Pasifagresif yazarı Nazım Kemal Üre’den METALLLICA cover’ı
29.09.2013
Cliff’in anısına.
ABD’li deathcore/death metal grubu YOUR PAIN IS ENDEARING‘de bas gitar çalmakta olan Pasifagresif yazarı Nazım Kemal Üre, Cliff Burton’ın ölüm yıldönümü dolayısıyla METALLICA’nın “Battery”sini cover’lamış.
Üre bir süre önce de DREAM THEATER’ın “Metropolis Pt 1″ını…
CANNIBAL CORPSE’un icrası en zor parçalarından “Frantic Disembowelment”ı…
…ve NECROPHAGIST’in “Onset of Putrefaction” albümünden “Foul Body Autopsy”yi cover’lamıştı.
Bir kez daha eline sağlık diyoruz.
Yorum alanı
“Pasifagresif yazarı Nazım Kemal Üre’den METALLLICA cover’ı” yazısına 68 yorum var
Cok tesekkur ederim arkadaslar ! Bu aralar acaip cover gazim var (pek cover da degil gerci aynsini caliyoruz iste :D ), daha bir suru benzer videolar upload etmeyi dusunuyorum.
Eline sağlık abi, sabah dinledim çok iyi olmuş. Çalışı geçtim, videoda basın sesinin düzgün gelmesi, şarkının arka planda kalması, hiçbir şeyin patlamaması falan da güzel haha.
@Batuhan Bekmen, Abi cok tesekkur ederim. Acikcasi ben de Bahadir’in yaptigi Faceless coverini gorunce gaza geldim “Ulan soundu bu kadar duzgun youtube coverimi olur ??” diyerek ona benzer biseyler yapmaya calistim. Onun kadar guzel olmadi ama olsun :)
Şarkıları dinlemek ayrı da, çalınırken görünce insan nasıl bir hayvanlık olduğunu daha iyi anlıyor hahah. Ellerine sağlık Kemal, hem çalışın hem de Batuhan’ın dediği gibi videonun ses ayarlamalarının başarısı için.
sana puanım 9 ganka :D usta şeyi merak ettim, ilk albümdeki basları da muhammed yazdı ya hani(ki helal olsun adama), acaba penayla mı çaldı yoksa parmakla mı?
@Ufuk Sönmez, cok saol abi. Inan ben de bilmiyorum ya, ton aslinda parmak tonu gibi ama gitaristler cok nadiren oyle calar o yuzden emin olamiyorum. Ama albumdeki bas yazimi ve icrasi sahane. Zaten yeni albumdeki baslari da tamamen Muhammed yaziyormus, bi roportajda Fimmers bana ne veriliyosa onu caliyorum demisti.
Profesyonel bir basçı bulmuşken hemen yumulayım :D Abi bu hale gelebilmek için kullandığın egzersizler, yaptığın çalışmalar nelerdi? Yani “bi yıl şunu çalış banko çalarsın tech-death” dediğin bişey var mı? İki yıldır az çok çalıyorum ama ciddi anlamda necrophagist coverlayacak kadar dayanıklı değil parmaklarım. Şarkının yarısında kilitleniyorum. Ne kadar sürer bu olayı atlatmak?
Bu arada enfes bir iş olmuş, gerçekten ses kalitesi de takdiri hak ediyor. Çalışındaki rahatlıktan bahsetmiyorum zaten. Eline sağlık
@Beleg, Tesadufe gel, ben de 4 sene kadar once benzer sorulari Erlend Caspersen’s sormustum :D Hala onun yarisi kadar bile calamiyorum ama elimden geldigi kadar yardimci olayim tabi.
Benim ozellikle isime yarayan 3 olay oldu. 1.si oncelikle cok dusuk tempolarda ustalasmak. Mesela yukaridaki sarki 240 bpm, ben bunu ogrenirken 120 bpm de filan basladim ve sarkiyi hic hata yapmadan ve hic yorulmadan arka arkaya 10 kez calabilecek bir duzeye gelene kadar tempoyu hic arttirmadim. Bu tempoda rahata erdikten sonra bunu 10 bpm filan arttirdim. Bu sekilde yavas yavas sarkini orjinal temposuna ulastim. Bir sarki ne kadar zor olursa olsun illa ki rahat calabilecegin bir tempoya dusurebilirsin, sen de o tempoyu bul ve oradan yavas yavas ilerle derim.
2.si bol bol multitasking yaptim. Malesef okul vs. nedeniyle insanin gunde 4-5 saat bas gitar calisacak zamani olmuyor. O yuzden mesela evde dizi ya da film izlerken, ya da kitap okurken bir yandan hep gitar calarim ben. Hem gitara bakmadan calabilme yetenegini gelistiriyor hem de baya bir zamandan tasarruf ediyorsun.
3. olarak sag elde 3 ve 4 parmak teknigini iyice ogrenmek derim. Mesela bircok death metal sarkisi 2 parmakla da calinabiliyor, ama dedigin gibi bir sure sonra kitleniyorsun. Ben ozellikle 150-280 arasi hizlarda olan partisyonlari 3 parmakla (isaret,orta ve yuzuk) daha hizli olan partisyonlari ise 4 parmakla (yani bas parmak disinda hepsi) kullaniyorum. Mesela yukaridaki videonun nerdeyse tamami 3 parmakla caliniyor, sadece dikkat et solo bittikten sonra (1:06-1:10 arasi) cok hizli bir kisim var orada 4 parmak teknigini gorebilirsin.
Aslinda 3 dedim ama aklima birsey daha geldi :D Yukarida yazdiklarim daha cok sag el teknigi icin. Sol el teknigi icin bas gitari filan unutup bol bol elektro gitar solosu calismayi oneriyorum. Eger 5 veya 6 telli bir gitarin varsa bircok gitar solosunu (ozellikle damar sololar degil de daha shred tarzi sololar) bas gitara uyarlayabilirsin. Mesela ben agir Jeff Loomis hayraniyim, neredeyse butun sol el teknigimi onun sololarina kasarken gelistirdim.
Kisaca boyle, umarim yardimci olabilmisimdir. Ben de bircok seyi daha yeni ogreniyorum ve kesfediyorum zaten. Baska sorun olursa cekinme, buradan sorabilirsin. Ozel sormak istersen de adima tiklarsan websiteme ulasabilirsin, orada mail adresim var. Iyi calismalar :)
@Kemal, abi cevabın için çok sağol öncelikle. Müzik zevkim paralel olan birinden tavsiye olmak çok daha keyifli ve etkili oluyor benim için.
Bpm olayını ben de deniyorum da zamanın kısıtlı olması sıkıntı şu aralar. 4 telli gitarım var ama ben de d.fetus sweeplerine ve gorod’un partisyonlarına hastayım.
Tek sıkıntı şu 3-4 parmak olayı. Henüz 2 parmakla bile tam olarak tel geçişlerini rahatlatabilmiş değilim.(bir ara tek parmaklı geddy lee tekniği denediğimden oluyo hep bunlar :D adam ilah) Gerçi 3-4 parmakla çalınacak kısımlar genelde tarama rifler oluyor ama gene de yanlış çalıştığımdan falan herhalde, 3.parmakta dünyam şaşıyor :D Somut olarak bir cevap verirsen çok sevinirim, yaptığın çalışmalar tam olarak neydi parmak artırma açısından ve ne kadar süreni aldı? En azından önümdeki süreci bilmek adına soruyorum bunu. Bir de klasik sorum, hangi şarkı/albümleri tavsiye edersin orta düzey bir basçıya? Caspersen de candır, özellikle tapping olayları. Tekrardan sağol.
@Beleg, Ne demek :) Ben de bas gitar ile ilgili konusmayi cok seviyorum zaten, hic sorun degil.
Acikcasi ilk olarak en az 5 telli bir gitara gecmeni oneririm, calabilecegin death metal gruplarini arttiracaktir ve sol elini de baya rahatlatacaktir. Eger daha solo seyler calmak istiyorsan 6 telli almakta da fayda var. Hatta ben dayanamadim gecen 7 telli bir perdesiz bas aldim :D Cok cok iyi bir gitar olmasina gerek yok, gayet ucuz ve kaliteli 5-6 telli gitarlar var piyasada. Halk arasinda “4 telli ile baslayalim, gelistikce 5-6 telliye geceriz” gibi sacma bir gorus var, ne tarz bir muzik calmak istiyorsan direkt ona uygun bir enstrumandan basla bence.
Cok cok iyi yazilmis ve tasarlanmis bir kitap. 3 parmak teknigi ile ilgili yiginla egzersiz var, buna ek olarak death metal sarkilarinda bas partisyonu yazilimi ve tapping ile ilgili ilginc bolumler de mevcut. Eger ben bas calmaya baslamisken boyle bir kitap olsaydi elimde, su an cok daha farkli bir yerde olabilirdim :D Malesef ben hep deneme yanilma ile kendi kendime ogrendim.
Benim 3 parmak teknigine yaklasimim su sekilde. Ilk oncelikle sana en uygun ve dogal gelen 3 parmak dizilimini bulman lazim. Isaret-1, orta-2, yuzuk-3, serce-4, bas parmak 0 diyelim. Notalari 4 lu gruplara bolelim (ki cogu sarkida olcu budur zaten), bana en rahat gelen dizilim 3-1-2-1 seklinde. Diger bascilar arasinda populer olan diger dizilimler soyle (hatirladigim kadari ile), 1-2-3-2 (DiGiorgio), 3-2-1-3-2.. (Sheenan), 1-2-3-1-2.. (Webster). Iste bunlarin permutasyonlarini dene ve sana en uygun olani kesfet. Cok cok yavas tempolarda bunu calismaya basla ve giderek hizlan. Mutlaka metronom kullan. Asla ama asla kendi basina calisma, mutlaka metronom, guitar pro ya da benzeri bi sey acik olsun.
Bu dedigim 3 parmak teknigi duz ritimler (4 lu gruplar) icin. 3 lu sekilde gruplanmis notalar icin (galloping ya da halk arasinda Iron Maiden at kosturmasi diye bilinir) kullandigim 3 parmak teknigi 4-2-1 seklinde. Diger bascilar genelde 3-2-1 ya da 1-2-3 seklinde gidiyor. Yine kendine uygun olani bulman lazim.
4 parmak teknigi olarak ben 4-3-2-1 kullaniyorum, aynen Caspersen gibi. Fakat su aralar 0-1-2-3 teknigi baya populerlesti (Matthew Garrison ve Evan Brewer sag olsun) ona da bakmak isteyebilirsin.
