# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Serbest kürsü
| 04.05.2015

Yeter! Söz milletin.

Herkese merhaba. Başlıktan da anlaşılacağı üzere, bu başlıkta gönlünüzden geçen herhangi bir konuda dile getirmek istediklerinizi paylaşabilirsiniz. Ülke gündeminden müzik dünyasına, son komik videolardan ligdeki son gelişmelere kadar ister suya sabuna dokunan, ister havadan sudan konularla köşemizi renklendirmenizi arzu ediyoruz. Tek ricamız, yorumlarınızı kimseyi kırmayacak, kendinizi hapse attırmayacak ve sitemizi kapattırmayacak içerikle şekillendirmeniz.

Hepimize mutlu ve özgür günler dilerim.

  Yorum alanı

“Serbest kürsü” yazısına 16,763 yorum var

  1. Spor ve diyetle 15,5 kiloyu geçtim. Aynen devam.

    TAAKE

    @Ahmet Saraçoğlu, eğer takviye bir şey arıyorsan kesinlikle elma sirkesini öneririm,ama saf elma sirkesi olacak,antalya,o da olmazsa ısparta tarafında ev yapımı elma sirkeleri var,hem daha doğal,hem daha yumuşak,hafif sulandırınca viski gibi oluyor,kendini ofiste oturan don drapper gibi hissediyorsun,tek kötü tarafı akşam,gece kaçta içersen iç,içeriyi bacasil gibi temizlediği için sabah ağız kuruluğu yapıyor,ama felaket inceltiyor,ayrıca yorgunluğa da iyi geliyor,zayıflatıcı çaylara mükemmel alternatif,çünķü onlar yeşil çay vb hariç böbrek,karaciğer bırakmıyor

    Ahmet Saraçoğlu

    @TAAKE, sağ ol. Takviye aramıyorum şimdilik. 16’yı da geçtim, aynen devam ediyorum.

  2. Berca’nın Orange Goblin yazısına yaptığı “Elimde çatal bıçak, odaklı bi şekilde dinleyebileceğim anı sabırla bekliyorum” yorumunu görünce aklıma geldi.

    Çok sevdiğiniz, sizin için özel anlam ifade eden grupların yeni albümü çıktığında bir ilk dinleme ritüeliniz veya ilk kez dinlediğiniz sırada olmasını istediğiniz bir ortam var mı? Mesela evde kimse yokken, tek başınıza bir mekâna gidip bir şeyler içerken odaklanarak, yürüyerek, tek başınıza araba kullanırken, bisiklete binerken, gece yatağa yatınca vs.?

    Mesela benim için yürüyüş yaparken. Yürüyüş imkânı yoksa da bir şekilde bölünmeyecek, araya bir şey girmeyecek bir anda, mümkünse başlayıp sonuna kadar dinleyerek. Bu her zaman olmuyor ama bu şekilde olduğunda daha çok keyif alıyorum. Bu ortamı yakalamam mümkün olmadığı için çıkmasına rağmen bir hafta, on gün dinlemeden beklettiğim albümler olmuştur.

    Erhan

    @Ahmet Saraçoğlu, Kesinlikle oturarak ve yanında bir şeyler içerek sessiz bir ortamda dinliyorum. Bir iki kere bölündüğü oluyor ama bitirmeden başka bir şeyle ilgilenmiyorum.

    paymo

    @Ahmet Saraçoğlu, genelde okul yolunda, eğer albüm okula girdiğim anda bitmiyorsa okulun en karanlık köşesine gidiyorum.Son parçaları dinlerken sınıfa doğru koşuyorum mecbur :)

    TAAKE

    @Ahmet Saraçoğlu, genelde odamda veya 2 saatlik otobüs,minibüs yolculuklarında dinlerim,bir de gece dinlerim,genel olarak black metal ağırlıklı dinlediğim için gece sessizliği ve kasvetinde daha güzel oluyor

    Dysplasia

    @Ahmet Saraçoğlu, Bilgisayarımın başına geçer geçmez açar dinlerim, çok ritüele girmem. İki üç defa odaklı, şarkı sözlü falan dinlerim ondan sonra yolculukta, oyun oynarken, resim yaparken vs vs arkada tekrara alırım.

  3. Necrobutcher says:

    dünkü opeth konserine giden var mı? setlist paylaşabilir mi ?

    hysteresis

    @Necrobutcher, sabah baktım, ekşisözlükte paylaşılmıştı: https://eksisozluk.com/13-agustos-2024-opeth-istanbul-konseri–7780090

  4. gXnn says:

    harika bir konserdi. PSM’nin akustiği zaten bambaska, + Mikael de sesim top seviyede o yüzden sanslısınız vs gibi şeyler soyledi. Performans canavar gibiydi. Set list de harikaydı. Konserden sonra hemen menejerime soylicem yeni istanbul konserini hemen şimdi den planlayayacagız dediler. :)

    PS:Face of melinda dünyanın en overrated şarkısı kesinlikle karar verildi. O kadar şaheserin arasında bir tek o sırıttı bana kalırsa.

    SETLIST:
    the grand conjuration

    demon of the fall

    eternal rains will come

    the drapery falls

    in my time of need

    face of melinda

    heir apparent

    ghost of perdition

    sorceress

    black rose immortal

    Dysplasia

    @gXnn, Yeni Opeth’ten şarkı koymuyor olmaları da bir acaip. Yeni albümden bari çalın da reklam olsun.

    TAAKE

    @gXnn, opeth e fena uzak bir insanım ama black rose immortal ve the grand conjuration manyak şarkılar olduğunu biliyorum,keşke burden da çalsalardı,bu üçü için gidilirdi

  5. Yiğit says:

    Aylardır ara ara oynuyorum Ballatro harika oyun. Başlarda herhangi bir run’ı tamamlamam epey zor oluyordu ama şu an istediğim jokerler hiç gelmese bile epey zorluyorum. Rogue-like olduğu için oynadıkça güzelleşiyor. Ara ara kafa dağıtmak için çok uygun bir oyun.

    skitsystem

    @Yiğit, çağımızın kanseri roguelike / deck-builder çöplüğünde bir elmas gerçekten StS ile birlikte.

    Rust in Peace.

    @skitsystem, Slay The Spire muhteşem ya. Geçen arkadaş bilgisayarımda gördü kendisi de oynuyormuş aç oynayalım dedi. Ben oynarken o da oyunu anlattı tavsiye verdi. Öyle olunca oyunu anladım zevkli geldi o zamandan beri de oynuyorum. Daha önce denemiştim ama pek sevmemiştim. İlk 3 karakteri açtım en sevdiğim Defect oldu, çok eğlenceli ve diğer ikisine kıyasla bir hayli güçlü geldi.

    Diğer sevdiğim bir roguelike ise Faster Than Light, herkese tavsiye ederim. Uzay gemisi kontrol ediyorsunuz, amaç 8. sektöre ulaşıp boss gemisini yoketmek. 70-80 saatim var, 3 kere kazanabildim. Taktikler çok çeşitli, ve çok uzun süre sıkmadan götürüyor. 70-80 saat oynamama rağmen daha oyunun çok başındayım diyebilirim.

    Yiğit

    @skitsystem, vampire survivors’ı unutmayalım

    TAAKE

    @Yiğit, kart oyunlarını hiç oynayamasam da hep ilgimi çeker,bilgisayarımda Inscryption yüklü,ilginç bir oyuna benziyor,umarım zor değildir,zira kafam basmıyor kart oyunlarına

    Yiğit

    @TAAKE, güzel oyun. Sana zor gelebilir ama. Ballatro hearthstone kafasında değil direkt poker oyunu.

    TAAKE

    @Yiğit, sağol hocam,ben biraz internetten poker bakıyim o zaman

    Berca B.

    @Yiğit, şimdiye kadar kart oyunlarıyla alakam sadece Gwent ile sınırlı oldu, onun dışında çok içine girebildiğim bişi olmadı. Vakit azlığında şans vericek kadar iyi diyor musun şimdi, ona göre dalıcam.

    Yiğit

    @Berca B., abi sürekli oynamak yerine arada vakit buldukça sarabilir. Mekaniği gwent veya hearthstone gibi değil, bildiğin poker. En yüksek poker elini oluşturmaya çalışıyorsun ama işte aldığın puanı etkileyen jokerler tarot kartları vs çıkıyor. Gwent tarzı istersen Inscryption’a da bakabilirsin daha macera odaklı bir oyun.

  6. Yiğit says:

    Ülkedeki solcu kesimin sorgusuz sualsiz terörist ve vatan haini olarak görülmesini kaldıramıyorum. 80 darbesi ve malum akp hükümeti bunun baş sorumlusu. Asıl teröristlere ve mafya hanedanlığı kuranlara laf eden Ahmet Şık’a saygım sonsuz. Göte göt diyen az adam kaldı. Anayasayı ve hukuku tanımayanlar millete terörden bahsedemez. Ülke resmen dingonun ahırı amk.

    Sosyal medya kullanmıyorum güya ama kendisine provokatör ve terör sevicisi deyip victim blaming yapanları gördükçe deliriyorum. Fetöcü orospu çocuklarından ve onların devamı zihniyetten kurtulacağımız günü iple çekiyorum. Yok saydıkları o adalete muhtaç oldukları bir gün elbet gelecek. Ayarını bozdukları kantarda kendileri tartıldığında ağlamalarını izlemek zevkli olacak.

    TAAKE

    @Yiğit, aynen hocam,sol görüşe uzak biri olarak solun bu ülkede inanılmaz elzem olduğunu düşünüyorum,ama sol kendini çok ağır bir öz eleştiriye tutup,çok ilkeli ilerlemeli,etnik teröre ses çıkaramama ve woke,sjw tipi halktan kopuk liberal soslu sola mesafesini koyup yetim Halaskargazi Atatürk ün antiemperyalist ve tam bağımsız solunu kendine rehber edinen bir sol umarım çıkar,hkp bu konuda iyi görünüyor ama onun da başıboş sokak köpekleri konusunda çok antirasyonel ve duygusal davrandığını düşünüyorum,umarım halkımızın kucaklayacağı gerçek bir sol çıkar

  7. hysteresis says:

    Seveni vardır mutlaka. “Alien: Romulus” bugün vizyona girdi.

    Cerca C.

    @hysteresis, Trailerlardan Alien Isolation tadı almıştım, muhtemelen hoşuma gider.

    Melkor

    @hysteresis, Tertemiz bir alien filmiydi. Ta ki son 20 dksına kadar. Oraya ridley scott karışmadıysa ben de bir şey bilmiyorum. Çünkü Fede alverez’in filmin genelinde öyle bir derdi yok, ihtiyar duramamış. Yine de güzel filmdi.

    Dysplasia

    @hysteresis, Ben mesafeliyim. Predator’un son filmi gibi tırışkadan bir remake gibi duruyor. Muhtemelen gitmeyeceğim.

