# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CYTOTOXIN – Gammageddon
| 05.08.2017

Çernobil’in radyasyonuyla yıkanmış taş gibi teknik brutal death metal.

Teknik brutal death metalin uzun ömürlülüğü konusunda olması gereken üç ana unsur var diye düşünüyorum.

Bunlardan birincisi akılda kalıcılık; damardan kazımasyon işler her zaman kabulümüz, ancak bir albümün uzun yıllar akıllardan çıkmaması ve ortaya bir karakter koyması için uzun ömürlü ve akla kazınan riflere de sahip olması gerekiyor. Albümü uzun ömürlü ve iyi yapmak için kesin şart mı? Değil, ama çok faydası olacağı kesin.

İkinci konu atmosfer; teknik olmak ve brutal olmak gibi uçlarda iki unsura sahip grupların, albümlerini kaotik nota yığınları olmaktan kurtarmak için, içlerinde tutarlı bir hava, bir bütünlük, bir yoğunluk içermeleri gerekiyor. Bu bazen introlarla, ara geçişlerle sağlanıyor, bazense tam tersine albümün soğukluğu ve duygusuzluğu o albümün atmosferi olabiliyor. Albümü uzun ömürlü ve iyi yapmak için kesin şart mı? Değil, ama çok faydası olacağı kesin.

Üçüncü ve bence zorunlu olan konu ise gayet net: Groove. Bu tür albümlerin hiçbir şeylerinin olmasa bile bir groove’larının olması gerekiyor. Grup dibine kadar kazı çalışması yapsa da, davulcu ense kökümüzü yumruklasa da, bu tür müzik yapan grupların dağılmamak ve karambolde kaybolmamak adına bir groove’larının olması, dinleyiciyi matematik dünyasından biraz olsun alıp beden dersine sokması gerekiyor. Bence bu kesin bir şart. Bana air guitar çaldırmayan, boşluğa blast attırmayan, oturduğum yerde belden yukarımı hafifçe öne eğilip kaldırmayan teknik brutal death metal albümünü yeterince sevemem arkadaş.

Bugünkü konuğumuz Çernobil temalı Alman teknik brutal death metal grubu CYTOTOXIN. “Kazımak” kavramını hakkını vererek yapan grup, yukarıda saydığım 3 maddenin ilk ikisini kısmen, üçüncüsünü ise layıkıyla yapan arkadaşlardan oluşuyor. 7 yıl önce kurulan ve bu sürede 3 albüm çıkaran CYTOTOXIN, ilk iki albümünde yaptığı radyasyon ve Çernobil felâketi temalı müziğinden üçüncü albümünde de vazgeçmiyor ve belki de şu ana kadarki en kolay ısınılan işine imza atıyor.

Bunun sebeplerinden biri albümün sound’u ve prodüksiyonun ilk iki albüme nazaran daha canlı olması. Bahsettiğim bu groove’un ve gaza getirmenin de büyük ekmeğini yediği bu prodüksiyon sayesinde karşımızda gayet ferah, nefes alan bir albüm var. “Gammageddon” özünde aynı formül üzerinden ilerleyen ve fazla bir kontrastı, git geli, dinamiği olmayan bir albüm olarak gözükse de, grup bahsettiğim o groove’u nasıl vereceğini, bir rifi nasıl farklılaştıracağını iyi biliyor. Bu sayede şarkıları dinlerken sürekli aynı parçayı dinliyormuş hissine kapılmıyorsunuz.

Misal açılış şarkısı Radiatus Generis. Bir önceki albüm “Radiophobia”nın açılışını yapan Survival Matrix’e benzer bir formülle, sanki bir BRAIN DRILL albümü başlamışçasına deli deli giriyor, ancak sonradan toparlanarak amacının göz boyamak olmadığını ve gerçek bir şarkı olduğunu hemen gösteriyor. Grubun müzikal karakteri bence en iyi NECROPHAGIST ile THE ZENITH PASSAGE’ın evliliği olarak tarif edilebilir. NECROPHAGIST’in sofistike ve acımasız teknik gövde gösterisi ile THE ZENITH PASSAGE’ın daha modern yaklaşımları, staccato riflerle verilen groove kimliği, CYTOTOXIN’de vücut buluyor. Bu teknik tarafa bir de yer yer slam’e dahi bulaşan bir brutal anlayış da dâhil olunca, ortaya yüz binlerce notadan oluşan ama kendi içinde kaybolmayan bir albüm çıkıyor.

CYTOTOXIN’i ve “Gammageddon”ı yükselten unsurlardan biri de, tüm bu kaos ve yardırma içinde cidden amasız ve etkileyici bir performans sergileyen vokalist Grimo. Brutal, guttural, shriek, pigsqueal gibi pek çok tekniği yardıra yardıra kullanan bu arkadaş, CYTOTOXIN’in daha güçlü hâle getiriyor. ABORTED ve BENIGHTED vokalistlerinin de birer şarkıda konuk olarak karşımıza çıktığı “Gammageddon”, vokal namına türün tüm gereklerini ve daha fazlasını bize sunuyor.

