# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MGŁA – Exercises in Futility
| 10.10.2015

Nihilist manifesto.

Ertuğrul Bircan Çopur

Büyük gerçek, aslında büyük bir gerçeğin olmadığı
Ve bunu öğrendikten sonra her şey yalnızca daha kötüye gidiyor

MGŁA 2012’deki “With Hearts toward None” ile black metal adına bir yeni dönem klasiğine imza atmıştı desek yanlış olmaz muhtemelen. Erken dönem BURZUM’un izinden giden bir müzikal anlayışla birlikte, hem şarkı sözleri hem de besteler açısından çok ileri düzey bir icra vardı ortada. Özellikle metalin bu alt kolunda rastlaması biraz daha zor derinlikte, üzerinde düşünülmüş ve ortaya belli düşünceler koymaya çabalayan şarkı sözleri tek başlarına dahi albümü benzerlerinden bir adım öne çıkartmayı başarıyordu.

Yeni bir MGŁA albümünün haberini aldığımda işlerinin hiç kolay olmadığını düşünüyordum açıkçası, çünkü hem icra ettikleri nispeten çiğ ve orta-yüksek arası gidip gelen tempodaki black metale ilgi gittikçe düşüyordu, hem de hitap ettikleri kitlenin büyük bir kısmının baştacı ettiği “With Hearts toward None” gibi bir albümü takip etmeleri gerekiyordu. Bu kolay olmayan işin altında muazzam bir başarıyla kalktıklarını şu anda itiraf etmem gerek, zira “Exercises in Futility” henüz ilk dinleyişimden itibaren, duyduğum en iyi black metal albümlerinden biri olarak aklıma kazındı bile.

Yıkılmış hayaller ve sakat ruhların mezarlığında hep sığ mezarlar
Çıplak ellerimizle kazardık onları, bir an bile olsa yükselebilmek için

Şunu belirtelim, karşınızdaki net bir black metal albümü. Hatta aslında black metalin günümüzde geldiği noktayı reddeden özü, olması gerektiği hali. Herhangi bir deneysellik, progresiflik çabası yok; yalnızca ömrünün son demine değin kullanılan rifler, tempoyu belirleyen ve gitarların nefes aldığı anları dolduran davul, ziller ve bas ve her şeyin anlamsızlığını bir manifesto şeklinde suratımıza tüküren vokaller var. Ve tüm bunlar öylesine güzel yazılmış ki, albümü üst üste bilmem kaçıncı dinleyişinizde bile aynı rifin tekrar edişinin ikinci dakikasında kendinizi o tempoya kaptırmış bulmanız, ya da M. ile birlikte defalarca “Nether!” diye bağırdığınızı fark etmeniz işten bile değil.

Değinmişken, vokallerin grubun yapmakta olduğu müzik için neredeyse mükemmel olduğunu belirtmeden geçmeyeyim. M.’in kesinlikle bağırmadan; fakat boğazı parçalanmış bir izlenim vererek yaptığı, İngilizceniz ortalamanın üzerindeyse tane tane anlaşılması dahi oldukça kolay olan vokalleri albümdeki tüm varlığımızın nafile olduğunu anlatan atmosferi perçinliyor.

Her imparatorluk, her millet, her kabile
Sonunun biraz daha düzgün geleceğini düşünürdü

“Exercises in Futility”deki tüm parçalarda tekrarların fazlasıyla kullanıldığını söyleyebiliriz. Bu aynı temaların şarkıda defalarca dönmesi anlamında değil; daha ziyade bahsettiğim gibi erken dönem BURZUM yahut DRUDKH havaları estirecek şekilde, örneğin aynı rifin dakikalarca tekrar etmesi şeklinde vuku buluyor. Ve buna rağmen, bir şarkıyı baştan sona dinleyince referans olarak gösterilen bu grupların akla gelmesi çok da olası değil; zira şarkılar tüm bu tekrarlara rağmen kendi içlerinde oldukça dinamik bir yapı barındırmayı başarıyorlar.