Ben fazla egzersiz yapmadim, genelde sarki calistim. Ben death metal e baslamadan once iyi bir heavy ve thrash alt yapim vardi onlarin faydasini cok gordum. Senin isine yararmi yada ilgini ceker mi bilmiyorum ama ozellikle Iron Maiden calismani siddetle oneririm. Ozellikle sarkilarin sol el partisyonlari cok basit oldugundan, sag el teknigini inanilmaz gelistiriyor, ve calmasi feci zevkli.
Benzer sekilde thrash sarkilarinda da inanilmaz sag el partisyonlari mevcut. Mesela ilk bas gitar calmaya basladigim yillarda Metallica – Disposable Heroes feci gelistirmisti beni. Galloping te gelinebilecek son nokta ise Iced Earth sarkilaridir. Eger o sarkilari zorlanmadan calabiliyorsan (tabi calmak derken, birebir gitarin yaptigi seyleri yapmaktan bahsediyorum, yoksa basitlestirerek calmak ta mumkun) sag el teknigin oturmus demektir.
Heavy ve thrashi gec bana death metal den bahset diyosan, asagidaki sarkilari tavsiye ediyorum. Zorluk olarak dedigim gibi, belli bir tempoya dusurunce hepsi her seviyeden bascinin calabilecegi sarkilar:
Cannibal Corpse – Staring Through The Eyes of The Dead (Sol el hammer-on pull-off teknigi icin birebir)
Suffocation – Pierced From Within (hem sol hem sag el icin feci faydali bir sarki. Ayrica bence yazilmis en iyi DM sarkilarindan biridir)
Dying Fetus – One Shot One Kill (bir baska sag el canavari, enetersan sweep bolumleri de mevcut)
Death – Human dahil sonraki butun albumler (her sarki ayri bir macera, ayri bir ders. Hem sacma derecede zor degil hem de calmasi cok zevkli sarkilarla dolu bu albumler. Benim bas gitara ve muzige bakis acimi degistirdiler)
Nile – Herhangi bir sarkisi, hepsini teknik yaklasimi asagi yukari ayni zaten. Sag elin kirilana kadar calis bunlari :D
Decapitated – Spheres of Madness (Durmali kalkmali ritmleri benimsemek icin birebir)
Meshuggah – Bleed (3 ve 4 parmak teknigini cok guzel harmanliyo bu sarki. Ideal olarak sadece davullarin uzerine cal bunu – gp kullanarak)
Spawn of Possession – Lash by Lash (SoP sarkilari zorluk konusunda bambaska bir boyuttalar :D)
Necrophagist – Butun eserleri (fazla soze gerek var mi :D)
Bir cirpida aklima bunlar geldi. Cogu benim Istanbul’daki gruplarimla coverladigim sarkilar. Bu arada grubun yoksa, hemen bi gruba gir :D Insana disiplin katiyor, ve baska insanlarla calarken cok sey ogreniyorsun.
Death metal disinda, progresif metal de cok seviyorum ben. Dream Theater hayatimin gruplarindandir ve o sarkilara calismakta baya baya yararli. Ozellikle Dance of Eternity gibi enstrumental sarkilar.
Enstrumental demisken, son olarak Spastic Ink’i tavsiye ediyorum. Pete Perez bence en az hakki verilmis bascidir bu alemde. Iki albumde de insanin aklini alacak partisyonlari var. Bunlara da bi bak derim.
Bu arada yukaridaki bahsettigim sarkilarin buyuk bir kismina ait videolar koymayi planliyorum yakin zamanda. Onlara bakip bi fikir edinebilirsin.
Sure olarak ise biseyler demek gercekten cok zor. Cunku soyle bisey var, eger gunde en az 3 saatini ayirirsan bence 2 sene gibi bir sure icerisinde yukaridaki sarkilarin hepsini hatasiz calabilirsin. Fakat soyle birsey var ki, insanin tusesisin ve ritm duygusunun oturmasi gercekten uzuuun yillar aliyor. Mesela ben bazi SoP sarkilarini hatasiz calabiliyorum, ama benden sonra o gitari Erlend eline alip calsa, arada bariz bir tuse ve sound farki olur. Yani olay sadece hatasiz calabilmek degil malesef..
Evet Caspersen bence death metal basciliginda (hatta genel olarak metal basciliginda) gelinmis son noktadir, ben otesini gormedim/duymadim. Bu seviyede bir adamin para kazanamadigindan muzigi birakmis olmasi cok uzucu, ben en son konustugumda 8 aydir elime bas gitar almadim demisti..
Bu arada sanirim site tarihinin en uzun yorumlarinda biri oldu, bitireyim artik :D Umarim yardimci olabilmisidir. Daha sorularin olursa hic cekinme.
@Kemal, abi doyurucu yorumda son noktasın, tam istediğim gibi cevaplar. 2 yıldır sadece death ve maiden çalıyorum desem yeridir herhalde. At koşturma olayını oturtmuş gibiyim şu an ama metronomda düşük tempo olayı çok daha zorluyor beni. Yüksek bpmlerde daha rahat çalıyorum, düşüklerde sürekli notalar kayıyor.
Bu arada rush ve cryptopsy(özellikle none so vile) çalışıyorum şu aralar ama bahsettiğin sağ el kombinasyonlarını hep sırayla kullanıyorum (3-2-1 vs.) ve durmadan o galloping ritminde kalıyorum ve şarkı bi yerden sonra kayıyor. Dediğin teknikleri denemeye başlıycam en kısa sürede.
6 telli bas konusunda her türlü önerine açığım. Özellikle ucuz olması gerekiyor şu aralar alırsam. Senin gitarının handmade olduğunu hatırlıyorum, eğer öyleyse konu hakkında baya bilgin vardır, paylaşırsan sevinirim.
Bir de doğaçlama çalıyor musun? Çaldığın zaman nota bilginle mi yoksa direkt sesin bütünlüğüne bakmadan dalıyor musun? Bu konuda tavsiyelerin neler?
Bahsettiğin şarkıların hepsini biliyorum ama cidden çalabileceğimi düşünmemiştim hiç :D en kısa zamanda deneyeceğim.
Grup için hiç umut yok gibi, tek başıma yardırcam bikaç yıl daha.
Spastik ink’i nette bulamadım 1 aydır ama youtubedan falan dinliyorum, gerçekten bambaşka.
Bu arada extreme metalde bas partisyonları için kulaktan çıkarmayı mı yoksa gitar tablarına göz atıp kalıbına uydurmayı mı tercih edersin? Ayrıca melodik death metal çalmaya başlayınca el alışkanlığı yapıyo, sürekli aynı nota bileşimlerinde kısılıyorum. Var mıdır bunun hal çaresi?
Gerçekten konuşmaya başlayınca durduramıyo insan kendini.
@Beleg, Rica ederim. Death ve Maiden bas teknigi gelistirmek icin cok ideal gruplar, bence cok dogru bir is yapmissin. Rush ve Cryptopsy de ayni sekilde. Ozellikle Cryptopsy cok severim ve dinlerim ama calmayi hic denemedim, cok eglenceli olabilir.
Ucuz ve guzel 5 telli gitarlar icin Cort ve Ibanez’in alt modellerine bak derim. Ben yillarca bunlarla caldim gayet de iyi gitarlar. 2. el filan da bakabilirsin. Cok cok kafayi takma ama ne gitar alacagina, millet bunu bazen hayatinin merkezi haline getirip gitar calmayi unuttugu oluyor :D
Evet benim iki tane el yapimi gitarim var, biri 6 telli perdeli digeri 6 telli perdesiz. Ikisini de Tunel’ deki Fatih Usta’ya yaptirdim. Kendisine suradan ulasabilirsin :
Kendisi 10 numara adamdir, enstrumanlar ile ilgili her turlu soruna yardimci olur. Sanirim su asamada el yapimi senin butcenin disinda olacak, ama ileride dusunebilirsin. Ben cok cok memnunum onun yaptigi gitarlardan. Videoda gorebilecegin uzere tonu da gayet iyi.
Yok malesef dogaclama ile pek aram yok benim. Buyuk bir salaklik yaparak kulagimi hic gelistirmedim, dolayisi ile dogaclama olaylarina da giremedim. Ama az cok teori bilgim var, o kendi bas partisyonlarimi bestelerken yardimci oluyor.
Kulak zayif oldugu icin genelde tablara bakiyorum, ama isin dogrusu bu muzikte sonlu sayida kalip var, o yuzden cok sarki ogrenmissen yeni sarkilari da kulaktan cikarabiliyosun, sonucta hepsi birbirinin modifiyesi gibi gelmeye basliyo.
Melo death ile ilgili bahsettigin derdi anlamadim pek ?
Konus ya :D Ahmet ya da Batuhan gelip “Yeter ulan siteyi bas gitar forumuna cevirdiniz !!” demedigi surece devam edebiliriz bence :D
@Kemal, Ben araya giriyor gibi oldum ama yazmadan edemeyeceğim. Bass gitarla pek bir alakam olduğu söylenemez, normal gitar çalıyorum öyle hobi olarak, ancak şu mesajları öyle zevkle okuyorum ki inanamazsınız. Kemal abi valla kral adamsın, senin şu yaptığını yapacak adam kalmadı artık şu dönemde, ben de ara ara başka forumlarda sorular sordum ama iki satır, bilemedin üç satır cevap belki geldi belki gelmedi. Böyle yardımsever adam pek kalmadı.
İçimden geldi yazayım dedim.
Sonuna kadar helal olsun, saygılar. :D
@DrAQA, Abi ne demek, hic dert degil boyle seyler. Siz gidip videoyu izlemissiniz, bi de usenmeyip altina yorum yapmissiniz, ben 2-3 soruya mi cevap veremicem nedir yani :D Asil siz saolun.
@Kemal, Kendini tech death konusunda geliştirmeye çalışan bir basçımsı olarak ağzım kulaklarımda okudum yazdıklarını valla. Hatta bilgisayara kaydettim ki olur da buradan silinirse falan kaybolmasın :D İşte böyle kişilere ihtiyacımız var başımızda, eyvallah abi.
@Kemal, ben de son dediğinden tırsıyorum ama bakalım nolucak :D
Melodic death’le ilgili bahsettiğim olay senin modifiye benzetmene benziyor aslında. Yani çoğu şarkılar çok benzer kalıplarla çalınıyor ve 2-3 ay boyunca d.tranquillity vs. çalınca doğaçlama olaylara girdiğimde temel gamlardan gitmektense bu kalıplarda sıkışıp kalıyorum. Özetle kendim çalarken çeşitliliği sağlayamıyorum. Bunun için zaman zaman jazz çalmışlığım var, hatta son bir yıldır çok sık yapıyorum bunu. Çalmak istediğim türe uzak olmasına rağmen her türü çal mı dersin yoksa death metal yeterince çeşitli, önce onlara dadanıyım mı?