    Yiğit

    @hysteresis, tool klibinden çıkmış abiyi beğendim. Ciddiye almadan izleyince eğlenceli film.

  8. TAAKE says:

    emekliliğimde yozgatta bir black metal grubu kurup metallumda location u yozgat diye gururla yazdırmak istiyorum,gubun ismini order of çapanoğollları yapmak istiyorum,ismi soran medyaya saldırıp kavga çıkarmak istiyorum,grup adına manifesto çıkarıp köle pazarlarının,köleliğin geri gelmesini,çokeşliliğin yasallaşmasını ve orta çağa dönmemiz gerektiğini belirten antimodernist bir manifesto yayınlamak istiyorum,sadece iç anadolunun tüm şehirlerini kapsayan bir konser turu düzenleyip istanbul,ankara ve izmir metalcilerininin birer apartman burjuva çocuğu olduğunu sık sık belirtmek istiyorum,gruptan ayrılmak isteyen gitaristi bıçaklayıp üçüncü sayfa haberi olmak istiyorum,konerlerde manyak şovlar yapıp özellikle iç anadolu payvonlarında sahne alamak istiyorum
    müzik olarak katharsis,urgehal,black witchery karışımı çok sert ve leş bir müzik planlıyorum

    Yiğit

    @TAAKE, bilhassa sorgun’a gider misin benim için özel bir anlamı var

    TAAKE

    @Yiğit, giderim

    Pagan Angel

    @TAAKE, yürü beee🤘🏻

  9. paymo says:

    Şuan parkta tek başıma oturup Stormblast ve For All Tid dönüyorum.Yanlızlık kullanmasını bilirsen büyük bir nimetmiş.

  10. PA’da eksikliği hissedilen önemli birtakım albümler önümüzdeki günlerde pıtır pıtır ana sayfada karşınıza çıkacak arkadaşlar.

    Rust in Peace.

    @Ahmet Saraçoğlu, Bilateral’in eksikliğini çok hissediyorum. Zamanında vardı ama sanırım yazar kaldırtmış

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rust in Peace., tam bu yorumu onayladığım sırada gitarda The Price çalıyordum. Bu bir mesaj olmalı, o yüzden en kısa sürede yazarız onu da.

    Ahmet Saraçoğlu

    Hazır şu an, birkaç güne sitede.

    İyice manyaklaştım ben de harbiden. BJK maçının devre arasında yazdım 1,5 sayfa incelemeyi ahah

    Rust in Peace.

    @Ahmet Saraçoğlu, muhteşemsin abi ahahah hiç beklemiyordum. Çok teşekkürler

    B for Beytullah

    @Ahmet Saraçoğlu, Reyiz, Tempel kritikleri gorur muyuz? Ay isiginda daglara karsi dumana vurmaktan cigerimiz soldu artik.

    Ahmet Saraçoğlu

    @B for Beytullah, “The Moon Lit Our Path”i incelemiştik diye hatırlıyorum ama yokmuş. En kısa zamanda icabına bakarız.

    B for Beytullah

    @Ahmet Saraçoğlu, Sagolasin sayin abim.

    mcerol

    @Ahmet Saraçoğlu, Six Degrees of Inner Turbulence kritiği eklense iyi olur diye düşünüyorum. Sitedeki tek eksik DT albümü.

    Ahmet Saraçoğlu

    @mcerol, doğru, bu konuyu da çözeriz yakın zamanda.

    mcerol

    @Ahmet Saraçoğlu, Teşekkürler.

    İlker

    @mcerol, Atheist – Unquestionable Presence ve Elements, Sabbath – Master of Reality ve Vol IV de diğer aklıma gelenler benim de.

  11. P L A G U E says:

    Ghost of tsushima ne kadar müthiş bir oyunmuş lan. Bu kadar iyi beklemiyordum.

    AyıYorgo

    @P L A G U E, aynısını sekiro için söylemiştim ve çıktığı yıldan bugüne her sene bir kere bitiririm mutlaka.

    P L A G U E

    @AyıYorgo, sekiro bambaşka bir mevzu ya, bloodborne ile hayatımın oyunlarından biri kesinlikle. Xbox ta platinlemiştim, tekrar başlarım diye ps5 e de aldım. Yakın zamanda oynamam büyük ihtimal ama kütüphanemde olması bile huzur veriyor haha.

    AyıYorgo

    @P L A G U E, mevzu souls oyunlarıysa zaten bloodborne ve sekiro tek benim için de. Hiç bir souls oyununa yakın göremiyorum bu ikisini. Bloodborne karanlık ve gotik atmosferiyle muadili olmayan bir oyun. Sanat yaklaşımı açısından yıllardır Castlevania’nın yapmaya çalıştığı şeyi bambaşka bir noktaya çıkardı Bloodborne. Souls demişken Armored Core 6 ya da mutlaka bakmanızı tavsiye ederim

    AyıYorgo

    @AyıYorgo, türkiyede armored core seven 7 kişiden biri olarak buralarda olacağım :D tıpkı shin megami tensei seven 3 kişiden biri gibi

    Yiğit

    @AyıYorgo, smt seven belli bir kitle var hocam öyle deme. Ülkede zaten garip bir anime kitlesi var. Persona oyunları da bilinirliğe sahip. Dolayısıyla shin megami tensei oyunlarının da bir kitlesi var. Azalan sıraya göre yazdım.

    Game pass aldım bu arada aylık 200 lira. Persona demişken sonunda 3 reload’a girişeceğim. Tabii fc24 kariyerinden sıra gelirse. Aylardır oynamıyordum şimdi yine bütün günümü kariyer oynayarak geçiriyorum ben de böyle bir hastayım.

    Son olarak alakasız olacak ama Definitely Not Fried Chicken yan tarafa dizi vs açıp oynamalık oyunmuş zevkli gayet. Bildiğin Los Pollos Hermanos oyunu. Paravan tavuk restoranıyla uyuşturucu ticareti yapıyorsunuz.

    B for Beytullah

    @AyıYorgo, Nasil bitiriyosunuz lan souls oyunlarini. Ben oynayayim dedim hangisini denesem agzimi yuzumu kiriyorlar :( Zor iste olm ya zor :(

    AyıYorgo

    @B for Beytullah, valla ben oturup bi Aria of Sorrow oynayayım dedim de en zor souls oyununda bile bu kadar zorlanmadım. Souls oyunları genel olarak biraz pratik ve dikkat gerektiriyor. Alışınca zorluğu falan kalmıyor pek :)

    B for Beytullah

    @AyıYorgo, Dostum beni genel olarak o tarz oyunlarda patates ettikleri icin hic bulasmiyorum. Ama biri oynarken yaninda oturup izlemesi zevkli.

    Melkor

    @P L A G U E, Son dönem bütün sony oyunları gibi prodüksiyonu iyi fakat sıkıcı oyun.

    P L A G U E

    @Melkor, ben de öyle sanmıştım ama beni baya sardı. Şimdilik akıyor maşallah.

    Melkor

    @P L A G U E, Ubisoft oyunu gibi sürekli aynı şeyleri yapmaya başlayınca anlarsın.

    B for Beytullah

    @Melkor, Dostum Ubisoft demisken ben cok pis AC Odyssey’e dustum bu ara. Ubisoft ulan kopek boyle seylerin vardi niye daha once soylemedin kopek.

    şeyh hulud

    @B for Beytullah, Odyssey ve Valhalla’yı 30 saat oynadığım, bir yerden sonra ikisi de devam etme isteği uyandırmadı. Ardından Resident Evil 2 ve 4 remake oynamaya başlayınca arada “level design ulan” diye bağırdım :) Vallahi açık dünyadan gına gelmiş. Açık dünya tembelliğine biraz fazla alıştı yapımcılar. Şimdilerde Tomb Raider 2013 ile zaman geçiriyorum, böyle yapımlar sayesinde oyunları neden sevdiğimi tekrar hatırlıyorum.

    B for Beytullah

    @şeyh hulud, Gercekten acik dunyadan tiksinti geldi artik. Normalde ben de asiri baydim. Lakin Odyssey enteresan sekilde sardi beni. Sanirim yaz tatili havasinda dunya sikimde minare gotumde gezinme isini ozlemisim ondan.

    Yiğit

    @şeyh hulud, +1 Odyssey hiç fena değil aslında. Yetenek ağacı bilhassa çok güzel. Açabildiğin yeni skiller ve o skilleri geliştirebilmek falan bir önceki oyun Origins’e göre ciddi bir upgrade. Ama işte açık dünya bayıyor. Akdenizli birisi olarak görsel anlamda çok çekici gelmişti ama aynı şeyleri tekrar tekrar yapmak büyük bir vakit kaybı. Valhalla’ya ise 5 saat katlanıp ben bu oyunu oynamam diye salmıştım.

    Birkaç ay önce Miles Morales oynuyordum artık ona bile tahammülüm kalmadı. Kısacık oyun ama açık dünyasını fulleyeceğim diye o kadar baydım ki. Nefret ediyorum bu durumdan artık. Köpek gibi de spiderman hayranıyım. Rockstar harici açık dünya yapmak yasaklansa dünya daha iyi bir hale gelir.

    şeyh hulud

    @Yiğit, rpg üçlemesinde bitirebildiğim tek oyun Origins oldu. Muhtemelen ilk önce onu oynamamın da büyük payı var. Origins’in gizlilik odaklı büyük mekan tasarımlarını seviyorum. Dövüş dediğin gibi yüzeysel ama ben oyunu neredeyse tamamen stealth oynadığımdan eksikliğini pek hissetmedim. Odyssey ve Valhalla’da sürekli kopyala-yapıştır olarak yapılmış küçük kamplara saldırıp durmak beni sıktı. Origins’in inanılmaz emek harcanmış bir haritası var, mekanlar çok büyük ve hepsinin ayrı bir karakteri var.

    Melkor

    @B for Beytullah, Odyssey son dönem ac oyunlarının görece iyisi. Valhalla rezaletti mesela.

    Noumena

    @Melkor, Ubisoft denilince aklıma Heroes of Might and Magic serisi geliyor direkt. Zamanında çok zevk alarak oynadığım nadir oyunlardandı. Hey gidi günler

    Ahmet Saraçoğlu

    @Noumena, HoMM 2 ve 3 en çok oynadığım ve en çok keyif aldığım oyunlardandı. Bone Dragon, Iron Golem, Fire Elemental, Naga, Efreeti, Troglodyte, Harpy… Hey gidi hey.

    Noumena

    @Ahmet Saraçoğlu, ben 5 ten sonra takip etmeyi bıraktım zirve 3 ve 2 idi. 4 ile de baya haşır neşir olduğumu hatırlıyorum ama birçoğu 4 ü baya bi gömmüştü ahah. Acaba bilgisayara yüklesem mi tekrar fena gaza geldim şu an

    Ahmet Saraçoğlu

    @Noumena, vaktim olsa ve tek bir oyun seç oyna deseler HoMM 2 veya 3’ü seçerim valla. O arka plan müzikleri, bir yerden bir yere giderken atın yürüyüş sesi, geçmişten güzel anlar hep. Bir de benim gamer’lıkla uzaktan yakından alakam olmadığı için bir oyunu sevdiysem cidden çok seviyordum, sadece çok sevdiğim birkaç oyunu oynuyordum. Bunun gibi 6-7 oyun anca sayarım, zaten son 20 yıldır hiçbir şey oynamadım.

