Kısa süre sonra ülkemize gelecek olmasıyla milyonları sevince boğan BETWEEN THE BURIED AND ME, uzun süredir beklenen EP’sini nihayet piyasaya sürdü.
“The Parallax – Hypersleep Dialogues”, iki parçalık bir konseptin ilk ayağını oluşturan üç şarkılık bir çalışma. Diğer parçayı da albüm çıktığında görmüş olacağız; ki o da muhtemelen “The Parallax – Überfeed Predictions” gibi ineksel bir isme sahip olur.
Nasıl olacağı konusunda meraktan geberdiğim yeni GOROD EP’si ile birlikte bu sene en çok beklediğim EP olan “The Parallax – Hypersleep Dialogues”, grubun önceden yaptığı açıklamalara paralel giden, yani BETWEEN THE BURIED AND ME’nin daha bir ekstrem, daha bir deneysel yüzünü ortaya koyan bir ürün.
“The Great Misdirect“e HÂLÂ ısınamamış bir ölümlü olarak, grubun “Colors“daki tadını bir nebze olsun yansıtabilecek bir ürün ortaya konması, yegâne dileğimdi. EP’ye baktığımzda gördüğümüz şeyse, içerik bakımından “…ve daha fazlası” olarak özetlenebilecek bir materyal. EP, “Colors” havasını yansıtmasının yanında, yeni birtakım güzellikleri de beraberinde getirmiş. Bunlar, zaten yeterince deneysel ve çılgın BETWEEN THE BURIED AND ME müziğine çığır atlatacak boyutta yenilikler değil elbet, ancak karşımızdaki müziği bazı yanlarından ötürü avangard olarak nitelersek bile, beisle iştagâl etmiş olmayız diye düşünüyorum.
Üç şarkı arasında müzikalite bakımından bir sıralama yapmamı imkânsız kılan çalışmada, “The Great Misdirect”te yer alan ve bana fazlasıyla uysal gelen kimi olaylara girilmemiş oluşu, şahsımı ziyadesiyle memnun etti. Grubun en sert halinde de, en yumuşak halinde de ne yaptığını çok iyi bildiği ortada olduğundan, albümde “deneme” olarak adlandırılabilecek hiçbir şeyin o haliyle kalmadığını, bunların denenmiş ve başarılmış unsurlara dönüştüklerini gönül rahatlığıyla söylemek mümkün.
Avangardlık nerede başlar nerede biter, göreceli bir soru belki ama, EP’de “Aha da avangard!” denebilecek düzeyde saçma kısımlar olduğunu söylersek abartmış olmayız. Grubun ilhâm kaynaklarının çeşitliliğini pek güzel yansıtan bu durum, aynı şarkı içinde QUEEN’i de, atıyorum bir IHSAHN’ı da duymanızı sağlayabiliyor. “QUEEN’i anladık, vokal çeşitliliği falan aşikâr, ama IHSAHN nereden çıktı be hafız, IHSAHN nereden çıktı be vicdansız?” derseniz, size ufak bir örnek verip koşarak kaçmayı bir görev biliyorum. Bakınız, Augment of Birth şarkısının 2. dakikasını açınız ve dinleyiniz. Şimdi de IHSAHN’ın Emancipation‘ının 30. saniyesini açınız. İlki, ikincisinin ekstremleştirilmiş hali değildir de nedir a dostlar? Değildir de nedir ha!!
“Kopya var” veya “etkilenilmiş” demiyorum; ancak bence bu gibi detaylar, BETWEEN THE BURIED AND ME’den duymadığımız, yahut az duyduğumuz soğuklukta tatlar yaratarak EP’nin arzulanan ekstremite dozunun artmasına ön ayak olmuşlar. Çok da iyi etmişler.
