Hayatta en sevdiğim albümlerden birine hoş geldiniz. Günün birinde bu albümü yazacağımı biliyordum, o gün bugünmüş.
“Axioma Ethica Odini”, özellikle son 4 yıldır benim için “her şeyiyle kusursuz bir şeyler dinleyeyim” diye düşündüğümde elimin gittiği iki albümden biri (diğeri de şu). Müzikal anlamda ENSLAVED’in zirvesi olduğunu düşündüğüm ve gerçekten de her ayrıntısını kusursuz bulduğum, hayatımda dinlediğim en iyi albümlerden biri.
“Axioma Ethica Odini”yi bu şekilde görmemi sağlayan şey, elbette ki ENSLAVED’in kadim geçmişinden bu yana gösterdiği gelişim sonucunda, grubun olayın müzik yanını aşıp ruhani bir düzleme çıkmış olması. Bir grubun ulaşabileceği en büyük başarı olarak gördüğüm bu durum, “Axioma Ethica Odini”yi herhangi bir albüm olmanın çok ötesine taşıyor.
Bu ruhani düzleme çıkma olayını biraz daha açmak istiyorum. Bir grup bu bahsettiğim şeyi sağladığı zaman, olayın teknik yanı ikinci plana geçmeye başlıyor. Dinlediğiniz şeyin tekil bileşenlerini ayrıştırmamaya ve her şeyi bir bütün hâlinde değerlendirmeye başlıyorsunuz. Son derece katmanlı bir albüm olmasına ve türlü zenginlikler barındıramasına rağmen “Axioma Ethica Odini”yi bu şekilde görüyor oluşum, albümü tekil bileşenlerinin toplamından daha büyük bir esere dönüştürüyor.
Bu sayede, dünyanın en basit, daha önce binlerce kez çalınmış rifini de çalsanız, altıncı teli 0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0 diye bir dakika boyunca sürdürseniz bile, ortaya etkileyici bir şey çıkabiliyor. Henüz karakteristik bir sound kazanmamış bir grubun üst üste 15 kanallı, karmakarışık riflerle, üstüne klavyelerle, senfonik ögelerle yaratamadığı bir etkiyi, sadece tek bir gitarın 3 notasıyla dinleyiciye verebiliyorsunuz.
ENSLAVED’in bir rifi 1-1,5 dakika boyunca sürdürüp sıkmamasının, GOJIRA’nın belki de en büyük hit’i olan Oroborus’un verse rifinin düzmüz 0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0 olup da bizi gaza getirmesinin, müziğini tümüyle içselleştirebilmiş ve karakteristik bir atmosfer katabilmiş diğer kimi grupları çok başka yerlere koymamızın asıl nedeni de bu.
“Axioma Ethica Odini”ye odaklanırsak, albüm ENSLAVED’in doğal gelişiminin en üst noktalardan olsa da, grubun her albümünün bir başkası tarafından en iyi olarak gösterilmesi, zaten ENSLAVED’in bazı şeyleri aşmış olduğunun başlıca kanıtlarından. ENSLAVED’i 13 yıldır çok yakından ve çok severek dinleyen bir insan olarak; “Below the Lights”, “Isa”, “Ruun“, “Vertebrae“, “Axioma Ethica Odini”, “RIITIIR” ve “In Times“dan herhangi birini ENSLAVED’in 2000′lerdeki en iyi albümü olarak gösteren herhangi birisine karşı çıkmam. Aynı şekilde “Vikingligr veldi”, “Frost”, “Eld”, “Blodhemn”, “Mardraum: Beyond the Within” veya “Monumension”ı doksanlar ENSLAVED’inin en iyisi olarak gösteren herhangi bir dinleyiciyi bir diğerinden daha haklı görmeyeceğim gibi. ENSLAVED bu durumu yaratmayı başarmış ender gruplardan biri ve her ne yaptılarsa birileri tarafından yoğun şekilde içselleştirilip en iyi olarak nitelenebilir.
“Axioma Ethica Odini” için hissettiklerim, burada türlü betimlemeler yapmamı, sayısız övgü sıfatları sıralamamı anlamsız kalacak düzeyde güçlü. Bu yüzden de albümün derinlemesini analizini yapma niyetinde değilim. İyi müzik kavramı herkese göre farklıdır, ancak kendi adıma konuşursam, “Axioma Ethica Odini” benim için iyi müziğin, kaliteli müziğin, müzikten daha fazlası olmayı başaran müziğin en net örneklerinden biri.
Tablosunu yaptırıp odama asacak kadar çok sevdiğim “Axioma Ethica Odini”yi henüz dinlemediyseniz, bir yandan albümü henüz tecrübe etmediğiniz için çok şanssız, bir yandan da önünüzde böyle bir sanat eserini ilk kez dinleme fırsatı olduğu için çok şanslısınız.
