DIMMU BORGIR gitaristi GALDER, DIMMU BORGIR’in black metalle olan ilişkisi ve black metalin şu anki durumuna dair açıklamalar yapmış.
ThrashHits.com’un sorularını yanıtlayan GALDER, DIMMU BORGIR’in bir black metal grubu olarak anılıp anılmaması gerektiği konusunda şöyle demiş:
“DIMMU BORGIR’in kökleri elbette ki black metaldir. Ancak bilinen eski tarz black metal olmadığımız da ortada, bunun farkındayız. Eski usül olarak anılmak için fazlasıyla modern bir sound’umuz ve prodüksiyonumuz var. Daha çiğ bir havamızın olması için black metal tabanını kullanıyor olsak da, eskiye nazaran daha yeni bir black metal anlayışımızın olduğunu düşünüyoruz. Şimdilerde riflerimizi daha basit şekilde yazıyoruz; bu belki de eski DIMMU BORGIR’den alışılan şeylerden ziyade yeni black metal olarak adlandırabileceğimiz bir şey. İcra bazında biraz MAYHEM’ı hatırlatır türde.”
GALDER günümüzdeki black metali de şöyle değerlendirmiş:
“Black metal iyi gidiyor ama hiçbir zaman 90′larda olduğu gibi olmayacak. O gemi limanı çoktan terk etti. Belki üzücü bir şey, ancak müzik her zaman ilerlemeye devam ediyor. Black metal de ilerliyor. Hep aynı kalması mümkün değil. Bugün yapılan şeylerin eski DARKTHRONE’lar gibi olması mümkün değil. Stüdyolar gelişiyor, müzisyenler ilerliyor. Black metale bugün de sahibiz, ama eskisinden farklı şekilde. Ancak bu iyi de bir şey çünkü her müziğin değişip farklı mecralara akması gerekir, yoksa kendi içine sıkışıp ortadan kaybolur. Black metal bu savaşı kazandı. Yirmi yıldır var ve hâlâ da gücünü koruyor. Bu iyi bir şey. Her tür bunu başaramıyor. Örneğin bir death metalin yirmi yıldır güçlü olduğunu söyleyemeyiz. Bu açıdan black metalle gurur duyuyorum. Umarım bir yirmi yıl daha bu gücünü kaybetmez… Tabii güçlü, dijital kayıtlar eşliğinde!
Black metalin kitlesini genişletmesi de onu güçlü kılan faktörlerden biri. Ancak benim için de en iyisi ilk yapılanlar olarak kalacak. Bence İskandinav gruplar black metali en iyi icra edenler, ancak başka ülkelerden black metal gruplarına sahip olmamız da gayet güzel bir şey. Tıpkı death metalin Amerika’da başlayıp sonradan Avrupa’ya geçmesi gibi, black metal de Avrupa’dan başlayıp dünyanın geri kalanına yayıldı. Black metalin ayakta kalması için bunun olması gerekiyordu. Black metal köklerine sadık kaldıkça, o şeytani kimliğini korudukça ve karanlık mesajı yayma güdüsünü barındırdıkça bence sorun yok. Yok olup gitmesindense, çok kişi tarafından yapılmış, ne şekilde icra edilmiş, ne denli modern yapılmış, bunlar çok da önemli değil.”
“Örneğin bir death metalin yirmi yıldır güçlü olduğunu söyleyemeyiz.”
höst.
07.09.2010
@zafer, o cümleye ben de çok takıldım, içimden bir hassktr çektim gibi. isveç’ten yedikleri kazık vurmuş sanırım.
death metal 20 yıldır güçlü değil mi??????????????anüsümle gülüyorum…galder sarhoşken konuşmuş sanırım…
25.09.2011
@burzum, kesinlikle… bence bu herif defolup gitsin.
bence gayet haklı herif. death metal derken neyi kastediyor bir de ? melodik falan da giriyosa işin içine harbi höst ama bodozlama ya da trash ağırlıklı death’i kastediyosa biraz haklı. Obituary, Bolt Thrower, Carcass hiç sevmem hiç dinlemem ama Hypocrisy dedinmi esas duruşa geçerim. Deicide da çok önemlidir benim için. Morbid Angel biraz fazla tuhaf geliyor bana ama onları da dinlerim. Böyle dallı budakli bir müzik bu. Black metal daha bir oturaklı…
08.09.2010
@Mardukcan, bu hangi şarkı ya
bana zaten hep death yapamayan adamlar black yaparlar gibi gelmiştir…
08.09.2010
@cenkozmercan, kavgada söylenmez. :)
herifin söylediği death metalin 20 yıl boyunca her zaman güçlü ve önplanda omadığı, ki doğru. death metal 2000′lerde melodik tarafının keşfedilmedilmesiyle tekrar gündeme geldi. ama 1996-2000 yılları arasında artık death metalin de bittiğini konuşuyordu herkes. o dönem iyi albümler çıktı tabi. death, in flames, dark tranquillity… çok güçlü albümler çıkardılar. ama tür olarak düşünürsek death metalin o dönem nerdeyse bittiğini bile düşünebiliriz. 1991-1995 arası death metal ile 1996 ve sonrası aynı mı? death metal ’96 dan beri ne zaman diğer türleri ezecek güçteydi?