Bir de sweep ve tapping tekniğine gireyim. Gitardan arak teknikler olduğundan ve pena tercih etmediğimden bana ızdırap oluyor düşük metronomlarda dahi. Sen bu olayı nasıl kotardın (tapping şu an uç gibi duruyo ama en azından sweep için bir şeyler yapmamın zamanı bence :D)
İyi bir davulcuyla çalışmak o kadar önemli mi? Digiorgio ve sheehan birkaç defa böyle bir şey demişlerdi röportajlarında. Şu an için böyle bir şansım yok ama groove harici çok bir katkısı olmasa gerek bana göre.
Son olarak da kulak geliştirme meselesi. Ben de senin gibi tab+şarkı gidiyorum ama bunun sıkıntısını çektin mi hiç? Sence tab bakmaktansa kulaktan çıkarmaya yönelmeli miyim? Dinlerken belirli bir tarzı olduğunu hissettiren adamlar nasıl yapıyor bu işi?
Evet baska tarz muziklere yonelmek ve arada onlarla takilmak her zaman cok faydali bir olay. Ben ozellikle prog rock/metal gruplarina bak derim onlar genelde cok daha genis yelpazede seyler caliyorlar. Ben genelde %80 Death metal, %20 diger tarzlar gibi bir dengede calisiyorum.
Dogaclama yapmak ve bas gitarla ilgili daha bir cok ilginc sey icin asagidaki kitabi tavsiye ediyorum:
Sweep teknigi icin yukarida da soyledigim gibi en guzeli elektro gitar partisyonlarini bas gitar uzerinde calismak. Elektro gitaristler sonucta bu isi yillardir yapiyor o yuzden adamlar bu isi cozmusler, bas gitarda bu teknik daha cok yeni. Mesela baslangic icin Children of Bodom sweeplerine bakabilirsin, hem gozuktugu kadar zor sweepler degildirler hem de cok melodik oldularindan calmasi epey zevklidir. Ac Silent Night Bodom Night’in solosunu guitar pro da, dusur tempoyu %50 ye, al loopa, sabaha kadar calis :D Sikilirsan da onune dizi ya da film ac :D Ben hep oyle calisiyorum.
Tapping olayi ise bas gitara nispeten daha iyi uyarlanmis ve calisilmis bir teknik (hatta bas gitarda elektro gitara gore daha populer oldugunu soylemek mumkun). O yuzden etrafta bir suru guzel egzersiz ve partisyon var calisacak. Hatta bir yigin kitap da var, benim favorim Jean Baudin’in kitabi:
Ustelik kendisi inanilmaz iyi bir insandir, ona da tapping hakkindaki sorularini sorabilirsin.
Bunun disinda tapping e baslamak icin Dream Theater – Metropolis Pt. 1 solosu cok uygun bence. John Myung’in bunu nasil yaptini anlatan cok guzel bir videosu var youtube da. Solo kesinlikle kulaga geldigi kadar zor degil ve calmasi asiri zevkli. Ona da bir bak derim.
Tapping + Sweeping kombinasyonlari icin ise tabiiki Erlend’i oneriyorum yine :D Zaten eger hala yapmadiysan onun youtube channelina gir ve oradaki her videoyu 3-4 kez izle :D
Iyi bir davulcu ile calismak tabi ki onemli, ama bu illa insan olmak zorunda degil :D Ne calisirsan calis her zaman bir guitar pro veya benzeri birsey acik olsun arkada. Iyi bir davulcu (insan olanindan) ile calismanin soyle yararlari var, eger yaratici bir adamla calisiyorsan eleman cok ilginc davul partisyonlari calabiliyor, bu da sana gitari birakip tamamen davula odakli bir bas gitar partisyonu yazmana olanak veriyor. Mesela Cynic’te Sean Malone’un baslarinin bu kadar guzel gozukmesinin sebeplerinden biri Sean Reinert’tir bence. Benzer bir baglantiyi, DiGiorgio-Hoglan ikilisinde de gormek mumkun.
Ya genel olarak insanla calismak cok onemli zaten. Eger ileride canli calma hayalin varsa, istedigin kadar evde tek basina calis, bir grupla beraber calma tecrubesine seni hazirlayamaz, sahne bambaska bir olay.
Evet kulak bence cok cok onemli ve ben gelistirmedigime cok pismanim. Bir suru dezavantaji var, bi kere her sarkinin tabi olmuyor dogal olarak. 2. sikinti bir grupta caliyorsan gitaristlere ekstra bir yuk bindiriyorsun, adamlar oturup senin icin bir de tab yazmak zorundalar. 3.su ve bence en onemlisi, kafanda hayal ettigin melodileri bas gitarda calamiyorsun. Abartmiyim hani benim durumum o kadar vahim degil :D Ama simdiki aklim olsa cok daha fazla ozen gosterirdim kulak egitimine.
Bi de son olarak seyi dicem, yukaridaki mesajlarini tekrar okurken farkettim. Bazi seyleri hizli daha rahat caliyorum yavas zor geliyor demissin. Aman diyim bak bu cok sik rastlanan bir hata ! Hizli calarken elinde daha fazla momentum oldugu icin, ve sesler biraz daha ic ice gectigi icin onlar buyuk ihtimalle seni duzgun caldigini sanmana yol aciyor (yaniliyor da olabilirim tabi sonucta seni calarken gormedim ama genelde bu boyle). Mesela ayni yanigilya davucular da cok duserler. Davulcularin arasindaki klasik geyikleriden biridir hatta, “yavas sarkilari calmak daha zor!!” filan. Dedigim gibi yavas metronomlarda zorla kendini ve o bolgelerde ustalas. Ki yavas tempolarda hatalarin daha cok sirittigi icin kendini duzeltmen de daha kolay olacak. Zaten dusuk tempolari iyi calinca ister istemez yuksek tempo hakimiyetin de artacak, o zaman iste farkina varacaksin eski caldiklarinin neden iyi olmadigini. Biraz sert olduysa kusura bakma, ayni asamalardan ben de cok gectim ondan soyluyorum :D
@Kemal, abi ne diyim bilemedim, daha iyi cevaplar alamazdım herhalde.
Sert değil ya, dediğin gayet doğruymuş az önce denedim gördüm hemen pratikte :D
Aklıma gelen son soru şu lanet slap-pop tekniği hakkında ne düşündüğün? Hem dinlemeyi sevmediğim(clarke,wooten,miller hariç, onlar darbuka çalsa dinlerim ki darbuka da hoşuma gider zaten) hem de çalmaktan hoşlanmadığım bir yöntem olduğundan lanet dedim, yoksa yetkinleşsem severim galiba :D
Tüm söylediklerini 5-6 defa okudum ve daha okuyucam da, gayet ufuk açıcı bir sohbet oldu/oluyor benim açımdan. Şu an aklıma gelen tüm sorular bunlar. Siteyi de birkaç mesajlığına foruma çevirdik ama en azından kendi adıma çok teşekkür ediyorum sana şimdiden. Hem zaman ayırdığın, hem de samimi cevapların için.
Videoları merakla bekliyorum ayrıca.
Benim sorularım cidden tükendi ama geyik amaçlı her türlü sohbete de varım, senin eklemek istediğin, benim aklıma gelmeyen şeyler varsa zamanın oldukça buradan yazarsan takipteyim 7/24, yer imlerime attım.
Slap teknigi benim zamaninda cok uzerine calistigim ve kafa yordugum bir konuydu, ama edindigim tecrubelerden sonra biraz sogudum bu olaydan, eskisi kadar calmiyorum artik.
Ben de Wooten, Clarke vb. nin hayraniyim tabi ki, cok severim dinlemeyi. Fakat soyle bir sorun var ki, slap soundu genel olarak “mutlu” bir sound. Yani istersen en karanlik akorlari cal, slap seklinden calinca ister istemez biraz funky oluyor. Metal, ozellikle death metal ise bunun tam tersi bir atmosfere sahip, dolayisi ile bu teknik ve bu muzik cok nadiren beraber guzel gidiyor.
Ben ozellikle -core tarzi muziklerde gorulen breakdown rifflerinde slap kullanmayi seviyordum. (illa core olacak diye bir sart yok tabi mesela Pantera – Domination in sonu da buna guzel bir ornek). 2010 yilinda Dorock’ta Fatal Mind ile program yaparken, bokunu cikarirdim bunun, paso slap atardim :D
Fakat sonra baktim ki nerdeyse ayni soundu cok fazla kasmadan normal tuse ile de alabiliyorsun. Yani bir baktim ki ben Slap teknigini sadece kullanmis olmak icin kullaniyorum, aslinda oyle muzikal bir amaca hizmet etmiyor. O gunden beri cok kasmiyorum slap, daha cok sag el teknigi, solo ve tapping uzerine yogunlasiyorum.
Dedigim gibi yardimci olabildiysem ne mutlu, benim acimdan da gayet keyif verici bir sohbet oldu. Aklina ne zaman bi soru gelirse cekinme, elimden geldigimce cevaplarim. Istersen FB den de ekleyebilirsin ya da mail atabilirsin.
@Baybora, Evet ! O hoodie’nin ben de anisi da var, direkt Travis Ryan’dan satin aldim onu beraber caldigimiz bir gece. Cok seviyorum bu hoodie yi, sabah aksam giyiyorum :D
Arkadaslar guzel sozleriniz icin tekrar cok tesekkur ederim, sagolun. Dedigim gibi daha boyle videolar koymayi planliyorum, yayinladikca buradan linkleri paylasirim.
Frantic Disembowelment (Cannibal Corpse) coveri asagida. Bu sarkini youtube da zaten cok guzel coverlari var (ozellikle Erdem Ulubas’inki feci basarili). O yuzden degisiklik olsun diye perdesizde caldim. Izlediginiz icin tesekkurler !
Valla baya değişiklik olmuş, perdesizde f. disembowelment da dinledik sayende. Bi de bu şarkıyı ilk kez o meşhur, grup elemanlarının stüdyoda çalışı videosuyla görmüştüm o yüzden çalınabileceğine dair bir umudum yoktu ama perdesiz basla çalmak da ayrı bir başarı tabii.
Yine ses kalitesi açısından enfes, icra açısından korkutucu derecede rahat bir video olmuş, ibretle izledim. Yukarıdaki konuşmamızda bahsi geçen parmak egzersizlerinin son seviyesi bu şarkıdır herhalde, SoP’u saymazsak tabii :D
@Beleg, Evet ozellikle sol eli gelistirmek icin cok ideal bir sarki, sag eli pek zorlamiyor ama. Aslinca CC nin buna benzer bircok teknik sarkisi var (Pat tarafindan yazilan hemen hemen tum sarkilar bu zorlukta) ama o bahsettigin videodan dolayi bu sarki baya bir one cikti.