En sevdiğim Enslaved albümü. Ethica Odini için adam doğrarım.
Ahmet abi Hypno5e’nin kritiği gelmeyecek mi?
24.02.2016
@Agrypniæ, gelecek elbet.
Enslaved’in en slaved albümü.
Enslaved’in kariyeri sıradağlar gibi, pek çok zirvesi var ama axioma onların da arasında en en slaved olanı.
Raidho şu ömrümde duyduğum en güzel en manyak şeylerden biri.albümün geri kalanı da öyle tabi
12.08.2017
@Thingol, sırf raidho’yu övmek için gelmiştim başlığa. Övülmüşü varmış. :)
Büyüklüğü konusunda çoğunluğun hemfikir olduğu, baba gruplar arasında sevemediğim tek grup Enslaved. Bunun böyle olması hoşuma gitmiyor ama şu albümü mesela 20 kez falan dinlemişimdir inatla fakat ilk şarkı dışında sevemedim bir türlü.
Enslaved üyelerinin insan olmadığının (özellikle Ivar Bjørnson’un) açık ve net kanıtıdır bu albüm. Bu nasıl bir seviye vicdansızlar. Dinledikce bi aydınlanma geliyor sanki insana.
gerçekten modern bir klasik haline gelmiş bir albüm. sitedekilerin önerileri sağ olsun, Enslaved serüvenime bu albüm ile dalmıştım. o zaman beri yalnızca bu albümü döndürdüm çünkü içerisinden çıkamamıştım.
özellikle favorim olmuş olan bir parça yok, albümü bütünüyle sevdim. ve hem bu albümde hem de geçmmişte enslaved dinleme denemelerimin ardından anladım ki; enslaved öyle belirli bir parçası açılıp, tek seferde dinlenip geçilecek bir grup değil. albümü dinlemek gerek.
bana verilen tavsiyeler doğrultusunda, haftalar sonra nihayet below the lights’a geçiyorum şimdi.
10/10
Hayatımda en sevdiğim, en çok dinlediğim albümlerden biri. Enslaved’in tepe noktası, ne daha iyisi vardır ne de gelecektir. İnsanı astral seyahate çıkartıp yoğun bakıma aldırır. İşin özü Axioma bambaşka bir seviyedir. 10/10
21.11.2021
@owlbos, Allah gibi albüm.
Bu albüm başkadır, Raidho ise bambaşkadır.
Ne olurdu ya bu sene bu kalitede bir albüm çıksa. Ne olurdu ne. Ama nerdee. Rüyada görürüm anca. Şunu farkettim: Her 10 verdiğimiz albüm, kusursuz gördüğümüz her albüm, bir başka 10 verdiğimiz, kusursuz gördüğümüz albümle aynı derecede olmuyor. Mesela Paradise Lost’un son albümüne 10 vermişim. Bana göre kusursuz muhteşem bir albüm, başyapıt. Amma velakin deseler ki Axioma mı Obisidian mi. Düşünmeden, tartışmasız Axioma derim. Burada ortaya çıkıyor ki sayılar sadece birer sayıdan ibaret bazen. Ölçmüyor ve değerlendirmiyor.
28.08.2021
@deadhouse, buna katılıyorum. Bazen bir albüme 9 ve üzeri puan veriyorum ama 8 verdiğim bazı albümlerin br kısmı onlardan daha iyi olabiliyor. Bunun sebebi puanladigimiz albümleri çoğu zaman grubun daha önceki işleriyle ve piyasaya vurduğu etkiye göre değerlendirmemiz olarak görüyorum.
Mesela IOTUNN Access All World albümü 10/10 olabilir fakat benim için 9/10 olan Atoma albümü kadar iyi değil. O yüzden puanlama olayı bir albümü tam manasiyla ifade edebilmek için yeterli değil.
Ciddi ciddi böyle bir albüm yapıldı, bestelendi, kaydedildi, yayımlandı yani. Hayır, inanmıyorum, böyle bir albüm yok. Bu gerçek değil.
16.09.2022
@deadhouse, 2010′ların en iyi albümü olabilir.
Ermişlik böyle bir şey olsa gerek..
Enslaved’ın en büyük zirvesi bu olduğundan ne zaman Enslaved dinlesem bu albüme bir şekilde elim gidiyor. Sen nasıl bir şeysin amk. Çok net metal tarihinin en iyi albümlerden biri. (Sikko anaakım metal dergileri, siteleri, mecraları o en iyi listeleri ananızın amına sokun)
Enslaved’in en iyi albümü, net.