    Noumena

    @Ahmet Saraçoğlu, benim de en uzun süre oynadığım tek oyun olabilir HoMM.. zaten çok sıkılgan bir insanım oyun konusunda. Yapmayı en çok sevdiğim şeylerden biri de metal müzik eşliğinde bu oyunu oynamaktı çünkü bir yerden sonra oyunun müziklerinden bıkıyordum. Böyle böyle kaç albümü hatmetmişimdir sayısını unuttum.. güzel günlerdi valla be

    Ahmet Saraçoğlu

    @Noumena, ben bunu oynarken müzik açmazdım ama benzer bir keyfim vardı, metal açıp Midtown Madness 1′de o sarı Vosvos’u alır amaçsızca yollarda gezip köprülerden falan uçardım doyasıya.

    skitsystem

    @Ahmet Saraçoğlu, HoMM 3 kadar zamansız bir ost’ye sahip oyun ben henüz oynamadım.
    https://www.youtube.com/watch?v=GSwATqPUsv0
    mükemmel yahu

    Ahmet Saraçoğlu

    @skitsystem, of cidden tamamen unuttuğum zamanları sanki çok yeni olmuş gibi hatırladım şunu dinleyince. Oyunu oynadığım bilgisayarın yeri, solumdaki pencereden dışarıyı görüşüm, yandaki kitaplıkta duran şeyler falan hepsi bir anda gözümde canlandı. 25 yıl önce giydiğim tişörtümü falan hatırladım şu an ahaha

    skitsystem

    @Ahmet Saraçoğlu, di mi? koku falan halt etmiş, müziğin bu konudaki etkisi muazzam gerçekten.

    şeyh hulud

    @Ahmet Saraçoğlu, oyun dünyasının en efsane soundtrack’ine sahip. Şehir müziklerinin hepsi de unutulmazdır.

    https://youtu.be/TSoPiffmSYU

    Aim

    @Noumena, HoMM sevenlere Songs of Conquest’i öneririm. Oyun baştan sona HoMM’a saygı duruşu niteliğinde, ben oynarken bayağı keyif aldım.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Aim, bayağı benziyormuş harbiden. Kesin zevklidir ama hiç bulaşmasam daha iyi. Müşteriler iş, halk albüm kritiği bekliyor. 😅

    12ParmakBağırsağı

    @Noumena, Tam bu muhabbetin üzerine yeni oyun duyurulmuş, köklere dönüş temasıyla:

    https://store.steampowered.com/app/3105440/Heroes_of_Might__Magic_Olden_Era/

    Heroes 6 ve 7yi oynamamıştım ama buna heyecanlıyım nedense. Tam da Heroes 4ü tekrar oynadığım günlerde iyi denk geldi.

    P L A G U E

    @Melkor, aynı şeyler konusu doğru ama en azından dövüşmesi keyifli(şimdilik). Bakalım zamanla ne olacak. Yalnız benim açımdan en büyük eksisi uzuv kopmama konusu. Kol kopuyor arada ama o uzuv kopma hissini vermiyor. Bu bunu oyundan beklerdim. Kafa kopsun bacak kopsun, kill bill crazy 88 dövüşü gibi her yer uzuv olsaydı şahane olurdu.

    P L A G U E

    @Melkor, respect ve şukunu vermeye geldim.

    Çok erken konuşmuşum, kombat ve hikaye dışında maalesef olmamış oyun. Gerçi hikaye yarrak gibi olsa da sikimde olmaz, benim ilk önceliğim her zaman kombattir. Vurus hissini ve dövüşme şeklini beğendim ama burda şöyle bir sorun var, oyun fazla kolay. En zor modda açtım, bazı yerlerde taşak geçer gibi oynamasam 0 ölüm ile oyunu tamamlardım. Evet düellolar da dahil. Burda olay sadece benim bu tarz oyunlara alışkın olmam değil, karakterimiz saçma seviyede overpower olmuş. Bu kısım üzdü fakat dediğim gibi kombat güzel.

    Geri kalanlar ise full+full tekrardan ibaret. Bir noktadan sonra her yer aynı oyunda. Her evin içi aynı, her manzara aynı. O tilki inleri falan müthiş gereksiz. Görevler zaten aynı. Sakai bey tuvalet kağıdı bitmiş ne yapıcam? Sen bekle, ben gidip bulayim hele. Sakai bey mala vurucam, prezervatif bitmis. Ben gidip araştırayım.

    Neyse sonuç olarak oynamak isteyenler okursa faydalansın.

    Not: Ara sahneneleri sonuna kadar izletme fikri kimden çıktıysa, geçmişini sikeyim.

    Godless Killing Machine

    @P L A G U E, oyunun hikayesi ve vuruş hissi mükemmel ama bitirdikten sonra açık dünyası bayağı sıkıcı. 7/10 veririm.

    P L A G U E

    @Godless Killing Machine, Vuruş hissi ve combat çok iyi cidden. Bitirdikten sonra açık dünyası zaten sikimde olmaz. zaten yavaş yavaş ilerliyorum, herkese salça oluyorum :)

    Cerca C.

    @P L A G U E, Black Myth Wukong aldın mı kanka?

    P L A G U E

    @Cerca C., istek listemde bekliyor, millet bi oynasın etsin bakalım ne ayak. Lords of the fallen gibi cöp çıkmamasını umarak beklemedeyim.

    P L A G U E

    @Cerca C., bu arada oyunda parry yokmuş, üzdü. Belki farklı bir mekanikle bu açık kapatılmıştır (umarım).

    Melkor

    @P L A G U E, Araya giriyorum da biraz önce steamdb’de gördüm, 1,5 milyon insan oynuyor wtf. Baktım level design’ı pek iyi durmuyor çünkü iki adım atıp boss kesiyorsunuz. Merak ettim ama bir ara bakarım. Bu arada oyun soulslike değil.

    P L A G U E

    @Melkor, yapımcı şirketin Çinli olmasından kaynaklıymış. Saldırmış resmen elemanlar. Milyar nüfuslu ülke oyununa sahip çıkıyor kısacası :)

    Melkor

    @P L A G U E, Çin hökümeti oyuna girmeyenler karşı devrimcidir diye yasa da çıkartmış olabilir haha.

  12. şeyh hulud says:

    Shadow of Mordor’u yıllar önce abimin bilgisayarında oynayıp acayip keyif almıştım. Bugün bile oynarken en çok eğlendiğin oyunları düşündüğümde aklıma ilk gelenlerdendir. Geçen Shadow of War’a bakayım dedim, 3 saatten sonra hiç oynayasım gelmedi. Belki biraz içinde bulunduğum dönemle de alâkalıdır çünkü açık dünya konseptlerinden biraz sıkıldım sanırım. Aslında oyun hakkında okuduğum olumlu yorumların çoğuna katılıyorum, gameplay ve nemesis mekaniklerini geliştirmişler, o açılardan başarılı. Diğer yandan ilk oyundaki harika atmosferden eser yok, zaten Tolkien lore’unun içinden geçmişler, hadi ona çok takılmıyorum ama orkların hepsi iyiden ibiş gibi olmuş. İlk oyundaki ork tasarımları çok daha iyiydi.

    Ahmet Saraçoğlu

    @şeyh hulud, 90′ların sonuna doğru Warcraft I: Orcs & Humans oynarken grafiklerin ilkelliğinden dolayı oyun bana acayip çekici gelirdi. Sonuçta çok detaylı görseller yoktu, bir yandan da LotR, The Sword of Shannara falan okuyunca elftir dwarf’tur bunlar çekici geliyordu. Neyse, o oyunu oynarken grafiklerin belli bir noktaya kadar gelmesinden dolayı karakterlerin, yaratıkların görünüşleri belli oranda senin hayal gücüne kalıyordu; evet yeşil ve kaslı bir takım babuşlar var ama dişleri şöyle kolyeleri böyle gibisinden çok net bir görsellik yoktu. Bu da oyunun hayal gücünde oluşan tarafını daha zevkli yapıyordu.

    Sonra Warcraft II: Tides of Darkness çıktı, grafikler o zamana göre çok çok iyiydi ve artık her şey çok daha net şekilde ortadaydı. Ne bileyim işte Troll Berserker’ler vardı, Ogre-Mage falan vardı, o zaman sanki bu karakterler gerçekte varmış, zamanında yaşamış gibi “haa demek böylelermiş, ‘gerçek’ troll berserker benim sandığım gibi değilmiş” diye düşünmüştüm ahah

    şeyh hulud

    @Ahmet Saraçoğlu, Warcraft 1′i çocukken sadece klavye ile oynardım, fareyi desteklemiyordu. Şimdi düşününce klavye ile RTS oynamak deli işi gibi görünüyor, eskiden o bile bize inanılmaz geliyordu.

    Ahmet Saraçoğlu

    @şeyh hulud, çıktığı dönem dünyanın en iyi oyunu olduğunu düşündüğümüz ve “futbol oyunu kavramı daha da geliştirilemez” dediğimiz Fifa 96′yı 4 kişi oynardık. Birinde Python joystick, birinde tarihin en ilkel görünüşlü joystick’i olan Astek, birinde klavye, birinde de mouse olurdu. Mouse’la futbol oyunu oynamak bambaşka bir deneyimdi. Bir seferinde mouse bendeydi, mouse’u sağa doğru kaydıra kaydıra atağa çıkıyordum ve masa bitmişti.

    şeyh hulud

    @Ahmet Saraçoğlu, mouse ile Fifa oynamaya çalışmayı ben de hayal meyal hatırlıyorum. Neyse ki hafızam bütün detayları silmiş, unutmak istediğim zamanlar.

    Cryosleep

    @Ahmet Saraçoğlu, Warcraft III’ü oynamış mıydın? Serideki en devrimsel oyundu bence, gerek efsane hikayesi (Arthas :’)) gerek uçsuz bucaksız modlanabilirliği, çok efsane oyundu. Hala indirir oynarım arada (maalesef şerefsiz Blizz orijinal sürümü kaldırmış, ille de sikko Reforged sürümü indirtiyor)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Cryosleep, çok oynadım. Çılgınlar gibi oynadım hatta. Çok severdim ve yukarıdaki HoMM muhabbeti gibi o da hayatta en çok oynadığım 3-4 oyundan biri. Tabii 20 yıl önceden bahsediyorum. 2005′ten beri hiç oynamadım. Şimdi gameplay’ine baktım, keşke bomboş olsam da arada oynasam.