SoP cok ayri bir seviyede ya.. Umarim bir gun o grubun hakkini verebilecek bir video kaydedebilirim
Necrophagist cover’ı için yaptığım yorumun aynısını yapıyorum. Hiç değiştirmeden;
Tek kelimeyle harika olmuş. Hatta bir öncekinden daha da sevdim bunu. Takipçiniz Kemal abi:)
@Kemal, aylik 1gb kotam sebebiyle Videoyu izleyemiyorum ama, şu sayfaya yazdığın ansiklopedi dolusu yazılar gözlerimi yasartti valla..baya şeker gibi insanmişsin abi…yolun açık olsun her daim
Arkadaslar ne kadar tesekkur etsem azdir, sagolun. Benim gibi amator bir muzisyen icin bu tarz yorumlar ne kadar buyuk bir motivasyon oluyor anlatamam. PA ekibini de ayri tesekkur ediyorum, haber haline getirip daha cok insani ulastirdiklari icin.
Abi şu şarkıları çalarken takındığın “bitse de az daha egzersiz yapsam” tavrın ve t-shirtlerin cidden saç baş yolduracak cinsten, bayağı müthiş yeteneğin var tebrikler.
dostum gerçekten çok iyi iş çıkarmışsın, resmen taşşak geçer gibi çalmışsın desem yeridir, CC videoya denk gelip izler inşallah :D yüksek performans isteyenler güçlenmek çok zor değil,
wrist curl benzeri antrenmanlar yapmak parmakları ve bileği baya güçlendirecektir.
Usta mükemmel olmuş, çok rahat çalmışsın. Sen öyle rahat çalınca ben de arkadaki 2001: A Space Odyssey posterine takıldım. Cynic tişörtü de yakışmış. Ha bir de sen bayağı bir kilo vermişsin gibi önceki videoya nazaran, ya da ayaktasın diye midir nedir, daha ince gördüm seni. :)
Guzel yorumlariniz icin tekrar tekrar tesekkur ediyorum. Hem youtube’dan hem de facebook’tan harika tepkiler aldim. Saolun varolun.
Videolarin miktarini ve sikligini arttirmayi planliyorum, benim icin de inanilmaz bir ogrenme tecrubesi oluyor. Sarkilari calarken oyle ilgisiz ya da ruhsuz durduguma bakmayin :) Hayatta beni death metal calmaktan daha fazla mutlu eden cok az sey var..
Daha degisik tarzlardan (yine metal muzik sinirlari icinde tabi) sarkilar koymayi da dusunuyorum. Sadece cover degil, bu gune kadar caldigim gruplarda besteledigim bas partisyonlarini caldigim videolar da koymayi planliyorum. Eger genel istek olursa bir iki tane ders videosu da koyabilirim.
Ayrica FB den aldigim tepkilere gore videolar bircok basci arkadasin isine yaramis veya daha cok calismalari icin motive etmis, ne mutlu bana. Herhangi bir konuda sorunuz olursa bana ulasmaktan cekinmeyin, FB den ekleyebilirsiniz veya ismime tiklayip oradan kisisel siteme ulasip mail atabilirsiniz. Isterseniz daha once Beleg ile yaptigimiz gibi buradan da sohbet edebiliriz.
Tekrar tesekkur ediyorum, bir sonraki videoda bulusmak dilegiyle :) Su an Dream Theater ve Suffocation arasinda gidip geliyorum, o anki ruh halime gore bakicam artik :D
@Kemal, abi bizi öyle bi noktaya getirdin ki şaşıramıyoruz artık, gerçekten eline sağlık, olayı bitirmişsin :) benim merak ettiğim 2 şey var. 1- nota biliyomusun 2-gelecekte evan brewer gibi solo bas albümleri yapmayı düşünüyo musun mesela, harika olurdu gerçekten.
1- Evet nota okuyabiliyorum ve temel muzik teorisi bilgim var. Ozellikle kendi bas partisyonlarimi yazarken cok yardimci oluyor. Mesela gitari takip etmek yerine degisik bisey yapmak istiyorsun o zaman inanilmaz ise yariyor.
2 – Evet tabiki boyle bisey yapmak isterim, aslinda bu tarz bestelerim var. Solo bas albumu konusunda ben daha cok Jean Baudin’in tarzini seviyorum. Gercekten oldukca melodik ve guzel duzenlemelere sahip besteler yapiyor.
Asil yakin zamanda paylasmak istedigim bir elektronik muzik projem var. Piyano, davul, sytnh gibi sanal enstrumanlarin uzerine bas gitar caliyorum. Metal dinleyenlerin ilgisini ceker mi bilmiyorum ama Vangelis, Massive Attack, Enigma filan sevenlerin hosuna gidebilir.
@saw you drown, aynen beni de cok etkiliyor o parca ! Hatta bu tarz islere bulasmamin sebebidir diyebilirim. Bakalim diger islerden firsat bulursam bitirip paylasicam o besteleri.
@Kemal, kendi bestelerinin olduğunu duyduğuma çok sevindim, valla ben enstrümental gitar albümlerini çok severim, o zaman merakla bekliyoruz diyelim :) tavsiyen üzerine az önce jean baudin’in mechanisms albümünü indirdim, bakalım nasıl çıkacak. bu arada evan brewer’ın son albümünün kritiğini kağıttan bilgisayara geçicem, orada 11 telli bas gitaristlere kinayeli göndermelerim var, acaba jean abiye ayıp mı ettim diye düşünüyorum şimdi, neyse krtitikte okursun :)
@Ufuk Sönmez, eyvallah abi :) merakla bekliyorum kritigi. Jean Baudin i overken Evan Brewer’a laf etmek istemedim tabi, o da cok degerli bi basci ve bestekar.
Hocam yine orijinal bir cover yine sen. Bu sefer daha önceden çaldığım bir şarkıyı coverladığından daha bir dikkatli izledim önceki videolara göre. Sağ el tekniğin bana baya bir garip geldi açıkçası, özellikle yanlış görmediysem galloping’i küçük parmağını da kullanarak yapıyosun ama buna rağmen oldukça güçlü bir sound alabiliyorsun. Ve yorumunda dediğin gibi şarkının normali 8li notalarla çalınmış şekilde, o yüzden garip bir birliktelik oluşmuş gitarlarla aynı partisyonu çaldığında. Ellerine sağlık.
Cliff Burton hakkında ise söylenecek her şey daha önceden onlarca kez söylenmiş olduğundan fazla bir şey eklemek istemiyorum. Bana Metallica’yı dinleten adamdı kendisi bu işlere ilk başladığımda. Bas gitara başlamamın da sebebi olan insanların başında gelir, olağanüstü kişiliği vs vs kendime örnek almaya çalışırım genel olarak özetle. Onun gibisi gelmedi diyeyim ve rahmetle anayım tekrardan.
@Beleg, evet dogru, tamamen kendi kendime gelistirdigim ve baska kimsede pek gormedigim bir sag el teknigim var. Acikcasi bana da cok garip geliyordu ilk zamanlar, “ulan bi ben mi salagim niye kimse boyle calmiyor” diye :D sonra anladim ki konu teknik olunca dogru ya da yanlis diye bisey yok, duzgun bir sound aldigin surece senin en rahat ettigin teknik dogru teknik iste.
Evet dogru gormussun, isaret-1,orta-2,yuzuk-3,serce-4 dersek, ben galloplari 4-2-1 seklinde yapiyorum. Standart yaklasim (Webster’dan DiGiorgio’ya kadar bircok unlu bascinin kullandigi teknik) 3-2-1 seklinde, fakat ben hic bir zaman o sekilde rahat edemedim, bana 4-2-1 hep cok daha dogal ve tuseli geldi, o yuzden onu kullaniyorum. Bu tabi sadece galloplar icin, 16 lik notalari 4 lu gruplar halinde calarken (bu coverda yok ama onceki coverlarda bol bol vardi) 3-1-2-1 seklinde gidiyorum, o da cok rastlanan bir teknik degil alsinda. Neyse gelecek bas yazisinda bunlara detayli deginecegim zaten, ornekleriyle beraber degisik hizlarlda gosterecegim bunlari.
Acikcasi benim kendi tarzim her zaman elden geldigince gitarlarla birebir ayni hizda calmak, o sekilde daha sert ve guclu bir sound elde edildigini dusunuyorum. Aslinda ilginc bir nokta, Cliff in de normalde tarzi budur. Mesela Fight Fire with Fire ya da Disposable Heroes sarkilarina bakin orada birebir gitar ile gidiyor, sanirim bu sarkida boyle sade bir calimi uygun gormus.
Eline sağlık çok iyi olmuş.
Eline sağlık başkan, bu vesileyle Necrophagist’e de albümün hala çıkmamasından dolayı okkalı bir küfür yolluyorum.
Helal olsun üstad, çok sağlam çalmışsın.
Cok tesekkur ederim arkadaslar ! Bu aralar acaip cover gazim var (pek cover da degil gerci aynsini caliyoruz iste :D ), daha bir suru benzer videolar upload etmeyi dusunuyorum.
Eline sağlık abi, sabah dinledim çok iyi olmuş. Çalışı geçtim, videoda basın sesinin düzgün gelmesi, şarkının arka planda kalması, hiçbir şeyin patlamaması falan da güzel haha.
30.03.2013
@Batuhan Bekmen, Abi cok tesekkur ederim. Acikcasi ben de Bahadir’in yaptigi Faceless coverini gorunce gaza geldim “Ulan soundu bu kadar duzgun youtube coverimi olur ??” diyerek ona benzer biseyler yapmaya calistim. Onun kadar guzel olmadi ama olsun :)
sağlam performans
en sonundaki “bunu da çaldık gidiyoruz” gidişine çok güldüm.
30.03.2013
@cenk özmercan, hahah hakkaten :D
Şarkıları dinlemek ayrı da, çalınırken görünce insan nasıl bir hayvanlık olduğunu daha iyi anlıyor hahah. Ellerine sağlık Kemal, hem çalışın hem de Batuhan’ın dediği gibi videonun ses ayarlamalarının başarısı için.
Baya dibim düştü.
30.03.2013
@Ertuğrul Bircan Çopur, cok tesekkur ederim abi, begenmene cok sevindim
sana puanım 9 ganka :D usta şeyi merak ettim, ilk albümdeki basları da muhammed yazdı ya hani(ki helal olsun adama), acaba penayla mı çaldı yoksa parmakla mı?
