İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) Klasik Gitar bölümünden yüksek lisans ve doktora dereceleri bulunan ve 2010 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda klasik gitar bölümünü kuran öğretim görevlisi Tolgahan Çoğulu, Georgia Teknoloji Enstitüsü tarafından müzik teknolojisi ve eğitimini desteklemek amacıyla düzenlenen Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Yarışması‘nda birinci olarak 5 bin dolarlık ödül kazandı.
Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar adını verdiği enstrümanı 2008 yılında tasarlayan Çoğulu, enstrümanını şöyle açıklıyor:
“Ayarlanabilir Mikrotonal Gitarda her telin altında bulunan kanallar aracılığıyla tüm perdeler hareket ettirilebilmektedir. Ayrıca gitar klavyesine istenilen miktarda perde eklenip çıkarılabilir.”
Çoğulu’nun Mikrotonal Gitarın prensiplerini açıkladığı ve bir kaç örnek şarkı icra ettiği videoyu seyredip, enstrüman hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Yarışmada ikinci sırayı İsveçli Teenage Engineering firmasının synthesizer’ı, üçüncü sırayı ise Çinli Gao Jiafeng’in TRI-O adlı MIDI kumandası aldı.
resimdeki gitar vlsi çip şematiklerine benziyor
Şimdi Sumerian Records düşünsün.
06.03.2014
@Jester, ahaha
Muhtesem bir bulus. Perdesiz calmadan miktotonal sesleri elde etmek isteyen ya da perdesizdeki miyavlama efekti olmadan mikrotonal calmak isteyenler icin muthis bir icat. Helal olsun.
oha lan nasıl aklıma gelmedi =( gitti paracıklar , boş yere ünlü oldu amk paracıklarda gitti of =(
bizim jeff loomis de dümdüz gitsin klavyede yukarı aşşağı aq
07.03.2014
@Ufuk Sönmez, ahahahadhjkk
09.03.2014
@Ufuk Sönmez, adshgsadhasdvjasjfvas
10.03.2014
@Ufuk Sönmez,
abi nihayet ya şunu diyen biri daha yalnız değilim
adam scale up down
10.03.2014
@lopp, yalnız yanlış olmasın loomis en sevdiğim müzisyenlerden biridir, heyecanvericiliği yüksek bi gitarist kanımca.
Geçen sene veya bi önceki sene izlemiştim, bi adam daha böyle bişey yapmıştı galiba. Tabi bizimki daha bi kompleks.
http://www.youtube.com/watch?v=TOSg56z1s2M
belki bundan 7-8 yıl önce, perdesiz gitar çaldığım zamanlarda düşündüğüm bi olaydı ama tabi pratiğe dökmek ayrı bi iş. adam yaptı, biz de baktık. ibanez’in falan komalı perdeli gitarları var ama tabi bu, her türlü sese uyan bi olay. perdeleri doğru yere koymak biraz zaman alabilir ama kullanışlı sonuç olarak. bağlamaya çalmaya başlayınca gitarı bu işlerde bıraktığımı da dipnot olarak ekleyeyim.
Orphaned Land bunu beğendi. (Y)
İyi güzel de batı müziği çalmak isteyen klasik gitar alır, doğu müziği çalmak isteyen saz alır. İcat çıkarmayın la durduk yere :P
hocam icat iyide bir enstrümanı bu kadar abudik gubudik işlere sokmakta biraz olmuyor gibi. gerçi elektro gitar gibi bi alete zibilyon tane elektronik işlem giriyor neyin kafasını yaşıyorum bi yandan da
air gitar varken ne gerek var böyle şeylere cık cık cık…
Yalnız o nası bir “kara toprak” versiyonudur mest oldum