taklit edip kendimce beste yaptığım, Jussi Hänninen’in bu melodileri nasıl bulduğunu anlayamadığım bir albüm kendisi. Hatta kritiğini bile yapmıştım bir süre önce: http://www.pasifagresif.com/2016/04/fall-of-the-leafe-evanescent-everfading/
21. Akira Yamaoka – Silent Hill 2 OST (2001)
Vakti zamanında bir yerlere yazmıştım, ben Silent Hill 2’yi oynadığımı sanıyormuşum ama oyun resmen benimle oynuyormuş diyerekten. Silent Hill 2, öyle alelade bir oyun değil; alt metinlerini okuduğunuzda, olay örgüsünü irdelediğinizde çok acayip çıkarımlar yapabileceğiniz bir iş. Hatta korku oyunlarını oynarken aşırı korkmuyorsanız, oturup oynayın derim, sağda solda güncel işletim sistemleriyle çalışan sürümleri mevcut. Tabii SH2’yi SH2 yapan unsurların başında oyuncuya anlık duygu durum değişiklikleri yaşatan şarkıları geliyor. OST kapsamında ürkütücü işlerin pek azı var, onları zaplarsanız baştan sona dinlemesi epey keyifli, kah enerjik kah duygusal bir dolu parçayı deneyimleyebilirsiniz. Ben iş sırasında falan mütemadiyen açar dinlerim (oyunu bitireli 16 yıl oldu) bunu ve SH3 OST’yi ama melodi kalitesi açısından SH2 çok daha iyidir. Akira Yamaoka insan değil, bunu rahatlıkla söyleyebilirim.
22. Camel – Moonmadness (1976)
Bende belki de en çok anısı olan albüm budur. Camel’ın İstanbul konseri için bilet de almıştım bu albümü canlı canlı dinlemek için ama kısmet olmadı, konsere gelemedim. Artık bileti hatıra olarak saklıyorum. Camel bir tanedir. Hakkında uzun uzun bir şeyler yazdım iki yıl önce: http://www.pasifagresif.com/2017/04/camel-moonmadness/
23. Abigor – Supreme Immortal Art (1998)
Silenus’un ne kadar başına buyruk ve yetenekli bir piç olduğunu gösterdiği albümlerden biri. Black metal denen şeye hasta olmamı sağlayan albümlerden biri. Hakkında gevezelik yapmışlığım da var buralarda; gerçi şimdi olsa çok daha başka şeyler yazardım albüm hakkında, acemilik diyelim: http://www.pasifagresif.com/2016/05/abigor-supreme-immortal-art/
24. Dream Theater – Images and Words (1992)
Jordan Rudess’ın hakkında bir şeyler karaladığım (http://www.pasifagresif.com/2016/11/jordan-rudess-notes-on-a-dream/) Notes on a Dream albümü aracılığıyla tanıştığım bir grup oldu Dream Theater, bundan 10 yıl önce. İlk tanıdığımda 2007 çıkışlı Systematic Chaos albümüne sarmıştım ama ilk çıkan albümlerini taramaya başlayınca Images and Words ve Awake albümleriyle vurulmuştum. Bana göre bu albüm Awake’ten bir tık daha iyi, yoksa Awake’i de aynı müzikal dönüşümü ve level atlatmayı yaşattığı için rahatlıkla yazabilirdim buraya. Bu arada Jordan’ın 10’luk albümüne niye 9 verdiğimi anlamadım, şimdi olsa 10 verirdim :/
25. Death – Symbolic (1995)
The Sound of Perseverance albümünün kritiğinin altındaki yorumumun bir kısmını alıntılayayım: “Bana göre o zamanlar death metal demek Cannibal Corpse demekti. Rock Market’te çıkan bir iki parçasından tanıdığım Death’i ise “hadi oradan” tavrıyla küçümsüyordum. Çocuk bana Death olmasaydı death metal bu hale gelemezdi, git adamların son albümünü al da dinle demişti. Bense bu albümü dinlediğimde Chuck bu dünyadan ayrılalı birkaç ay oluyordu. Öldüğünü öğrendiğimden beri ona saygısızlık ettiğim hissini üstümden atamadım hiç.” Evet, hala o hissi üstümden atamadım. The Sound of Perseverance sonrasında dinlemeye başladığım Symbolic hakkında çok şey söyleyebilirim ama Perennial Quest’in 6.37’sinde başlayan ve devam eden bölüm için bile söyleyeceklerim sayfalar sürebilir. Varın albümün tamamı için neler yazabilirim, siz düşünün.
Günün birinde 50 albümlük bir liste olursa o liste için de seve seve bir şeyler yazarım. Arada adını anmadığım nice grubun, harikulade albümleri var ama dediğim gibi bu albümler bana müzikal açıdan level atlatan, bana çok şey katan albümler oldu.
24.02.2019
@Ouz, silent hill 2 dedin beni can evimden vurdun. oyun başlığına yazayım bari.
25.02.2019
@northern, Bu oyunun saatlerce muhabbetini, kritiğini yapabilirim. Ama otur oyna dersen yanımda bir iki kişi olmadan oynayamam, bu oyundan sonra korku oyunlarından daha çok korkar oldum, psikolojim epeyce kaydı. :)
Albüm elemekte çok zorlandım ama az çok tatmin olduğum bir liste ortaya çıktı en sonunda. İlk 10 hariç sırasız.
1- Godspeed You! Black Emperor – F♯ A♯ ∞
Nasıl öveyim ki şimdi bunu. Çok fazla duygu, çok fazla his, çok fazla anı. Sadece muhteşem bir müzik albümünden çok çok daha fazlası benim için. İki sıra alttaki albümle birlikte post-rock sevdamı başlatan albüm, yapılmış en güzel albüm de aynı zamanda. Ulaşılamaz bir yerde duruyor. Bir de East Hastings’i canlı dinledim ya, daha ne isterim.
2- Opeth – Morningrise
Bir üstteki albümü dinleyene kadar hayatım boyunca bunun kadar güzel bir albüm daha dinlemeyeceğime emindim. İlk dinlediğim zamanki şok etkisini hiç unutmuyorum. Akerdeldt’in kusursuz dehasını son raddesine kadar yansıttığı, inanilmaz duygu yüklü ve eşsiz bir müzikaliteye sahip olağanüstü bir albüm. The Night and the Silent Water da şu hayatta en sevdiğim birkaç şarkıdan biri.
3- Explosions in the Sky – The Earth Is Not a Cold Dead Place
Of bu da çok başka, çok özel bir şey benim için. Ciddi anlamda beni büyüten, hayatımın önemli önemsiz birçok anında benimle birlikte olmuş ve olacak olan bir albüm. Kesinlikle herkesin edinmesi gereken bir tecrübe. Her şarkıyla ayrı ayrı çok anım var.
Belki de dünya o kadar da kötü bir yer değildir.
4- Death – Individual Thought Patterns
Death metalin zirvesi. İlk dinlediğim zamanki şaşkınlığımı hala hatırlarım. Akıl almaz besteler, akıl almaz bir enstrüman hakimiyeti, sözleriyle, kapağıyla, death metalin gördüğü en muhteşem davul ve baslarıyla, her şeyiyle death metal adına erişilemez bir başyapıt. Şu dünyadan bir Chuck Schuldiner geçti.
5- Isis – Panopticon
Aaron Turner’ın bir dahi olduğunun kanıtı olan albüm. Post-metalin mihenk taşı, bir öncesindeki Oceanic adlı hayvanlığı bile aşabilen gerçek bir başyapıt. So Did We en sevdiğim birkaç parçadan biri şu hayatta.
6- King Crimson – Red
Dünyanın en iyi progresif rock grubu tarafından yapılmış dünyanin en iyi progresif rock albümü. One in a million derler ya, hah işte ondan.
7- Pink Floyd – The Dark Side of the Moon
Pink Floyd.
8- Radiohead – Kid A
İlk dinlediğimde baya baya hiç beğenmeyip, bu ne böyle diyip bir kenara attığım, sonra ne olduysa dinlemeye devam edip her dinlemede yavaş yavaş hayran kaldığım, müziğe bakışımı baya sağlam değiştiren birkaç albümden biri. Yapılmış en harikulade deneysel albümlerden biri. Müzisyenlik, müzikal altyapı ve besteler açısından zirvede olan albümlerden.