    Cryosleep

    @Ahmet Saraçoğlu, doğru daha önce de muhabbetini yapmıştık seninle. Çok zaman geçtiği için unutmuşum. Hatta Güzide abla ile de Diablo II muhabbeti yapmıştık fjgjk.

    bonominus

    @şeyh hulud, Shadow of War’u henüz oynamadım. Ama Shadow of Mordor’u oynadım ve sanırım hayatımda bu kadar sıkıcı bir oyun görmedim. Açık dünya zerre miskal açık hissettirmedi bana. Dört duvar içine bir tane çöl koymuşlar. İkinci harita da zaten ilkinin yeşil renklisi. Hoş bu Mordor konseptiyle de alakalı olabilir ama Arkham City de dört duvar içindeydi ve içeride bir hayat olduğunu hissedebiliyordum. Nemesis iyi güzel de ikinci haritaya geçtikten sonra sıfırdan emir komuta zinciri verince hikayeyi bitirmek için kalan son gram hevesim de orada tükendi. Biraz daha ıkındıktan sonra hikayeyi bitirmeden bıraktım. Keşke aldım oyunu ne var ne yok göreyim diye yan görevlere – bunlar da şunu vur, bunu avla falan – abanmasaydım, hiç olmazsa bir final görmüş olurdum.

    şeyh hulud

    @bonominus, Shadow of Mordor’u uzun zaman önce oynadım, belki bugün oynasam o da eskisi kadar hoşuma gitmezdi.

  13. AyıYorgo says:

    Pasifagresifte bu kadar oyun oynayan varsa backloggd kullanan mutlaka vardır. Yoksa da ben tavsiye ederim. 2024 başından bugüne kadar 74 log girebildim. Sene sonuna kadar 100′ü görürüm diye tahmin ediyorum. Kafa karışıklığı olmaması açısından sadece 2024′ten itibaren oynadıklarımın kaydını tutuyorum. Eskilere el atmaya kalksam 90′lar başına kadar gidip ipin ucunu kaçırırım muhtemelen

    Ahmet Saraçoğlu

    @AyıYorgo, oyun konusunda aşırı cahil olduğumdan son günlerdeki oyun muhabbetlerini takma dişlerini çıkarıp saat 20.00’da uyuyan dedeler gibi okuyorum. Yukarıda parry dendi, oyun soulslike değil dendi, açık dünyadan yaka silkilmiş, uzuv kopmaması yaşam kalitelerini düşürmüş… Şimdi de backloggd geldi. Gözlüğümü burnumun ucuna alıp o neymiş bu neymiş diye her söyleneni kısa kısa araştırıyorum ahah

    AyıYorgo

    @Ahmet Saraçoğlu, 7-8 yıldır oyun sektörününün içinde aktif olarak çalışıyorum. Babamın çocukken Diablo için söylediği “bu oyunu oynamayın psikolojiniz bozulur” sözü yıllar içinde hayatımın normali oldu :D tabi psikolojiyi bozanın oyunun kendisi değil yapım süreci olduğunu öğrenmek zaman aldı. Yine de backloggd gibi sitelerde içinde bulunduğum projeleri görmek garip hissettiriyor

    Ahmet Saraçoğlu

    @AyıYorgo, Vancouver’da VFX ve 3D animation okurken yan sınıfta da oyun bölümü vardı. Arada bakıyordum, FPS’lerde adamın duvara takılma glitch’i nasıl oluyor falan diye geyik yapıyordum.

    Oyun sektörüne en çok yaklaştığım an da o dönemdi. Sınıfın camından dışarı bakınca karşıda Rockstar Games vardı ve GTA 4′ü yapıyorlardı. Sınıftaki gamer’lar çok heyecanlıydı of nasıl olacak falan diye konuşuyorlardı. Sonradan Toronto’ya taşındı.

    Birkaç sokak ötede de girişinde eşşek kadar EA logosu olan dev bir bina vardı. Japon bir sınıf arkadaşım okul biter bitmez storyboard’cu olarak orada işe girmişti.

    https://www.vmcdn.ca/f/files/glaciermedia/import/biv/2023_09_electronic-arts-vancouver-cc.jpg;w=938

    B for Beytullah

    @Ahmet Saraçoğlu, peki reyiz, tum bunlardan sonra neden Turkiye?

  14. B for Beytullah says:

    Kardolar iddiali oldugum tek oyunlar half life 1 multiplayer ve pes 6. Bi ara internet kafe kapatip kafes dovusu gibi sabaha kadar itlik serserilik yapalim derseniz uyarim. Geri kalan tum modern fpslerde takimin getir goturunu yapar, averaj oyuncusu olur kume duserim.

    B for Beytullah

    @B for Beytullah, ha bi de quake 3 ve 4.

  15. AyıYorgo says:

    Oldschool FPS oyunlarının tadını modern FPS’ler vermiyor ki. Hatta FPS bile zaman içinde eskiyen ve unutulan bir tür oldu ne yazık ki. Şu an oyun dünyası development anlamında ciddi bir dar boğazda. Bunu sektörün içinde olan biri olarak söylüyorum. En temel nedeni oyunların artık herkes tarafından erişilebiliyor oluşu ve yatırımların aynı paralellikte bahsettiğim casual kitleye yönelmesi. Bu yüzden hiçbir AAA yapımcı kendisini riske atıp deneysel işlere yönelmiyor ve daha çok güvenli kıyılarda yüzüyor. Oyunlar daha fikir aşamasındayken bile publishing ekipleri tarafından törpülendikçe törpüleniyor. Ekipler büyük, masraflar çok kimse kendini riske atmak istemiyor. Bu yüzden son yıllarda “oyunlardan keyif almıyorum” değil “oyunlar artık keyif vermiyor” şeklinde düşünmek gerek.

  16. AyıYorgo says:

    Bu bahsettiğim olayın en büyük kanıtı 1998 ve 2004 yılları. O dönem için “ortalama” diyeceğimiz herhangi bir oyun bugün çıksa çok rahat Goty olabilir. Yani öyle bir yıl düşün ki (2004) Metal Gear 3, Half-Life 2′nin ihtişamı yüzünden geri plana atılıyor. 1998′de tüm zamanların en iyi oyunu kabul edilen Ocarina of time, yine tüm zamanların en iyi FPS oyunu Half-Life 1 ile aynı yıl çıkıyor. Bununla da kalmayıp ilk sinematik oyun olarak kabul edilen Metal Gear Solid’de aynı yıl bu oyunları takip ediyor. O yıllardan sektörün bu günlere gelmesini görmek kahredici.

  17. AyıYorgo says:

    @Ahmet Saraçoğlu, oyunlardan uzak olduğunu söylediğin için durumu şöyle izah edeyim. Aynı yıl birer ay arayla The Sound of Perseverance, Master of Puppets ve Blackwater Park’ın çıktığı düşün. Öyle yıllardan bahsediyorum

  18. Aura magula says:

    Dead cells’in steam fiyatını gördükten sonra telefona google playstore’dan tüm dlc ler dahil 120 tl ye satın aldım manyak gibi oynuyorum süper bağımlılık yaptı. Tam bir 2d elden ring.Ölünce bölümden devam etme modu da gelmiş bayağı iyi olmuş on numara oyun. Tek canımı sıkan mesele oyunun kendini tekrar etmesi onun dışında müthiş bir yapım.

    Half life dedikoduları yine başladı ama bu kez çok sağlam kanıtlar var. Acaba işin içinden ne çıkacak. Bence valve story modlu bir fps çıkarır ama hl3 olmaz

    Ek olarak yukarda kart oyunu muhabbeti geçmiş bende bir tavsiyede bulunayım; slay the spire tarzı sevenlere indies lies’i öneririm aynı mantık ama bunda takım yönetiyoruz 3 kişi seçip ona göre comboluyoruz falan çok zevkli. Ha daha basit kart oyunu istiyorum deyenlere card crawl’ı öneiririm çizim tarzı falan çok zevkli ve roguelike değil

    P L A G U E

    @Aura magula, 2d elden ring degil de bloodborne kafasinda ‘the last faith’ diye bir oyun var. Oynamak icin kasım ayını bekliyorum. Bi incelemeni tavsiye ederim. Hatta t.l.f bitsin, blasphemous 2 ye dalicam. Dead cells de hakkaten çok güzel oyun. Yağ gibi akıyor.

    Yiğit

    @Aura magula, dead cells’i apk indirip oynamıştım o zaman sudan ucuzdu bir de şimdi fiyatlar ne hale geldi cidden.

    Hl3 bir gün illaki çıkacak. Yapım aşamasında olduğuna inanıyorum ben. Bu oyunun bu kadar gecikmesinde yatan sebeplerden biri hl2′nin sancılı geliştirme süreci. Source motoruyla eş zamanlı geliştirildi oyun. Yani oyunu yaparken bir yandan oyunu yaptıkları motoru da sıfırdan inşa ediyorlardı. Bir daha bu topa girmek istemediler. Source 2′yi geliştirdiler sonuç olarak. Bu motoru kullanan oyunlar illaki gelecek. Bu motorun varoluş amacı da nihayetinde hl3′ü yapmak olsa gerek. İki sene içinde çıkması sürpriz olur ama 3-5 seneye çıkabilir. İlk iki oyunun yarattığı etkiyi yakalaması ise mümkün olmayacak bence. Ne gibi bir devrimsel yönü olabilir emin değilim. Yıllarca VR dendi ama VR’ın hem kitlesi dar hem de o cihazlarda AAA bir oyun işkenceye döndüğünü söyleyenler var Alyx için.

    Dysplasia

    @Yiğit, Valla o motorla online oyun yapmaya devam ediyorlar. Deadlock diye bir şey çıkıyor işte. Çok da heveslenmeyin derim.

    Yiğit

    @Dysplasia, evet biliyorum. Online hiç oyun oynamadığım için hevesli değilim. Ancak illaki single oyunlar ve hl3 gelecek bir gün.

    şeyh hulud

    @Aura magula, dead sells… but who’s buying?

    Steam artık hiç makul değil. Epic’te fiyatını güncellemeyi unuttukları oyunlar vardı. Orada bazen çok ucuza şeyler buluyordum, orada da yavaş yavaş hepsi güncellendi sanırım.

    Aura magula

    @şeyh hulud, yaa bu fiyatlarla, döviz kurlarıyla milleti torrente zorluyorlar. Bu saatten sonra(daha doğrusu 2020′den sonra) herhangibirşeyi illegal yollarla indirenleri haklı buldum, bölgesel fiyatlandırma çıkana kadar da öyle devam edeceğim

    @yiğit katılıyorum.Source 2 yi kullanan bir valve oyunu kesin çıkar.Hatta yeni bişey yapmasalar da hl1′i çıkarsalar yine deliler gibi satar ama yok h.z.gaben ille devrim yapacak

    @P L A G U E takibe aldım bir ara deneyecem. Grafik tarzı çok hoş tam benlik

    şeyh hulud

    @Aura magula, gog oyunları kopya korumasız drm-free olduğu için en iyi alternatif, güvenli, virüssüz yol. Gog oyunlarını güncel olarak paylaşan platformlar var. Google’da aratınca bile çıkıyorlar.

