İsveçli progresif rock grubu BEARDFISH, 15 yıl süren ve 8 albüm çıkardıkları kariyerlerini noktaladıklarını açıkladı.
Grup içi anlaşmazlıkların sebep olduğu ayrılığın ardından, BEARDFISH üyeleri farklı müzikal projelerde müzik yapmaya devam edeceklermiş.
Özledik ya resulull*h. Çok çok iyi bir gruptu. Eski albümlerini -özellikle Mammoth- hâlâ arada açar dinlerim.
27.05.2020
@ihsanoird, vokalist Rikard Sjöblom’s Gungfly adı altında çok yakın tarzda işler yapıyor.
28.05.2020
@ihsanoird, Son zamanlarda prog rock olarak neler dinliyosun? Allam şu sitede black metal dışında bi şey konuşulsun lan.
Eskiden çok güzel insanlık içi prog rock, post rock albümleri konuşulur, paylaşılırdı. O tayfa atlara binip nereye gitti aq.
28.05.2020
@Melkor, bu konuda haklısın. Biraz çıkan albümlerin oransal olarak ekstrem tarafa daha çok kaymasından, biraz inceleme yazan ekibin müzikal tercihlerinden, biraz da site kitlesinin zaman içerisindeki değişiminden dolayı ekstrem türlere doğru bir kayma olduğu gerçek.
Bazen ben de belirli türlere fazlaca yüklendiğimizi düşünüyorum ama bunun kasıtlı bir tarafı yok, genelde öyle denk geliyor. Haberler konusunda o tarz bir durum yok, ancak incelemelerde ekstreme yoğunlaşma var kesinlikle.
Yine de bunu dengelemek için çaba göstereceğiz ve incelemeleri de farklı türlere dağıtma konusunda elimizden geleni yapacağız. Bu hafta cidden sadece black metal ve death metal albümleri var sitede, haftaya her güne farklı bir tür koymaya çalışalım, o şekilde skalayı genişletelim.
Yapıcı eleştiri için teşekkürler.
28.05.2020
@Melkor, Haklısınız. Yalnız şöyle bir durum var: Dünya genelinde bir Extrem kayma var bence. Genel bir kapana kısılmışlık, otorite altında sınırsız boyun eğme sonucu oluşan bir tür utanç ve rahatsızlık hakim. Sonuç olarak da prog. dinleyen adam bile Ne Dream Theater’ı aç bir Mgla kendimize gelelim diyebiliyor. Ve bence prog/power gibi türler de altın dönemini yaşamıyor diyebiliriz. Yine de dediğiniz gibi ne kadar çeşitlilik o kadar iyi. Bir GYBE kritiği görsek fena olmazdı.
29.05.2020
@Melkor, bu kadar bilek metıl dinleyenin çocuğu olmaz, biz uyaralım da…
Ben de aslında ekstrem türleri daha çok dinliyor ve seviyorum ama Beardfish her ne kadar ilhamlarını saklamasa da bir şekilde kendine has bir müzik ortaya koyabilmiş grup. Hem modern tınlayıp hem de bu kadar nostaljik hissiyata sahip grup bulmak epey zor, bu yüzden çok seviyorum. Keşke dağılmasalardı.
Bu sene yenilerden çok dinlediğim söylenemez. Yerli grup Renk var aklımda. Geçen sene baya bir grup dinleyip radarıma almıştım. Umpfel, The Mercury Tree, Thank You Scientist, On the Raw, The Comet is Coming, Lost Crowns vb.
29.05.2020
@ihsanoird, @Melkor, @deadhouse, gerekli adımlar atıldı. Haftaya sitede her gün farklı tür bir albüm incelemesi olacak.
Progresif metal
Black metal
Death metal
Power metal
Progresif rock
Stoner/doom/post
Grindcore
Sonraki haftalarda da çıkacak albümlere göre benzer dağılımlar yapmaya çalışacağız.
29.05.2020
@Ahmet Saraçoğlu, Dikkate aldığın için sağol ahmet.