9- Ulver – Shadows of the Sun
Muhtemelen en çok sevdiğim grubun en çok sevdiğim albümü. Ulver gibi bir grup daha gelmedi ve gelmeyecek.
10- Rush – Moving Pictures
2 sene boyunca neredeyse sadece Rush dinlediğim bir dönem vardı diyeyim yetsin. Çok, çok, çok özel bir grup ve albüm.
11- Godspeed You! Black Emperor – Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven
12- King Crimson – In the Court of the Crimson King
13- Opeth – Still Life
14- Pink Floyd – Wish You Were Here
15- Portishead – Dummy
16- Agalloch – Ashes Against the Grain
17- Tool – Lateralus
18- Genesis – The Lamb Lies Down on Broadway
19- Death – Symbolic
20- John Coltrane – A Love Supreme
21- Miles Davis – Bitches Brew
22- Katatonia – Last Fair Deal Gone Down
23- Neurosis – The Eye of Every Storm
24- Deathspell Omega – Fas – Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum
25- Megadeth – Rust in Peace
Honorable Mentions (bu biraz oyunbozanlık oluyor ama yapacak bir şey yok, bunlara değinmeden geçemem)
Converge – Jane Doe
Queens of the Stone Age – Songs for the Deaf
Kyuss – Welcome to Sky Valley
Camel – Mirage
Kayo Dot – Choirs of the Eye
Enslaved – Axioma Ethica Odini
Between the Buried and Me – Colors
Atheist – Unquestionable Presence
Metallica – …And Justice for All
Meshuggah – Nothing
Mastodon – Crack the Skye
Dark Tranquillity – Projector
Lise yıllarımdan beri metal müzikle ilgiliyim ve bu zehri bana aşılayan albüm Metallica’nın And Justice For All albümü olmuştu.Bu yüzden benim için kutsal bir albümdür, hatta hayatımın albümü diyebilirim. Diğerleri için sıralama yapmak çok zor, hepsi çocuğum gibi :) O yüzden alfabetik olarak yazmayı uygun gördüm. Ama hepsi benim için çok önemli yapıtlar onu belirteyim.
1- Metallica-And Justice For All
Amorphis-Silent Waters
At The Gates-Slaughter of the Soul
Ayreon-The Human Equation
Batushka-Litourgiya
Behemoth-The Satanist
Be’lakor-Stone’s Reach
Blaze of Perdition-Conscious Darkness
Borknagar-Empiricism
Borknagar-Urd
Children of Bodom-Hatebreeder
Dark Flood-Dead Lines
Dark Tranquillity-Fiction
Dream Theater-Images And Words
Dredg-Catch Without Arms
Enslaved-Axioma Ethica Odini
Ghost-Opus Eponymus
Gojira-From Mars to Sirius
Ihsahn-Arktis
In Flames-Colony
Insomnium-Above The Weeping World
Katatonia-The Great Cold Distance
Mastodon-Blood Mountain
Mgla-Exercises in Futility
Ne Obliviscaris-Portal of I
Noumena-Absence
Opeth-Morningrise
Porcupine Tree-Fear of a Blank Planet
Shylmagoghnar-Emergence
Soilwork-The Living Infinite
The Devil Wears Prada-With Roots Above And Branches Below
Trivium-Shogun
Watain-Lawless Darkness
Wintersun-Wintersun
Volbeat-Rock the Rebel/Metal the Devil
Honorable Mentions
Bring me the Horizon-Sempiternal
Ensiferum-From Afar
Equilibrium-Sagas
Falconer-Northwind
Galahad-Empires Never Last
Heathen-Evolution of Chaos
Kamelot-Ghost Opera
Omnium Gatherum-The Redshift
Sylosis-Edge of the Earth
While She Sleeps-Brainwashed
Metal dışı
Alter Bridge-Blackbird
Anneke-In Your Room
Arcade Fire-Funeral
Daft Punk-Random Access Memories
Incubus-Light Grenades
Mew-And the Glass Handed Kites
Muse-Black Holes and Revelations
The Mars Volta-De-loused in the Comatorium
Marina and the Diamonds-FROOT
Röyksopp-Junior
Not: Yerli albümlerden de Buz-Senin Eserin unutulmaz benim için
Şu da alternatif listem,
1-Harun Kolçak- Beni affet (1991)
2-Aşkın Nur Yengi-Sevgiliye (1996)
3-Tarkan- Aacayipsin (1994)
4-Sezen Aksu-Sen Ağlama (1984)
5-Nükhet Duru- Klasikleri (1993)
6-Nilüfer-Yine Yeni Yeniden
7-Depeche Mode-Violator (1990)
8-Orhan Gencebay-Dil Yarası- (1984)
9-Erol Evgin- Sen Unutulacak Kadın mısın (2007)
10-Şebnem Ferah- Kadın (1996)
11-Erkan Oğur- Bir Ömürlük Misafir (1996)
12-Pilli Bebek- içinde yer aldıkları bütün projeler.
13-Kurtuluş-Yaşanmıyor(2002)
14-110-Atomların Harika Dünyası(2006)
15- Mor Ve Ötesi- Dünya Yalan Söylüyor
16-Kesmeşeker-Aşk ve Para (1993)
17-Redd- Kirli Suyunda Parıltılar-(2006)
18-Fikret Kızılok- Gün Ola Devran Döne (1999)
19-Duman- Belki Alışmam Lazım (2002)
20-Barış Manço- Baris Mancho (1976)
21-Cem Karaca- Camaz-ül Evvel (1994)
22-Onno Tunç Şarkıları-(2007)
23-Sertap Erener-La’l (1994)
24-Yeşim Salkım- Ferman (1995)
25-Manga-Manga+(2004)
25.02.2019
@necrobutcher, oha zaman makinasını buldum.
1-The Cure – Pornography
2-Judas Priest – Painkiller
3-Accept – Balls to the Wall
4-Saxon – Denim & Leather
5-Megadeth – Rust In Peace
6-Depeche Mode – Music For the Masses
7-Behemoth – The Satanist
8-Michael Jackson – Bad
9-Nazareth – Hair of the Dog
10-Watain – Sworn to the Dark
11-Savatage – Gutter Ballet
12-Melechesh – The Epigenesis
13-Dimmu Borgir – Puritanical Euphoric Misanthropia
14-Slayer – Seassons In The Abbys
15-Tribulation – The Children Of The Night
16-Pink Martini – Sympathique
17-Satyricon – Dark Medieval Times
18-Rammstein – Mutter
19-George Michael – Older
20-X japan – Blue Blood
21-Whitesnake – 1987
22-Iron Maiden – Powerslave
23-Bob Dylan – Blood on the Tracks
24-The Beatles – Rubber Soul
25-Def Leppard – Pyromania
26.02.2019
@burock1988, Helaal, benim listeye de bak.