Vokal aranjmanı konusunda grubun kendi sınırlarını zorladığını söyleyerek devam edelim. Özellikle clean ve koro vokallerde gerçekten de üzerinde çok düşünülmüş bir çalışma olduğu kulaklardan kaçmıyor. Durmadan değişen rifler, iç içe geçmiş melodiler ve davul da eklenince, her zaman olduğu gibi ortaya zengin mi zengin bir müzik çıkıyor. Davul demişken, Blake Richardson’ın metal dünyasının en iyi davulcularından biri olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Adamın yapamayacağı bir şey yok adeta. Yaratıcılık bakımından, en büyük ilham kaynağı olduğunu söylediği Mike Portnoy’un özellikle son on yılının fersah fersah ötesine geçmeyi başarmış bir davulcu olarak görüyorum Richardson’ı.
Bu bireysel güzellikler cepte olsa da, asıl olay elbette grubun şarkı yazım becerilerinde. Sayısız rif, melodi ve ıvır zıvırı olanca karmaşıklıklarına rağmen çorbaya çevirmeyen grup, günümüzde adından en çok bahsettiren gruplardan biri olmayı da bu şekilde sağlıyor.
Velhasılı kelâm, “The Parallax: Hypersleep Dialogues” grubun iyi yolda olduğunu gösteren ve bir EP’den isteyebileceğiniz pek çok şeyi sunan başarılı bir çalışma. Dinleyin dinletin diyor, Eylül’ü iple çekmeye devam ediyoruz.
EP’deki üç şarkıyı da arsız gibi yazıya koyduğum için kendimden utandım bir an ama olsun maksat vatandaş müziğe doysun.
Not: Alttaki ilk 30 yorum EP haberiyle falan ilgilidir.
kimse niye yorum yazmıyor ya, ben dinledim, specular reflection harika bir şey olmuş, şarkı başındaki melodiyi şarkı sonunda da duymak btbam için alışık olmadığım bir şey ama çok yakışmış. 2. ve 3. parçalar da harika, şu lunar wilderness’de dinledikçe birşeyler ortaya çıkacakmış gibi duruyor ama hadi bakalım.
sonuş olarak adamlar yapmış. colors tarafından datmin edilmiş biri olarak 2. datminlerimi yaşadım bununla.
Ben niye yorum yazmamışım bilmiyorum ama 2011′de çıkan sağlam albümlerdendir kanımca. 3 şarkıda da sonlarda olan clean vokalli kısımlara hasta oluyorum.
BTBAM şu EP gibi albüm yapsa birkaç ay başka hiçbir şey dinlemem herhalde. Alaska’daki brutal vokalleri ve burdaki clean vokalleri bir arada yapabilirse Tommy favori vokalistim bile olabilir, ama bok var da yapmıyor işte.
Yıllardır bu eserin neden EP olarak yayınlandıgını sorguluyorum. (Kısa olduğu için diyeni dövüyoruz arkadaslar) üstelik diğer yarısı albümken bu nasıl EP olarak yayınlanıyor.. Çok anlamam bu şirket işlerinden ama nasıl bir mantık olabilir merak da etmiyor değilim…
Benzer sorgulamalarımı bazı rap albümleri için de yapıyorum. Ulan adam ortaya taş gibi eser koymus albümlerini bile pataklıyor ama Mixtape olarak sunuluyor. Dediğim gibi pek araştırma bilgi sahibi flan değilim bu tarz mevzularda her dinlemede aklıma bu sorgular da gelmiyo değil.
@owlbos, Buna benzer bir şeyi Cult of Luna’da yapmıştı zamanında. Ulan EP dediğin şey nasıl bir konseptin parçası olabiliyor. EP dediğin Exhumed – Worming’dir ne bilim.