CYTOTOXIN, türü takip edenlerin mutlaka bilmesi gereken taş gibi bir grup ve “Gammageddon” da es geçilmemesi gereken, 2017’deki teknik brutal death metal işleri sayılırken adının anılması gereken bir albüm. Güçlü sound’u olan ve tür adına her şeyin hakkıyla yapıldığı bir albüm dinlemek istiyorsanız, 39 dakikalık bu gövde gösterisi bir tık uzağınızda sizi bekliyor.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.98/10, Toplam oy: 54)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Unique Leader Records
Kadro
Grimo: Vokal
Fonzo: Gitar
Jason: Gitar
V.T.: Bas
Stocki: Davul
Şarkılar
1. Radiatus Generis
2. Chaos Cascade
3. Gammageddon
4. Chernopolis
5. Deadzone Outpost
6. Redefining Zenith
7. Corium Era
8. Antigenesis
9. Outearthed
10. Sector Zero
  Yorum alanı

“CYTOTOXIN – Gammageddon” yazısına 16 yorum var

  1. Ouz says:

    Pislik bir albüm. Grupla yeni tanışmış olmama karşın sanki grubu senelerdir dinliyormuşum gibi çok sevdim bu albümlerini.

  2. Koralp says:

    Radiophobia albümleri çıktığı günden beri takip edip dinlediğim bir grup, o albümden bazı şarkıları kaç yıldır aklımdan çıkmaz. Bu albümü henüz o kadar sindiremedim ama hayvanat gibi albüm yapmışlar yine, büyüksünüz.

    Koralp

    @Koralp, Hala en kötü ihtimalle 10 günde bir dozumu alıp rahatlıyorum. Henüz bu tarzda bu kalitede başka bir işe rastlayamadım.

  3. ismail vilehand says:

    teknik dm yaptıklarını bilsem düdükleseler dinlemezdim ama sürekli slam death ve deathcore gruplarıyla turladıklarından dolayı teknik dm yaptıklarını bilmeden dinlemeye başladım ve enteresan bir biçimde beğendim.

    öküz ötesi vokaller ve breakdown cenneti bir albüm. Joker ve arkadaşları gibi ağıza buruna ve kulaklara veriyorlar. teknik dm sevmeyenler derneği üyesi olarak 8,5/10 puan veriyorum.

    Alondate

    @ismail vilehand, Joker ve arkadaslari hahahahahahahahaha bu video efsaneydi zamaninda simdi hatirlayinca baya eskilere dondum. Muthis benzetme

    ismail vilehand

    @Alondate, dünyanın en iyi videosu değil mi sence de? Müthiş nezih bir ortam. Adamlar tam bir centilmen. Boğazına kıl kaçan hanımefendiye su bile getiriyorlar.

  4. P L A G U E says:

    Chernopolis abarti olmus. Govde gosterisi yapmislar resmen. Albumun basindan sonuna kadar bi tane bos parca yok ama belirttigim parca cok gereksiz hayvan olmus…

  5. ismail vilehand says:

    Chernopolis’in sonundaki soloyu adam karşımda atsa alnına para yapıştırırım.

  6. ismail vilehand says:

    hayatım boyunca sevmediğim bir türde en çok beğendiğim albüm bu olabilir. diğeri ise Iced Earth – The Dark Saga muhtemelen.

  7. poison says:

    acayip bir manyaklık. nasıl olduysa denk gelmemişim, yeni dinledim. özellikle gitarlar ve vokaller omurga kırıyor.

  8. OblomoV says:

    Uzun bir süre sonra yeniden dinlediğimde ara ara Necrophagist dinliyormuşum hissine kapıldığım bölümler oldu ki; kritikte de etkileşimden bahsedildiğini görmemle sakinledim.

  9. Dysplasia says:

    Radiatus Generis’in sonunda Geiger sayacının götüm götüm olaya dahil olması aşırı derecede tatlı bir şey.

  10. Marvin Yanbasanyan says:

    @Dysplasia, yıllardır yavaş yavaş ritme oturtulan metronom kliki sanıyodum onu, şimdi çok daha anlamlı oldu.

  11. Marvin Yanbasanyan says:

    Title track’te kısa es sonrası giren main riff’in alt oktavdan 2. tekrara girdiği bölümde resmen infilak ediyorum amk. Böyle bir şey olamaz. Adeta enver paşa’ya dönüyorum “HARBİDEN DE DOÇLAND ÜBER ALLEZ BE MORUK” diye sağı solu yıkasım geliyor. Bir rifften alınabilecek maksimum verim budur.

  12. Zeitgeist says:

    Radiatus Generis bu zamana kadar dinlediğim en mükemmel şarkılardan biri. 2:58 ve sonrasındaki groove gün içinde sürekli kafamda dönüyor, beynimin odalarında geziyor ve en garip tarafı 3-4 günde bir absürt saatlerde kendini tekrar ediyor bu durum. İnanılmaz bir şey gerçekten. Eğer hemen dinlemezsem başıma ağrı giriyor. Ortam müsait olmasa bile telefon hoparlörünü kulağıma dayayıp 10-15 saniye dinleyip rahatlıyorum, ilaç alır gibi. Alman yapmış abi. Aşı olduktan sonra dinleyeceğim ilk şarkı bu.

  13. ismail vilehand says:

    Suffocation ve Nile’dan sonra dünyanın en iyi teknik death metal grubu.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.