Bunu sağlayabilmelerinin en önemli yollarından bir tanesi şarkı sözlerinin çoğu yerde adeta düz yazı gibi yazılmış olmasından dolayı bunların söylenirken şarkı temposunun değiştiği illüzyonunu yaratması iken, bir diğeri de peş peşe gelen riflerin birbiriyle benzerliğinin çok az olması. Aslında art arda gelmeleri uyumsuz gözükebilecek, ortak noktaları tek bir notadan öteye gitmeyen riflerin arasında davulcu Darkside’ın yeteneği sayesinde öylesine temiz geçişler var ki, şarkı bir anda bir uyumsuzluğa itilmeden bambaşka bir hal alabiliyor. Ve en önemlisi, böylesine tekrarlı bir pasaj sona erdiği zaman, tam da doğru zamanda bittiği hissiyatını her defasında yaşıyorsunuz.

Kutlu olsun zavallılık, pislik, uyumsuzluk ve dehşet
Kutlu olsun yalanlar, suçluluk, gam ve ihanet
Kutlu olsunlar zira bunların harici bir sebebi yok
Kutlu olsunlar zira bunlar hep içimizden gelenler

Sanıyorum ki övmelere doyamayacağım bir albüm olmuş “Exercises in Futility”, ve yılın sonuna doğru yavaş yavaş değişmeyeceğini düşünmeye başladığım yılın en iyileri listemi öyle gözüküyor ki alt üst edecek. Bestelerin, icranın, sözlerin üzerinde bunca emek sarf edilip mükemmelleştirilmesi bir yana; 2015 yılında, artık black metalde birkaç eskiden gelme büyük grup dışında söz sahibi olabilmek için dezonant riflere, noise pasajlarına ya da progresif elementlere abanmak gerektiği bir dönemde böylesine “siyah” bir black metal albümü çıkartıp, üzerine de bir şeyler anlatma çabasında olan bir gruba duyduğum saygının haddi hesabı yok.

Sanıyorum ki ne Spotify’da, ne de benzer bir platformda dinlemeye açık olan grubun Bandcamp sayfasından albümü 7 Euro ya da üzeri bir meblağa ister MP3 olarak ister kayıpsız formatlarda temin edebilirsiniz. Destek olunmayı hak eden bir oluşum MGŁA, ve tıpkı “Hearts toward None” gibi, “Exercises in Futility” de 2000’li yılların en iyi black metal albümlerinden biri.

Ve bunlar biraz daha fazlası olsaydı
Hiçlikten gelen bir kartpostalın dipnotlarından biri
Ya da manasızlığa yapılanların el kitabının bir bölümü olmaktan

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.36/10, Toplam oy: 371)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Northern Heritage Records
Kadro
Darkside: Davul
M.: Vokal, gitar, bas
Şarkılar
1. Exercises in Futility I
2. Exercises in Futility II
3. Exercises in Futility III
4. Exercises in Futility IV
5. Exercises in Futility V
6. Exercises in Futility VI
  Yorum alanı

“MGŁA – Exercises in Futility” yazısına 125 yorum var

  1. Godless Killing Machine says:

    Geçen Eylül ayı itibariyle konser olayını bitirip yeni albüm çalışmalarına başlamış koca reisler.

    Bu arada sitedeki tek Mgla incelemesi Exercises. Ahmet başkanıma buradan çağrı yapıyorum, bir hafta boyunca sitede sadece Mgla kritikleri yayınlansın, bu utanç, bu rezillik, bu saygısızlık, bu aymazlık, bu terbiyesizlik bitsin artık. Bu sitede bir hafta boyunca Atatürk över gibi Mgla övelim. Aynı fikirde olacak başka arkadaşlar olduğuna eminim. Cevval bir Mgla tayfası var çünkü burada.

    cotard delusion

    @Godless Killing Machine, ahanda +1

    gXnn

    @Godless Killing Machine, Kesinlikle katılıyorum. With Hearts Toward None ile başlanabilir.

    necrobutcher

    @gXnn, bence Further Down the Nest ve Mdłości ile başlanmalı. Bu çalışmalardan sonra adamların soundları çok temiz kayıtları gıcır gıcır ama o epler black metal tarzına daha yatkın.