Bir de ben deneyeyim. Ama ”en”lere karar vermek konusunda çok zorlandığımdan ve çoğunu değer olarak birbirinden ayıramadığımdan karışık bir sırayla yazacağım :)
1.Metallica – (Osursalar dinledim)
2.Pantera – (Aynı şekilde:)
3.Megadeth – Risk’e kadar olan bütün albümler
4.Judas Priest – Painkiller, Sad Wings of Destiny, Screaming for Vengeance
5.Slayer – İlk 5 albümü
6.Testament – The Gathering
7.Sepultura – Arise, Beneath the Remains ve Chaos AD
8.Death – Tüm albümleri
9.Dark Tranquillity – The Gallery
10.Yavuz Çetin – Satılık
11.Iron Maiden – İlk 6 albüm
12.At The Gates – Slaughter Of The Soul
13.Farazi ve Kayra – Hayalet Islığı
14.Grand Magus – Iron Will
15.Lamb of God – Ashes of the Wake
16.Mastodon – Blood Mountain
17.Misery Index – Heirs to Thievery
18.Necrophagist – Epitaph
19.Ulver – Bergtatt
20.Nirvana – Nevermind
21.Opeth – Still Life, Morningrise
22.Stuck Mojo – Declaration of a Headhunter
23.Yngwie Malmsteen – Rising Force
24.System Of A Down – Toxicity
25.Rage Against The Machine – Evil Empire
Bırak dinlemeyi, (c)ismini akla getirdikçe mideye taklalar attıranlar:
1. Death – Sound of Perseverance
2. Cynic – Traced in Air
3. Opeth – Still Life
4. King Crimson – Larks’ Tongues in Aspic
5. Iron Maiden – Somewhere in Time
6. Enslaved – Axioma Ethica Odini
7. Mastodon – Crack the Skye
8. Pain of Salvation – Remedy Lane
9. Theory in Practice – Colonizing the Sun
10. Meshuggah – Destroy Erase Improve
11. Moonspell – Wolfheart
12. U2 – Achtung Baby
13. God is an Astronaut – All is Violent All is Bright
14. Nevermore – This Godless Endeavor
15. Porcupine Tree – In Absentia
16. Katatonia – Last Fair Deal Gone Down
17. Leprous – The Congregation
18. Wormrot – Voices
19. Deftones – Diamond Eyes
20. Massive Attack – Blue Lines
21. Rammstein – Herzeleid
22. Clutch – Earth Rocker
23. The Cure – Wish
24. The Cult – Beyond Good and Evil
25. Replikas – Dadaruhi
Listeyi yapmaya başlayınca pek albüm insanı olmadığımı fark ettim. Birçok şarkısını sevdiğim epeyce grup özellikle bir albümlerine hayatımın belli bir döneminde özellikle sarmadığım için listeye girmedi. Şu an çok dinlemediğim ama hayatımın bir bölümünde tekrar tekrar dinlediğim grupları (Linkin Park, TDG vs) ve albümleri de ekledim. Büyük fanları olduğum Dream Theater ve Opeth listeye herhalde dörder albüm sokarlardı ama her grubu maksimum iki albümle sınırladım. Bazı albümleri tek albümlermişcesine dinlediğim oldu, onları beraber yazdım. Bunlar dışında epey Türkçe rock müzik de dinledim bir dönem ama şimdi onları karıştırasım gelmedi.
1- DT-Images And Words
2- Opeth-Morningrise
3- Opeth-Blackwater Park
4- Sagopa Kajmer-Romantizma
5- Linkin Park-Hybrid Theory/Meteora
6- DT-Metropolis Part 2
7- Agalloch-Ashes Against The Grain
8- Conception-The Last Sunset
9- Septicflesh-The Great Mass
10- Fates Warning-A Pleasant Shade Of Gray
11- Judas Priest-Sad Wings of Destiny
12- Camel-Moonmadness
13- Anathema-Eternity/Alternative 4
14- Haken-Aquarius
15- Kamelot-Karma/The Black Halo
16- Camel-Harbour of tears
17- Three Days Grace-Life Starts Now
18- Chroma Key-Dead Air for Radios
19- Primus-Frizzle Fry
20- Metallica-Master of Puppets
21- Muse-Showbiz
22- Wintersun-Wintersun
23- Iron Maiden-Powerslave
24- Korn-Issues/Follow the Leader
25- IQ-The Road of Bones
Anket doldurmanın verdiği muazzam his.
1. Death – Symbolic
Hayatta beni bundan daha fazla gaza getiren bir şey sanırım yok. Kişinin kendi yaratımından ibaret olduğunu daha net, daha sert anlatan başka bir şey daha yok. Dayanamayıp bir de omzuma kapağının dövmesini yaptırdığım bu doğa harikası listede 1 numara olarak kendi yerini buluyor.
2. Godspeed You Black Emperor – F#A#∞
Özellikle de East Hastings kısmıyla beni benden alan bu albüm her ne kadar müzikten daha başka bir şeymiş hissi verse de neticede genel bakışta müzik olarak algılandığı için 2. sırada. Hail to Black Emperor
3. Celtic Frost – Monotheist
4. Behemoth – The Satanist
Behemoth fanı değilim. Çoğu albümlerinden pek hazzetmiyorum. Bu albüm dışında hayatımı karartan bir şeyleri daha olmadı özetle. Ama burada başka bir güç var.
5. Funeral Mist – Maranatha
6. Mgla – With Heart Towards None
7. Deathspell Omega – Si Monumentum Reguires, Circumspice
8. Septicflesh – The Great Mass
Sanırım bundan bir önceki albümleri daha iyi ama bu albüm kadar insanı ağırlığıyla ezip geçen bir şey yok sanırım. Hiç acıması yok.
9. Mayhem – Grand Declaration of War
İnanılmaz derecede vizyon sahibi, yaratıcı bir albüm. Çoğu insanın aksine tam olarak yine sadece Mayhem’ın yapabileceği tipte bir albüm olduğunu düşünüyorum. Her bir parçası ayrı yaratıcılık barındıran, dikkatli incelenmesi şart olan bir iş
10. Lamb of God – Sacrament
Wrath fanıyım ama Sacrament orijinal aldığım ilk albüm ve her nedense çoğu parçasında birikmiş anılarım var.
11. Marduk – Rom 5:12
12. Darkthrone – Panzerfaust
13. Sodom – Tapping the Vein
Resmen bir şahaser olan albüm, dinlediğim en iyi parçalardan biri olan Reincarnation’ı da barındırıyor
14. Meshuggah – Destroy Erase Improve
15. Mastodon – Crack the Skye
Öncesinde hiçbir şekilde sevemeyip sonrasında müptelası olduğum grubun ilk en sevdiğim albümü Leviathan olsa da sonradan buraya takılıp kaldım.
16. Rammstein – Reise Reise
17. Nick Cave & The Bad Seeds – Murder Ballads
18. Godflesh – Pure
19. Motörhead – Bastards
Bilhassa Lost in the Ozone
20. Asafated – Kaybolmuş Masumiyet
O dönemlere saygı duruşu için herhangi bir albümü koyabilirdim. Ama hem ilginç şekilde Asafated canlı izlemeyi en sevdiğim yerli grup hem de Kaybolmuş Masumiyet ismi o dönemden buraya pek çok şeyin özeti niteliğinde.
21. Lou Reed – Transformer
22. Nekropsi – 1998
23. Yavuz Çetin – Satılık
24. Katatonia – The Great Cold Distance
25. Megadeth – Countdown to Extinction
Her gruptan tek albüm aldım ve diskografisinde birden fazla sevdiğim albümü olan grupların seçmekte kararsız kaldığım albümlerini direk eledim. O yüzden en sevdiğim albümlerin büyük bir kısmı yok. Ama olsun çoğu yazılmış zaten. Hem başka türlü çıkamayacağım işin içinden. Ayrıca yerli gruplara da yer vermedim. Yerli/Türkçe albümlere ayrı bir liste yapılabilir. Çok fazla albüm dışarıda kalmış durumda ama yapacak bir şey yok.
Beğeni sırası değildir:
Amorphis – Tales from the Thousand Lakes
Queensryche – Operation Mindcrime
Decapitated – Winds of Creation
Ozzy Osbourne – Blizzard Of Ozz
Silencer – Death, Pierce Me
Dissection – Storm Of The Lights Bane..