adamın dediğinde bişey yok ki. death metal kült bi tür değil black metal kadar. oldschool black yapan gruplar, old school death yapanlardan çoğunlukta orası doğru. fakat atladığı bi nokta var ki; yapan grubun çok olması, o grupların eskisi kadar dinlendiği anlamına gelmiyor =) ha yenilik yaptılar 20 yıldır ayaktadırlar diyorsa da, melodic death/grind ve deathcore ve teknik death’e yorumlarını merak ediyorum açıkçası.
notting else matters ın girişini çalamayan adamın bile çalabileceği şarkılarla 20 yılı deviren black metale selam olsun.
09.09.2010
@dandun, para mı veriyolar böyle abuk subuk yorumlar yazmanız için?
09.09.2010
@Blakkheim, gogıl reklamlarıma tıklıyolar
09.09.2010
@dandun,
kendime cevab vereyim,
progresif olarak nitelendirilen bir kaç grup dışında işin içine death metal sosu katmadığı sürece hangi bm grubu yaptığı müzik için 2-3 sene üstünde uğraşıyor ? en çok tırt grubun çıktığı türde bm hadi powerla kapışsınlar ama kafa kafayalar.
09.09.2010
@dandun, İyi bir iş çıkarmak için 2-3 sene uğraşmak gibi bir kriter kullanılmamalı bence. İlla ki kullanacaksak;
Deathspell Omega.
Marduk, Immortal, Watain gibi gruplar var hala çok kaliteli albümler çıkaran. BM, underground’ına girdiğin zaman çok fazla benzerlik gösteren, tek düze kalan bir tür.
E black metal dediği gibi güçlü ve ayakta mı peki? Bence değil. Şu anda death metal, black metal’i her türlü ezecek güçte mesela. Bu bakımdan açıklaması gülünç olmuş.
Black metal falan anlamam da Ihsahn, Enslaved, Borknagar gibileri 40 sene daha müzik yapsın dinlenir hocu, gerisi hikaye
death metal güçlü değilden kasıt misal atıyorum deicide gibi bir grubun bir dönem (ah 90lar vah 90lar) mtv’de falan popstar muamelesi görürken artık metalcore türevi sulandırmadıkça işi (mainstream çevrelerde) kimsenin yapılan müziği sallamaması olabilir. bilemedim, “death metal sevmeyen norveçli blackçi” tribi de olabilir.
o değil ben black metal’in şahane evrimleştiğini düşünüyorum, bu konuda da enslaved hemen herkesin aklına gelen örnek heralde, keza ihsahn da olur.
dimmu elbette ki black metal kökleriyle müzik yapıyo da, black metalin geleceği ve dediği “yeni black metal” kavramı için dimmu’dan ziyade özellikle amerika’da başlayan post katkılı gruplar da önemli bence. black metalin bahsedilen bu modern sınırlarını kıranın dimmu değil, nachtmystium, krallice, wolves in the throne room gibi gruplar olduğunu düşünüyorum. türe boyut atlatmaksa eğer konu, dimmu’nun senfonik/mekanik olaylarından daha cesur bi yerden giriyolar olaya.
Black metal kendi içinde bile saçma sapan kavgalar ile tarihini geçirmiş / geçiren bi tür. “Daha güçlü” değil daha “göz önünde” diyebilirim. Geçirdiği evrim bakımından death metalden çok daha önde olduğu doğru ama bu evrimleşmiş grupları da salt “black metal” diye tanımladığımız zaman ya yetmiyor, ya işin rengi kaçıyor bence.
Bu açıdan black metalle gurur duyuyorum. Umarım bir yirmi yıl daha bu gücünü kaybetmez… Tabii güçlü, dijital kayıtlar eşliğinde!
Bu sozu gecmiste 3 baba black metal albumu cikaran ve dimmu borgir in sahane albumlerine yardim eden adam soyluyor..tabii guclu dijital kayitlar esliginde..
Gercekten diyecek oz bulamiyorum umarim fazla alkolluyken yaptigi bi aciklamadir.