  19. Cuma mübarek gün…

    paymo

    @Ahmet Saraçoğlu, NILEEEEE GELİYOR NILEEEEE
    Brian Kingsland’ın vokalleri için heyecanlanan bir ben varım herhalde.

  20. Emre Görür says:

    Yeni Deathspell Omega röportajına hazır mıyız?

    https://www.cultneverdies.com/books/imhotep-fanzine

    Joseph

    @Emre Görür, bunlarda iyice bokunu çıkardı

    12ParmakBağırsağı

    @Emre Görür, Bir an epey heyecanlandım ama maalesef önceki röportajın print hali sadece. Şuradan pixel pixel görülebiliyor:

    https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/62d959c1c97f8d71d0742736/ecf4bd11-36da-4f10-9ee1-9f9b8773af77/Imhotep+mockup+spread+4.jpg?format=750w

    bonominus

    @Emre Görür, aslında şöyle bir olay var. Sanırım NoEvDia sanatçılarla röportaj yapmaya başlamış. İlk röportajı Angrenost ile yapmışlar.

    https://www.noevdia.com/words-as-weapons/

  21. presto says:

    Uada daha önce pek ilgimi çekmemiş hakkında çok bir şey bilmediğim bir gruptu. Dün hazır İstanbuldayken ve vaktim varken black metal black metaldir diyerek çıkıp konsere gittim. Açıkçası beklediğimden iyi geçti. Grubun performansı çok iyiydi. Ses sistemi konusunda da herhangi bi sıkıntı yaşanamdı. Özellikle vokalin mixi baya iyiydi. Çoğu şarkıyı ilk kez canlı deneyimledim ve gayet de keyif aldım. Getirenlerin eline emeğine sağlık. Black metal konser sayılarındaki bu artış mutlu ediyor. Konseri ve genel atmosferi merak edenler için hazırladığım konser özeti:https://www.youtube.com/watch?v=RPKuokMGqcY

  22. Aramızda matematikçi, olasılık bilen birileri varsa bir soru soracağım. Muhtemelen formülü çok basittir ama bende yok, yardım eden olursa sevinirim.

    Socrates YouTube kanalında geçmişte yapılan bir yarışma var. İki takım var, bir de 20 kişilik isim havuzu var. İki takımın elinde de bu 20 kişinin adlarının yazdığı kağıtların konduğu kaseler var (2 kasede de aynı 20 kişi var). Sırayla karıştırıp çekiyorlar, şu daha iyi bu daha iyi diye yarışıyorlar.

    Mesela biri rastgele çekiyor Tiger Woods geliyor, diğeri rastgele çekiyor, Eric Cantona geliyor. Sonra bunları yarıştırıyorlar.

    Bölümlerin birinde bir takım Mario Balotelli çekiyor, diğer takım da Mario Balotelli çekiyor. Aynı kişi çıktı diye şaşırıp (iki takım da 20′de 1 ihtimali çekiyor) bir daha çekiyorlar. Bu sefer Mario Balotelli’yi çıkarıp 19 kişi arasından seçiyorlar. İlk takıma Oscar Pistorius geliyor, ikinci takıma da Oscar Pistorius geliyor.

    Evet sorumuz bu.

    İki farklı takım 20 kişi arasından rastgele çekiyorlar aynı kişi çıkıyor, sonra baştan yapalım deyip kalan 19 kişi arasından rastgele çekiyorlar ve yine aynı kişi geliyor.

    Bu kadar anlattığım ama matematik bilen adamın 20 saniyede hesaplayacağı bu sorunun cevabını söylerseniz sevinirim. Programda yaşanan bu olayın olasılığı yüzde kaçtır?

    20′de 1 tutturma ihtimali %5
    19′da 1 tutturma ihtimali %5,2

    Bunun iki takım tarafından da aynı anda ve üst üste yapılma ihtimali ne oluyor?

    hysteresis

    @Ahmet Saraçoğlu, bağımsız olayların birlikte gerçekleşme olasılığı için çarpmak yeterli. (1/20)*(1/19)=1/380 (%0.26 olasılık oluyor.

    Bir keresinde arkadaşla tavla oynarken düşeş atarsam oyunu kazanıyordum ve düşeş attım. Sonra “pozisyonun tekrarını izliyoruz” deyip ağır çekimde tekrar atar gibi yaptım ve yine düşeş geldi. Onun olasılığı da (1/6)*(1/6)*(1/6)*(1/6)=1/1296 (%0.077) yapıyor.

    Ahmet Saraçoğlu

    @hysteresis, sadece çarpmanın yetmeyebileceğini düşündüğümden sordum aslında. %0.26 olasılık dediğin iki tarafın da aynı şeyleri tutturmasını da kapsıyor mu yani?

    hysteresis

    @Ahmet Saraçoğlu, 20 kişi içinden özellikle Mario Balotelli çekilmesi gerektiği gibi bir ön koşul yoksa, evet kapsıyor. Birinci takım rastgele birisini çekerse zaten onların tarafında bir olasılık söz konusu değil. İkinci takım artık 20 kişiden spesifik birisii çekmek zorunda (Balotelli). Bu da 1/20 ihitmal. Aynı durum ikinci çekim için de 1/19 ihtimalle geçerli.

    Eğer spesifik bir kişi seçilirse çarpıma birer adet daha 1/20 ve 1/19 eklemek gerekir.

    Ahmet Saraçoğlu

    @hysteresis, anladım, sağ ol. Sonuçta bu olayın kamera karşısında bu şekilde yaşanması her türlü çok düşük bir ihtimal.

    Yiğit

    @Ahmet Saraçoğlu, 1 * 1/20 * 1 * 1/19

    Ahmet Saraçoğlu

    O zaman daha zorunu sorayım. Bunu bizim siteden Nazım Kemal Üre’ye sormuştum. Kendisi matematikçi ve hoca, bu soruyu sınıfa sorsan yarısı doğru cevaplar demişti.

    2022 yılında oynanan Arjantin Hollanda maçı penaltılara gitti ve Arjantin kazandı. İlginç olan 2014 turnuvasında da iki takım karşılaşmış ve yine penaltılara gitmişti. Daha da ilginç olansa iki maçtaki atılan ve kaçan penaltı paterninin 2 maçta da bire bir aynı olması.

    İki maçta da:

    1. Penaltı
    🇦🇷 ✅ – Hollanda 🇳🇱 ❌
    2. Penaltı
    🇦🇷 ✅ – Hollanda 🇳🇱 ❌
    3. Penaltı
    🇦🇷 ✅ – Hollanda 🇳🇱 ✅
    4. Penaltı
    🇦🇷 ✅ – Hollanda 🇳🇱 ✅
    5. Penaltı
    🇦🇷 ✅ – Hollanda 🇳🇱 Gerek kalmadı
    🇦🇷 üst turda

    İki maçın da bire bir aynı penaltı paterniyle bitmiş olması kaçta bir ihtimal?

    Penaltıların gol olma olasılığı son 15 yılda atılan 100.000 penaltıya bakılarak çıkarılan bir istatistikte %75,49’muş.

    Böyle soruları seven varsa isterse cevaplayabilir. Kemal’in cevabı bende var.

    Raddor

    @Ahmet Saraçoğlu, Penaltıların gol olma olasılığı son 15 yılda atılan 100.000 penaltıya bakılarak çıkarılan bir istatistikte %75,49’muş.

    Abi bu veriye katılmıyorum. Daha dün bunu düşünmüştüm iyi denk geldi. Katılmama sebebim: uzatmalardan sonra gidilen penaltı vuruşlarındaki skor oranıyla, maç esnasındaki faul sonucu kazanılan penaltının skor oranının aynı olmaması.

    Faul ile kazanılan penaltıda, takımın penaltıyı en iyi kullanan oyuncusu topun başında. O yüzden gol oranı, kendi gözlemlerim sonucu tahminen yüzde 80. Her beş penaltıdan dördü rahat gol oluyor.

    Uzatmalar sonrası gidilen penaltıların ise gol oranı -yine bence, yaklaşık yüzde 60. Yüksek baskı ve penaltı vuruşlarında iyi olmayan oyuncular eklendiği için.

    15 yılda incelenen 100.000 penaltıya muhtemelen her iki penaltı türünü de dahil ettiler. Eğer değilse, sadece maç sonucu kullanılanları hesaba katmış iseler lafım yok tabi. Sadece elmayla armudu ayırmak istedim.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Raddor, olabilir tabii. Ben sadece böyle bir problemi çözerken temel bir fikir vermesi açısından Kemal penaltıların atılma yüzdesini sorunca vermiştim.

    “Massive research of penalties by InStat. Since 2009 almost 100,000 penalty shots have been taken on football pitches around the globe. 75.49% of those resulted in goals, 17.57% were saved by goalkeepers, 4.07% went wide and 2.87% hit posts or crossbars.”

    Raddor

    @Ahmet Saraçoğlu, eyvallah abi. Arjantin – Hollanda olayı da ilginç. Futbolda böyle tesadüfler çok fazla gariptir ki. Aklıma gelirse yazacağım.

    Yiğit

    @Ahmet Saraçoğlu, (1/2)^9 sanırım, yani 1/512, yani %0,19…

    Her penaltıda olası iki sonuç var, gol veya değil. İlk maçtaki durumu önemsemedim yani olasılığını 1 olarak aldım.

    Yalnız şöyle bir şey var. Benim hesapladığım durum ikinci maçtaki örüntünün ilk maçtakinin aynı olması. Bu yüzden sorulan soruyu doğru sormak önemli.

    Herhangi iki maçtaki penaltı atışlarının aynı olma olasılığını soruyorsan onu hesaplaması daha zor, çünkü 10 atışta bitmesi bile kesin değil.

    Yiğit

    Eğer ki doğru değilse başka hesaplarım da var. Kafam güzel ve aç karna yazdığım için güvenemedim kendime.

    B for Beytullah

    @Ahmet Saraçoğlu, %0.0007. Applied Math PhD.

  23. eatthegun says:

    Duyduğum en iyi Death coverlarından biri, akustikte yepyeni bi seviye

    https://www.youtube.com/watch?v=lEtA9sGE3Ks

    enemyofgod

    @eatthegun, lack of comprehension da şahane olmuş, yeni favori türüm bu olacak sanırım.

    eatthegun

    @enemyofgod, olması gerekenden daha iyi bi konsept haha

    çaksu

    @eatthegun, Haha süper. Ben de (çoğunuz biliyosunuzdur belki) şunu yeni keşfettim geçen.

    https://www.youtube.com/watch?v=50vL1uAXn7s
    Necrophagist – Fermented Offal Discharge (clarinet cover WITH SOLO)

    eatthegun

    @çaksu, Bu tarifsiz bi efsane ya

  24. Raddor says:

    Sadece Twin Peaks’i seyretmişlerin empati yapabileceği bir şeyi yazacağım: Şu opening’i dinlerken tarifsiz duygular yaşıyorum. Midemi içerden çalkalıyorlar gibi.. Huzurlu bir huzursuzluk hissediyorum.

    https://youtu.be/X2lkvrMa27c?si=vLhvJLsUyx7twXjo

    Cryosleep

    @Raddor, Henüz izlemedim diziyi ama bana çok fena derecede Neon Genesis Evangelion’da yaşadığım hisleri yaşatacakmış gibi geliyor. David Lynch’in “gizem olsun diye gizem yaratma” kafasından ötürü genelde çok sevmem filmlerini ama Twin Peaks farklı gibi geliyor bana sanki.