Türkiye’de internet varolduğundan beri yerli/yabancı yüzlerce rock/metal platformu takip ettim, kimilerinde aktif yer aldım. Farklı türlere ağırlık verenler elbette vardı ama son yıllarda olan death, black metal gibi ekstrem türlere yüklenme PA’ya has değil. Şahıslar veya kitle ile de alakalı değil.
Özellikle son 5 yıldır ekstrem metal iyice tavan yaptı. Deli gibi Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers konuşulan sitelerde bile black ve death metal grupları övüyor herkes. İnsanlık komple kafayı yediği için artık devir ekstrem müzik devrine döndü. PA’nın bu konuda eleştirilmesini yersiz bulmakla beraber, dünyadan kopukluk olarak görüyorum.
30.05.2020
@ismail vilehand, Abi aynı şeyi söylüyoruz. Kitle ile alakalı değil, demişsin. Aslında direkt kitle ile alakalı. Talep olmazsa, arz olmaz. Exercises in Futility youtube tıklanma sayısı 4 milyon. Extreme metal tavan yaptı ama salt müzikle açıklayamayız bunu. Bir müzik türü istediği kadar tavan yapsın, dinleyeni yoksa yok oluşa geçer. Rock 70′lerde o kadar popüler oldu ki Cazın Tanrısı Miles Davis, sikerim Cazı deyip Jazz Fusion’ı yarattı. Daha önce bu konuyu konuşmuştuk. İnsanlığın komple kafayı yediği konusunda %100 haklısın. Soft müzik günümüzde uyumak için, sevişmek için, ders çalışmak için falan ideal. Bu devirde Cattle Decapitation yerine gidip Scorpions dinlemek bulantı hissi veriyor.
30.05.2020
@deadhouse, tartışmayı açan arkadaş “x tayfa gitti ekstremciler kaldı.” algısı yaratırcasına bir yorum yapmış da, kitle kısmı olarak onu kastettim. Bence de aynı şeyi söylüyoruz.
Şu an müziğe ayırdığım vaktimin; %90′ını death,black,grind ve hardcore’a ayıran biri olarak Pink Floyd’un her şarkısını ezbere bilmem acayip bişey değil bence. 11-12 sene önce saatlerce Pink Floyd dinleyip kendimden geçiyordum ama şimdi tek şarkılarına dahi katlanamıyorum.
Dünyadaki liderlerin Trump, Putin ve Erdoğan olduğu zamanda güzel melodiler ve naiflikle anca amatör eğlendirirsin. Gürültü çıkarıp, rahatsızlık vermek şart bence. Ha senin müzik zevkine uymaz o ayrı konu ama efendilik arayan Beyaz Show’u arasın. Burada ne olduğunu herkes çok iyi biliyor.
PA’da belli türler yüceltilip diğerlerine engel koyulmuyor ki. Buyrun istediğize yazın çizin. Açık büfe gibi site. Kimse sana falanca Prog-rock grubunu niye övdün demiyor sonuçta.
30.05.2020
@ismail vilehand, Ben ne takip ettim, ne de çoğunda aktif bulundum. Açıkçası kimin ne dinlediği umrumda değil. Herkes günün ve zamanın konjektürüne uygun şeyler dinlemek zorunda da değil. Şuraya çoğunlukla iki güzel grup keşfetmek ve sohbet etmek için giren birisiyim. Eskiden sitenin içeriği daha çeşitliydi babında bir şey söyledim. Eminim bunu söyleyen ilk insan da değilimdir. Sitenin sahibi de farkında olduğundan hak verdi. Evet X tayfa ya sıkılıp gitti, ya da ekstrem türlerde çok iyi işler çıktığı için ister istemez o tarafa kaymış olabilir. Aslında konu boşuna buralara geldi. Yukarıda çözülmüştü zaten.
31.05.2020
@Melkor, bu durum PA özelinde gibi demişsin diye öyle olmadığını söylemek istedim sadece. Loudwire gibi siteler bile sene sonu listelerine Devourment koymaya başladılar. Yoksa prog rockta konuşulsun, kime ne zararı olur? Eski kitle de olsaydı odak noktalarımız şimdikinden farklı olmazdı.