  2. \m/ says:

    Youtube’da denk gelmiştim bu albüme ilkin. İzlenme sayısını görünce bir şaşırdım lakin kapağı beni cezbetti. O günden beri hastasıyım ne harika albüm be

  3. Vertax616 says:

    Mgla külliyatı sonunda Spotify’a gelmiş.

    Anubis

    @Vertax616, Bende grupla tanışmak için spotiye düşmesini bekliyordum yeni tanıştık çok hızlı ilerleyen bir ilişkimiz var şuan

  4. Berca B. says:

    Başlık hortlatmak gibi olmasın ama türle belli gruplar dışında içli dışlı olmadığımdan ve Spotify’da da bulunmadığından o kadar övgüye rağmen merak edip dinlememiştim. Spotify’ya düşünce çok az beklentiyle açtım ve manyağı oldum albümün. Cidden babacım bu nedir ya? V’te aklım başımdan çıkıyor, şarkı bitince anca geri gidiyor.

    Bu vesileyle albümden bir şekilde sıyrılabilmiş ve şimdi aklına gelip yeniden dinleyecek arkadaşlara da selam olsun.

    All2

    @Berca B., Bu ok zehirli işte bunu atmayın artık yaa…

    den4x

    @All2, ahhaha harbiden bi grup insan açıp bütün gün bunu dinleyeck şimdi.

    V accayip bişi harbiden.

    Deathamphetamine

    @den4x,

    Bak gidip dinleyesim geldi şimdi

    backmind

    @Berca B., aynen! Spotify’da olmayınca gidip youtube’dan ordan buradan dinlemeye baya erindim onca övgüye methiyeye rağmen. Ama durum şu ki dinlemeye başladığımdan beri bırakamıyorum!

    İncelemede bahsi geçen “..nispeten çiğ ve orta-yüksek arası gidip gelen tempodaki black metal” tanımı, hastası olduğum ancak son dönemde kalitelisine çok sık rastlamadığım black metali bodoslama anlatıyor. Bu adamlar olayı fevkalade başarmış, bir de “bu yetmedi biraz da şuradan süper şeyler yapayım” dercesine konsept ve lirik olarak da başarılardan başarılara koşmuşlar.

    Yorumum bugüne dek söylenmemiş bir şey içermiyor farkındayım ama albüme dair duyduğum bu ısıl işlemden geçirilmemiş sevinci bir parça da olsa dışa vurmak istedim belli ki. Böylesi güzel icraatlerden benim gibileri bugüne dek mahrum bırakan Spotify ve kayıt şirketine burdan selam olsun.

  5. siyah forma says:

    10 üzerinden taş çatlasa 5…

    killyourselfchuck

    @siyah forma, sebep?

  6. Dunedain says:

    Bu yazarın kritikleri çok kötü. Ana akım kitapların iğrenç çevirileri gibi. Bence silinip baştan yazılması gerekiyor

  7. bahadır says:

    insanlar spotify kölesi olmuş. youtube’da varken hazırken spotify da olmayınca dinlemiyor adam. ilginç kafalar valla.

  8. arple says:

    En iyi 2000 ler listesinden geliyorum. İlk defa dinledim baştan sona. Epik bir şeyin beni beklediğini fark ediyorum ama son 20 yılın en iyi 2. albümü der miyim emin olamadım. Bu arada davullara vuruldum. Hem efsanevi çalmış davulcu abimiz hem de tonlambaları muhteşem. Beni çok etkiledi.

  9. çaksu says:

    Ya sizi kıskanıyorum sevmek istiyorum şunu, 5 10 dk’da bayıyor. Hep aynı armoni. 1, minör 6, belki minör 3, 1. Bu sabah gayret edip sonuna kadar dinledim. Sonuna kadar bu aynı akor dizisi. Bi kere değişmedi heraldi. Spesifik rifler davullar falan güzel de.. Yani canlı hissettirmedi beni hiç.