30.03.2013
@Ufuk Sönmez, cok saol abi. Inan ben de bilmiyorum ya, ton aslinda parmak tonu gibi ama gitaristler cok nadiren oyle calar o yuzden emin olamiyorum. Ama albumdeki bas yazimi ve icrasi sahane. Zaten yeni albumdeki baslari da tamamen Muhammed yaziyormus, bi roportajda Fimmers bana ne veriliyosa onu caliyorum demisti.
30.03.2013
@Kemal, Necrophagist yeni albüm mü çıkaracakmış?
31.03.2013
@Ahmet Saraçoğlu, hahaha :D Bu dedigim roportaj 2009 senesine ait:
http://www.sickdrummermagazine.com/index.php/the-drummers/death-grind/1557-interview-with-romain-goulon-a-stephan-fimmers-of-necrophagist.html
30.07.2013
@Kemal, kalp krizi geçireceğim bu necrophagist haberlerinde. röportajın üstüne 4 sene döndük neredesin Suiçmez?
Şarkının baslarının bu kadar da hayvan olduğunu farketmemiştim, videoyla öğrenmiş olduk. Acayip olmuş.
Tek kelimeyle harika!
Abi adam zorlanmıyor bile, hatta o kadar kolay geliyor gibi bir hali var ki sıkıntıdan etrafa bakınıyor ahah. Çok net ve güzel olmuş cover.
Profesyonel bir basçı bulmuşken hemen yumulayım :D Abi bu hale gelebilmek için kullandığın egzersizler, yaptığın çalışmalar nelerdi? Yani “bi yıl şunu çalış banko çalarsın tech-death” dediğin bişey var mı? İki yıldır az çok çalıyorum ama ciddi anlamda necrophagist coverlayacak kadar dayanıklı değil parmaklarım. Şarkının yarısında kilitleniyorum. Ne kadar sürer bu olayı atlatmak?
Bu arada enfes bir iş olmuş, gerçekten ses kalitesi de takdiri hak ediyor. Çalışındaki rahatlıktan bahsetmiyorum zaten. Eline sağlık
31.03.2013
@Beleg, Tesadufe gel, ben de 4 sene kadar once benzer sorulari Erlend Caspersen’s sormustum :D Hala onun yarisi kadar bile calamiyorum ama elimden geldigi kadar yardimci olayim tabi.
Benim ozellikle isime yarayan 3 olay oldu. 1.si oncelikle cok dusuk tempolarda ustalasmak. Mesela yukaridaki sarki 240 bpm, ben bunu ogrenirken 120 bpm de filan basladim ve sarkiyi hic hata yapmadan ve hic yorulmadan arka arkaya 10 kez calabilecek bir duzeye gelene kadar tempoyu hic arttirmadim. Bu tempoda rahata erdikten sonra bunu 10 bpm filan arttirdim. Bu sekilde yavas yavas sarkini orjinal temposuna ulastim. Bir sarki ne kadar zor olursa olsun illa ki rahat calabilecegin bir tempoya dusurebilirsin, sen de o tempoyu bul ve oradan yavas yavas ilerle derim.
2.si bol bol multitasking yaptim. Malesef okul vs. nedeniyle insanin gunde 4-5 saat bas gitar calisacak zamani olmuyor. O yuzden mesela evde dizi ya da film izlerken, ya da kitap okurken bir yandan hep gitar calarim ben. Hem gitara bakmadan calabilme yetenegini gelistiriyor hem de baya bir zamandan tasarruf ediyorsun.
3. olarak sag elde 3 ve 4 parmak teknigini iyice ogrenmek derim. Mesela bircok death metal sarkisi 2 parmakla da calinabiliyor, ama dedigin gibi bir sure sonra kitleniyorsun. Ben ozellikle 150-280 arasi hizlarda olan partisyonlari 3 parmakla (isaret,orta ve yuzuk) daha hizli olan partisyonlari ise 4 parmakla (yani bas parmak disinda hepsi) kullaniyorum. Mesela yukaridaki videonun nerdeyse tamami 3 parmakla caliniyor, sadece dikkat et solo bittikten sonra (1:06-1:10 arasi) cok hizli bir kisim var orada 4 parmak teknigini gorebilirsin.
Aslinda 3 dedim ama aklima birsey daha geldi :D Yukarida yazdiklarim daha cok sag el teknigi icin. Sol el teknigi icin bas gitari filan unutup bol bol elektro gitar solosu calismayi oneriyorum. Eger 5 veya 6 telli bir gitarin varsa bircok gitar solosunu (ozellikle damar sololar degil de daha shred tarzi sololar) bas gitara uyarlayabilirsin. Mesela ben agir Jeff Loomis hayraniyim, neredeyse butun sol el teknigimi onun sololarina kasarken gelistirdim.
Kisaca boyle, umarim yardimci olabilmisimdir. Ben de bircok seyi daha yeni ogreniyorum ve kesfediyorum zaten. Baska sorun olursa cekinme, buradan sorabilirsin. Ozel sormak istersen de adima tiklarsan websiteme ulasabilirsin, orada mail adresim var. Iyi calismalar :)
01.04.2013
@Kemal, abi cevabın için çok sağol öncelikle. Müzik zevkim paralel olan birinden tavsiye olmak çok daha keyifli ve etkili oluyor benim için.
Bpm olayını ben de deniyorum da zamanın kısıtlı olması sıkıntı şu aralar. 4 telli gitarım var ama ben de d.fetus sweeplerine ve gorod’un partisyonlarına hastayım.
Tek sıkıntı şu 3-4 parmak olayı. Henüz 2 parmakla bile tam olarak tel geçişlerini rahatlatabilmiş değilim.(bir ara tek parmaklı geddy lee tekniği denediğimden oluyo hep bunlar :D adam ilah) Gerçi 3-4 parmakla çalınacak kısımlar genelde tarama rifler oluyor ama gene de yanlış çalıştığımdan falan herhalde, 3.parmakta dünyam şaşıyor :D Somut olarak bir cevap verirsen çok sevinirim, yaptığın çalışmalar tam olarak neydi parmak artırma açısından ve ne kadar süreni aldı? En azından önümdeki süreci bilmek adına soruyorum bunu. Bir de klasik sorum, hangi şarkı/albümleri tavsiye edersin orta düzey bir basçıya? Caspersen de candır, özellikle tapping olayları. Tekrardan sağol.
01.04.2013
@Beleg, Ne demek :) Ben de bas gitar ile ilgili konusmayi cok seviyorum zaten, hic sorun degil.
Acikcasi ilk olarak en az 5 telli bir gitara gecmeni oneririm, calabilecegin death metal gruplarini arttiracaktir ve sol elini de baya rahatlatacaktir. Eger daha solo seyler calmak istiyorsan 6 telli almakta da fayda var. Hatta ben dayanamadim gecen 7 telli bir perdesiz bas aldim :D Cok cok iyi bir gitar olmasina gerek yok, gayet ucuz ve kaliteli 5-6 telli gitarlar var piyasada. Halk arasinda “4 telli ile baslayalim, gelistikce 5-6 telliye geceriz” gibi sacma bir gorus var, ne tarz bir muzik calmak istiyorsan direkt ona uygun bir enstrumandan basla bence.
2. tavsiyem su kitabi bir sekilde al:
http://www.amazon.com/Extreme-Metal-Bass-Book-CD/dp/1423497155/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1364833165&sr=8-1&keywords=alex+webster
Cok cok iyi yazilmis ve tasarlanmis bir kitap. 3 parmak teknigi ile ilgili yiginla egzersiz var, buna ek olarak death metal sarkilarinda bas partisyonu yazilimi ve tapping ile ilgili ilginc bolumler de mevcut. Eger ben bas calmaya baslamisken boyle bir kitap olsaydi elimde, su an cok daha farkli bir yerde olabilirdim :D Malesef ben hep deneme yanilma ile kendi kendime ogrendim.
Benim 3 parmak teknigine yaklasimim su sekilde. Ilk oncelikle sana en uygun ve dogal gelen 3 parmak dizilimini bulman lazim. Isaret-1, orta-2, yuzuk-3, serce-4, bas parmak 0 diyelim. Notalari 4 lu gruplara bolelim (ki cogu sarkida olcu budur zaten), bana en rahat gelen dizilim 3-1-2-1 seklinde. Diger bascilar arasinda populer olan diger dizilimler soyle (hatirladigim kadari ile), 1-2-3-2 (DiGiorgio), 3-2-1-3-2.. (Sheenan), 1-2-3-1-2.. (Webster). Iste bunlarin permutasyonlarini dene ve sana en uygun olani kesfet. Cok cok yavas tempolarda bunu calismaya basla ve giderek hizlan. Mutlaka metronom kullan. Asla ama asla kendi basina calisma, mutlaka metronom, guitar pro ya da benzeri bi sey acik olsun.
Bu dedigim 3 parmak teknigi duz ritimler (4 lu gruplar) icin. 3 lu sekilde gruplanmis notalar icin (galloping ya da halk arasinda Iron Maiden at kosturmasi diye bilinir) kullandigim 3 parmak teknigi 4-2-1 seklinde. Diger bascilar genelde 3-2-1 ya da 1-2-3 seklinde gidiyor. Yine kendine uygun olani bulman lazim.
4 parmak teknigi olarak ben 4-3-2-1 kullaniyorum, aynen Caspersen gibi. Fakat su aralar 0-1-2-3 teknigi baya populerlesti (Matthew Garrison ve Evan Brewer sag olsun) ona da bakmak isteyebilirsin.
Ben fazla egzersiz yapmadim, genelde sarki calistim. Ben death metal e baslamadan once iyi bir heavy ve thrash alt yapim vardi onlarin faydasini cok gordum. Senin isine yararmi yada ilgini ceker mi bilmiyorum ama ozellikle Iron Maiden calismani siddetle oneririm. Ozellikle sarkilarin sol el partisyonlari cok basit oldugundan, sag el teknigini inanilmaz gelistiriyor, ve calmasi feci zevkli.
Benzer sekilde thrash sarkilarinda da inanilmaz sag el partisyonlari mevcut. Mesela ilk bas gitar calmaya basladigim yillarda Metallica – Disposable Heroes feci gelistirmisti beni. Galloping te gelinebilecek son nokta ise Iced Earth sarkilaridir. Eger o sarkilari zorlanmadan calabiliyorsan (tabi calmak derken, birebir gitarin yaptigi seyleri yapmaktan bahsediyorum, yoksa basitlestirerek calmak ta mumkun) sag el teknigin oturmus demektir.