Dünyanın bu hale gelmesi kitlelerin cahil ve vasat olması yüzünden değil mi zaten? Sürekli hayatında vasatı tercih eden insanların Trump’ı seçmesi kadar doğal ne olabilir? Progressive Rock ya da Metal türevinden daha sert, daha anarşist bir müzik olabilir mi? Yeri geliyor 40 dakika tek bir şarkıdan albüm yapılıyor, deneyselliğin ve bazen virtüözlüğün sınırları zorlanıyor, yeni fikirler uygulanmaktan çekinilmiyor, entelektüellik, zeka, sanat yani vasatın sevmediği, tiksindiği her şey var.
Keza Rock n’ Roll yine çok farklı açıdan muhalif bir müzik türüdür, kabaca bütün baskılara rağmen, insanı yıpratacak şeylere rağmen insanı ayakta tutar. Ayağa kaldırır, zıplatır.
İllüzyonlara kanmayın.
Dünya kötüleşti müzik ekstremleşti mantığını anlayamıyorum. Dünya ne zaman iyi bir yer oldu? Ekstrem albümlerin, grupların sayısının arttığı bir gerçek ama ben bunun progresif, teknik müzik yapmaktan daha kolay olduğu için olduğunu düşünüyorum. Müziğe erişimin kolaylaşmasıyla birlikte grupların sayısı arttı, bunların da çoğu yapması daha kolay olan müziklere kayınca böyle bir algı oluştu.
Ki genel kitlenin bu sitedekiler gibi yeni çıkan albümleri, bu kadar ekstrem türleri dinlediği de yok. Oransal olarak çok az bu sitedeki gibiler. Burada çok övülen albümlerin birçoğunun dinlenmesi 50 bini, 100 bini geçemiyor.
Müzik tercihlerinin 2 senede bu kadar değişebileceğini düşünmüyorum. Dünya aynı dünya, hiçbir şey değişmedi.
30.05.2020
@Rust in Peace., Dünya zaten kötü bir yerdi. Sadece daha kötü bir yer oldu. Devrimlerin olmaması ve olmayacakmış gibi görünmesi, tarihte ilk kez yaşanıyor ve bu durum dünyayı daha kötü bir yer yapıyor.
Ekstrem metalin yükselişinin nesnel durumla bağlantılı oluşuna ancak kısmen katılıyorum. Bence asıl sebep evrim yeteneği ve müzikalite. Ben 2010′lara kadar ekstrem metal gruplarının çoğuna burun kıvıran biriydim. Müzikalite olarak bana çok yetersiz geliyorlardı. The Faceless başta gelmek üzere, progresif death metal grupları bu düşüncemi değiştirdi.
Günümüzde bir klasik heavy metal veya power metal albümü dinlediğinizde karşılaştığınız müziğin kalitesi ’80′lerdekinin kat be kat gerisinde. Yokluk o kadar büyük ki Haunt gibi ’80′lerde olsa amatör grup muamelesi görecek isimler bile ilgi çekebiliyor. Durum buysa tabii ki bu tarzlardaki yeni albümleri dinleyeceğime ya ’80′lerdeki albümleri ya da yeni ekstrem metal albümlerini tercih ederim.
Bu yüzden bence sitedeki kritikler için eşitlik arayışı yanlış. Çünkü eşit değiller! Neredeyse hafta başı bir black metal grubu özgün ve taptaze sounduyla aklımızı alırken power metalciler 30 yıl öncesinin kalite çıtasına bile yaklaşamıyor. Bu sebeple bence eşitliğe değil kaliteye önem verilsin. Yani sırf sitede power metal olsun diye saçmasapan albümlerin kritiklerini yazmayın. İlla farklı türlere alan açılmak isteniyorsa eski albümlere de yönelinebilir. Mesela sitede bir tane bile NWOBHM kritiği yok herhalde. İnsanlar Diamond Head, Demon, Holocaust, Samson gibi bu müziği gerçek anlamda başlatan grupları bilmiyor bile.