@owlbos, grup zamanında bu çıkarken ister ep olarak ister lp olarak görün demişti. Ben şahsen yarım saat üstü olan müzik yayınlarını lp olarak gördüğümden (hatta duruma göre yarım saat altı olanları da albüm olarak görüyorum) bunu da albüm olarak görüyorum. Fakat sanırım ep olarak çıkarılmasının sebebi 5 şarkıdan az ve 35 dakikadan kısa olması. Sebebin bu olduğundan emin değilim ama tahminimce böyle bir durum var ortada.
Bahsettiğin durumun en saçma örneği ise bence dso’da. kenose, the synarchy of molten bones’dan uzun olmasına rağmen kenose ep (36 dakika), tsomb (29 dakika) ise albüm. Öyle saçmalık mı olur mk.
Oharey.
geliyör.
br00tal bir çalışma gelecek benim anladığım.
22.02.2011
@Sambalici, dünyanın en saçma yorumu.
22.02.2011
@özgür, danke schön
çıksın artık yeter tamam anladık iyi bişeyler olsun istiyosunuz (BTBAM sözün sana hişşşştt)
oha çok deneysel.
bu parça harika lan?! aklımı oynatıcam. deneysellik iyice ön planda sonunda. İNANILMAZ!1!!11!
hay ttnet gibi. altı üstü bi ses dosyası yüklenmedi gitti. ölücem meraktan -.-
26.02.2011
@followthecolors, karar veremedim lan. great misdirect’te de böyle olmuştu.
Baya bi dolaplar dönüyo lan şarkıda.
evet uyuyup kalana kadar dinleyeceğim şarkıyı şimdi ehah.
Albüm porsuk formatında da satışa çıkmalı.
:*
baylar boktan bir soru ama yine de soracağım. opeth mi yoksa btbam mi.
26.02.2011
@fısıldayan deniz, Opeth
15.04.2011
@fısıldayan deniz, opeth’se beğen, btbam ise yorum yaz, hiçbiri ise paylaş..
15.04.2011
@fısıldayan deniz, septic flesh.
15.04.2011
@Exorsexist, bi roting değil.
Onur btbam’ın yeni gitaristi olmuş lan.
O değil şarkı güzel. Belirttim.
27.02.2011
@Burak Gür, Tesbit. (Y)
oha lan pek sevmezdim bu grubu, mükemmel şarkıymış, bu yağmurlu fırtınalı havada bambaşka bir etki yarattı bende.
hemen indirip hiç dinlemediğim diskografisinden alaska’yı gözüme kestirdim, feci hoşuma gitti
26.02.2011
@heat, colors dostum, colors…
btbam kadar güzel grup fotoğrafları olan başka grup yoktur dostlar.
http://www.itusozluk.com/img.php/d8bc94f3a8a889465112f1b13d3574d718241/between+the+buried+and+me
http://www.itusozluk.com/gorseller/between+the+buried+and+me/36370
http://www.blogcdn.com/www.noisecreep.com/media/2009/07/between-buried-and-me-400lvg071709.jpg
http://www.itusozluk.com/gorseller/between+the+buried+and+me/36371
26.02.2011
@saklanan saman, sağdan 2. eleman “abi naptın oturulur mu öyle onun üstüne?” bakışı atmış
26.02.2011
@saklanan saman, +1 fakat nedense davulcularının tipine kılım çene yapısıyla alakalı galiba.
nerdcore
progcore
http://www.metalsucks.net/2011/03/31/exclusive-ep-stream-between-the-buried-and-mes-the-parallax-hypersleep-dialogues/ adresinden tüm EP’yi dinleyebiliyoruz. Çok acayip bir şey yapmışlar gene. Çok acayip.
beklentilerimin her bi hücresi ayrı ayrı tatmin oldu. bunu uplatan batuhan da olsun. peh.
malum yere gelmiş ama yarına kaldı artık
kimse niye yorum yazmıyor ya, ben dinledim, specular reflection harika bir şey olmuş, şarkı başındaki melodiyi şarkı sonunda da duymak btbam için alışık olmadığım bir şey ama çok yakışmış. 2. ve 3. parçalar da harika, şu lunar wilderness’de dinledikçe birşeyler ortaya çıkacakmış gibi duruyor ama hadi bakalım.
sonuş olarak adamlar yapmış. colors tarafından datmin edilmiş biri olarak 2. datminlerimi yaşadım bununla.