Paradise Lost – Draconian Times
Atheist – Unquestionable Presence
Necrophagist – Onset Of Putrefaction
Yngwie J. Malmsteen – Rising Force
Cattle Decapitation – Monolith Of Inhumanity
Dan Swanö – Moontower
Gutrie Govan – Erotic Cakes
Cacophony – Speed Metal Symphony
Vinnie Moore – Mind’s Eye
Warrel Dane – Praises To The War Machine
Sleep Terror – Unihemispheria
Terrorizer – World Downfall
Tony MacAlpine – Edge of Insanity
Twisted Sister – Stay Hungry
Uaral – Sounds of Pain…
Kyuss – Kyuss (Welcome to Sky Valley)
Haggard – Awaking the Centuries
Jason Becker – Perpetural Burn
Rapture – Futile
Sihirli kelime “bence” ile başlayarak her türlü görünür/görünmez kazaya karşı kalkanımızı aktive edelim önce :p
1- Muhabbet serisi
2- Death – Symbolic
3- Arif Sağ – İnsan Olmaya Geldim
4- Meshuggah – Destroy Erase Improve
5- Musa Eroğlu – Yol Ver Dağlar
6- At The Gates – Slaughter of the Soul
7- Müslüm Gürses – Herşey Yalan
8- Yahel – Waves of Sound
9- Erdal Erzincan – Al Mendil
10- Ahmet Kaya – Dosta Düşmana Karşı
11- Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu – Gülün Kokusu Vardı
12- Death – Individual Thought Patterns
13- Ali Ekber Çiçek – Anadolunun Sesi
14- Cem Karaca – Cemaz-Ûl-Evvel
15- Aşık Mahzuni Şerif – Zevzek
16- Death – The Sound of Perseverance
17- Hakan Yeşilyurt – Ateş Hırsızı
18- Hasret Gültekin – Rüzgarın Kanatlarında
19- Pantera – Vulgar Display of Power
20- Control Denied – The Fragile Art of Existence
21- Exodus – Bonded by Blood
22- Sabahat Akkiraz – Yiğit İnsanların Türküleri
23- Necrophagist – Epitaph
24- Sepultura – Arise
25- Nile – Annihilation of the Wicked
Üst limit 25 olunca böyle biraz yarım yamalak oldu. Muhakkak daha çoook ekleme yapılabilirdi bu listeye, ne yapalım sağlık olsun. Önemine gelirsek; her biri müzikal bakışımda yeni pencereler açmış ve icra konusunda da etkileri olmuştur. Rumuzdan da meraklısına bir başyapıt tavsiye etmiş olayım :)
1. Slayer- Reign in Blood
2. At the Gates – Slaughter of the Soul
3. Megadeth – Rust in Peace
4. Death – Individual Thought Patterns
5. Death – Symbolic
6. Cynic – Focus
7. Death – Human
8. Slayer – Seasons in the Abyss
9. Coroner – Mental Vortex
10. Opeth – Morning Rise
11. Pearl Jam – Ten
12. Entombed – Left Hand Path
13. Pestilence – Testimony of the Ancients
14. Iron Maiden- Number of the Beast
15. Judas Priest – Sad Wings of Destiny
16. Alice in Chains – Dirt
17. Kyuss – Welcome to Sky Valley
18. The Climb – The Climb
19. Radical Noise – Plan B
20. Dr Skull – Rules for Fools
21. Monstrosity – Millenium
22. Edge of Sanity – Crimson
23. Black Sabbath – Heaven and Hell
24. Nevermore – This Godless Endevaour
25. Mgla – Exercises in Futility
Bir çırpıda aklıma gelenler bunlar, nihayi ilk 25 olmasa da bu 25 albümün hepsi ilk 100 albüm listeme kafadan girer, İlk 3 albümü de 1000 kere falan dinledim galiba, onları keşke bir gün bir albüm çıksa da tahtlarından indirse ama zor.
Elbette sırasız:
1. Jason Becker – Perpetual Burn
2. Jeff Loomis – Zero Order Phase
3. Nevermore – This Godless Endeavor
4. Necrophagist – Onset of Putrefaction
5. Ark – Burn the Sun
6. Symphony X – The Divine Wings of Tragedy
7. Animals as Leaders – Animals as Leaders
8. Aghora – Formless
9. Cynic – Focus
10. Amorphis – Silent Waters
11. Cacophony – Speed Metal Symphony
12. Amogh Symphony – The Quantum Hack Code
13. Persefone – Shin-Ken
14. Myrath – Tales of the Sands
15. Obscura – Omnivium
16. Death – Sounds of Perseverence
17. Control Denied – The Fragile Art of Existence
18. Spastic Ink – Ink Compatible
19. Exivious – Liminal
20. Gordian Knot – Gordian Knot
21. Haken – Visions
22. Quo Vadis – Defiant Imagination
23. Angra – Temple of Shadows
24. Testament – Practice What You Preach
25. Megadeth – Rust in Peace
PC arşivden taranıp alfabetik gitmiştir.. Unuttuğum grupları hatırlamama vesile oldu, çok da güzel iyi oldu.
İşbu listenin çoğu trash/death/prog metalden oluşup, aralarda ufak kaçamaklar ve NEKROPPAŞA bulundurmaktadır.
1) Apocalyptica – Reflections
2) Between the Buried and Me – Between the Buried and Me
3) Death – Symbolic
4) Dying Fetus – Decend Into Depravity
5) Faceless – Planetary Duality
6) Gojira – The Link
7) Kreator – Extreme Aggressions
8) Martyr – Feeding the Abscess
9) Metallica – Justice
10) Necrophagist – Epitaph
11) Nekropsi – Harf Devrimi
12) Obituary – Cause of Death
13) Opeth – Deliverance
14) Orphaned Land – El Norra Alila
15) Pantera – Cowboys from Hell
16) Pentagram – Unspoken
17) Protest the Hero – Fortress
18) Psycroptic – The Scepter of the Ancients
19) Sentenced – Shadow of the Past
20) Sepultura – Beneath the Remains
21) Slayer – Reign in Blood
22) Spiral Architect – A Sceptic’s Universe
23) Stream of Passion – Embrace the Storm
24) Suffocation – Effigy of the Forgotten
25) Testament – The Gathering
1-Misery index – the killing gods
2-Misery index – heirs to thievery
3-She past away- Narin yalnızlık
4- Cattle decapitation – Monolith of inhumanity
5- necrophagist – epitapth
6-dying fetus – destroy the oppositon
7- radiohead- in rainbows
8- chopstick suicide -Lost fathers and sons
9-muse – simulation theory
10-slipknot – iowa
11-the faceless- autotheism
12- between the buried and me – colors
13-death -symbolic
14-aborted- global flatline
15-whitechapel-our endless war
16-as i lay dying- awekened
17-opeth – blakcwater park
18- dark fortress – venereal dawn
19-amorphis- syforger
20- inflames- the jester race
21- katatonia – tonight’s decision
22-poisonblack -escapexstacy
23-nevermore- deas heart in a death world
24.mastodon – once raund more the sun
25.diamond eyes
sallamasyon siraladim
1- Estradasphere – Buck Fever
2- Camel – Mirage
3- Rush – Permanent Waves
4- In Flames – Whoracle
5- Megadeth – Rust In Peace
6- Scar Symmetry – Pitch Black Progress
7- At The Gates – Slaughter of the Soul
8- Theory In Practice – Colonizing the Sun
9- Carcass – Heartwork
10- Mastodon – Crack the Skye
11- Mesguggah – Destroy Erase Improve
12- Watain – Lawless Darkness
13- Mr. Bungle – California
14- Death – Symbolic
15- Necrophagist – Epitaph
16- Porcupine Tree – Fear of a Blank Planet
17- Opeth – Still Life
18- The Faceless – Planetary Duality
19- Protest the Hero – Fortress
20- Gorod – A Maze of Recycled Creeds
21- Nevermore – Dead Heart In a Dead World
22- Enslaved – RUUN
23- Between the Buried and Me – Colours
24- Leprous – The Congregation
25- Borknagar – Empiricism
Death – Indiviual Thought Patterns
Pink Floyd – Animals
Mastodon – Blood Mountain
Leprous – The Congregation
Metallica – And Justice For All
Symphony X – New Mythology
Gojira – From Mars to Sirius
Cattle Decapitation – Monolith of Inhumanity
Porcupine Tree – Deadwing
Portishead – Dummy
Megadeth – Rust in Peace
Soen – Lykia
Megadeth – Youthanasia
Death – Symbolic
Katatonia – The Fall of Hearts
Down – Nola
Mastodon – Crack the Skye
Opeth – Morningrise
At the Gates – Slaughter of the Soul
Death – Human
Fletwood Mac – Rumours
Rainbow – Rising
In Flames – Whoracle
Ihsahn – After
Iron Maiden – Seventh Son of a Seventh Son
Kvelertak – Kvelertak
Metallica – Load
Mor ve ötesi – Dünya Yalan Söylüyor
Queens of the Stone Age – Songs For the Deaf
Vektör – Terminal Redux
Bir ton honorable mentions var ama yazmaya üşeniyorum. İlk 2 albüm hariç sırasız diyebiliriz.