    Raddor

    @Cryosleep, farklı sayılmaz. Dizisi de seyirciye istediğini vermemek üzerine kurulu. Sadece karakterlere, filmlerdekine göre daha çok sevip bağlanıyorsun.

    dust

    @Cryosleep, Neon Genesis Evangelion’un kulu köpeğiyim ama Twin Peaks’i 4 bölümden sonra bıraktım.

  25. çaksu says:

    Filmi (Opera, Dario Argento) izlerken Iron Maiden çalmaya başlayınca bi dondum haha. Grubun farklı, riffin arak olduğunu farketmem 1 2 saniye sürdü. Yine bile direndi biraz beynim. Güzel arak sdads.

    https://www.youtube.com/watch?v=-BsOlzkPkKM
    Steel Grave – Knights of the Night

  26. Cerca C. says:

    CGI deseler şaşırmam ama canlı olunca şaşırıyorum.

    https://youtu.be/DIZWCH6ZcV0

  27. Melkor says:

    Wukong’da 20 saati devirdim. Çok eglenceli ve keyifli bir oyunmuş hakikaten. Souls oyunları gibi zorlanmayayım, lineer şekilde boss rush yapayım isteyenler çok sever bu oyunu. Grafikleri güzel fakat çok invisible duvar var. Bazen bossların ai’ı patlayıp donabiliyor. O yönden tam çin malı. Bir de bayadır bu kadar taşak kokan oyun oynamamıştım. Bir tane kadın npc bile görmedim. Oyunları genelde kadın karakterle oynayan ben zorlanıyorum. Mod gelsin maymun kaldırılsın haha. Velhasılı kelam 60 dolar etmez çok merak ettiğim için ve denuvo var uzun süre kırılmaz diye aldım. İndirime girince denenebilir.

  28. çaksu says:

    Every Frame a Painting geri dönmüş. Seni unutmamıştık Tony!

    https://www.youtube.com/@everyframeapainting

    Dysplasia

    @çaksu, 1 2 ay önce bir şeyler atıp heyecanlandırmıştı, bu iyi olmuş.

  29. Berca B. says:

    Ortadoğu’da bile barışın tesis edilebileceğine dair bir gelişme yaşanmış ve Oasis tekrar birleşmiş. Bunun bi tık üstü Smiths’in tekrar birleşmesi.

  30. paymo says:

    AI ile başı dertte olan metalcore gruplarını görünce aklıma yine Deicide-Banished by Sin kapağı geldi…Sakin kalamıyorum
    bu ne laaan. Taş gibi albüme hakaret.

  31. çaksu says:

    Stereo kaydedilmiş şarkının tek bi ‘yönünü’ (sağ ya da sol taraf) izole edip onu iki kulaklığa da/hoparlöre de nasıl verebilirim?

    Belki basit bişeydir ama bilemedim arkadaşlar. Necrophagist aşkına biri yol gösterirse duacısı olurum.

    Raddor

    @çaksu, harbiden o kadar basit olay ki yol gösteresim gelmedi. :)

    Erhan

    @çaksu, Telefon ayarlarından, kulaklık ayarlarından ya da müzik uygulamasının ayarlarından Stereo’yu Mono olarak değiştirmen yeterli olur. Kamerasız nokialarda bile yapılabiliyor mutlaka bulursun.

    çaksu

    @Erhan, Eyvallah. Da istediğim şey tek mono track yapmak değil aslında. Bi stereodan iki farklı mono track çıkarmak. Sağ sol ayrı. Bi track’de sadece Mami’nin gitarlarını (iki kulakta da) duyayım, diğer track’de sadece Münzner’inkini.. mesela… istedim.. Ama sonuç bulmayı beceremedim.. Arama sonuçlarında tam olarak düşündüğüm şey çıkmıyor, ya da ben aramayı beceremedim tam.

    Erhan

    @çaksu, Bildiğim kadarıyla dediğin şeyi mp3 formatındaki veya diğer sıkıştırılmış formattaki şarkılarda yapmak imkansız. Bunun benzeri eskiden pro seviyedeki bilgisayar programlarıyla istediğin gürültüyü maskeleyerek yapabiliyordun ama o da sadece tek bir sesi ön plana çıkarıyordu.

    Sanırım bu stüdyo ortamında mümkün olan bir şey.

    çaksu

    @Erhan, Eyvallah sağol :)

    Her enstrumanı ayrı duymak için bişey yapamayacağımı tahmin ediyorum. Ama biraz daha aranınca, daha doğru tabirler kullanınca, stereo’yu iki farklı track’e bölmenin DAW’larda yapılabildiğini gördüm gibi. Reaper’da denedim az önce oldu mesela. Insert ettiğim track altına iki track daha açtı left ve right diye. Birini silip diğerini mp3 olarak export edince tek gitarlı Stabwound’um oldu iki hoparlörde de duyabildiğim :)

    https://promixacademy.com/blog/reaper-split-stereo-track/

    Uzay gemisi gibi geliyor bu programlar, direk şuna tıkla buna bas denmedikçe aradığımı bulmam imkansız.

  32. şeyh hulud says:

    Gibi’nin Dungeons and Dragons temalı 5. sezon bölümlerinde güzel detaylar var, güzel şeyler yakalamışlar. Normalde diziyi izlemiyorsanız bile 12 ve 13. bölüme bakabilirsiniz.

    Raddor

    @şeyh hulud, 3. sezondayım. Büfe bölümünden sonra dedim ki “Seinfeld kalitesinde yerli dizimiz olmuş”. Favori bölümüm de şimdilik o. Sindire sindire izliyorum, D&D’ye de geleceğim elbet.

    şeyh hulud

    @Raddor, 4. ve 5. sezonda dizi ilk 3 sezona kıyasla biraz düşüyor bence ama hâlâ çok iyi bölümler var ve ne olursa olsun her bölümde farklı bir şey denemeye gayret ediyorlar.

    Raddor

    @şeyh hulud, sevmediğim bölüm olmadı şu ana kadar, o yüzden bayağı umutluyum.

  33. TAAKE says:

    Age of Mythology: Retold gelmiş,her yerde bulunuyor,koşun

  34. Kürşat says:

    Greg Puciato, Will Putney ve eski Every Time I Die agaları çok güzel şeyler pişiriyor bu aralar:
    https://youtu.be/LNocoFQ0ecE?feature=shared

    Böyle TDEP’in Ire Works ve One of Us is the Killerda yaptıkları gibi Faith No More tadında şeyler

  35. Arkadaşlar selam, son 3-4 gündür hem kritiklerde hem haberlerde hem de yorumlarda aksamalar, gecikmeler oldu. Ailevi bazı meseleler, bazı sağlık meseleleri var, yakın zamanda eski düzene gireceğiz. Haber vereyim dedim.

    Necrobutcher

    @Ahmet Saraçoğlu, abi selam geçmiş olsun umarım eskisinden daha iyi olur. dün site açılmıyordu bu arada bi tek bende mi oldu ondan da emin değilim.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Necrobutcher, sağ ol. Yok dün genel bir sorun vardı, öğlene kadar ben de giremedim.

  36. Cerca C. says:

    Nile ve Nails baya keyfimi kaçırdı, kabrini siktiklerim.

  37. Cryosleep says:

    17 yaşımın sonlarından beri içtiğim için artık öyle bir bira göbeği oluştu ki bende, hani 76 kiloyum ama sanki 85-90 kilo gibi görünüyorum. Tavsiyesi olan var mı? :(

    Ahmet Saraçoğlu

    @Cryosleep, bende içki olayı yok denecek kadar az ama tek diyebileceğim sadece yürüyerek 20 kilo verdim.

    BK

    @Ahmet Saraçoğlu, Abi kilo vermek için neler yaptın birazcık anlatabilir misin? Bilakis ben de son 6 ayda 10 kiloya yakın aldım.

    Ahmet Saraçoğlu

    @BK, Şubat-Haziran arası sıfır spor, sadece çok az yiyerek 8 kilo verdim. Haziran’da diyetisyene başladım. Sağlıklı beslenme ve sporla 12 daha verdim. Hedefim bir 20 daha vermek.

    Beslenme kısmı kişiden kişiye değiştiğinden şunu yedim şunu içtim diye diyet listesi vermek doğru olmayacaktır, ama hiç aç kalmadığımı ve gayet çeşitli şekilde beslendiğimi söyleyebilirim. Fast food, abur cubur yok elbet, ama dolu dolu yedim yani. Sağlıklı olduğu sürece sıkıntı yok.

    Spor tarafında da haftada 4-5 gün 10′ar kilometre yürüdüm. Bu yürüyüşler çok fark ettirdi. Yürüyüşü emek sarf edilen bir uğraştan ziyade neredeyse meditatif bir şey olarak görmeye başladım, yapmadığımda eksiklik hisseder oldum, böylece çok daha kolaylaştı her şey.

    Son 10 gündür evde değilim, 4 şehir değiştirdim, o yüzden ne spor yapabildim ne de diyet programına uyabildim ama yine de saçma şeyler yemedim. Yarın Antalya’ya dönüyorum, aynı düzene devam etmeye başlıyorum.

    BK

    @Ahmet Saraçoğlu, Helal olsun. Gerçekten tebrik edilesi.

    Yazdığın yorumu peynirli açma ve bira eşliğinde okuduğumu fark etmem özellikle kendimi sorgulamama sebep oldu. Sanırım eski alışkanlıklarımı terk etmemin vakti gelmiş de geçiyor bile. Teşekkür ederim.

    Berca B.

    @Cryosleep, ekmek yiyemiyorlarsa pasta yesinler tarzı bi tavsiye olacak ama illa içeceksen cine geç. 2-3 kadeh cin sonrası çakacağın 1-2 shot jager’le de, onun yerine içeceğin o kadar bira yerine -ki bira göbeği çıktığına göre az bira içmiyorsun- çok daha tesirli ama temiz bir kafaya gelirsin, hem de hemen hemen aynı paraya denk gelir. Üstüne ertesi gün mide problemleri de minimuma iner.