    çaksu

    @çaksu, Beynimdeki bakım çalışması sebebiyle kısa bi süre kapalıydım. O zamana denk gelmiş.

    Açıldım. Sıkıntı yok. Harika albüm.

    Every empire… every nation… every tribe…

    Bu Darkside dünyanın en iyi davulcusu.

  10. akanker says:

    Çıkalı 5 yıl olmuş ama ben daha yeni yeni dinliyorum grubu ve albümü ve dinlediğim en iyi 5 black metal albümünden biridir kesinlikl.Günde en az 2 kere döndürüyorum

    Akanker

    @akanker, Hayatımın albümlerinden biri kesinlikle.5 ve 6′nın hastasıyım

  11. Horrendous says:

    Ötesi yok.

    kaziklubey

    @Horrendous, YOK.

  12. Horrendous says:

    İnsan gerçekten hayret ediyor.

  13. Rorschach says:

    Paracletus ile beraber benim için 2000′li yılların en şahane hediyesi. Her bir parça ayrı bir klasik. I ve VI’nın sözleri V’in nefret ve öfkesi.

    Albüm kapağı aynı zamanda Marcel Roux’tan alıntı. Kör bir adamın bir şeylere uzanma çabası ancak ellerini sadece boşluğa sallaması. Bu albümün kapağı için daha uyumlu bir portre düşünemiyorum.

    All2

    @Rorschach, Yeni öğreniyorum bunu, teşekkürler. Sanki adam kapağı çizmeden albümü bir şekilde dinlemiş gibi 100 sene önce valla.

    Keşke grubun önceki 2 albümü de bir ara siteye kazandırılsa. Özellikle With hearts toward none

    Rorschach

    @All2, Aynen, o da bambaşka bir seviyede. Bence öncelik Enemy of Man’de olmalı. M. ve Darkside o albümle öyle bir işe imza attı ki kendileri bile o standart için zorlamalı.

  14. Ömer Kus says:

    Cidden kusursuz bir basyapit. Muzik, sözler, imaj, hepsinin birbirini bu kadar mukemmel sekilde tamamladigi cok az album vardir.

    “The great truth is there isn’t one” bir albume yapilabilecek en vurucu girislerden biri, “As if all this was something more
    than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility…” bu da en iyi kapanislardan biridir. Bu ikisi arasinda da bos saniye yok resmen.

    Daha önce grupla ilgili pek birsey yazmamistim sanirsam, bunu buraya birakayim da rengimiz belli olsun. Yorumu görup simdi bu albumu mecburen dinleyecek arkadaslara simdiden iyi dinlemeler.

  15. Dysplasia says:

    İnsana ergen gibi şarkı sözünden facebook iletisi yazdıracak bu yaştan sonra. Ben pek söz möz okumam ama bu başka bir şey.

  16. Koray says:

    Bir süredir övülmediğini görüp övmeye geldim.
    Bu müzik veya albüm falan değil, başka bi şey bu.

  17. unanimated says:

    V’in 2.dakika 15.saniyesinde başlayan melodi hayatım boyunca sırrını çözemeyeceğim bir duygu yaşatıyor bana, ilk duyduğum günden beri

    Yiğit

    @unanimated, sitenin %90′ının içinden geçen melodidir sanırım. Black metalin en ikonik melodisidir benim gözümde.

    deadhouse

    @unanimated, O melodi medyumlar aracılığıyla karanlık ruhlar tarafından grup üyelerine ulaştırıldı.

  18. deadhouse says:

    Sanki ölmüşler, tüm boyutları, cehennemleri şeytanın kılavuzluğunda gezmişler, sonra dirilmişler de bu besteleri yapmışlar gibi albüm. Dünya dışı varlıkların parmağı muhakkak var bu albümde. Çünkü ”salt” insan işi değil.