1- At The Gates – Slaughter of the Soul
2- Mgla – Exercises in Futility
3- Paradise Lost – Draconian Times
4- Old Man’s Child – The Pagan Prosperity
5- Therapy? – Troublegum
6- Metallica – Master of Puppets
7- Tiamat – Wildhoney
8- Dark Tranquillity – The Gallery
9- Cynic – Focus
10- The Climb – s/t
11- Rotting Christ – A Dead Poem
12- Slayer – Reign in Blood
13- Lake of Tears – Forever Autumn
14- Empyrium – Where at Night the Wood Grouse Plays
15- Samael – Passage
16- Alastis – The Other Side
17- Death – Individual Thought Patterns
18- Moonspell – Irreligious
19- Sentenced – Frozen
20- The Gathering – How to Measure a Planet?
21- Destruction – Thrash Anthems
22- Waxwing – One For The Ride
23- Amorphis – Tales from the Thousand Lakes
24- In Flames – Whoracle
25- Testament – The Legacy // Obituary – Slowly we rot
Kısmen sıralı, metal dışı şeyler de katarım diye başlayıp sığmayınca sadece metal kuralı getirilmiş (ama ufak bi istisna yine de sızdı), hala sığmayıp Obituary de yazıcam hiç klasik death metal olmadı olmaz diye son satırında hile yapılmış, 90′ların ikinci yarısı/non serviam’lı yıllar döneminin süper ağır bastığı bi liste. At the gates – Terminal Spirit Disease de yazmak çok istedim hatta Slaughter yerine mi yazsam lan dedim (1. sıraya yazdığım albümü hiç yazmamayı düşündüm yani ahaha) ama öyle kaldı, mansiyon olarak bırakayım onu da.
Bi kelam etmeye girişmişken listedeki Old Man’s Child albümü ve komple unutulup gitmiş Alastis’in albümünün altını çizmek istiyorum, yakın zamanda hiç bir yerlerde adını sanını duymadığım galiba pek saygı görmeyen albümler ama bence inanılmazlar, dinlemeyen ve yeni birşeyler keşfetmek isteyenler kesin kulak kabartsın. Old Man’s Child albümü kadar bir tane bile sikko doldurmaca riff barındırmayan albüm az biliyorum, Alastis de Moonspell- Irreligious, Samael – Passage falan tarzı 90′lar sonunun hafif avangard sulara açılan metalinin süper örneği.
Yılın en iyi albümleri gibi en çok yazılan albümlerin sıralandığı ”Pasifagresif takipçilerinin en sevdiği 25 albüm” şeklinde derleme olacak mı peki anket sonunda?
Dark tranquillity -projector
DT-construct
DT-we are the Void
DT-where death is most alive
DT- fiction
DT-haven
DT-atoma
Amorphis-under the red cloud
Amorphis-tuonela
Amorphis -Queen of time
Amorphis-elegy
Amorphis-tales from the thousand lakes
In flames -whoracle
In flames -the jester race
Insomnium-winter’s Gate
Insomnium -shadows of the dying sun
Insomnium- one for sorrow
Insomnium -across the dark
Swallow the sun-hope
Swallow the sun -songs from the north I,II,III
Swallow the sun -when a shadow is forced into the light
Gojira-magma
İn mourning -afterglow
In mourning -shrouded divine.
1-Sentenced-Frozen
2-Opeth-My Arms Your Hearse
3-Dream Theater-Awake
4-Opeth-Still Life
5-Dream Theater-Images and Words
6-Porcupine Tree-Fear of a Blank Planet
7-Camel-Stationary Traveller
8-Marillion-Seasons End
9-Opeth-Damnation
10-Pain of Salvation-The Perfect Element Pt.1
11-Alice in Chains-Dirt
12-Queensryche-Empire
13-Riverside-Love Fear and the Time Machine
14-Riverside-Shrine of New Generation Slaves
15-Sentenced-Crimson
16-Soundgarden-Superunknown
17-Stevie Ray Vaughan-In Step
18-Dream Theater-Falling Into Infinity
19-Metallica-Load/Reload
20-Opeth-Blackwater Park
21-Nevermore-Dead Heart in a Dead World
22-Steven Wilson-Hand Cannot Erase
23-Portishead-Dummy
24-Liquid Tension Experiment-2
25-Amon Amarth-Versus the World
06.03.2019
@Oğulcan Yolcu, açıklama yazmaya ihtiyaç duymadım. Gerek var mı sizce? Zaten her şey ortada. Ömürlük 25 albüm var şurada. Şu albümlere bakınca ne kadar da mutsuz biri olduğum nasıl anlaşılıyor eheuheuheueheu bence en iyi listeyi yapmışım. Uf aşırı elitim lan. King Crimson’a falan da hiç girmemişim. Bir şey olmaz. İlk 5, gerçekten de ilk 5. Gerisini düşüne düşüne yazdım, sıraya koymadım. Çaaat diye vurdum Frozen’ı en başa.
06.03.2019
@Oğulcan Yolcu, yani Riverside’dan Out of Myself ve Second Life Syndrome da olurdu şu listede. İsimlerini yazdıkça ıslandım, dinlemeyi bırakın yani.
1- Enslaved-Eld
2- At The Gates- The Red in the Sky is Ours
3- Bolt Thrower- The IVth Crusade
4- Death- Symbolic
5- Iron Maiden- Iron Maiden
6- Autopsy-Mental Funeral
7- Burzum- Falen
8- Pestilence- Consvming Impvlse
9- Курск- Демол
10- Immolation- Close to a World Below
11- Megadeth- Rust in Peace
12- Destruction- Infernal Overkill
13- Sodom- Obsessed by Curelty
14-Cannibal Corpse- Tomb of the Multilated
15- Napalm Death-Scum
16- Nasum-Helvete
17- Tankard- The Morning After
18- Black Sabbath- Black Sabbath
19- Krabathor- Orthodox
20- Deicide- Deicide
21- At War- Ordered to Kill
22- Memoriam-Soulless Parasite
23- Obituary- Slowly We Rot
24- Atheist- Unquestionable Presence
25-Cryptopsy- Blasphemy Made Flesh
….
İlk dört doğru ama gerisi sırasız atmasyon bi liste ama hepsi ilk 25e sokacak kadar sevdiğim değerli albümler..
UYARI: Her gruptan bir albüm yazdım. Beklenilen klasikleri bulamayabilirsiniz…
1- KRİEGSMASCHİNE – ENEMY OF MAN
2- MGŁA – EXERCİSESİN FUTİLİTY
3- DRUDKH – FORGOTTEN LEGENDS
4- NOKTURNAL MORTUM – ГОЛОС СТАЛИ (Voice of steel)
5- ULVER – BERGTATT – Et Eeventyr i 5 Capitler
6- Wędrujący Wiatr – Tam, gdzie miesiąc opłakuje świt
7- AMORPHİS – TALES FROM THE TOUSAND LAKE
8- TRİVİUM – ASCENDANCY
9- İNSOMNİUM – (ACROSS THE DARK veya ONE FOR SORROW hiç farketmez)
10- BEHEMOTH – DEMİGOD
11- ALL SHALL PERİSH – (THE PRİCE OF EXİSTENCE veya AWAKEN THE DREAMERS hiç farketmez.)
12- WHİTECHAPEL – WHİTECHAPEL
13- SHİNİNG – V – HALMSTAD (Niklas angående Niklas)
14- SWALLOW THE SUN – NEW MOON
15- KATATONİA – THE GREAT COLD DİSTANCE
16- NARGAROTH – GELİEBTE DES REGENS
17- BE’LAKOR – THE FRAİL TİDE
18- DARK TRANQUİLLİTY – DAMAGE DONE
19- ULCERATE – THE DESTROYERS OF ALL
20- OPETH – WATERSHED
21- AUGUST BURNS RED – LEVELER
22- VEİL OF MAYA – THE COMMON MAN’S COLLAPSE
23- AGALLOCH – ASHES AGAİNST THE GRAİN
24- ASHBRİNGER – VACANT
25- THE BLACK DAHLİA MURDER- MİASMA
06.03.2019
@Mumiy.88, dostum listeni çok beğendim özellikle voice of steel çok güzel bi albüm ama ben ilk 25e sokamadım. yazdıklarından bilmediklerimi de dinleyecem sağolasın.
Keşke top 35 listesi isteseydiniz inanın ayrım yapamadım. Listeye alamadığım ya da unuttuğum albümler lütfen hakkınızı helal edin..