    Bira pişmanlığı asıl otuzlardan sonra kendini göstermeye başlıyor. Tatil, sahil keyfi gibi özel konseptler dışında biradan mümkün olduğunca uzak durulmalı.

    hysteresis

    @Cryosleep, bu işin tek yolu günlük kalori ihtiyacından azını tüketmek. Tükettiğin kalorinin karbonhidrat, protein ve yağ miktarlarını da dengelemelisin. İnternette bunların oranlarıyla ilgli çok kaynak var. Kalori takibi için FatSecret veya benzeri bir uygulama tavsiye ederim. Üzerine düşük şiddetli kardiyo ekleyip günlük hareket miktarını artırırsan (merdiven çıkmak, mümkünse yürümek vs. Bu, en çok enerji tükettilen kısım) çok daha hızlı sonuç alırsın. Haftada en az üç kez ağırlık çalışması da asıl cilası olur.
    Ben de son birkaç yıldır iş ve çocuk nedeniyle çok dikkat edememiştim. Temmuz başında tekrar düzene girdim, bir yandan kas kazanarak 4 kilo verdim. Bira yerine bazen cin+soda içiyorum. Gün sonunda kalan kalori açığıma göre miktarını ayarlıyorum. Ama tabii erkeklerde göbek yağı en inatçı ve en son kaybolan kısım olduğu için bunları çok uzun süre, hatta hayat boyunca uygulamak gerek.

    Yiğit

    @hysteresis, kalori açığı verdiğin sürece baklava da yesen kilo verirsin. Ama işte o baklavayı yedikten bir süre sonra şekerin düşecek ve yine bir şeyler yiyeceksin. Kan şekeri önemli konu. Ben şimdi fazla kilom olduğu için diyetisyene gitsem akşam 6dan sonra hiçbir şey yeme falan diyecek. Sonra ben de gece tuvalete giderken gözüm karardığı için cezeryeyi ağzıma atıverecem. Kilo almaya da devam etmiş olacam.

    Çare glisemik indeksi düşük ürünler tüketmek.

    hysteresis

    @Yiğit, zaten kişinin ana hedefi sadece kilo vermekse o kiloyu eninde sonunda geri alacaktır. Amaç, sürdürülebilir sağlıklı beslenme olmalı. O durumda da herhangi bir sağlık problemi yoksa zaten glisemik indekse takılmaya gerek kalmıyor.

  38. Raddor says:

    Yıllar önce Motörhead çakması bir parça bestelemiştim. Onu bir türlü kaydedemedim çünkü istediğim gibi vokal yapamıyordum. Vokalsiz bir Speed Metal parçası da hiç içime sinmiyordu.

    Oyun ve film müziklerine büyük hayranlığım var. Önceden nasıl yazıldıklarına aklım bir türlü almıyordu. 40 farklı enstrüman bir ana melodi etrafında nasıl şekillenebilirdi? Tüm bu enstrümanların götü başı ayrı oynuyor, kulağa oldukça karışık geliyordu.

    Zamanla öğrendim ki aslında Rock ve Metal müzik nasıl ki sadece bas gitar, elektro gitar ve bateriden oluşuyorsa, senfoni orkestralarının da mantığı bu kadar basit. Perküsyon, tahta üflemeliler (woodwinds), bakır üflemeliler (brass) ve yaylılar olarak dört temel gruba ayrılıyorlar. Bu grubun içindeki enstrümanların da her birinin oktav aralığı birbirinden farklı, kalından inceye doğru diziliyor.

    Sen kulağın nasıl istiyorsa bu section’ları ister ritim, ister melodi olarak yazıyorsun. Keyfine göre armoniler veya counter melodiler ekleyebiliyorsun. Temel mantığı basit, geri kalanı, müziği çeşitlendirmesi senin hayal gücüne kalıyor.

    Ben de hazır kendimi bu alanda geliştiriyorken aldım bu kenarda duran Speed Metal parçamı, senfoni orkestrası olarak Reaper programında bestelemeye başladım. Madem söz yazamamıştım, hayvan gibi epik parça olsun istedim ve iki-üç hafta içinde bitirdim. Motörhead, William Tell Overture, Offspring ve John Williams esintileri duyabilirsiniz:

    https://youtu.be/88bgcUeXMqg?si=BFPGcjS8lJdTmQF8

    Not: Albüm kapağı haricinde hiçbir AI yardımı yoktur.

    BK

    @Raddor, Güzel parça olmuş. Eline sağlık.

    Raddor

    @BK, teşekkürler \m/

  39. BK says:

    8 buçuk yıldır kullandığım telefonum Samsung Galaxy A7 artık hurdaya çıkınca bugün Tecno Spark 20 Pro+ aldım. Kendimi şuan bambaşka bir dünyada yepyeni bir hayata başlamış gibi hissediyorum. Uzun süre boyunca kullandığım bir eşyayı her değiştirişimde bir süre bu hissi yaşıyorum.

  40. Melkor says:

    Bloodborne’u emulator ile pcde 60 fps çalıştırmayı başardılar.
    Grafiklere upscale bile atmışlar. 2 hafta içinde çıkıcak diyolar. Sony veya fromsoft bunu kaldırtırsa anlayın ki onlar remaster yapıyolar. Her türlü win win.

    https://x.com/Pirat_Nation/status/1829797631138160949

    Özgür

    @Melkor, Sony Bloodborne için öyle ya da böyle adım atacaktır. Aksi hayatın normal akışına ters olur. Zaten geçen hafta sağlam bir kaynaktan Bloodborne için bir şeyler yapıldığı öğrenilmiş. Devam oyunu mu yoksa remake/remaster mı belli değil. Benim için çıktığında yılın olayı olacağı kesin.

    Melkor

    @Özgür, Senelerdir güya sağlam kaynaklardan haber geliyor da hepsi fos çıktı. Bir gün gerçekten olacak ve inanmayacağız. Valla emulatorle oynarım, bu saatten sonra sony ne bok yerse yesin.

    P L A G U E

    @Melkor, 2 firmanın da amlarına koyayım. Şu oyunun 2. sinin hâlâ çıkmamış olması tarifsiz bir orospu çocukluğu.

    Melkor

    @P L A G U E, Biz çok seviyoruz da bir ara sony’nin verileri sızdığında bakmıştım. Bloodborne toplam 7 milyon satış yapmış osuruk yani. Bir de sony o bloodborne’u yaptırdığı zamanlardan çok uzaklaştı. Ya baba-oğul dramalı ya da live service oyun yapıyolar. Anca belki fromsoft ip haklarını alır da yapar o da çok zor. Onlarda bu oyunun 2.sini yapacak taşşak var da çok zor kalkışırlar öyle bir şeye. Çünkü çok uniq.

    TAAKE

    @Melkor, sadece ps çıkartırlarsa tabi az satar hocam,her şirket eşşek gibi her platforma hatta hesap makinesine,cep telefonuna kadar çıkartacak,tekelci çakal olan nintendo ve sony gibi şirketlerin ayağı kaydırılıp piyasadan her türlü silinmeli

    Melkor

    @TAAKE, Yok işte öyle değil. Veriler sony’nin pcye oyun portlamadığı dönemden. 20-25 milyon satan exclusive oyunların arasında 10 senelik oyunun toplamda 7 milyon satış yapması çok az. Onların arasında düşük yani. Hani niye 2.cisi gelmiyor, remaster yapmıyolar diyoruz ya bu yüzden. Konsolcu kitle pek değerini bilmemiş. Çıktığı gibi pcye portlansaydı başka olurdu.

    backbone

    @P L A G U E, durumun fromsoft ile alakası yok, IP tamamen Sony’nin elinde. Sony parayı verdi fromsoft oyunu yaptım. Yani fromsoft bloodborne ismini veya konseptini hiçbir şekilde istese dâhi kullanamaz. IP kendilerinin olsaydı çoktan bir şeyler gelmişti.

    Ah ulan ah, şu güzelim oyunu Sony’e kaptırmak nedir. Hiç mi paranız yoktu yapım sürecini finanse etcek, sikmişim playstation 4′ünü.

    TAAKE

    @backbone, elon musk veya bill gates gibi çok param olsa zevkine japon devleti,yakuza ve bir çok şeyi araya sokarak bu sony i piyasadan silerdim,bir de nintendo,tam tekelci çakallar

    Cryosleep

    @P L A G U E, dünyada From Software’den nefret eden tek kişi olmak nasıl bir duygu?

    P L A G U E

    @Cryosleep, isteklerimi gerçekleştirmeyen ve bana itaat etmen her şeyden ve herkesten nefret ederim. Bu sebeple benim için gayet normal bir duygu.

    TAAKE

    @P L A G U E, +1

    TAAKE

    @Melkor, ben emülatörden veya remastered çıkarsa korsan oynayacağım,pezevenk kan emiciler kaç sene beklettiler insanları,bu ibnelere müstehak

    Aim

    Soulslike oyunlarla çok arası olan biri değilim, ancak birçoğunu gerek yayınlarda, gerek incelemelerde falan görüp izledim. Sorum şu ki, neden Bloodborne’a bu kadar ayrı bir sevgi ve ilgi var? Yani örneğin Dark Souls’lardan falan farkı ne? Millet neden deliriyor PC’ye gelsin diye? Biri açıklarsa çok mutlu ve mesut olucam, teşekkürler.

    TAAKE

    @Aim, mortal kombat sf,kof ve tekkenden neden daha çok seviliyorsa o yüzden hocam,çünkü mortal kombat ilk çıktığında tür olarak horror fightingdi,büyücüler,kan,vahşet,kanlı zindanlar,gizemli ve gerçekten ürkütücü savaşçılar,oynarken ensenizden soğuk terler akıtıyordu atmosferi,diğer dövüş oyunları gibi yenince yere yığmıyor,kafanızda ördek döndürmüyordü,kellenizi aparkatla kopartıyor,omurganızı çıkartıyor,kalbinizi söküyordu,tek ödül hayatta kalmak yazıyordu ekranda,taşşaklı ve ciddi bir oyundu ,bloodborne da öyle diğer souls oyunları birbirinin aynısı,milyon kez yapılan kale,zırhlı şövalye,ejderha falan,ama bloodborne ve sekiro farklıdır,sekiro da japon teması yanında kuon adlı korku oyunun ruhani devamı olduğu için tekinsiz ve ciddi bir atmosfer vardır,en iyi atmosfer ve dünya ise tam bloodborne dadır.tam bir black metal havası vardır oyunda.dark souls bu atmosfere ds3 ile biraz girmiş ama asıl bu tekinsiz,manyak atmosferi bloodborne da sergilemiştir,bir de elden ring var,o daha parlak ama muazzam bir dünyaya sahip,ama benim tercihim bloodborne,ben sadece ds 1,ds 3 ve sekiro oynadım,diğerleri ilgimi bile çekmedi,en ilgimi çeken bb ise sony nin ibneligi yüzünden ps tekelinde sıkıştı kaldı,sitede kesin tüm souls serisini oynamış hayranlar vardır,onlar daha ayrıntılı ve doyurucu cevaplar verebilir

    backbone

    @Aim, birincisi illa diğer dark soulslardan çok farklı olmasına gerek yok milletin delirmesi için, örneğin sekiro da sadece playstationa çıksaydı millet yine delirirdi.