Heavy ve thrashi gec bana death metal den bahset diyosan, asagidaki sarkilari tavsiye ediyorum. Zorluk olarak dedigim gibi, belli bir tempoya dusurunce hepsi her seviyeden bascinin calabilecegi sarkilar:
Cannibal Corpse – Staring Through The Eyes of The Dead (Sol el hammer-on pull-off teknigi icin birebir)
Suffocation – Pierced From Within (hem sol hem sag el icin feci faydali bir sarki. Ayrica bence yazilmis en iyi DM sarkilarindan biridir)
Dying Fetus – One Shot One Kill (bir baska sag el canavari, enetersan sweep bolumleri de mevcut)
Death – Human dahil sonraki butun albumler (her sarki ayri bir macera, ayri bir ders. Hem sacma derecede zor degil hem de calmasi cok zevkli sarkilarla dolu bu albumler. Benim bas gitara ve muzige bakis acimi degistirdiler)
Nile – Herhangi bir sarkisi, hepsini teknik yaklasimi asagi yukari ayni zaten. Sag elin kirilana kadar calis bunlari :D
Decapitated – Spheres of Madness (Durmali kalkmali ritmleri benimsemek icin birebir)
Meshuggah – Bleed (3 ve 4 parmak teknigini cok guzel harmanliyo bu sarki. Ideal olarak sadece davullarin uzerine cal bunu – gp kullanarak)
Spawn of Possession – Lash by Lash (SoP sarkilari zorluk konusunda bambaska bir boyuttalar :D)
Necrophagist – Butun eserleri (fazla soze gerek var mi :D)
Bir cirpida aklima bunlar geldi. Cogu benim Istanbul’daki gruplarimla coverladigim sarkilar. Bu arada grubun yoksa, hemen bi gruba gir :D Insana disiplin katiyor, ve baska insanlarla calarken cok sey ogreniyorsun.
Death metal disinda, progresif metal de cok seviyorum ben. Dream Theater hayatimin gruplarindandir ve o sarkilara calismakta baya baya yararli. Ozellikle Dance of Eternity gibi enstrumental sarkilar.
Enstrumental demisken, son olarak Spastic Ink’i tavsiye ediyorum. Pete Perez bence en az hakki verilmis bascidir bu alemde. Iki albumde de insanin aklini alacak partisyonlari var. Bunlara da bi bak derim.
Bu arada yukaridaki bahsettigim sarkilarin buyuk bir kismina ait videolar koymayi planliyorum yakin zamanda. Onlara bakip bi fikir edinebilirsin.
Sure olarak ise biseyler demek gercekten cok zor. Cunku soyle bisey var, eger gunde en az 3 saatini ayirirsan bence 2 sene gibi bir sure icerisinde yukaridaki sarkilarin hepsini hatasiz calabilirsin. Fakat soyle birsey var ki, insanin tusesisin ve ritm duygusunun oturmasi gercekten uzuuun yillar aliyor. Mesela ben bazi SoP sarkilarini hatasiz calabiliyorum, ama benden sonra o gitari Erlend eline alip calsa, arada bariz bir tuse ve sound farki olur. Yani olay sadece hatasiz calabilmek degil malesef..
Evet Caspersen bence death metal basciliginda (hatta genel olarak metal basciliginda) gelinmis son noktadir, ben otesini gormedim/duymadim. Bu seviyede bir adamin para kazanamadigindan muzigi birakmis olmasi cok uzucu, ben en son konustugumda 8 aydir elime bas gitar almadim demisti..
Bu arada sanirim site tarihinin en uzun yorumlarinda biri oldu, bitireyim artik :D Umarim yardimci olabilmisidir. Daha sorularin olursa hic cekinme.
01.04.2013
@Kemal, abi doyurucu yorumda son noktasın, tam istediğim gibi cevaplar. 2 yıldır sadece death ve maiden çalıyorum desem yeridir herhalde. At koşturma olayını oturtmuş gibiyim şu an ama metronomda düşük tempo olayı çok daha zorluyor beni. Yüksek bpmlerde daha rahat çalıyorum, düşüklerde sürekli notalar kayıyor.
Bu arada rush ve cryptopsy(özellikle none so vile) çalışıyorum şu aralar ama bahsettiğin sağ el kombinasyonlarını hep sırayla kullanıyorum (3-2-1 vs.) ve durmadan o galloping ritminde kalıyorum ve şarkı bi yerden sonra kayıyor. Dediğin teknikleri denemeye başlıycam en kısa sürede.
6 telli bas konusunda her türlü önerine açığım. Özellikle ucuz olması gerekiyor şu aralar alırsam. Senin gitarının handmade olduğunu hatırlıyorum, eğer öyleyse konu hakkında baya bilgin vardır, paylaşırsan sevinirim.
Bir de doğaçlama çalıyor musun? Çaldığın zaman nota bilginle mi yoksa direkt sesin bütünlüğüne bakmadan dalıyor musun? Bu konuda tavsiyelerin neler?
Bahsettiğin şarkıların hepsini biliyorum ama cidden çalabileceğimi düşünmemiştim hiç :D en kısa zamanda deneyeceğim.
Grup için hiç umut yok gibi, tek başıma yardırcam bikaç yıl daha.
Spastik ink’i nette bulamadım 1 aydır ama youtubedan falan dinliyorum, gerçekten bambaşka.
Bu arada extreme metalde bas partisyonları için kulaktan çıkarmayı mı yoksa gitar tablarına göz atıp kalıbına uydurmayı mı tercih edersin? Ayrıca melodik death metal çalmaya başlayınca el alışkanlığı yapıyo, sürekli aynı nota bileşimlerinde kısılıyorum. Var mıdır bunun hal çaresi?
Gerçekten konuşmaya başlayınca durduramıyo insan kendini.
01.04.2013
@Beleg, Rica ederim. Death ve Maiden bas teknigi gelistirmek icin cok ideal gruplar, bence cok dogru bir is yapmissin. Rush ve Cryptopsy de ayni sekilde. Ozellikle Cryptopsy cok severim ve dinlerim ama calmayi hic denemedim, cok eglenceli olabilir.
Ucuz ve guzel 5 telli gitarlar icin Cort ve Ibanez’in alt modellerine bak derim. Ben yillarca bunlarla caldim gayet de iyi gitarlar. 2. el filan da bakabilirsin. Cok cok kafayi takma ama ne gitar alacagina, millet bunu bazen hayatinin merkezi haline getirip gitar calmayi unuttugu oluyor :D
Evet benim iki tane el yapimi gitarim var, biri 6 telli perdeli digeri 6 telli perdesiz. Ikisini de Tunel’ deki Fatih Usta’ya yaptirdim. Kendisine suradan ulasabilirsin :
https://www.facebook.com/birgariporhanveli?ref=ts&fref=ts
Kendisi 10 numara adamdir, enstrumanlar ile ilgili her turlu soruna yardimci olur. Sanirim su asamada el yapimi senin butcenin disinda olacak, ama ileride dusunebilirsin. Ben cok cok memnunum onun yaptigi gitarlardan. Videoda gorebilecegin uzere tonu da gayet iyi.
Yok malesef dogaclama ile pek aram yok benim. Buyuk bir salaklik yaparak kulagimi hic gelistirmedim, dolayisi ile dogaclama olaylarina da giremedim. Ama az cok teori bilgim var, o kendi bas partisyonlarimi bestelerken yardimci oluyor.
Kulak zayif oldugu icin genelde tablara bakiyorum, ama isin dogrusu bu muzikte sonlu sayida kalip var, o yuzden cok sarki ogrenmissen yeni sarkilari da kulaktan cikarabiliyosun, sonucta hepsi birbirinin modifiyesi gibi gelmeye basliyo.
Melo death ile ilgili bahsettigin derdi anlamadim pek ?
Konus ya :D Ahmet ya da Batuhan gelip “Yeter ulan siteyi bas gitar forumuna cevirdiniz !!” demedigi surece devam edebiliriz bence :D
02.04.2013
@Kemal, Ben araya giriyor gibi oldum ama yazmadan edemeyeceğim. Bass gitarla pek bir alakam olduğu söylenemez, normal gitar çalıyorum öyle hobi olarak, ancak şu mesajları öyle zevkle okuyorum ki inanamazsınız. Kemal abi valla kral adamsın, senin şu yaptığını yapacak adam kalmadı artık şu dönemde, ben de ara ara başka forumlarda sorular sordum ama iki satır, bilemedin üç satır cevap belki geldi belki gelmedi. Böyle yardımsever adam pek kalmadı.
İçimden geldi yazayım dedim.
Sonuna kadar helal olsun, saygılar. :D
02.04.2013
@DrAQA, Abi ne demek, hic dert degil boyle seyler. Siz gidip videoyu izlemissiniz, bi de usenmeyip altina yorum yapmissiniz, ben 2-3 soruya mi cevap veremicem nedir yani :D Asil siz saolun.
02.04.2013
@Kemal, Kendini tech death konusunda geliştirmeye çalışan bir basçımsı olarak ağzım kulaklarımda okudum yazdıklarını valla. Hatta bilgisayara kaydettim ki olur da buradan silinirse falan kaybolmasın :D İşte böyle kişilere ihtiyacımız var başımızda, eyvallah abi.
02.04.2013
@Batu Sarıtürk, Rica ederim :) Yardim edebildiysek ne mutlu.
02.04.2013
@Kemal, ben de son dediğinden tırsıyorum ama bakalım nolucak :D
Melodic death’le ilgili bahsettiğim olay senin modifiye benzetmene benziyor aslında. Yani çoğu şarkılar çok benzer kalıplarla çalınıyor ve 2-3 ay boyunca d.tranquillity vs. çalınca doğaçlama olaylara girdiğimde temel gamlardan gitmektense bu kalıplarda sıkışıp kalıyorum. Özetle kendim çalarken çeşitliliği sağlayamıyorum. Bunun için zaman zaman jazz çalmışlığım var, hatta son bir yıldır çok sık yapıyorum bunu. Çalmak istediğim türe uzak olmasına rağmen her türü çal mı dersin yoksa death metal yeterince çeşitli, önce onlara dadanıyım mı?
Bir de sweep ve tapping tekniğine gireyim. Gitardan arak teknikler olduğundan ve pena tercih etmediğimden bana ızdırap oluyor düşük metronomlarda dahi. Sen bu olayı nasıl kotardın (tapping şu an uç gibi duruyo ama en azından sweep için bir şeyler yapmamın zamanı bence :D)
İyi bir davulcuyla çalışmak o kadar önemli mi? Digiorgio ve sheehan birkaç defa böyle bir şey demişlerdi röportajlarında. Şu an için böyle bir şansım yok ama groove harici çok bir katkısı olmasa gerek bana göre.
Son olarak da kulak geliştirme meselesi. Ben de senin gibi tab+şarkı gidiyorum ama bunun sıkıntısını çektin mi hiç? Sence tab bakmaktansa kulaktan çıkarmaya yönelmeli miyim? Dinlerken belirli bir tarzı olduğunu hissettiren adamlar nasıl yapıyor bu işi?