Marjinal bir liste olduğunu itiraf edebilirim :)
In Flames
1- Whoracle
2- Come Clarity
3- Reroute To Remain
Dimmu Borgir
4- Death Cult Armageddon
5- In Sorte Diaboli
6- Abrahadabra
Moonspell
7- Night Eternal
8- Irreligious
Iced Earth
9- The Dark Saga
10- Something Wicked with this Way Comes
Tool
11- 10000 Days
12- Lateralus
13 – ænima
Lamb Of God
14- Wrath
15- The Places Burn
Arch Enemy
16- Wages of Sin
17- Anthems Of Rebellion
Linkin Park
18- Meteora
21- Hybrid Theory
SOAD
22- Toxicity
23- Hypnotize
Muse
24- Black Holes and Revalation
25- Origin Of Symmetry
Evanescence
26- Fallen
27- The Open Door
28- Ghost B.C. – Infestissumam
29- Hayko Cepkin – Tanışma Bitti
30- Mastodon – The Hunter
31- Death – The Sound Of Perseverance
32- Depeche Mode – Violator
33- Manga – Şehri Hüzün
34- Metallica – Black Album
35- Kamelot – The Black Halo
The Beatles – Bütün albümleri
Metallica – ilk altı albüm
Electric – The Cult
Amok – Sentenced
Crimson – Sentenced
The Number of… – Iron Maiden
The X Factor – Iron Maiden
Band on The Run – Paul Mcarthney
Heaven & Hell – Black Sabbath
Forthy Licks – Rolling Stones
Smash – Offspring
Benimle Oynar mısın? – Bülent Ortaçgil
At The Hearth Of Winter – Immortal
Black in Black – AC/DC
Mtv Unplegged – Nirvana
The Dark Side Of The Moon – Pink Floyd
Colony – In Flames
Jester Race – In Flames
Automatic For The People – R.E.M
Whats The Story – Oasis
Arise – Sepultura
The Josua Tree – U2
Dr.Feelgood – Motley Crue
Symbolic – DEATH
06.03.2019
@Pekcan Murat, Diğerleri : Rainbow – Rising; South Of Heaven – Slayer.
1) Orphaned Land – El Norra Alila
gerisini karışık yazacağım.
Desultory – Into Eternity
At the Gates – Terminal Spirit Disease
Cryptopsy – None So Vile
Edge Of Sanity – Crimson
Blood Incantation – Starspawn
Desultory – Bitterness
Deicide – Legion
Mayhem – De Mysteriis Dom Sathanas
Burial Invocation – Abiogenesis
Necrophagist – Onset of Putrefaction
Orphaned Land – Sahara
Metallica – …And Justice for All
Sepultura – Schizophrenia
Deicide – Deicide
Dying Fetus – Reign Supreme
Suffocation – Pierced From Within
Napalm Death – Utopia Banished
Exhumed – Gore Metal
Autopsy – Severed Survival
Hypocrisy – Abducted
Bloodbath – Nightmares Made Flesh
Entombed – Left Hand Path
Dying Fetus – Stop At Nothing
Entombed – Wolverine Blues
Benim listem şu şekilde. Hazırlamak çok zor oldu. Depresif ve gotik albümler de koydum.
1- Mercyful Fate – Melissa
2- Satyricon – Nemesis Divina
3- Kreator – Enemy of God
4- Katatonia – Brave Murder Day
5- Death – The Sound of Perseverance
6- Draconian – Where Lovers Mourn
7- Satyricon – Dark Medieval Times
8- King Diamond – Abigail
9- Arch Enemy – Wages of Sin
10- Lifelover – Erotik
11- Avenged Sevenfold – The Stage
12- Dissection – Storm of the Light’s Bane
13- Behemoth – The Satanist
14- Draconian – Turning Season Within
15- Asylum Party – Borderline
16- Uaral – Sounds of Pain
17- Austere – To Lay Like Old Ashes
18- Haggard – Eppur si Mouve
19- Arch Enemy – Stigmata
20- Enslaved – Vertebrae
21- Gorgoroth – Antichrist
22- Carpathian Forest – Fuck You All!!!
23- Lamb of God – Wrath
24- Eternal Helcaraxe – Against All Odds
25- Estatic Fear – A Sombre Dance
06.03.2019
@TahaTekin, vay Asylum Party çok iyidir hulan!Borderline en iyisi, picture one da dehşet.
06.03.2019
@Siyah forma, asylum partyi benden başka bilen yok sanıyordum :D çok severim ben
25-NOCTURNAL RITES – Afterlife
24-ALICE COOPER – Trash
23-IF THESE TREES COULD TALK – The Bones Of A Dying World
22-IMMORTAL – At The Heart Of The Winter
21-BENEDICTION – Transcend The Rubicon
20-DISMEMBER – Death Metal
19-ANNIHILATOR – Alice In Hell
18-DARK TRANQUILLTY – Damage Done
17-PANTERA – Cowboys From Hell
16-TESTAMENT – The New Order
15-LOUDNESS – Thunder In The East
14-BLIND GUARDIAN – Imaginations From The Otherside
13-SACRAMENTUM – The Coming Of Chaos
12-RUNNING WILD – Blazon Stone
11-KING DIAMOND – Abigail
10-IRON MAIDEN – Seventh Son Of A Sevent Son
9-DEF LEPPARD – Hysteria
8-RAGE – The Missing Link
7-OVER KILL – Horrorscope
6-DEATH – Sound Of Perseverance
5-MANOWAR – The Triumph Of Steel
4-AC/DC – Blow Up Your Video
3-MEGADETH – Rust In Peace
2-METALLICA – 5/Kill Em All – 4/Black Album – 3/ Master Of Puppets – 2/And Justice For All – 1/Ride The Ligthning
1-IN FLAMES – 4/Clayman – 3/Colony – 2/Whoracle 1/The Jester Race
Müsadenizle tek bir parçasını bile atlamadan dinlediğim, nacizhane müzik zevkimin gelişmesine öncülük eden ilk 10 albümü bırakıp kaçıyorum.
1 Trivium – Shogun
2 Lamb of God – New American Gospel
3 Machine Head – The Blackening
4 Linkin Park – Hybrid Theory
5 Monuments – The Amanuensis
6 Periphery – Periphery II
7 Gojira – L’enfant Sauvage
8 Crossfade – We All Bleed
9 Lamb of God – Sacrament
10 Trivium – Ascendancy
1) Death – Individual Thought Patterns
2) Dream Theater – Images and Words
3) Beyond Creation – Earthborn Evolution
4) Opeth – Morningrise
5) Spiral Architect – A Sceptic’s Universe
6) Symphony X – V: The New Mythology Suite
7) Ark – Burn the Sun
8) Shadow Gallery – Tyranny
9) Cynic – Focus
10) Necrophagist – Epitaph
11) Obscura – Omnivium
12) The Faceless – Planetary Duality
13) Exivious – Exivious
14) Spastic Ink – Ink Complete
15) Blotted Science – The Machinations of Dementia
16) Haken – The Mountain
17) Ihsahn – After
18) Leprous – The Congregation
19) Pink Floyd – Animals
20) Control Denied – The Fragile Art of Existence
21) Nevermore – Dead Heart in a Dead World
22) Soen – Lykaia
23) Porcupine Tree – Fear of a Blank Planet
24) Ulcerate – Shrines of Paralysis
25) Spawn of Possesion – Incurso
Elim kirpmaya gitmedi. Top 30:
1. Death- Individual Thought Patterns
2. Dream Theater- Metropolis Pt. 2 : Scenes From a Memory
3. Nevermore- Dead Heart in a Dead World
4. Opeth- Still Life
5. Leprous- Congregation
6. Steven Wilson- The Raven that Refused to Sing
7. Gojira- From Mars to Sirius
8. Iron Maiden- Somewhere in Time
9. Soen- Lykaia
10. Metallica- And Justice for All
11. Ihsahn- After
12. Megadeth- Youthanasia
13. Haken- The Mountain
14. Mastodon- Once More ‘Round the Sun
15. Ark- Burn the Sun
16. Rush- Moving Pictures
17. Pink Floyd- Animals
18. Porcupine Tree- Deadwing
19. Cynic- Focus
20.King Crimson- In the Court of the Crimson King
21.Meshuggah- Destroy Erase Improve
22.Behemoth- The Satanist
23.Black Sabbath- Paranoid
24.Vektor- Black Future
25.Aristocrats- Culture Clash
26. Ayreon- The Theory of Everything
27.Blotted Science- The Machinations of Demantia
28 Cattle Decapitation- Monolith of Inhumanity
29 Ulcerate- Shrines of Paralysis
30.Lucid Planet- Lucid Planet
Zor oldu. Bir de bu albümleri kendi aralarında sıralamaya çalışsaydım, işin içinden hiç çıkamazdım.