    Bloodborne’un özellikle sevilme sebepleri: agresif oynamaya iten savaş stili, karanlik atmosfer, kan teması, gotik ortamlar, kurt adamlarla uzaylıları bi potada eriten hikaye, eldritch yaratıkları, first hunter gehrmanın müziği, en iyi fromsoft DLCsi vs. diye gider

    Melkor

    Herifler 1 haftada oyunu ne hale getirdiler inanılmaz aq.

    https://x.com/Pirat_Nation/status/1831245386582753335?t=AaFZ2SwQiE5RVsMDejuxvg&s=19

    Yiğit

    @Melkor, bu tarz işleri gördükçe geliştiricilere daha çok sövüyorum. Evet sıfırdan bir oyun yapmanın zorlukları, gerektirdiği iş gücünü asla küçümseyemem ancak özellikle optimizasyonu bok gibi olan oyunlara sövmek hakkım bence. Spiderman 2 için team brazil çok kısa sürede mis gibi portlayıp optimize etmişlerdi oyunu. Bu kadar kısa sürede bu topluluklar bu işi yapabiliyorken koca koca firmaların 60-70 dolara sattığı ürünleri sağlam cilalaması ve optimize etmesi lazım bence. Ancak hepsinde bir çıkaralım da sonra düzeltiriz kafası yaygın. Buna acayip uyuz oluyorum.

  41. presto says:

    Mayhem konseri isteyebileceğimden çok daha harika geçti. Tam 2 saatlik 40.yıla özel harika bir setle çıktılar. Daha iyi bir set kendim için isteyemezdim herhalde. Konsere kronolojik olarak son albümden başladılar ve ilk albüme doğru gittiler. Her albüm farklı bi era ve atmosfere sahipti gerek ışıklandırma kullanımları gerekse arkadaki dönen video ve görseller olarak. Atilla abimiz de eralar değiştikçe kostümünü yenileyip durdu. Aralarda belgesel tadında grubun tarihi ve o albüm dönemlerini anlatan görseller ve videolar koymaları da baya iyiydi. Beni en çok mutlu eden şeyse konserin sonunda ilk albümün erasına geldiğimizde Necrobutcher mikrofona geçti ve sahneye grubun kurucu üyelerinden Manheimı ve bi dönem vokalliğini yapan Messiahı çağırdı.Sonrasında bu kadro Deathcrush epyi baştan sona cayır cayır çaldılar. Açıkçası Mayhemin çok karikatürize edildiğini ve ele ayağa düştüğü konusundaki önyargılarımı bu konserle kim siker diyerek kırıp geçtiler ve sonsuz saygımı bana tekrar hatırlattılar. Black metal konserlerinde hazırladığım konser özeti için: https://www.youtube.com/watch?v=77nPtj1piIg&t=1s özellikle son kısımda deatcrush erasının sonunda Atillanın sahneye gelip Messiaha sarılması ve birlikte söylemeleri çok özeldi.

    Necrobutcher

    @presto, ve ben buna gidemedim..

    TAAKE

    @Necrobutcher, ben de gidemedim

    TAAKE

    @presto, ses sorunu hariç herşey mükemmelmiş,ses sorunu da artık bir türkiye klasiği,bir tek psychanout 4 konserine iyi ses denk gelmiş bu sene,bir de pazar,pazartesi konser vermeyi adet etmeyi bırakmaları lazım,konser cumartesi akşamı verilir,bu kadim bir kuraldır,emirdir,götünüzden element uydurmayın ey gruplar,organizatörler

    presto

    @TAAKE, Açıkçası ben sesten gayet memnundum her şey çok dengeli ve temiz geliyodu beni rahatsız eden bir şey olmadı. IF Beşiktaş çok iyi bir siteme sahip olmasa da bazı gruplar soundcheck ve işini çok temiz halledebiliyorlar orda. Bu da onlardan biriydi bence.

    presto

    @TAAKE, Konser günü konusunda haklısın maalesef. Ama grupların kaşeleri de ona göre değişiklik gösterebiliyor. Konsere gelen kitle, gelir gider hesabı yapıldığında pazartesi getirmek daha karlı gelmiş olabilir.

    Joseph

    @TAAKE, organizatörle zerre alakası yok mekan sahipleri istemiyor aynisi türk rapçilere yapiliyor. vermiyorlar hafta sonlarını

    TAAKE

    @Joseph, doğrudur hocam,mesala karga kadıköy hep cumartesi yapıyordu,cumartesi biraz rağbrt gören bir yerse en değerli gün,bir iki saatlik konser değil sabaha kadar değerlendirmek istiyorlar

    Gökay

    @TAAKE, Ses konusunda IF’ de Cynic dışında hiçbir konserden olumsuz ayrılmadım. Hepsi fazla fazla tatmin ediciydi, Mayhem konseri de ses konusunda deneyimlediğim en iyi Black Metal konseriydi diyebilirim. Muhtemelen bulunulan konuma göre ses farklı geliyor. Sahneyi ortalamak ve çok da yakın olmamak iyi sonuç veriyor genelde. Parkormanda Judas konserinde izleme alanını ortadan bölen bir bar vardı; resmen sahneden gelen sese bariyer oluşturuyordu. O barın sınırlarında; sağında da kalsan, solunda da kalsan; ses berbattı. Yiyecek stantlarına kadar geri gittiğimde konserin tadını ancak ancak almaya başlayabilmiştim. Ses sorunlu gibi geliyorsa; birkaç farklı nokta denemekte fayda var bence, ki tabii farklı sonuçlar veriyorsa bu da sesin yine sorunlu olduğunu gösterir.

    TAAKE

    @Gökay, evet ben genelde en önü kaparım konserde,sonra balkon veya gerilerden çekilmiş live videolarını youtube da izleyince daha berrak ve belirgin geliyor,sizin dediğinizi destekliyor,ama gene de bir denge problemi hep var,biri çok açılıp biri zor duyuluyor hep,bazı konserlerde oturtabiliyorlar

    Yiğit

    @TAAKE, ses bence bok gibiydi. Attila pek duyulmuyordu. Gitarlar ayırt edilmiyordu. Ne çaldığını anlamadığım çok an oldu konserde. Hangi şarkı olduğunu anlamamak değil o an ne icra ediliyor gitar napıyor vokal napıyor birbirine çok girmişti.

    Gördüğüm kadarıyla yalnız değilim. Sözlükte sese sövenler çok. Yine de müthiş konserdi ama. Life Eternal dünyanın en iyi şarkısı diye düşünüyorum dünden beri.

    TAAKE

    @Yiğit, ben yoktum konserde ama konuştuğum herkes ses sorununu söyledi hocam,iyi diyenler bile sizin vokalin sesi kısık geldi sadece dediler,marduk konserinde de ben gitarı kısık buldum,mortuus un vokali ve davul gümbür gümbürdü,tabii benim ki yukarıdaki gökay ın dediği sahnenin dibinde olmamdan da kaynaklanıyor olabilir

    Yiğit

    @TAAKE, mardukta sıkıntı gitarlardaydı evet ama bence marduk mayhem’dan çok daha iyiydi ses olarak. If’te gitarlar sıkıntı oluyor. Hem iki gitarın birbirinden ayrılması zor oluyor hem de lead gitarlar çok sönüyor. Özellikle davuldaki ziller çok bastırıyor bence.

  42. Ugur says:

    Kapanışta çıkan abiyi soracaktım @presto yorumunda açıklamış.Grubun eleman tarihini bilmiyorum dolayısıyla linç etmezseniz sevinirim.

    Ulan dün akşam çok iyiydi be.Dünya gözüyle babaları deneyimledik.Sarılmalar falan derken hayat sevince güzel coverı gelir mi diye düşündürdü bir an ahah.Bunun gibi çok özel grupların konserleri hariç konserlere gitmezdim ancak gençleri görünce motivasyonum arttı.Eskiden katlanamazdım böyle ortamlara.Şuanki jenerasyon tertemiz geldi.

    TAAKE

    @Ugur, messiah hocam,ben de instagramda istanbul a indiler postunda görünce bu yanlarındaki messiah değil mi lan,o niye geldiki,yoksa onun da konserde sahnesi var,vay amk demiştin,doğru çıktı,adamlar zaten epey uzun çalmışlar,bir de maniac gelseydi,olay konser olurdu,gerçekten gidemediğime üzüldüm

  43. Raddor says:

    Dün Ağva’da, yanlarında tanınan bir yerli gitarist de dahil olmak üzere- önümden geçen 6 adet simsiyah giyimli (şu sıcakta olacak iş değil), pis Metalci görünümlü, Guns ‘N’ Roses vs grup yelekli (o kadar da pis değillermiş) elemanlar sizden birileri miydi lan?

    Buraların tek Metalcisi benim, rastlanmaz hiç. Bir anda görünce testereyle dalasım geldi. Akıllı olun olm!!

    Bu gereksiz comment’i bir şarkıyla süsleyeyim. Aramızdan ayrılanlara gelsin:

    https://youtu.be/0XJUegQuj0Q?si=dQMnJNnAittiXXAt

  44. Raddor says:

    Ana akımdaki vokalistlerin hepsinin sesi duyar duyulmaz tanınıyor. Brutal vokal yapanlarını dahi dinlediğin zaman kim olduğunu çıkarabiliyorsun (Randy Blythe mesela). Acaba bu gruplar çok fazla dinlendiği için mi vokalisti hemen ayırt edebiliyoruz, yoksa vokalist ayırt edilebildiği için mi bu gruplar bu kadar çok dinleniyorlar? Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan gibi bir şey.

    Dysplasia

    @Raddor, Ayırt edilebilen her vokal başarılı olup çok dinlenmediğine göre iâin içinde başka dinamikler var derim.

    Raddor

    @Dysplasia, bir sürü başka dinamik de olduğu konusunda tabi ki hemfikirim.

    Dysplasia

    @Raddor, Ahah. ‘Teşekkürler Yüzbaşı malum.’
    Ne demek, her zaman.

  45. Cryosleep says:

    PSA: Eğer benim gibi Firefox kullanıp siteye girişlerde sıkıntı yaşıyorsanız yapmanız gereken görseldeki gibidir: https://prnt.sc/hHB2t5aWjXIi

    HTTPS ile girdiğiniz zaman sizi Plesk giriş sayfasına yönlendiriyorsa bunu uygulayın. WordPress temelli olduğunu düşündüğüm bir takım back-end problemlerinden ötürü site böyle sanırım.

  46. OblomoV says:

    Sonunda Fallout batağına düştüm. Bakalım kaç saat gömeceğiz? (Fallout4)

  47. BK says:

    And Justice For All’un 36. Yıldönümü bugün.

  48. Cerca C. says:

    Sitenin satanist sakinleri belki şu filmi severler; https://www.imdb.com/title/tt23468450/

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.