02.04.2013
@Beleg,
Evet baska tarz muziklere yonelmek ve arada onlarla takilmak her zaman cok faydali bir olay. Ben ozellikle prog rock/metal gruplarina bak derim onlar genelde cok daha genis yelpazede seyler caliyorlar. Ben genelde %80 Death metal, %20 diger tarzlar gibi bir dengede calisiyorum.
Dogaclama yapmak ve bas gitarla ilgili daha bir cok ilginc sey icin asagidaki kitabi tavsiye ediyorum:
http://www.amazon.com/101-Bass-Tips-Stuff-Pros/dp/0634017470/ref=sr_1_6?s=books&ie=UTF8&qid=1364929486&sr=1-6&keywords=gary+willis
Sweep teknigi icin yukarida da soyledigim gibi en guzeli elektro gitar partisyonlarini bas gitar uzerinde calismak. Elektro gitaristler sonucta bu isi yillardir yapiyor o yuzden adamlar bu isi cozmusler, bas gitarda bu teknik daha cok yeni. Mesela baslangic icin Children of Bodom sweeplerine bakabilirsin, hem gozuktugu kadar zor sweepler degildirler hem de cok melodik oldularindan calmasi epey zevklidir. Ac Silent Night Bodom Night’in solosunu guitar pro da, dusur tempoyu %50 ye, al loopa, sabaha kadar calis :D Sikilirsan da onune dizi ya da film ac :D Ben hep oyle calisiyorum.
Tapping olayi ise bas gitara nispeten daha iyi uyarlanmis ve calisilmis bir teknik (hatta bas gitarda elektro gitara gore daha populer oldugunu soylemek mumkun). O yuzden etrafta bir suru guzel egzersiz ve partisyon var calisacak. Hatta bir yigin kitap da var, benim favorim Jean Baudin’in kitabi:
http://www.jeanbaudin.com/store.html
Ustelik kendisi inanilmaz iyi bir insandir, ona da tapping hakkindaki sorularini sorabilirsin.
Bunun disinda tapping e baslamak icin Dream Theater – Metropolis Pt. 1 solosu cok uygun bence. John Myung’in bunu nasil yaptini anlatan cok guzel bir videosu var youtube da. Solo kesinlikle kulaga geldigi kadar zor degil ve calmasi asiri zevkli. Ona da bir bak derim.
Tapping + Sweeping kombinasyonlari icin ise tabiiki Erlend’i oneriyorum yine :D Zaten eger hala yapmadiysan onun youtube channelina gir ve oradaki her videoyu 3-4 kez izle :D
Iyi bir davulcu ile calismak tabi ki onemli, ama bu illa insan olmak zorunda degil :D Ne calisirsan calis her zaman bir guitar pro veya benzeri birsey acik olsun arkada. Iyi bir davulcu (insan olanindan) ile calismanin soyle yararlari var, eger yaratici bir adamla calisiyorsan eleman cok ilginc davul partisyonlari calabiliyor, bu da sana gitari birakip tamamen davula odakli bir bas gitar partisyonu yazmana olanak veriyor. Mesela Cynic’te Sean Malone’un baslarinin bu kadar guzel gozukmesinin sebeplerinden biri Sean Reinert’tir bence. Benzer bir baglantiyi, DiGiorgio-Hoglan ikilisinde de gormek mumkun.
Ya genel olarak insanla calismak cok onemli zaten. Eger ileride canli calma hayalin varsa, istedigin kadar evde tek basina calis, bir grupla beraber calma tecrubesine seni hazirlayamaz, sahne bambaska bir olay.
Evet kulak bence cok cok onemli ve ben gelistirmedigime cok pismanim. Bir suru dezavantaji var, bi kere her sarkinin tabi olmuyor dogal olarak. 2. sikinti bir grupta caliyorsan gitaristlere ekstra bir yuk bindiriyorsun, adamlar oturup senin icin bir de tab yazmak zorundalar. 3.su ve bence en onemlisi, kafanda hayal ettigin melodileri bas gitarda calamiyorsun. Abartmiyim hani benim durumum o kadar vahim degil :D Ama simdiki aklim olsa cok daha fazla ozen gosterirdim kulak egitimine.
Bi de son olarak seyi dicem, yukaridaki mesajlarini tekrar okurken farkettim. Bazi seyleri hizli daha rahat caliyorum yavas zor geliyor demissin. Aman diyim bak bu cok sik rastlanan bir hata ! Hizli calarken elinde daha fazla momentum oldugu icin, ve sesler biraz daha ic ice gectigi icin onlar buyuk ihtimalle seni duzgun caldigini sanmana yol aciyor (yaniliyor da olabilirim tabi sonucta seni calarken gormedim ama genelde bu boyle). Mesela ayni yanigilya davucular da cok duserler. Davulcularin arasindaki klasik geyikleriden biridir hatta, “yavas sarkilari calmak daha zor!!” filan. Dedigim gibi yavas metronomlarda zorla kendini ve o bolgelerde ustalas. Ki yavas tempolarda hatalarin daha cok sirittigi icin kendini duzeltmen de daha kolay olacak. Zaten dusuk tempolari iyi calinca ister istemez yuksek tempo hakimiyetin de artacak, o zaman iste farkina varacaksin eski caldiklarinin neden iyi olmadigini. Biraz sert olduysa kusura bakma, ayni asamalardan ben de cok gectim ondan soyluyorum :D
02.04.2013
@Kemal, abi ne diyim bilemedim, daha iyi cevaplar alamazdım herhalde.
Sert değil ya, dediğin gayet doğruymuş az önce denedim gördüm hemen pratikte :D
Aklıma gelen son soru şu lanet slap-pop tekniği hakkında ne düşündüğün? Hem dinlemeyi sevmediğim(clarke,wooten,miller hariç, onlar darbuka çalsa dinlerim ki darbuka da hoşuma gider zaten) hem de çalmaktan hoşlanmadığım bir yöntem olduğundan lanet dedim, yoksa yetkinleşsem severim galiba :D
Tüm söylediklerini 5-6 defa okudum ve daha okuyucam da, gayet ufuk açıcı bir sohbet oldu/oluyor benim açımdan. Şu an aklıma gelen tüm sorular bunlar. Siteyi de birkaç mesajlığına foruma çevirdik ama en azından kendi adıma çok teşekkür ediyorum sana şimdiden. Hem zaman ayırdığın, hem de samimi cevapların için.
Videoları merakla bekliyorum ayrıca.
Benim sorularım cidden tükendi ama geyik amaçlı her türlü sohbete de varım, senin eklemek istediğin, benim aklıma gelmeyen şeyler varsa zamanın oldukça buradan yazarsan takipteyim 7/24, yer imlerime attım.
03.04.2013
@Beleg,
Slap teknigi benim zamaninda cok uzerine calistigim ve kafa yordugum bir konuydu, ama edindigim tecrubelerden sonra biraz sogudum bu olaydan, eskisi kadar calmiyorum artik.
Ben de Wooten, Clarke vb. nin hayraniyim tabi ki, cok severim dinlemeyi. Fakat soyle bir sorun var ki, slap soundu genel olarak “mutlu” bir sound. Yani istersen en karanlik akorlari cal, slap seklinden calinca ister istemez biraz funky oluyor. Metal, ozellikle death metal ise bunun tam tersi bir atmosfere sahip, dolayisi ile bu teknik ve bu muzik cok nadiren beraber guzel gidiyor.
Ben ozellikle -core tarzi muziklerde gorulen breakdown rifflerinde slap kullanmayi seviyordum. (illa core olacak diye bir sart yok tabi mesela Pantera – Domination in sonu da buna guzel bir ornek). 2010 yilinda Dorock’ta Fatal Mind ile program yaparken, bokunu cikarirdim bunun, paso slap atardim :D
Fakat sonra baktim ki nerdeyse ayni soundu cok fazla kasmadan normal tuse ile de alabiliyorsun. Yani bir baktim ki ben Slap teknigini sadece kullanmis olmak icin kullaniyorum, aslinda oyle muzikal bir amaca hizmet etmiyor. O gunden beri cok kasmiyorum slap, daha cok sag el teknigi, solo ve tapping uzerine yogunlasiyorum.
Dedigim gibi yardimci olabildiysem ne mutlu, benim acimdan da gayet keyif verici bir sohbet oldu. Aklina ne zaman bi soru gelirse cekinme, elimden geldigimce cevaplarim. Istersen FB den de ekleyebilirsin ya da mail atabilirsin.
Öhey,çok iyi olmuş.
Ayrıca,fuckyeahcattledecap.
31.03.2013
@Baybora, Evet ! O hoodie’nin ben de anisi da var, direkt Travis Ryan’dan satin aldim onu beraber caldigimiz bir gece. Cok seviyorum bu hoodie yi, sabah aksam giyiyorum :D
Helal valla.. Finger-picking çok zor görünüyor :)
Arkadaslar guzel sozleriniz icin tekrar cok tesekkur ederim, sagolun. Dedigim gibi daha boyle videolar koymayi planliyorum, yayinladikca buradan linkleri paylasirim.
Harika olmuş ya. Hem icra hem video pırıl pırıl. Alkışlar.
Frantic Disembowelment (Cannibal Corpse) coveri asagida. Bu sarkini youtube da zaten cok guzel coverlari var (ozellikle Erdem Ulubas’inki feci basarili). O yuzden degisiklik olsun diye perdesizde caldim. Izlediginiz icin tesekkurler !
http://youtu.be/nmrl78CW4ZQ
Yeni video da enfesmiş gerçekten. En kütürdek CC şarkılarından biri, zaten pek severim. Ellerine sağlık tekrar Kemal.
Bu tip coverları izlediğim zamanlar gitardan korkuyorum ahah
Valla baya değişiklik olmuş, perdesizde f. disembowelment da dinledik sayende. Bi de bu şarkıyı ilk kez o meşhur, grup elemanlarının stüdyoda çalışı videosuyla görmüştüm o yüzden çalınabileceğine dair bir umudum yoktu ama perdesiz basla çalmak da ayrı bir başarı tabii.
Yine ses kalitesi açısından enfes, icra açısından korkutucu derecede rahat bir video olmuş, ibretle izledim. Yukarıdaki konuşmamızda bahsi geçen parmak egzersizlerinin son seviyesi bu şarkıdır herhalde, SoP’u saymazsak tabii :D
30.07.2013
@Beleg, Evet ozellikle sol eli gelistirmek icin cok ideal bir sarki, sag eli pek zorlamiyor ama. Aslinca CC nin buna benzer bircok teknik sarkisi var (Pat tarafindan yazilan hemen hemen tum sarkilar bu zorlukta) ama o bahsettigin videodan dolayi bu sarki baya bir one cikti.