1. Alcest – Souvenirs d’un autre monde
2. Agalloch – Ashes Against The Grain
3. Beyond Creation – Earthborn Evolution
4. Camel – Mirage
5. Death – The Sound Of Perseverance
6. Dream Theater – Images And Words
7. Dying Fetus – Destroy The Opposition
8. Explosions In The Sky – The Earth Is Not A Cold Dead Place
9. God Is An Astronaut – All Is Violent, All Is Bright
10. Godspeed You! Black Emperor! – F♯ A♯ ∞
11. King Crimson – In The Court Of The Crimson King
12. Kreator – Enemy Of God
13. Meshuggah – Nothing
14. Metallica – …And Justice For All
15. Moonsorrow – Jumalten Aika
16. Necrophagist – Epitaph
17. No Clear Mind – Dream Is Destiny
18. Opeth – Morningrise
19. Pink Floyd – The Piper At The Gates Of Dawn
20. Porcupine Tree – Fear Of A Blank Planet
21. Rush – Moving Pictures
22. Sigur Rós – Takk…
23. Steven Wilson – The Raven That Refused To Sing
24. Yes – Fragile
25. Yndi Halda – Enjoy Eternal Bliss
07.03.2019
@Bir Dinleyici, no clear minddan sadece by your side ve one biliyorum başka önerebileceğin parça var mıdır dostum
10.03.2019
@TahaTekin, direkt listedeki albümden başlayabilirsin.
Son zamanlarda gördüğüm en zor soru. Sırasız, aklıma geldikçe yazdığım liste;
1- Sepultura – Roots
2- Sabaton – Carolus Rex
3- Sabaton – The Last Stand
4- Slayer – South of Heaven
5- Slayer – Seasons in the Abyss
6- Alien Weaponry – Tu
7- Anthrax – State of Euphoria
8- Anthrax – Among the Living
9- Soulfly – Soulfly
10- Megadeth – Countdown to Extinction
11- Rammstein – Herzeleid
12- Pantera – Vulgar Display of Power
13- Exodus – Fabulous Disaster
14- Amon Amarth – Jomsviking
15- Kreator – Hordes of Chaos
16- Sabaton – Primo Victoria
17- Sepultura – Nation
18- Slipknot – .5: The Gray Chapter
19- Death – Symbolic
20- Municipal Waste – The Art of Partying
21- Metallica – Kill ‘Em All
22- Sepultura – Arise
23- Black Sabbath – Paranoid
24- DragonForce – The Power Within
25- Mastodon – Emperor of Sand
Çok iyi başlık, tam bir keşif deryası. Burayı pinledim dönüp dönüp bakıyorum.
Kendi listemi paylaşmayı çok isterim. Yazdıkça geçmişe gittiğim nostaljik ve eğlenceli bir 2 saat oldu. Her gruptan/sanatçıdan birer albüm yazarak bir denge sağlmaya çalıştım:
1- Opeth – Blackwater Park
Küçük hikaye: 2006′da (16 yaş iken) bir arkadaşım “olm Opeth diye bir grubun konseri var gel gidelim.” dedi. O kim lan falan derken LimeWire’da bulabildiğim Credence ve Harvest şarkılarını dinledim. Metal açı, Arch Enemy, Amon Amarth, Mastodon gibi grupları adeta tüketen bir ergen olarak “bu ne olm?” dedim, “metal değil bu?”. O da “Blackwater Park diye bir şarkı var, dinle kesin gelirsin.” diye cevapladı. 13 senedir dinliyorum. Şu hayatta dinlediğim en acayip ve duygu yüklü solo(lar) da The Funeral Portrait içindedir.
2- Mastodon – Leviathan
Nickim buradan geliyor. Her albümünün kapağı yıllardır değişik cihazlarda wallpaperımdır. Her Joseph Merrick dinleyişimde duygulanırım. Hem sert hem duygulu, kendine has davulları, garip gurip vokal tarzıyla bağlılık yaratan bir albüm. Albümden ziyade grup da aynen böyle aslında.
3- Animals as Leaders – Animals as Leaders
Kulaklıkları beynimin içine bastıra bastıra yüzlerce, binlerce kez dinlediğim albümdür. Her şarkısında bir albümlük materyal barındıran büyülü rifler, güftesiz sonsuz bir gaz.
4- Bloodbath – Unblessing The Purity (EP)
Hiçbir şarkısında “eh..” dediğim 1 saniye bile olmayan çok acayip bir EP. Death Metal dersi veren her okul bu EP’yi okutuyordur.
5- Igorrr – Savage Sinusoid
PasifAgresif’in Instagram’da yaptığı “yılın olayı” paylaşımını gördüğümde aklımda 7-8 sene önceden hayal meyal hatırladığım “aa Igorrr diye bişey vardı lan garip bi klibi vardı” düşüncesiyle albümü bir açıp dinledim. Gerçekten yılın olayıymış, bütün yıl Snarky Puppy ve Igorrr hariç birşey dinlemedim. Konserleri de çook iyiydi. Bir daha denk gelen kaçırmasın.
6- Meshuggah – Catch Thirty Three
Karanlık bir odada gece vakti bu albümü baştan sona dinleyesim denk geldi, değerini o gün anladım.
7- Haken – Visions
İlk dinlediğimde her şarkı değiştiğimde aynı hayreti yaşadığım çok ileri bir albüm. Yıllarca Dream Theater dinlemiş biri olarak, allah affetsin “Dream Theater’ın olmuşu” demiştim. “Portals”ı daha sert bir sound ve daha iyi bir mix ile tekrar duymayı çok isterim.
8- Katatonia – The Great Cold Distance
Her dibe vurduğunu düşünen ergeni yerdeyken döven albümdür.
9- Dream Theater – Train of Thought
10- Snarky Puppy – Culcha Vulcha
iZotope’un en beğendiği 5 mix/master konusuyla paylaştığı yazıya “Semente” ile 1. sıradan girmiştir: https://www.izotope.com/en/blog/mixing/5-songs-that-are-brilliantly-mixed-and-mastered.html “Sert” müzik olmadan insanı bu denli yükselten nadir topluluklardan.
11- Necrophagist – Epitaph
Culinary Hyperversity şarkısı da bu albümde olsa müzelik bir albüm. Muhammed Suiçmez ağabey, hikayelerini az satmadım sağa sola. Hakkını helal et.
12- Lamb of God – Sacrement
-Can we still be saved? -Hell NO!
13- Godsmack – Faceless
14- Slipknot – Vol. 3: The Subliminal Verses
15- The Prodigy – The Fat of the Land
Huzur içinde yat Flint baba.
16- Amon Tobin – ISAM
Aslında bu bir live DVD ve bu performansı albümleştirmişler. Aynı albümün live’ı değil yani albüm live. Öyle bir sahne, öyle bir performans. Bulabilireniz kesin izleyin. 3 boyutlu kübik arka plana, kübik üzerine çalışılmış projeksiyon projesiyle kafa yedirtiyor. 3 boyutlu zemin üzerinde 3 boyutlu projeksiyon gibi. Yapım aşamalarına bakarsanız ne kadar farklı alanların eşşek gibi çalışmasıyla yaratılan görsel/işitsel bir eser olduğunu görebilirsiniz. Aynı sahne organizasyonunu Amon Tobin Türkiye’ye geldiğinde de kurulacakmış ama bir şekilde olmamış.
17- Korpiklaani – Voice of Wilderness
İnsanı her türlü her koşulda mutlu eden, sırıttıran muhteşem bir grup. Türkiye’deki en son gittiğim Rock-Off 2015′te yoğun yağmur altında, seyircinin horonundan güreşmesine kadar değişik yöresel tepkilere şahit olan grup elemanları sahneden inmek istemeyince neredeyse ite kaka indirilmişlerdi :D Uzun zamandır o kadar eğlendiğimi hatırlamıyorum. Eve çamur içinde gitmiştim.