07.04.2011
@bloodshower, yeterince dinleyelim, yakında kritik olarak siteye kazandırırız.
Muazzam lan. Tam da dinlerken kritiğe denk gelmek güzel oldu.
10 bastım, acımadım.
Specular Reflection parçasında 4.55′te başlayıp 6.30′dan biten bölüm mükemmelmiş.
daha öceki albümleri daha iyiydi yurdumuzdada ağırlicaz bu yaz hazırlık kitabı fibi bişey olur bu albümde
çok iyi olmuş bence EP. bu ayarda bişey gelirse -söylemesi çok zor ama- yeni albümde colors’ı geçebilirler. bu arada alt başlığa bittiğimi söyliyim.
unirock’ta hepsini çalarlar sanırım bunun? o zaman muazzam bir şey olabilir işte.
albüm ne zaman çıkıyodu? revocation’da çıkardı şimdi sıra bunlarda.
Ben niye yorum yazmamışım bilmiyorum ama 2011′de çıkan sağlam albümlerdendir kanımca. 3 şarkıda da sonlarda olan clean vokalli kısımlara hasta oluyorum.
Walking into a certain state of suffocation!
Ben de 10′u basarım. Üzerine de Specular Reflection’da ki clean vokalleri yerim.
beyler ortamlar…
BTBAM şu EP gibi albüm yapsa birkaç ay başka hiçbir şey dinlemem herhalde. Alaska’daki brutal vokalleri ve burdaki clean vokalleri bir arada yapabilirse Tommy favori vokalistim bile olabilir, ama bok var da yapmıyor işte.
20.03.2014
@Jester, en iyi clean vokallerini son albümde gösterdi bence.
Yıllardır bu eserin neden EP olarak yayınlandıgını sorguluyorum. (Kısa olduğu için diyeni dövüyoruz arkadaslar) üstelik diğer yarısı albümken bu nasıl EP olarak yayınlanıyor.. Çok anlamam bu şirket işlerinden ama nasıl bir mantık olabilir merak da etmiyor değilim…
Benzer sorgulamalarımı bazı rap albümleri için de yapıyorum. Ulan adam ortaya taş gibi eser koymus albümlerini bile pataklıyor ama Mixtape olarak sunuluyor. Dediğim gibi pek araştırma bilgi sahibi flan değilim bu tarz mevzularda her dinlemede aklıma bu sorgular da gelmiyo değil.
25.10.2021
@owlbos, Buna benzer bir şeyi Cult of Luna’da yapmıştı zamanında. Ulan EP dediğin şey nasıl bir konseptin parçası olabiliyor. EP dediğin Exhumed – Worming’dir ne bilim.
26.10.2021
@owlbos, grup zamanında bu çıkarken ister ep olarak ister lp olarak görün demişti. Ben şahsen yarım saat üstü olan müzik yayınlarını lp olarak gördüğümden (hatta duruma göre yarım saat altı olanları da albüm olarak görüyorum) bunu da albüm olarak görüyorum. Fakat sanırım ep olarak çıkarılmasının sebebi 5 şarkıdan az ve 35 dakikadan kısa olması. Sebebin bu olduğundan emin değilim ama tahminimce böyle bir durum var ortada.
Bahsettiğin durumun en saçma örneği ise bence dso’da. kenose, the synarchy of molten bones’dan uzun olmasına rağmen kenose ep (36 dakika), tsomb (29 dakika) ise albüm. Öyle saçmalık mı olur mk.
colorstan sonra grubun yaptığı en iyi ikinci iş. muazzam
26.10.2021
@alican kina, kesinlikle öyle.