  19. Horrendous says:

    DsO’nun yeni albümü bitişi kendimi sürekli burada buluyorum.

  20. Yiğit says:

    Sanırım bundan daha iyi bir black metal albümünün çıkışına tanıklık edemeyeceğiz ya. Çok farklı bir seviye bu.

  21. Melkor says:

    Bakıyorum ki sikko şeyleri takıntı haline getirmeye başlamışım hemen bu albümü açıyorum. nihilizmin bile iyi yanlarını almak lazım ahah. insanı hafifletiyor.

  22. Ali Osman says:

    Bu albüm black metal özelinde değil, müzik tarihindeki en önemli olaylardan biridir.

  23. Raddor says:

    Exercises in Futility II’de Türkçe kullanılması çok iyi olmuş. Aralarda boyuna “Neden?” denmesi parçanın nihilist havasını pekiştirmiş. Özellikle 4.26′da “Nedeeeeen!?!?” diye hönkürülmesi ürperiyor.

    deadhouse

    @Raddor, https://youtu.be/vfBmYfnjLho

    Varg da burada “teşekkürler” diyor. 2:09.

    Raddor

    @deadhouse, en çok dinlediğim Burzum parçası bir daha asla aynı olmayacak. En son Wolverine’in yüzünün iki tane öpüşen Batman’den oluştuğunu gördüğümde aynısını yaşadım. Beynimden sildirmek istiyorum.
    https://bit.ly/3VyUPHF

  24. çaksu says:

    Böyle gecelerin peygamberisin Mgla.

    Some are born without a purpose
    Other than prolonged demise in ornate ways
    Most of the time it’s pathetic, quick and useless
    And good neighbours don’t bother digging up the graves

    It’s rows upon rows of kings, whores and pawns
    And the storm is rolling
    The vengeful and the bitter reach out for their fix
    Rebels never realized that their angst was a mockery

    Every empire
    Every nation
    Every tribe
    Thought it would end
    In a bit more decent way

    It is an unlikely alliance of assorted failures
    Various degrees of deceit, doomsday prophets
    The clenched teeth, the vinegar down the veins
    A stylish pit right next to Judas, Brutus and Cassius

    Every empire
    Every nation
    Every tribe
    Thought it would end
    In a bit more decent way

    Every prophet
    Every ruler
    Every seer
    Will chew on this ruin
    And repeat ad nauseam

    Dysplasia

    @çaksu, Ad nauseam diye dövme yaptırasım var.

    çaksu

    @Dysplasia, <3

  25. Ali Osman says:

    Hava ne zaman kapansa direkt dadanıyorum bu albüme. Sabah uyandığımda gri bulutlar gökyüzünü sarmışsa hiç tatava yapmadan açıyorum. Bu albüme olan sevgimi kelimelerle anlatmak imkansız sanırım.

  26. northern says:

    tekrar teyit ettim, en iyi parça IV.

    insanlığın bin yıllar boyunca aynı hataları tekrar etmesinin ve hiçbir ders almamasının yarattığı hayal kırıklığını, bunun doğurduğu üzüntüyü ve akabindeki alev gibi öfkeyi müzikal anlamda en iyi IV’te hissediyorum. o 15 saniyelik kasırga gibi kapanışı da tüm bunların özeti.

    Yiğit

    @northern, V’ten sonra favorim. V’in malum kısmı bütün kıyası bitiriyor benim için.

  27. Koray says:

    NETHER! Now and forever!

  28. deadhouse says:

    Ne yapalım biz de böyle şeylere ibadet ediyoruz. Kadir Gecesi, Paskalya, Hanuka bunlar bizi kesmiyor.

    Niyet ettim Baphomet rızası için 13 kere Exercises in Futility dinlemeye.

  29. OblomoV says:

    Modern başyapıt mertebesinde bir albüm bu. Gün güneşli insanlar neşeli, akabinde çalmaya başlayan ilk şarkı ile her şey kurşuni.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.