SoP cok ayri bir seviyede ya.. Umarim bir gun o grubun hakkini verebilecek bir video kaydedebilirim
Necrophagist cover’ı için yaptığım yorumun aynısını yapıyorum. Hiç değiştirmeden;
Tek kelimeyle harika olmuş. Hatta bir öncekinden daha da sevdim bunu. Takipçiniz Kemal abi:)
Bu şarkının orjinali gibi bu da yavaş çalınıp bilgisayar üzerinde hızlandırılmış. INANDIRAMAYACAKSINIZ BU ŞARKININ GERÇEK OLDUĞUNU BANA.
@Kemal, aylik 1gb kotam sebebiyle Videoyu izleyemiyorum ama, şu sayfaya yazdığın ansiklopedi dolusu yazılar gözlerimi yasartti valla..baya şeker gibi insanmişsin abi…yolun açık olsun her daim
Yine süper,ellerine sağlık abi. Gitar da çok hoşmuş bu arada.
Bir de ”dat Cynic shirt” demekten alamayacağım kendimi.
30.07.2013
@Baybora, Textures daki Sean Malone solosu, perdesiz basa baslama sebeplerimdendir :) Oyle kendimce bi saygi durusu olsun istedim.
Arkadaslar ne kadar tesekkur etsem azdir, sagolun. Benim gibi amator bir muzisyen icin bu tarz yorumlar ne kadar buyuk bir motivasyon oluyor anlatamam. PA ekibini de ayri tesekkur ediyorum, haber haline getirip daha cok insani ulastirdiklari icin.
Abi şu şarkıları çalarken takındığın “bitse de az daha egzersiz yapsam” tavrın ve t-shirtlerin cidden saç baş yolduracak cinsten, bayağı müthiş yeteneğin var tebrikler.
dostum gerçekten çok iyi iş çıkarmışsın, resmen taşşak geçer gibi çalmışsın desem yeridir, CC videoya denk gelip izler inşallah :D yüksek performans isteyenler güçlenmek çok zor değil,
wrist curl benzeri antrenmanlar yapmak parmakları ve bileği baya güçlendirecektir.
Usta mükemmel olmuş, çok rahat çalmışsın. Sen öyle rahat çalınca ben de arkadaki 2001: A Space Odyssey posterine takıldım. Cynic tişörtü de yakışmış. Ha bir de sen bayağı bir kilo vermişsin gibi önceki videoya nazaran, ya da ayaktasın diye midir nedir, daha ince gördüm seni. :)
30.07.2013
@DrAQA, 2001 en sevdigim filmdir :) Saolasin ! Kisin aliyoruz, yazin veriyoruz abi klasik :)
Hem kişiliğin hem yeteneğin üst düzey başarılarının devamını dilerim abi ne diyim :)
çok sağlam çalmış tebrikler.Bu arada youtube videoları neden bu kadar ağırlaştı? bilgisi olan varmı.8 megabit’de bile sık sık donma oluyo!
Guzel yorumlariniz icin tekrar tekrar tesekkur ediyorum. Hem youtube’dan hem de facebook’tan harika tepkiler aldim. Saolun varolun.
Videolarin miktarini ve sikligini arttirmayi planliyorum, benim icin de inanilmaz bir ogrenme tecrubesi oluyor. Sarkilari calarken oyle ilgisiz ya da ruhsuz durduguma bakmayin :) Hayatta beni death metal calmaktan daha fazla mutlu eden cok az sey var..
Daha degisik tarzlardan (yine metal muzik sinirlari icinde tabi) sarkilar koymayi da dusunuyorum. Sadece cover degil, bu gune kadar caldigim gruplarda besteledigim bas partisyonlarini caldigim videolar da koymayi planliyorum. Eger genel istek olursa bir iki tane ders videosu da koyabilirim.
Ayrica FB den aldigim tepkilere gore videolar bircok basci arkadasin isine yaramis veya daha cok calismalari icin motive etmis, ne mutlu bana. Herhangi bir konuda sorunuz olursa bana ulasmaktan cekinmeyin, FB den ekleyebilirsiniz veya ismime tiklayip oradan kisisel siteme ulasip mail atabilirsiniz. Isterseniz daha once Beleg ile yaptigimiz gibi buradan da sohbet edebiliriz.
Tekrar tesekkur ediyorum, bir sonraki videoda bulusmak dilegiyle :) Su an Dream Theater ve Suffocation arasinda gidip geliyorum, o anki ruh halime gore bakicam artik :D
04.08.2013
@Kemal, abi bizi öyle bi noktaya getirdin ki şaşıramıyoruz artık, gerçekten eline sağlık, olayı bitirmişsin :) benim merak ettiğim 2 şey var. 1- nota biliyomusun 2-gelecekte evan brewer gibi solo bas albümleri yapmayı düşünüyo musun mesela, harika olurdu gerçekten.
04.08.2013
@Ufuk Sönmez, Eyvallah Ufuk cok saol :)
1- Evet nota okuyabiliyorum ve temel muzik teorisi bilgim var. Ozellikle kendi bas partisyonlarimi yazarken cok yardimci oluyor. Mesela gitari takip etmek yerine degisik bisey yapmak istiyorsun o zaman inanilmaz ise yariyor.
2 – Evet tabiki boyle bisey yapmak isterim, aslinda bu tarz bestelerim var. Solo bas albumu konusunda ben daha cok Jean Baudin’in tarzini seviyorum. Gercekten oldukca melodik ve guzel duzenlemelere sahip besteler yapiyor.
Asil yakin zamanda paylasmak istedigim bir elektronik muzik projem var. Piyano, davul, sytnh gibi sanal enstrumanlarin uzerine bas gitar caliyorum. Metal dinleyenlerin ilgisini ceker mi bilmiyorum ama Vangelis, Massive Attack, Enigma filan sevenlerin hosuna gidebilir.
04.08.2013
@Kemal, Merak içindeyim abi. Massive attack’a bayılırım.
04.08.2013
@saw you drown, aynen ! Proje enstrumental yalniz, yani MA etkisi var derken Heat Miser gibi sarkilari kastediyorum.
05.08.2013
@Kemal, Heat miser mı? Abi sen ne diyorsun o parça beni en çok etkileyen Massive attack şarkılarının başında gelir. Tek kelimeyle eşsiz bir şarkı.
06.08.2013
@saw you drown, aynen beni de cok etkiliyor o parca ! Hatta bu tarz islere bulasmamin sebebidir diyebilirim. Bakalim diger islerden firsat bulursam bitirip paylasicam o besteleri.
06.08.2013
@Kemal, kendi bestelerinin olduğunu duyduğuma çok sevindim, valla ben enstrümental gitar albümlerini çok severim, o zaman merakla bekliyoruz diyelim :) tavsiyen üzerine az önce jean baudin’in mechanisms albümünü indirdim, bakalım nasıl çıkacak. bu arada evan brewer’ın son albümünün kritiğini kağıttan bilgisayara geçicem, orada 11 telli bas gitaristlere kinayeli göndermelerim var, acaba jean abiye ayıp mı ettim diye düşünüyorum şimdi, neyse krtitikte okursun :)
06.08.2013
@Ufuk Sönmez, eyvallah abi :) merakla bekliyorum kritigi. Jean Baudin i overken Evan Brewer’a laf etmek istemedim tabi, o da cok degerli bi basci ve bestekar.
Hocam yine orijinal bir cover yine sen. Bu sefer daha önceden çaldığım bir şarkıyı coverladığından daha bir dikkatli izledim önceki videolara göre. Sağ el tekniğin bana baya bir garip geldi açıkçası, özellikle yanlış görmediysem galloping’i küçük parmağını da kullanarak yapıyosun ama buna rağmen oldukça güçlü bir sound alabiliyorsun. Ve yorumunda dediğin gibi şarkının normali 8li notalarla çalınmış şekilde, o yüzden garip bir birliktelik oluşmuş gitarlarla aynı partisyonu çaldığında. Ellerine sağlık.
Cliff Burton hakkında ise söylenecek her şey daha önceden onlarca kez söylenmiş olduğundan fazla bir şey eklemek istemiyorum. Bana Metallica’yı dinleten adamdı kendisi bu işlere ilk başladığımda. Bas gitara başlamamın da sebebi olan insanların başında gelir, olağanüstü kişiliği vs vs kendime örnek almaya çalışırım genel olarak özetle. Onun gibisi gelmedi diyeyim ve rahmetle anayım tekrardan.
29.09.2013
@Beleg, evet dogru, tamamen kendi kendime gelistirdigim ve baska kimsede pek gormedigim bir sag el teknigim var. Acikcasi bana da cok garip geliyordu ilk zamanlar, “ulan bi ben mi salagim niye kimse boyle calmiyor” diye :D sonra anladim ki konu teknik olunca dogru ya da yanlis diye bisey yok, duzgun bir sound aldigin surece senin en rahat ettigin teknik dogru teknik iste.
Evet dogru gormussun, isaret-1,orta-2,yuzuk-3,serce-4 dersek, ben galloplari 4-2-1 seklinde yapiyorum. Standart yaklasim (Webster’dan DiGiorgio’ya kadar bircok unlu bascinin kullandigi teknik) 3-2-1 seklinde, fakat ben hic bir zaman o sekilde rahat edemedim, bana 4-2-1 hep cok daha dogal ve tuseli geldi, o yuzden onu kullaniyorum. Bu tabi sadece galloplar icin, 16 lik notalari 4 lu gruplar halinde calarken (bu coverda yok ama onceki coverlarda bol bol vardi) 3-1-2-1 seklinde gidiyorum, o da cok rastlanan bir teknik degil alsinda. Neyse gelecek bas yazisinda bunlara detayli deginecegim zaten, ornekleriyle beraber degisik hizlarlda gosterecegim bunlari.
Acikcasi benim kendi tarzim her zaman elden geldigince gitarlarla birebir ayni hizda calmak, o sekilde daha sert ve guclu bir sound elde edildigini dusunuyorum. Aslinda ilginc bir nokta, Cliff in de normalde tarzi budur. Mesela Fight Fire with Fire ya da Disposable Heroes sarkilarina bakin orada birebir gitar ile gidiyor, sanirim bu sarkida boyle sade bir calimi uygun gormus.
Müthiş. Bu cover’lar ve Cliff Burton yüzünden sanırım penayla çalmayı azaltacağım (tonunu çok seviyorum, o yüzden bırakamam).
Devamını merakla bekleyeceğim, her biri ders gibi resmen. Eline sağlık abi.
30.09.2013
@OMustafar, cok tesekkur ederim
Çok çok güzel olmuş ellerine sağlık.