Metal tarihinde zamanının ötesinde müzik yapan birkaç grup varsa, bunlardan biri kesinlikle WATCHTOWER’dır. Progresif ve teknik anlayışı metale sokan, seksenlerin ortalarında benzersiz vizyonlarını sergilemeye başlayan, Mike Portnoy’un “Bizden önce onlar vardı” diye bahsettiği, çok ama çok önemli bir grup WATCHTOWER. Bu vizyonun oluşmasının sebeplerinden biri, elbette ki dahi gitarist Rob Jarzombek’in WATCHTOWER’a katılması ve akabinde grubun bulunduğu zamanı ve mekânı umursamadan çok ilersinin, yıllar sonrasının, sayısız grubu etkileyecek müziğini yapması.
1982′de kurulan WATCHTOWER’ın bugüne dek çıkardığı sadece 2 albüm var ve bunların sonuncusu olan “Control and Resistance” çıkalı tam 27 sene oldu. 1985′te “Energetic Disassembly” ile yolculuğuna başlayan grup, “Instruments of Random Murder” demosuyla birlikte gruba katılan Jarzombek’in de etkisiyle, adını andığım 1989 çıkışlı ikinci albümünde inanılmaz bir iş ortaya koymuş ve sonrasında dağılmıştı. Yıllar sonra tekrar bir araya gelen grup, her nasıl olduysa “Control and Resistance” kadrosunu toparladı ve 2010 yılından beri tekrar aktif durumda. “Concepts of Math: Book One”, WATCHTOWER’ın biri 2010′da ve üçü de 2015′te olmak üzere yayınladığı dört single’ın yanına eklenen 10 dakikalık Mathematica Calculis’in yeni olarak sunuldu, 5 şarkılık ve 29 dakikalık bir EP.
WATCHTOWER gibi “progresif metali icat eden grup” olarak nitelenen bir grupsanız ve 27 yıldır ortalarda yoksanız, yapacağınız dönüş daha da bir anlam kazanıyor. Bu süre zarfında grubun davulcu ve basçısı RETARDED ELF adlı grupla bambaşka müzikler yaparken, vokalist Alan Tecchio farklı gruplarda şarkı söylemeye devam etmişti. Ron Jarzombek ise elbette ki pek çok inanılmaz projesiyle metal dünyasının en kendine özgü isimlerinden biri olmayı sürdürdü. Solo albümlerinin yanı sıra, yazarken bile vay arkadaş dediğim şekilde SPASTIC INK, BLOTTED SCIENCE ve WATCHTOWER için müzik yaratan bu insan evladı, nasıl eşsiz bir yetenek olduğunu sadece bu 3 grup adının yan yana yazılmasıyla bile kanıtlıyor.
“Concepts of Math: Book One”, metal tarihinin en ilham verici gruplarından biri olan WATCHTOWER’ın kesinlikle hakkını veren bir dönüş yapmasını sağlayan nefis bir teknik/progresif metal albümü. Elbette ki BLOTTED SCIENCE’tan alışık olduğumuz pek çok şey var, lâkin Jarzombek BLOTTED SCIENCE’ın mantaklığıyla WATCHTOWER’ın eşsiz karakterini birbirlerinden ayırmayı elbete ki becermiş. Seksenlerde çıkardığı albümlerinde teknik thrash metal yapan WATCHTOWER; bu noktada daha sofistike bir teknik/progresif metal icra ediyor. Yer yer değişken vokal kullanımları dolayısıyla zaman zaman ANTHRAX’n seksenler sonundaki gazına dahi bürünebilen WATCHTOWER; günümüzde ya da 90′larda ve 2000′lerde karşımıza çıkan ve ayıla bayıla dinleyip övdüğümüz pek çok grubun da ilham periliğini üstlendiğini belli edercesine, “siz giderken biz geliyorduk”vari bir yaklaşım sergiliyor. Aşağıdaki videoda Mike Portnoy, Chris Adler, Marty Friedman ve diğer önemli müzisyenlerin WATCHTOWER’la ilgili yorumlarını görebilirsiniz.
“Concepts of Math: Book One”a dair en güzel şey, EP’nin son derece modern bir sound ve karakterle seksenler kimliğini taşıyor olması. Vokal kullanımı, Jarzombek’in nota tercihleri, riflerin samimiyeti ve tüm o WATCHTOWER’sı çılgınlıklar, EP’yi baştan sonra dersler çıkarılası, hayretler ederek dinlenesi bir şeye dönüştürüyor.
Çok uzatma niyetinde değilim zira karşımızdaki şey bir EP ve içindeki müzik de tarif etmesi pek de mümkün olmayan bir müzik. Belirtilmesi gereken konular; WATCHTOWER’ın bu tür müzik yaparken dikkate alınması gereken en önemli şeyi kesinlikle kusursuz biçimde yapmış olması. O da şu ki; EP’yi dinlerken bunca tekniklik arasında son derece akılda kalıcı, yer yer eşlik edilesi, hepsi bir bütün hâlinde şarkılar dinlediğiniz fark etmeniz. Gruptaki müzisyenleri ve genel olarak WATCHTOWER’ı değerli kılan da bu zaten. Yetenekleri doğru emeller için kullanmaları ve yarattıkları şeyin dinlenebilirliğini en üst düzeyde tutmaları.
“Concepts of Math: Book One” teknik ve progresif şeyleri sevenlerin, hele bir de bunun seksenler kafasıyla yapılmışının lezzetini almak isteyenlerin asla kaçırmaması gereken bir çalışma. En büyük tebriği ise, BLOTTED SCIENCE ve SPASTIC INK gibi aşırı karakteristik ve devasa teknik/progresif kabiliyet barındıran iki projesi olmasına rağmen 20 küsür yıl sonra yazdığı yeni WATCHTOWER materyalinde grubun özüne ve karakteristik hissine sadık kalmayı başaran, geri planda kalan ama iddia ediyorum ki metal tarihinin sayılı en önemli müzisyenlerinden olan Ron Jarzombek’e gönderiyorum.
Kral adamsın, her türlü helal, ufkumuzu açmaya devam.