18- Korn – Follow the Leader
19- Limp Bizkit – Significant Other
1999 keşke 10 yıl sürseymiş. Bu albümü onlarca kez dinlediğimde 12-13 yaşındaydım.
20- Ceza – Med Cezir
Ortaokuldayken Kanal 7′de sabah saat 07:15 – 07:30 sularında Med Cezir klibi çıksın diye az servis kaçırmadım.
21- Nevermore – Dead Heart in a Dead World
22- The Faceless – Planetary Duality
Keşke dünyanın en pis bitişine sahip “An Autopsy” de bu albümde olsaydı. Kafamı kırasım geliyor.
23- Devin Townsend – Casualties of Cool
Sakinleştirici ve dinlendirici çok değişik bir atmosfer, muhteşem bir sound.
24- Lhasa De Sela – The Living Road
Keşfettiğimin gününde yakın bir tarihte bu öldüğünü öğrenip durduk yere acayip üzüldüğüm bir isim.
25- Portishead – Dummy
Her dinleyen gibi beni de girdabına alan garip bir atmosfer.
Sevgiler.
2012-2019 arası aklıma gelen süper albümleri indirmeye başladım, bir nevi “best of” gibi. her gruptan sadece 1 albüm seçiyorum, 2012 ve sonrası önermek istediğiniz albüm varsa alırım bir dal(her tarz olabilir, sadece black ve doom metal önermeyin :D). şimdilik indirdiklerim şunlar:
https://i.hizliresim.com/lqGNXJ.png
https://i.hizliresim.com/LlzRzo.png
1-Mgla – Exercises in Futility
2-Deathspell Omega – Paracletus
3-Porcupine Tree – Fear Of A Blank Planet
4-Drudkh – Microcosmos
5-Tool – Lateralus
6-Emptiness – Nothing But The Whole
7-Horrendous – Anareta
8-Cem Karaca – Merhaba Gençler
9-Ihsahn – After
10-Dreadnought – Bridging Realms
11-Nachtmystium – The World We Left Behind
12-Vektor – Terminal Redux
13-Aquilus – Griseus
14-Bülent Ortaçgil – Benimle Oynar Mısın?
15-Carcass – Surgical Steel
16-The Cure – Disingration
17-Death – Human
18-A Forest of Stars – Beware the Sword You Cannot See
19-King Gizzard & The Lizard Wizard – Flying Microtonal Banana
20-Krallice – Years Past Matter
21-Nekropsi – Mi Kubbesi
22-Opeth – Still Life
23-Pallbearer – Foundations Of Burden
24-Portishead – Dummy
25-Cynic – Focus
26-Gojira – From Mars to Sirius
27-Megadeth – So Far, So Good… So What!
28-Hypno5e – Shores Of The Abstract Line
29-Pink Floyd – Animals
30-Defeated Sanity – Disposal Of The Dead // Dharmata
31-Subterranean Masquerade – Suspended Animation Dreams
32-Spectral Lore – Gnosis
33-Aosoth – Arrow in Heart
34-Cormorant- Earth Diver
35-Büyük Ev Ablukada – Full Faça
36-Ulcerate – Shrines of Paralysis
37-Wilderun – Sleep at the Edge of the Earth
38-Soen – Tellurian
39-Swans – The Seer
40-Triptykon – Melana Chasmata
40-Behexen – The Poisonous Path
40-King Crimson – In the Court of the Crimson King
40-Katatonia – The Great Cold Distance
40-Gorguts – Colored Sands
40-Novembre – Materia (Aquamarine sayesinde)
40-Blut Aus Nord – 777 Cosmosophy
40-Blood Incantation -Interdimensional Extinction
40-Dead Congregation – Promulgation of the Fall
40-Storm Corrosion
40-Sadus – Chemical Exposure
40-At The Gates- Slaughter of the Soul
40-Bolt Thrower – Thoce Once Loyal
40-Camel Mirage
40-Elysian Blaze – Blood Geometry
40-Leprous – Coal
40-Oranssi Pazuzu – V….
40-Sunset in the 12th House – Mozaic
Hayatıma, müzik zevkime, kişiliğime, düşüncelerime yön veren albümler, yetiremedim affedin.
Kahtalı Mıçe’nin ilk 25 albümü
1-Metallica – Hepsi ama And Justice For All bir tık öndee
2-King Diamond – Abigail
3-At the Gates – Slaughter of soul
4-Mgla – Exercises in Futility
5-Death – Symbolic
6-Dissection – Storm of the Light’s Bane
7-Pantera – Far Beyond Driven
8-Immortal – At the heart of winter
9-Emperor – IX Equilibrium
10-Slayer – God Hates us All
11-Cannibal Corpse – Bloodthirst
12-Behemoth – The Satanist
13-Dream Theater – Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory
14-Marduk – Panzer Division
15-Immolation – Atonement
16-Blaze of Perdition – Conscious Darkness
17-Dying Fetus – Reign Supreme
18-Quo Vadis – Day into Night
19-Lamb of God – Sacrament
20-Gojira – from mars to sirius
21-Korn – Korn
22-Necrophagist – Epitaph
23-Drudkh(Albüm ayıramadım)
24-Burzum – Filosofem
25-Mayhem – De Mysteriis Dom Sathanas
27.03.2019
@HaNNibaL, Metallica tüm albümler demişim St. Anger pisliği iğrençliği hariç
1.Death – Sound of perservance
2-Death – Symbolic
3-İron maiden – fear of the dark
4.judas priest – painkiller
5.slayer- reign in blood
6.megadeth- rust in peace
7.metallica- kill em all
8.metallica – metallica
9.megadeth – dystopia
10.obituary – İnked in blood
11.control denied – The fragile art of existence
12.immortal- northern chaos gods
13.mayhem – demystris dom sathanas
14.possesed- seven churches
15.morbid angel -altars of madnes
inanır mısınız ben bu soruyu haftalarca düşündüm. ve ortaya çok ilginç şeyler çıktı.
1 deafheaven – sunbather
2 vildhjarta – masstaden
3 bones – paidprogramming2
4 björk – vespertine
5 as i lay dying – an ocean between us
6 gojira – l’enfant sauvage
7 lana del rey – ultraviolence
8 ağaçkakan – a naşkvit
9 chelsea wolfe – hiss spun
10 ulver – perdition city
11 katatonia – discouraged ones
12 batushka – litourgiya
13 woods of ypres – the green album
14 oathbreaker – rheia
15 opeth – pale communion
16 farazi v kayra – hayalet ıslığı
17 humanity’s last breath – humanity’s last breath
18 ne obliviscaris – portal of I
19 mastodon – crack the skye
20 uneven structure – februus
21 decapitated – blood mantra
22 beyond creation – the aura
23 monuments – gnosis
24 amy winehouse – back to black
25 riff cohen – a paris
Bir başka anket önerisi; ”En Sevdiğiniz Cover Şarkılar”
Önce bunları bir sıralarım diye düşündüm ama o işe kalkışırsam kafayı yiyeceğimi fark ettim. Herhangi bir sıralama gözetmeksizin şu şekilde:
Queensyrche – Operation Mindcrime
Death – Individual Thought Patterns
Mgla – Exercises in Futility
King Diamond – Abigail
At the Gates – Slaughter of the Soul
Dissection – Storm of the Light’s Bane
Faith No More – Angel Dust
Opeth – Blackwater Park
Guilt Machine – On This Perfect Day
Iron Maiden – Somewhere in Time
Coroner – No More Color
Judas Priest – Defenders of the Faith
The Devil’s Blood – The Time of No Time Evermore
Edge of Sanity – Crimson
Orphaned Land – Mabool
Celtic Frost – Morbid Tales
Carcass – Heartwork
Savatage – Hall of the Mountain King
Paradise Lost – Draconian Times
Deftones – Koi No Yokan
Bolt Thrower – Those Once Loyal
Candlemass – Nightfall
Drudkh – Blood In Our Wells
Deathspell Omega – Paracletus
Nevermore – This Godless Endeavor